Notebookcheck

Logitech Slim Combo MK470 in hands-on review: Stille, draadloze toetsenbord-muis set voor mobiel en stationair gebruik

Teaser
We hebben een toetsenbord-muis set om te testen, de MK470 Slim Combo van Logitech. De set richt zich op mobiliteit en is daarom bijzonder dun, maar is ook bedoeld om thuis op het bureaublad te worden gebruikt. Onze hands-on test maakt duidelijk of de MK470 de conventionele toetsenborden en muizen volledig kan vervangen en ook de perfecte metgezel is voor onderweg.
Christian Hintze (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...

De MK470 is een draadloze muis- en toetsenbordset die via een draadloze USB-ontvanger wordt aangesloten op een laptop of desktop-pc. Dankzij de dunne en slanke afmetingen kan de set niet alleen thuis worden gebruikt, maar ook onderweg, als het geïntegreerde toetsenbord van de laptop niet volstaat, bijvoorbeeld omdat er geen numeriek toetsenblok is of omdat er langere typtaken moeten worden uitgevoerd. Of de set aan deze verwachtingen kan voldoen, zullen we in het volgende laten zien

Het toetsenbord

Batterij- en ontvangercompartiment
Batterij- en ontvangercompartiment

Deze rail van glanzend grijs plastic is ook datgene wat sommige mensen visueel het meest zal afstoten, aangezien het, afhankelijk van smaak, geen bijzonder hoogwaardige uitstraling heeft. De rail kan worden verwijderd, en daaronder bevindt zich het batterijvak voor 2 AAA-batterijen of oplaadbare batterijen, evenals een houder voor de kleine draadloze USB-ontvanger. Deze laatste kan echter ook in de muis worden opgeborgen.

Licht gekantelde positie, dun ontwerp
Licht gekantelde positie, dun ontwerp

Het toetsenbord zelf meet ongeveer 28 cm (~11 inch) zonder het NumPad en is ongeveer even groot als het toetsenbord van een 13-inch laptop, d.w.z. zonder het NumPad. Het grootste deel van het toetsenbord is erg dun, alleen de bovenrand is erg dik. Enerzijds zorgt dit voor de eerder genoemde aanpassingen voor de energieopslag, anderzijds zorgt het ervoor dat het toetsenbord enigszins schuin staat tijdens het typen.

Kleine pijltjestoetsen, afgeronde "hoek"-toetsen
Kleine pijltjestoetsen, afgeronde "hoek"-toetsen

De indeling van het toetsenbord ziet er zeer netjes uit, en er is een numpad aan de rechterkant. De normale toetsen zijn ongeveer 1,6 x 1,6 cm (~0,63 x 0,63 in) en hebben een afstand van ongeveer 3 mm tot elkaar. Om optische redenen zijn de hoektoetsen afgerond, net als de hoeken zelf, maar dit leidt tot ongebruikelijk kleine verhoudingen, vooral in de bovenste, toch al gereduceerde toetsenrij op de buitenste toetsen. Deze op zijn minst twijfelachtige ontwerpbeslissing is ook doorgevoerd tussen het numerieke toetsenbord en de rest van het toetsenbord, zodat bijvoorbeeld de rechter pijltjestoets anders aanvoelt dan de linker door de afronding in de rechter benedenhoek. "entf" en "pos1" zijn als gevolg daarvan ook weer verkleind.

De pijltjestoetsen zijn ook verkleind en meten slechts 1,3 mm (~0,51 in) in breedte. De hoogte van de pijltjestoetsen omhoog/omlaag is ook gehalveerd, zodat ze een al verkleind toetsenveld delen, wat het erg onhandig maakt.

Afgezien van deze beperkingen is de layout zeer duidelijk. De gebruikelijke speciale functies zijn geïmplementeerd via F-toetsen met de fn-toets.

De muis

Afneembare kap
Afneembare kap

De muis is aan alle uiteinden afgerond en meet ongeveer 10,6 tot 10,7 cm (~4,17 tot 4,21 in) op de centrale as. In de breedte meten we ongeveer 5,8 cm (~2,3 in). Aan de onderzijde bevinden zich twee halfronde glijvoetjes en centraal een aan/uit-schakelaar en natuurlijk de optische sensor. Het bijzondere is echter de bovenkant. Het zeer dunne plastic deksel met de "logi" belettering is gemakkelijk te verwijderen, omdat het alleen door drie vrij sterke magneten in de achterste helft op zijn plaats wordt gehouden, de voorste helft bestaat uit de twee flexibele knoppen. De magnetische oplossing met de afneembare bovenklep bevalt ons wel. Onder het deksel bevindt zich het compartiment voor de batterij (1x AA), en er is ook een kleine gleuf voor de radio-ontvanger.

Top
Top
Bodem
Bodem

De hoogte van de muis is enigszins ongebruikelijk. Terwijl Bluetooth-muizen vaak zijn voorzien van een sterke kromming van het oppervlak, is het Logitech-model zeer vlak gehouden.

Het muiswiel is bijna ongewoon breed gezien de geringe afmetingen van de muis, maar het zorgt voor een soepele loop.

Praktische ervaring

Door Plug&Play is de set supersnel klaar voor gebruik. Na het plaatsen van de batterijen (of oplaadbare batterijen) hoeft alleen nog maar de USB-ontvanger in een vrij USB-slot op de PC gestoken te worden en de set is klaar voor gebruik, het toetsenbord meteen, de muis moet hierna nog aangezet worden. Ingangen werden altijd feilloos herkend door beide apparaten.

Het toetsenbord

De toetsen hebben een gemiddelde travel en een duidelijk drukpunt, wat zorgt voor een goede feedback. De aanslag zou iets langer kunnen zijn, maar over het algemeen gaat het typen aangenaam soepel en snel. De workflow kan alleen een beetje haperen tijdens correcties door de sterk verkleinde en gedeeltelijk opnieuw gevormde pijl- en functietoetsen (Pos1, Del, etc.). Hier zoeken de vingers in het begin nog een beetje naar de juiste grepen. Voor de rest is het typegevoel heel aangenaam. Het typvolume is over het algemeen in orde, alleen de spatiebalk is merkbaar luider dan de rest.

Vele maanden gebruik zonder de batterij te vervangen (Afbeelding bron: Logitech)
Vele maanden gebruik zonder de batterij te vervangen (Afbeelding bron: Logitech)

De set heeft geen achtergrondverlichting, dus de MK470 is minder geschikt voor het werken in donkere omgevingen. Aan de andere kant heeft de achtergrondverlichting geen invloed op de batterijlevensduur, waar we vanwege de korte testperiode niet al te veel over kunnen zeggen. Volgens Logitech zou de gebruiksduur van het toetsenbord tot 36 maanden bedragen, afhankelijk van het gebruik, en zou de muis 18 maanden meegaan. Beide apparaten schakelen automatisch over naar de slaapstand als ze niet worden gebruikt om energie te besparen.

Overigens is dit artikel geschreven op genoemd toetsenbord met behulp van de bijbehorende muis, die in eerste instantie behoorlijk goed aanvoelde. Natuurlijk heeft het dunne toetsenbord niet de zachte aanslag van een normaal, stilstaand toetsenbord, het typegevoel doet meer denken aan dat op een notebook met een toetsenbord uit het middensegment. Op de lange termijn zou het toetsenbord echter iets te klein kunnen blijken te zijn, waardoor vooral de polsen sneller vermoeid raken dan bij grotere, stationaire toetsenborden door de lichte buighouding op de lange termijn. Hoewel het toetsenbord qua grootte vergelijkbaar was met ons notebook, waren de eerste tekenen van vermoeidheid van de polsen iets sneller voelbaar op het MK470-toetsenbord.

De muis

Van onder naar boven: Noname Bluetooth muis, Logitech MK470, versleten klassieke MX518
Van onder naar boven: Noname Bluetooth muis, Logitech MK470, versleten klassieke MX518

Bij het eerste gebruik van de muis valt als eerste het vlakke oppervlak op, waardoor het model zich minder in de handpalm nestelt dan muizen met een naar boven gebogen oppervlak. In directe vergelijking lijkt het alsof de hand niet zo comfortabel op de muis kan rusten; de hand moet altijd zelf worden "vastgehouden". Daarom wordt de muis niet veel bewogen met het binnenvlak, maar vooral door de vingers aan de zijkanten en de duim. Door de geplaatste AA-batterij weegt de overigens lichte plastic muis wel iets meer dan de muismat, maar over het geheel genomen is de muis nog steeds vrij licht, waardoor hij iets gevoeliger reageert dan sommige andere modellen. Dit kan vooral rustige en precieze besturingstaken wat gecompliceerder maken, en de muisaanwijzer springt wat sneller weg dan bij zwaardere modellen

Logitech adverteert dat de muis een lage geluidsontwikkeling heeft, wat we volledig kunnen bevestigen. Zowel het wieltje (als je het niet te snel opendraait) als de klikgeluiden zijn aangenaam stil en nauwelijks waarneembaar. Dit wordt echter ook gerealiseerd door een zeer lage drukverplaatsing op de toetsen, wat erg gevoelig en een beetje ongewoon lijkt in het begin. De feedback is echter nog steeds voldoende en voelt helemaal niet sponzig aan, maar kraakhelder en strak in de aanslag.

Uitspraak

De MK470 Combo Slim, geleverd door Logitech
De MK470 Combo Slim, geleverd door Logitech

De dunne, draadloze toetsenbord-muisset MK470 Slim Combo kost rond de 50 euro (~$59) bij Logitech. Daarvoor krijgt u een vrij draagbare set die een soort compromisoplossing is tussen stationaire apparaten van hogere kwaliteit en dunne, mobiele invoerapparaten. Vooral de snelle gebruiksklaarheid en de lange batterijlevensduur zijn positief. De magnetische houder voor de muiskap is ook een interessante oplossing. Het werken ermee lukt aanvankelijk vrij goed, de invoerfeedback is goed merkbaar, maar op de lange duur zijn de afmetingen van beide apparaten misschien iets te klein om comfortabel te kunnen werken.

De Logitech Slim Combo MK470 is een solide toetsenbord-muis set die gemakkelijk kan worden meegenomen indien nodig. De set is echter maar beperkt geschikt voor langdurig gebruik vanwege de kleine afmetingen.

Prijzen

Hoewel Logitech zelf 49,99 euro rekent voor beide kleurvarianten van de set op haar website, zijn de "straatprijzen" zoals gezegd al lager. Zo kost de grijze kleurvariant slechts 36,46 dollar op Amazon, terwijl de chiquer ogende witte 37,55 dollar kost.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Logitech Slim Combo MK470 in hands-on review: Stille, draadloze toetsenbord-muis set voor mobiel en stationair gebruik
Christian Hintze, 2021-03-30 (Update: 2021-03-30)