Notebookcheck

Logitech Keys-To-Go in hands-on review: Ultradun, klein en licht toetsenbord voor iPhone & Co

Teaser
Waarom zou u altijd een laptop meezeulen als u tegenwoordig ook kunt typen vanaf een lichtere tablet of zelfs smartphone? Natuurlijk gaat het schrijven van langere teksten op een virtueel schermtoetsenbord veel minder snel en comfortabel dan op fysieke toetsen. Maar omdat de meeste externe toetsenborden groot en onhandig zijn, wil Logitech nu de perfecte metgezel voor iPhone en iPad, maar ook voor Android -apparaten aanbieden - de Keys-To-Go.
Christian Hintze (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

De Keys-To-Go is een bijzonder klein en lichtgewicht Bluetooth-toetsenbord, dat natuurlijk met elk Bluetooth-apparaat werkt, maar specifiek is ontworpen voor de mobiele behoeften van smartphone- en tabletschrijvers

Het product is met name gericht op Apple klanten, d.w.z. iPhone-, iPad- en AppleTV-gebruikers, die waarschijnlijk ook meer geneigd zijn om de ongeveer 70 euro (~$83) uit te geven die door Logitech voor een Bluetooth-toetsenbord wordt geadverteerd. Het toetsenbord is momenteel op de vrije markt verkrijgbaar voor ongeveer 50 euro (~$60)

Ontwerp - 3 kleuren, ultra-dun, ultra-klein, ultra-lichtgewicht

Het kleine toetsenbord meet slechts 242 x 137 mm (~9,5 x 5,4 in), is slechts 6 mm (~0,2 in) dun en weegt slechts 180 gram (~6,35 oz). De randen van de plastic cover zijn grotendeels afgedicht, zodat de toetsen beschermd zijn tegen spatten. De microUSB-poort voor het opladen van de geïntegreerde batterij en de aan/uit-knop zijn alleen openlijk toegankelijk aan de rechterzijde.

extreem plat en verzegeld
extreem plat en verzegeld
microUSB en aan/uit schakelaar
microUSB en aan/uit schakelaar
Spatbescherming (Afbeelding bron: Logitech)
Spatbescherming (Afbeelding bron: Logitech)
Drie kleuren (Afbeelding bron: Logitech)
Drie kleuren (Afbeelding bron: Logitech)

Het invoerapparaat wordt geleverd in drie kleuren, namelijk zwart, blauw en roze, passend bij de chique iPhone en dergelijke. De relatief brede en grotendeels ongebruikte bovenrand is alleen versierd met het opschrift "logitech", vermoedelijk is de batterij daaronder geïnstalleerd, anders zou hier extra ruimte kunnen worden bespaard

Het is geweldig dat Logitech naast het toetsenbord ook een dockbare houder voor smartphones bijsluit. De witte houder klikt rechtstreeks op het toetsenbord. Dit betekent dat u geen gedoe hoeft te hebben met extra accessoires om het telefoonscherm rechtop te zetten. De houder voor smartphones en tablets is in eerste instantie ontworpen voor iPhones, maar alle andere apparaten tot een dikte van ongeveer 1 cm passen erop, dus het kan zijn dat je alleen de beschermhoes van je smartphone hoeft te verwijderen om hem te laten passen. Onze Mate 20 Pro paste ook met een dunne cover.

De houder
De houder
Rechtop, of...
Rechtop, of...
...over
...over

Lay-out - We misten enkele toetsen

Geen F toetsen, geen Esc
Geen F toetsen, geen Esc

De bovenste rij toetsen bestaat uit een verscheidenheid aan speciale functies zoals media- of apparaatbediening, maar F-toetsen ontbreken. Een geïntegreerde muismat ontbreekt ook, dus het toetsenbord is wat minder geschikt voor Windows-apparaten en voor normale schermbewerkingen, naast de speciale toetsen en het typen, moet je steeds weer voorover leunen naar het touchscreen, we misten soms een muisaanwijzer

Alle toetsen liggen ongeveer 0,2 cm uit elkaar. De "normale" toetsen zijn ongeveer 1,4 x 1,4 cm (~0,55 x 0,55 in), de speciale toetsen meten slechts 0,8 cm (~0,3 in) inhoogte. De rechterrand krijgt langzaam te weinig ruimte, zodat vooral de entertoets er geknepen en smal uitziet. Maar ook de "+" en "#" toetsen zijn gehalveerd in breedte, hetzelfde geldt voor de "<>" toets aan de linkerzijde. De omhoog/omlaag toetsen delen een "normale" toetshoogte.

Smalle toetsen bij Enter, + en #
Smalle toetsen bij Enter, + en #
Omhoog/omlaag zijn gehalveerd
Omhoog/omlaag zijn gehalveerd
"@" zou op "L" staan in plaats van "Q", maar dat is niet waar
"@" zou op "L" staan in plaats van "Q", maar dat is niet waar

Hoewel de meeste secundaire opdrachten van onze Duitse toetsenbordindeling zoals gebruikelijk zijn gepositioneerd, geldt dit niet voor de "@". Het gewone teken staat niet zoals gebruikelijk op de "Q", maar op de "L" aan de andere kant van het toetsenbord, wat het gemakkelijker maakt om het met één hand in te drukken in combinatie met de rechter "ALT"-toets.

Opstarten - opladen, Bluetooth-verbinding, klaar

batterij opladen via microUSB (Afbeelding bron: Logitech)
batterij opladen via microUSB (Afbeelding bron: Logitech)

De interne batterij wordt via een microUSB-kabel opgeladen en zou dan tot 3 maanden zonder opladen klaar moeten zijn voor gebruik. Nu drukt u op de aan/uit-knop, drukt u op de speciale Bluetooth-toets en zoekt u de Keys-To-Go in de Bluetooth-instellingen van het hoofdapparaat, d.w.z. smartphone, tablet, pc en dergelijke. Na de verbinding moet een code op het toetsenbord worden ingevoerd en met Enter worden bevestigd, daarna is het toetsenbord verbonden en klaar voor gebruik

Praktische ervaring - Sterk "gedempte" feedback

We hebben dit artikel vooral geschreven met de Keys-To-Go om hem meteen aan een echte praktijktest te kunnen onderwerpen.

Ctrl is niet helemaal aan de buitenkant
Ctrl is niet helemaal aan de buitenkant

Verschillende dingen vallen op bij het typen: Ten eerste zit de hierboven genoemde "@"-toets niet op de "L" zoals afgebeeld, maar op de "Q". We misten ook de "Home" en "End" toetsen tijdens onze typtaken. We misten ook de "Del"-toets voor het verwijderen van een teken achter de huidige cursorpositie. Een andere suboptimale eigenschap voor het typen is dat de "Ctrl"-toets voor het overslaan en markeren van hele reeksen zich niet helemaal aan de buitenkant bevindt zoals gebruikelijk, maar pas op de tweede positie van linksonder is geplaatst

De toetsen zijn ook vrij klein, zodat we in het begin bijvoorbeeld per ongeluk Capslock indrukten in plaats van Shift, maar dat verdween na een korte inwerkperiode. Toch moet je vooral wennen aan het typegevoel. Omdat het draagbare Bluetooth-toetsenbord zo dun is, is de aanslag ook extreem vlak, en de feedback is ook te sponzig door de plastic hoes die over het hele toetsenbord is gespannen. Hoewel het positief verbazingwekkend is dat Logitech zo'n dun toetsenbord met "echte" toetsen heeft ontworpen, krijg je bij snel typen weinig meer feedback dan wanneer je op een tafel of ander hard oppervlak zou drukken. Tegelijkertijd, wanneer u toetsen afzonderlijk indrukt, merkt u zeker dat ze één voor één kunnen worden "ingedrukt". Het feitelijke drukgevoel wordt echter sterk gedempt door de coating over het gehele oppervlak, en je kunt de toetsen nauwelijks voelen in de feedback. Je raakt er aan gewend, maar voor de meesten is het geen ideaal typegevoel; bijna elk plat ultrabook toetsenbord heeft hier nog steeds een voordeel. Aan de andere kant is het typegeluid extreem stil, dus de "Logitech" is ook zeer geschikt voor stille omgevingen zoals bibliotheken en dergelijke.

Voor het typen op een smartphone of tablet, en vooral met het oog op de zeer compacte afmetingen, zijn deze nadelen wellicht acceptabel. Typen gaat altijd comfortabeler en sneller dan op een touchscreen, ook al zorgen de kleine toetsen en de doffe feedback af en toe voor typefouten.

Verdict - Mobiel, draagbaar, maar ook nuttig?

De Keys-To-Go, geleverd door Logitech
De Keys-To-Go, geleverd door Logitech

De Keys-To-Go is echt een van de lichtste en kleinste Bluetooth toetsenborden die we ooit in onze handen hebben gehad. Naast de grote mobiliteit spreekt ook het stille typgeluid voor het mini-toetsenbord en vooral voor gebruikers die graag meer dan een paar messenger regels op de smartphone schrijven is het invoerapparaat zonder twijfel een verbetering.

Natuurlijk gaat een ultradun en klein ontwerp bijna altijd gepaard met compromissen. In het geval van de Keys-To-Go moeten in dit verband de zeer korte travel en de extreem gedempte en dus sponzige feedback worden genoemd. Het is vervelend dat belangrijke toetsen, zoals del, home of end, niet zijn opgenomen in de layout, en de ctrl toets hoort eigenlijk aan de buitenkant thuis.

Afgezien daarvan zal de Keys-To-Go waarschijnlijk slechts een vrij beperkte doelgroep aanspreken: De meeste gebruikers nemen bij twijfel toch eerder hun laptop of Mac mee om te typen. Of het ultradunne, kleine en bijzonder lichte ontwerp van het tijdelijke toetsenbord hen zal overhalen om de laptop thuis te laten en in plaats daarvan op een tablet of zelfs smartphone te vertrouwen, is op zijn minst twijfelachtig. De prijs helpt ook niet echt mee. Logitech biedt 70 euro (~$83) op zijn website, maar de Keys-To-Go is verkrijgbaar voor "slechts" 50 euro (~$60) bij verschillende retailers.

Tegenwoordig kunnen smartphones en tablets zonder problemen gebruikt worden om te typen, als ze maar fatsoenlijke invoerapparaten hadden. De Keys-To-Go wil in deze niche springen. Of het plan gaat werken voor een prijs van 50 euro(~$60) is op dit moment nog maar de vraag, want ondanks het alledaagse potentieel van smartphones als werkapparaten, zouden de meeste gebruikers waarschijnlijk kiezen voor de kantoornotebooks, die ook steeds kleiner en lichter worden. De Keys-To-Go is echter veel lichter dan een laptop, en de smartphone heb je toch altijd bij je.

De Keys-To-Go zijn extreem licht, superdun en klein, en daarom zijn ze zeer geschikt voor onderweg. Het is echter de vraag of ze een dunne en lichte werklaptop echt kunnen vervangen in combinatie met een smartphone of tablet, ook omdat de laatste een beter typegevoel biedt.

Disclaimer: De geteste Keys-To-Go werden ons gratis ter beschikking gesteld door Logitech, maar er waren geen voorwaarden aan verbonden, de resultaten van de test werden er niet door beïnvloed.

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 176934 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Logitech Keys-To-Go in hands-on review: Ultradun, klein en licht toetsenbord voor iPhone & Co
Christian Hintze, 2021-04-14 (Update: 2021-04-14)