Notebookcheck

Kort testrapport Acer Aspire 7720G Laptop

DTR Instapniveau oplossing

De Acer Aspire 7720 serie's behuizing is een pareltje, een welbekend ontwerp van Acer. Hij is uitgerust met een 17 inch WXGA+ scherm, wat vergelijkbaar met een desktopgroote voor multimedia applicaties. De G in zijn naam duidt op een losse videokaart, het testexemplaar is uitgerust met een GeForce 8400M GS van nVidia. Deze videokaart gecombineerd met een Dual Core CPU is de Aspire 7720, die tot de 17 inch laptop categorie behoort, maakt hem tot een interessante optie voor starters.

Kort testrapport Acer Aspire 7720G Laptop

Behuizing

In tussentijd worden bijna alle Acer laptops uitgerust met het nieuwe 'Gemstone' ontwerp. Ook probeert de Aspire 7720 er mooi uit te zien met een compacte behuizing met veel rondingen en een opmerkelijk silhouet. Naar onze mening nog beter is dit omdate de grote van de 17 inch desktop vervangende laptop zelden samengaan met een elegant ontwerp.

Daarnaast volgt de hedendaagse laptop de mode met een glanzende deksels, bijna zonder uitzonderingen. Omdat de hoofdfocus van 17 inch desktopvervangende laptops niet op mobiliteit ligt, is dit geen punt van kritiek. Als je hem niet  vaak gaat verplaatsen, is de kans klein dat er tekenen van slijtage optreden.

De behuizing is gemaakt van plastic onderdelen waarvan de stevigheid niet overtuigend is. Hier wordt de lage prijscategorie onmiddelijk duidelijk. Deze indruk wordt versterkt door de stabilitei van de behuizing. Wanneer je selectieve druk uitoefent op de behuizing, buigen delen ervan erg hard in. Dit wordt vooral duidelijk wanneer je de laptop oppakt aan de voorkant. Vervormingen en krakende geluiden vallen dan duidelijk op te merken.

Scherm scharnieren van de Aspire 7720
Scherm scharnieren van de Aspire 7720

Beide schermscharnieren lijken nogal aan de kleine kant. Bovendien, wanneer je het scherm verder opent, zal het deel waar je druk op uitoefent eerder openen dan de andere kant van het scherm. Langs de andere kant, zijn de scharnieren stevig, en is het scherm stabiel. Ook de weerstand bij het openen is goed. Een dubbele sluitingscharnier maakt de laptop verplaatsen veilig.

Poorten

Ondanks dat het een starter DTR model is, bied de Aspire 7720G voldoende poorten. Er zijn, onderandere,  4 USB 2.0 poorten, waar je randapperatuur aan kan hangen, zoals een printer, een externe hardeschijf, een muis, een digitale camera, en nog veel meer. Naast de standaard poorten zoals onderandere een VGA, modem en netwerk poort, is er ook een Firewire (i.LINK, IEEE1394) poort beschikbaar.

Een externe video output wordt voorzien door een S-Video poort, een standaard VGA poort en ook via een digitale DVI-D (Dual Link) poort, die het mogelijk maakt om haarscherp beeld te krijgen op een extern scherm.
Daarnaast is er een S/PDIF poort vooraan aan de laptop voorzien. Hij maakt een volledig digitaal audio signaal zonder ruis mogelijk. Via een glasvezel kabel naar je Hi-Fi systeem zijn zelfs langere afstanden mogelijk.
Desondanks is de gekozen locatie van de S/PDIF poort vooraan aan de laptop niet ideaal als je de laptop permanent aan een extern geluidssysteem wilt hangen. Hetzelfde geld voor de gekozen plaats van de USB poorten, die links en rechts in de laptop zitten, en vrij dicht bij de voorkant.

Data comminucaties is mogelijk op verschillende manieren. Deze laptop is, onderandere, geschikt voor video gesprekken via Skype, dankzij zijn ingebouwde webcam, die de naam Cristal Eye' draagt, van Acer. Intel's PRO/Wireless 3945AGB WLan module maakt draadloze communicatie mogelijk. Wanneer je direct op een LAN aangesloten zit, zijn duidelijk hogere transmissie snelheden mogelijk dankzij de 10/100/1000 Megabit Ethernet LAN module. Als je geen breedband connectie ter beschikking hebt, bied Acer ook nog een ingebouwde 56K V.92 modem aan. Bluetooth 2.0+EDR is beschikbaar voor enkele modellen.

Voorzijde: Audio poorten, S/PDIF
Voorzijde: Audio poorten, S/PDIF
Linkerkant: Kensington slot, VGA, DVI-D, LAN, 2x USB, S-Video, Firewire, Kaartlezer, ExpressCard
Linkerkant: Kensington slot, VGA, DVI-D, LAN, 2x USB, S-Video, Firewire, Kaartlezer, ExpressCard
Achterzijde: stroomaansluiting, ventilator
Achterzijde: stroomaansluiting, ventilator
Rechterkant: 2x USB, DVD station, modem
Rechterkant: 2x USB, DVD station, modem

Invoer apparaten

Na een eerste blik op het toetsenbord lijkt het ruim, met een goede grote voor de toetsen en een duidelijke layout. Hij toont aan gebruiksvriendelijk te zijn. De weerstand op de toetsen is goed. Daarnaast typt het toetsenbord vrij stil. De beschikbare ruimte in de 17 inch behuizing werd gebruikt voor een extra nummeriek toetsenbord.

 

Wanneer je meer druk uitoefent, buigt het toetsenbord op enkele plaatsen duidelijk. Naargelang je smaak: sommige gebruikers zullen mischien al irritant vinden, terwijl anderen het zacht buigende typen net aangenamer vinden.

Het touch  is vrij groot, maar de scroll gebieden zijn op geen enkele manier aangeduid. Het touch pad is gemakkelijk te gebruiken. Er is verder niets ongebruikelijks aan. Het klikkende geluid is relatief luid. Naast de twee standaard knoppen, heeft touch pad ook nog een extra knop, wat een 4-wegs scroll knop is.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touch pad
Touch pad

De Acer Aspire 7720G is uitgerust met een 17 inch scherm in WXGA+ formaat met een resolutie van 1440x900 pixels. Het reflecterende scherm draagt de naam 'CrystalBrite'' van Acer. Dankzij dat, heeft het beeld een hoog contrast en zijn de kleuren helder, als het omgevingslicht goed is. Helaas, als het omgevings licht slecht is, zijn er storende reflecties.

De helderheid van het scherm zijn gematigd. Het varieert van een maximum van 186,0 cd/m² in het midden van het scherm, tot 133,6 cd/m² in de hoeken. De duidelijk zichtbare afname van belichting, tot 71,8% is ondermaats. Vanwege de gemiddelde belichting van 155,0 cd/m² is deze laptop absoluut geschikt voor binnenshuis gebruik, hoewel het reflecterende scherm ook daar niet ideaal is.

165.2
cd/m²
150.8
cd/m²
161
cd/m²
158.4
cd/m²
186
cd/m²
149.1
cd/m²
135.6
cd/m²
155.2
cd/m²
133.6
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 186 cd/m² Gemiddelde: 155 cd/m²
Helderheidsverdeling: 72 %
Contrast: 202:1 (Zwart: 0.92 cd/m²)

De kleuren zijn vanwege het reflecterende scherm vrij goed. Alleen de helderheid in de onderste hoeken is duidelijk minder, wat, ook met het blote oog, duidelijk is. Het maximale contrast is vanwege de zwat-waarde van 0,92 cd/m² en de maximale helderheid, 202:1, wat een gemiddelde waarde is.

De kijkhoeken zijn over het algemeen groot genoeg, horizontaal. Helaas zul je wel een verlies van contrast en reflectie in de hoeken. Verticaal gezien wordt de werkruimte snel kleiner. Zelfs als de afwijking van de ideale kijkhoek vrij klein is, zal je toch al snel een verlichting of verdonkering van het scherm zien.

Acer Aspire 7720G Kijkhoeken
Acer Aspire 7720G Kijkhoeken
Acer Aspire 7720G Kijkhoeken
Acer Aspire 7720G Kijkhoeken
Acer Aspire 7720G Kijkhoeken
Acer Aspire 7720G Kijkhoeken
Acer Aspire 7720G Kijkhoeken
Acer Aspire 7720G Kijkhoeken

Prestaties

Het testexemplaar van de Acer Aspire 7720G is uitgerust met een Core 2 Duo processor, een T5450 die op 1,66 GHz loopt en een L2-Cache van 2MB heeft. Daarnaast zat er in dit exemplaar een GeForce 8400M GS videokaart van nVidia. Beide onderdelen zijn afkomstig uit de instap reeks. Desondanks, dankzij het Core 2 Duo ontwerp van de processor en de toegewijde videokaart, is deze configuratie nog steeds krachtig genoeg voor allerdaags gebruik.

Daarnaast zijn ook de snelheid van de hardeschijf en de capaciteit van het RAM geheugen van cruciaal belang wat algemene prestaties betreft. Het testexemplaar is uitgerust met een 250GB hardeschijf van Western Digital (WD2500BEVS-22UST0) met een toerental van 5400 omwentelingen per seconde, en een totaal van 2GB PC5300 RAM (2x 1024 MB). De HDTune benchmark van de hardeschijf waren op vlak van doorvoersnelheid en toegangstijd gemiddeld. De hardeschijf capaciteit van 250GB zou moeten volstaan.

Benchmark vergelijking 3DMark 2006
Benchmark vergelijking 3DMark 2006

De 3D Mark benchmarktest laat snel het zwakke punt van de geteste 7720G zien. De 7720G presteerd duidelijk minder dan krachtigere laptops in de tests die veel grafishe capaciteiten aanspreken.

Benchmark Comparison Cinebench R10
Benchmark Comparison Cinebench R10

Ook de Cinebench R10 vergelijking toont de lage reserve capaciteiten van deze videokaart.
Hou er echter wel rekening mee testexemplaar van de 7720G niet ontworpen is voor video benchmaarks of computer spellen. De hoofd doelgroep zijn prijsbewuste klanten die naar een grote laptop uitkijken met als hoofddoel deze te gebruiken voor kantoorapplicaties. De 7720G is zeker krachtig genoeg om  probleemloos te werken bij die toepassingen.

Systeem Informatie CPU
Systeem Informatie CPU
Systeem Informatie CPU
Systeem Informatie GPU
Systeem Informatie HdTune
3DMark 05 Standard
3026 punten
3DMark 06 Standard
1557 punten
Help
Cinebench R10
 InstellingenWaarde
 Rendering Single 32Bit1656 Points
 Rendering Multiple CPUs 32Bit3026 Points
 Shading 32Bit2056 Points
250 GB - 5400 rpm
Overdrachtssnelheid Minimum: 19.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 59 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 44.5 MB/s
Toegangstijd: 17.7 ms
Pieksnelheid: 68.1 MB/s
CPU-gebruik: 4.3 %

Geluidsproductie

De Aspire 7720 was vrij stil in idle modus, met andere woorden., in onbelaste toestand. Af en toe wordt de ventilator beter hoorbaar, maar over het algemeen was onze indruk erover goed. Onder belasting wordt de laptop duidelijk luider, maar het was nog steeds een acceptabele geluidsproductie. Tenzij je computer spellen speelt, zul je nooit dit geluidsniveau bereiken met een normale werkbelasting.

Temperatuur

 

Net zoals de geluidsprodcutie bleven ook de behuizing temperaturen steeds in orde. De maximum gemeten temperatuur aan de bovenkant was 36,7°C, gemeten aan de linker achterkant. Dit is ook de hoogste temperatuur die we gemeten hebben. De maximum temperatuur aan de onderkant van deze laptop was slechts 35,1°C. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een 17 inch laptop op je schoot zal plaatsen, is het desondanks wel mogelijk.
Hou er rekening mee dat de 7720G ook beschikbaar is met meer krachtigere onderdelen, die uiteraard een impact kunnen hebben op de emissies.

Max. Belasting
 27.9 °C34.9 °C36.7 °C 
 27.9 °C35.2 °C35.5 °C 
 26.9 °C31.6 °C30.3 °C 
Maximum: 36.7 °C
Gemiddelde: 31.9 °C
40.7 °C34.5 °C28.7 °C
35.1 °C32.9 °C28.7 °C
29.3 °C33 °C30.8 °C
Maximum: 40.7 °C
Gemiddelde: 32.6 °C
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 31.9 °C / 89 F, compared to the average of 33.1 °C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.7 °C / 98 F, compared to the average of 39.5 °C / 103 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(±) The bottom heats up to a maximum of 40.7 °C / 105 F, compared to the average of 42 °C / 108 F
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 31.6 °C / 88.9 F and are therefore cool to the touch.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.8 °C / 83.8 F (-2.8 °C / -5.1 F).

Geluid

 

De Acer Aspire 7720G is betreffende speakers uitgerust met een aantal stickers ('Acer eAudio, Acer Subwoofer') die onze verwachtingen van het geluidssysteem deden oplopen. In de praktijk bleken ze echter niet in staat om aan onze verwachtingen te voldoen. Het geluid klinkt redelijk tot een volume van ongeveer 60-70%. De subwoofer was bijna onhoorbaar. Wanneer het geluid boven de 70% gaat, is het geluid niet meer helder, maar net zo onhelder dat we er bijna kippenvel van kregen.

Batterij levensduur

De Aspire 7720 is uitgerust met een lithium ionen batterij met een capaciteit van 71 Wh (4800mAh, 14,8V). De referentie waarde van de haalbare batterijduur variert van ongeveer 1,5 a 2,5 uur. Helaas hadden we het testexemplaar niet lang genoeg om een uitgebreide test te doen van batterijduur of om de verschillende benchmarks meerdere keren uit te voeren.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 35 / 43 / 45 Watt
Belasting midlight 56 / 61 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
2h 30min
Belast (maximale helderheid)
1h 30min

Samenvatting

De Acer Aspire 7720G is een redelijk instap model (momenteel kost hij €888,-) in de 17 inch desktop vervangende laptops categorie, die op enkele delen van onze tests punten scoort. De behuizing in 'Gemstone' design ziet er goed uit, maar is helaas niet gemaakt met goede kwaliteits materialen.

De interface uitrusting is redelijk en hij beschikt over een DVI-D poort die digitale transmissies van video naar een extern beeldscherm mogelijk maakt. Dit is iets wat je zelden ziet bij laptops in de prijs categorie onder de €1000,-. Het toetsenbord heeft een ruime en duidelijke layout en heeft een extra numeriek toetsenbord.

De helderheid van het scherm is gemiddeld, maar zijn licht spreiding ligt onder het gemiddelde, al zijn de waarden nog wel voldoende voor binnenshuis werken. Hetzelfde geld voor de kijkhoeken van dit reflecterende scherm.

 

Kijkende naar de hardware uitrusting, ofwel de CPU en de GPU, wordt het al snel duidelijk dat de Aspire 7720 een goedkope laptop is. Je kan geen topprestaties verwachten, maar standaard programma's zoals Internet, e-mail, en kantoor taken zijn geen probleem. Je moet echter geen videobewerking of computer spelletjes meer uitproberen.

De gematigde uitrusting heeft wel een positieve invloed op de geluidsproductie van deze laptop, en de temperaturen blijven ook laag. Zeker voor kantoortaken zijn dit twee belangrijke aspecten. Het geluid van de laptop is echter veel minder, zeker op hoge volumes zijn er duidelijke zwakheden.

De batterij is in staat om beperkt mobiel gebruik mogelijk te maken. Maar, dit is toch een DTR laptop, dus hij is eigelijk ontworpen om gebruikt te worden op een bureau naast een stopcontact.

Acer Aspire 7720G
Acer Aspire 7720G
Acer Aspire 7720G
Acer Aspire 7720G
Acer Aspire 7720G
Acer Aspire 7720G

 

Het bedrijf MediaMarkt Wels willen we nog bedanken, zij voorzagen ons vriendelijk van het testexemplaar. Het is mogelijk om deze laptop daar aan te schaffen.

Acer Aspire 7720G
Getest: Acer Aspire 7720G-3A2G25Mi

Specificaties

Acer Aspire 7720G
Processor
Intel Core 2 Duo T5500
Grafische kaart
NVIDIA GeForce 8400M GS - 256 MB, Core: 400 MHz, Geheugen: 400 MHz, GDDR2
Geheugen
2048 MB 
, DDR2 PC5300 667MHz, 2x1024MB
Beeldscherm
17 inch 16:10, 1440 x 900 pixel, WXGA+ CrystalBrite TFT, glimmend: ja
Moederbord
Intel PM965
Opslag
250 GB - 5400 rpm, 250 GB 
, 5400 rpm, WD2500BEVS-22UST
Geluidskaart
Realtek ALC268 HD Audio
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 4 USB 2.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DVI, 1 S-Video, 56K V.92 Modem, 1 Infrared, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Microfoon, hoofdtelefoon (S/PDIF), Card Reader: 5in1
Netwerkmogelijkheden
Broadcom NetLink Gigabit Ethernet (10/100/1000MBit), Intel PRO/Wireless 3945ABG (a/b/g)
Optische drive
Matshita DVD-RAM UJ-850S
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 43 x 298 x 404
Batterij
71 Wh Lithium-Ion, 4800mAh 14.8V
Besturingssysteem
Microsoft Windows Vista Home Premium 32 Bit
Bijkomende functionaliteiten
24 Maanden Garantie
Gewicht
3.6 kg, Voeding: 0 g
Prijs
900 Euro

 

De Acer Aspire 7720G heeft een glad deksel, en is een elegante instap-niveau laptop...
De Acer Aspire 7720G heeft een glad deksel, en is een elegante instap-niveau laptop...
Het geluid van de Aspire 7720 is zeker op hoge volumes, onvoldoende.
Het geluid van de Aspire 7720 is zeker op hoge volumes, onvoldoende.
...en lage oppervlak temperaturen, waarbij de maximaal gemeten temperatuur 36°C is.
...en lage oppervlak temperaturen, waarbij de maximaal gemeten temperatuur 36°C is.
De voordelen van de gematigde uitrusting zijn is een relatief lage geluidsproductie...
De voordelen van de gematigde uitrusting zijn is een relatief lage geluidsproductie...
Ondanks de toegewezen GeForce 8400M GS videokaart, is deze laptop niet geschikt voor computer spelletjes.
Ondanks de toegewezen GeForce 8400M GS videokaart, is deze laptop niet geschikt voor computer spelletjes.
De hardware van de 7720 is typisch maar voldoende voor standaard kantoor taken.
De hardware van de 7720 is typisch maar voldoende voor standaard kantoor taken.
De test onthulde dat de helderheid gemiddeld is, en de lichtspreiding vrij ongelijkmatig is.
De test onthulde dat de helderheid gemiddeld is, en de lichtspreiding vrij ongelijkmatig is.
Het scherm heeft een WXGA+ resolutie van 1440x900 pixels en heeft een reflecterend oppervlak.
Het scherm heeft een WXGA+ resolutie van 1440x900 pixels en heeft een reflecterend oppervlak.
Het heeft een duidelijke layout en heeft een extra nummeriek toetsenbord.
Het heeft een duidelijke layout en heeft een extra nummeriek toetsenbord.
Het toetsenbord van deze 17 inch laptop is ruim.
Het toetsenbord van deze 17 inch laptop is ruim.
Daarnaast biedt hij een ingebouwde webcam aan, en is daarom geschik voor videogesprekken.
Daarnaast biedt hij een ingebouwde webcam aan, en is daarom geschik voor videogesprekken.
Laptops in deze prijscategorie hebben meestal geen DVI-D poort.
Laptops in deze prijscategorie hebben meestal geen DVI-D poort.
De interface uitrusting is goed.
De interface uitrusting is goed.
...die kraakt en duidelijk doorbuigt onder druk.
...die kraakt en duidelijk doorbuigt onder druk.
De plastic onderdelen laten geen hoge kwaliteits indruk na. Hetzelfde geld voor de stabiliteit van de behuizing...
De plastic onderdelen laten geen hoge kwaliteits indruk na. Hetzelfde geld voor de stabiliteit van de behuizing...
Ondanks het aantrekkelijke design ('Gemstone design') kon het gevoel van deze laptop ons niet overtuigen.
Ondanks het aantrekkelijke design ('Gemstone design') kon het gevoel van deze laptop ons niet overtuigen.
...in de 17 inch desktop vervangers categorie. Hij scoort vooral goed door zijn prijs/prestatie verhouding.
...in de 17 inch desktop vervangers categorie. Hij scoort vooral goed door zijn prijs/prestatie verhouding.
De batterij zou beperkt mobiel gebruik van een a twee uur mogelijk moeten maken.
De batterij zou beperkt mobiel gebruik van een a twee uur mogelijk moeten maken.

Similar Notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Acer Nitro 5 (Core i5-9300H, GeForce GTX 1650) Laptop
GeForce GTX 1650 (Laptop), Core i5 9300H, 15.6", 2.158 kg
Kort testrapport Acer Predator Triton 500 (i7-8750H, RTX 2080 Max-Q) Laptop
GeForce RTX 2080 Max-Q, Core i7 8750H, 15.6", 2.144 kg
Kort testrapport Acer Nitro 5 (i7-8750H, GTX 1050 Ti, FHD) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti (Laptop), Core i7 8750H, 15.6", 2.322 kg
Kort testrapport Acer Predator Helios 500 (GTX 1070, i9-8950HK) Laptop
GeForce GTX 1070 (Laptop), Core i9 8950HK, 17.3", 4 kg
Kort testrapport Acer Predator Helios 300 (i5-8300H, GTX 1050 Ti, Full-HD) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti (Laptop), Core i5 8300H, 17.3", 2.91 kg
Kort testrapport Acer Predator Helios 500 (GTX 1070, i7-8750H) Laptop
GeForce GTX 1070 (Laptop), Core i7 8750H, 17.3", 3.778 kg
Kort testrapport Acer Nitro 5 (7700HQ, GTX 1050 Ti) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti (Laptop), Core i7 7700HQ, 15.6", 2.7 kg

Pricerunner.de

Pro

+Goed uiterlijk
+Uitgebreide poortuitrusting (DVI-D)
+Ingebouwde webcam
+Gebruiksvriendelijk toetsenbord met een duidelijk ontwerp
+Lage hitte- en geluidsproductie
 

Contra

-Ongelijkmatige schermverlichting
-Gematigde prestaties
-Gematigd geluid, op hoge volumes

Rating

Acer Aspire 7720G - 13-02-2008
J. Simon Leitner

Behuizing
78%
Toetsenbord
82%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
86%
Gewicht
62%
Batterij
55%
Beeldscherm
82%
Gaming-performance
80%
Applicatie-performance
88%
Temperatuur
89%
Luidheid
82%
Extra punten
84%
Gemiddelde
79%
82%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Kort testrapport Acer Aspire 7720G laptop
J. Simon Leitner, 2008-03-31 (Update: 2008-11-18)