Notebookcheck Logo

Huawei Watch Fit 3 review - Super precieze smartwatch in een nieuw design

Chique en roekeloos. Huawei geeft de Watch Fit 3 een nieuw uiterlijk - en betere sensoren. De Watch Fit 3 is niet alleen mooi, maar meet ook uiterst nauwkeurig de lichaamswaarden. Bovendien is hij niet duur. Wij onthullen alle sterke en zwakke punten van de Huawei smartwatch in deze review.

Huawei heeft de Watch Fit opnieuw ontworpen voor de derde generatie. De vorm is vierkanter geworden. Hij lijkt nu meer op een smartwatch en minder op een fitnesstracker met een groot display zoals de Watch Fit 2. Met de combinatie van een kroon en knop aan één kant lijkt het op een Apple Horloge.

De Watch Fit 3 is slechts verkrijgbaar in één maat, maar in verschillende kleuren en met verschillende bandjes. De fabrikant levert de horlogekast in zwart, roze, zilver en goud. Huawei biedt ook een zilveren versie met contrasterende rode accenten.

Bandjes zijn verkrijgbaar in fluorelastomeer, nylon en leer. Ons testhorloge is zilver met contrast en heeft een witte plastic band. De verkoopprijs is 159 euro, met een toeslag van 20 euro voor de versie met een leren bandje. Volgens Huawei heeft de witte versie een leren band, terwijl de grijze versie een NFC heeft.

Huawei Watch Fit 3
Beeldscherm
1.82 inch 1.18:1, 480 x 408 pixel 346 PPI, capacitive touchscreen, AMOLED, glimmend: ja
Verbindingen
Helderheidssensor, Sensoren: acceleration, gyroscope, magnetometer, optical heart rate sensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.2, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 11 x 36 x 43
Batterij
400 mAh Lithium-Polymer
Opladen
snel opladen / Quickcharge
Besturingssysteem
Huawei HarmonyOS
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono, Toetsenbord: onscreen, Charging cradle, Harmony OS 4.2, 24 Maanden Garantie, 5 ATM, Single Band GNSS: GPS/ GLONASS/ BeiDou/ Galileo/ QZSS, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
49 g, Voeding: 10 g
Prijs
159 Euro

 

Kast en functies - Watch Fit 3 met aluminiumlegering

De Huawei Watch Fit 3 kast is gemaakt van een aluminiumlegering en heeft een 1,82 inch beeldscherm. Rechtsboven op het frame zit een draaibare en in te drukken kroon, met daaronder een knop. Tussen de twee elementen bevindt zich een microfoon, terwijl Huawei de luidspreker aan de linkerkant heeft geplaatst.

De onderkant en de randen van het scherm zijn zwart, wat ook te zien is in het zijaanzicht. De vele sensoren en oplaadpinnen bevinden zich aan de onderkant. De 22 millimeter brede polsbanden kunnen zonder gereedschap worden verwisseld. De ontgrendelknop bevindt zich in de horlogekast. Huawei gebruikt zijn eigen aansluiting.

De Watch Fit 3 weegt 26 gram zonder bandjes en 49 gram met het fluorelastomeer bandje. Hierdoor is de smartwatch aangenaam licht om te dragen. De afwerking van het testapparaat is uitstekend. We hebben geen krassen op het apparaat gekregen tijdens de testperiode, de knop en kroon hebben een scherp drukpunt en geen speling.

Huawei geeft een waterdichtheid van 5ATM aan. Helaas is er geen informatie over het glas dat het display beschermt. De Watch Fit 3 is compatibel met Android en iOS-apparaten.

Installatie en bediening - Huawei Health app en App Gallery

De Huawei Health app is nodig om de Watch Fit 3 in te stellen. Op de verpakking van de smartwatch staat een QR-code; als deze gescand wordt, kan het APK-bestand van de app gedownload worden.

Vanwege Amerikaanse sancties staat de huidige versie van de software niet in de Google PlayStore, maar is deze wel beschikbaar in de Apple App Store. U kunt kiezen of u het bestand wilt downloaden via de browser of via Huawei's eigen app-winkel, AppGallery.

De test laat duidelijk zien dat downloaden via de browser zonder AppGallery leidt tot beperkingen in de werking. In het menu Android kan de Huawei app geen toegang krijgen tot meldingen - als de software echter via de AppGallery wordt gedownload, is dit wel mogelijk.

De app is onderverdeeld in vijf secties: Gezondheid, Training, Ontdekken, Apparaten en Account. "Gezondheid" is een dashboard dat alle verzamelde gegevens als kaarten weergeeft. Als u op de kaarten drukt, wordt het betreffende submenu geopend.

Onder "Training" worden de voltooide trainingssessies per discipline weergegeven. Trainingssessies kunnen echter ook in de app worden gestart. De software biedt ook AI-loopplannen, ingedeeld volgens prestatieklassen en wedstrijden.

Onder "Ontdekken" staan verschillende cursussen en extra aanbiedingen. Het aanbod is breed en varieert van yogalessen en trainingsplannen om vet te verbranden tot soundscapes.

Sommige cursussen zijn gratis, voor andere is een betaald lidmaatschap bij Huawei Health+ vereist. Bij aankoop van de Watch Fit 3 kan het extra aanbod drie maanden lang gratis gebruikt worden.

De software vermeldt persoonlijke informatie onder "Account". Verzamelde medailles en prestaties en geactiveerde trainingsplannen worden ook weergegeven. De app maakt ook wekelijkse en maandelijkse rapporten over voltooide activiteiten en trainingen.

"Apparaat" biedt toegang tot de Huawei Store met aanbiedingen voor nieuwe apparaten, evenals toegang tot de instellingen van gekoppelde apparaten. Er is hier een selectie van wijzerplaten. Sommige zijn gratis, andere tegen betaling. Veel wijzerplaten kunnen aangepast worden. De software geeft ook het energieverbruik van de geselecteerde achtergrond in verschillende klassen aan. Muziek kan ook van de smartphone naar het horloge worden overgezet.

Instellingen voor gezondheidsmonitoring zijn ook mogelijk in de app, zoals welke metingen permanent actief moeten zijn. Voor meldingen kunt u selecteren of deze in het algemeen naar het horloge moeten worden gestuurd en zo ja, vanuit welke apps. Zelfs het instellen van een wekker is mogelijk via de smartphone-app.

De smartwatch wordt bediend via het display, een kroon en een knop. Als u op de kroon drukt, wordt het app-overzicht van de wijzerplaat geopend. Vanuit elk menu brengt een druk op de kroon u terug naar de wijzerplaat. Als u dubbel drukt, wordt een overzicht van de momenteel geopende programma's geopend.

Als u de kroon ingedrukt houdt, verschijnt het uitschakelmenu. U kunt door de menu's bladeren door aan de kroon te draaien. Een trilling geeft haptische feedback.

Met één keer drukken opent u het trainingsoverzicht af-fabriek. Lang indrukken opent de spraakassistent. Dubbel indrukken voert echter geen enkele functie uit. De knopfunctie kan via het menu aan elke geïnstalleerde app worden gekoppeld.

Door van links naar rechts te vegen wordt Huawei Assistant Today geopend: Een pagina met toegang tot de stemassistent, het weer en mediabediening. Van rechts naar links vegen leidt door verschillende tegels die bijvoorbeeld de dagelijkse activiteit, verschillende gezondheidsparameters, de kalender en de maanstanden weergeven. De volgorde en inhoud van de tegels kan op het horloge zelf worden gewijzigd.

Als u van boven naar beneden veegt, wordt het korte menu geopend met toegang tot de wekker, zaklamp en niet storen-modus. Het meldingenmenu verschijnt door van beneden naar boven te vegen.

Telefonie en meldingen - Huawei gaat verder met korte antwoorden

De Watch Fit 3 heeft een microfoon en luidspreker en kan gebruikt worden om te bellen. Omdat hij echter geen eigen SIM-kaart heeft, moet hij zich altijd binnen Bluetooth-bereik van de gekoppelde smartphone bevinden.

De telefoonkwaliteit is gemengd. Bellen is aangenaam voor de drager van de smartwatch, de luidspreker is luid en geeft stemmen duidelijk door. Gesprekken zijn echter vermoeiend voor de andere partij, omdat de stem van de drager van het horloge soms alleen op een haperige manier wordt overgebracht. Voor korte informatie is het geluid echter prima.

De Watch Fit 3 geeft geen volledige toegang tot het telefoonboek van de smartphone. Contactpersonen moeten worden opgeslagen in de Gezondheid-app. Er is geen wijzerplaat om te bellen, hoewel er wel toegang is tot een gesprekkenlijst.

De Huawei smartwatch geeft meldingen betrouwbaar weer. Ze verschijnen als pop-up en kunnen vervolgens per app gesorteerd worden in het meldingenmenu. De Watch Fit 3 kan ook emoji's weergeven, maar geen afbeeldingen.

Antwoorden is alleen mogelijk met emoji's en voorgedefinieerde korte antwoorden. De volgorde hiervan kan gewijzigd en aangepast worden in de smartphone app.

Spraakassistent - Stap terug voor de Watch Fit 3

Met de Huawei Watch 4 Pro waren we blij dat de spraakassistent eindelijk met alle apparaten werkt. De Watch Fit 3 doet in dit opzicht weer een stapje terug.

Huawei vertrouwt uitsluitend op zijn eigen assistent Celia. Deze is echter alleen beschikbaar als de smartwatch gekoppeld is aan een smartphone waarop minimaal EMUI 10.1 geïnstalleerd is.

Gezondheid en fitness - Watch Fit 3 bepaalt calorietekort

De Watch Fit 3 herkent lange periodes van zitten en vraagt u om te bewegen indien gewenst. Het biedt ook een korte trainingssessie om u te activeren. Videoanimaties begeleiden u door een trainingscyclus.

De smartwatch kan ook stress meten. Dit wordt aangegeven met een waarde tussen nul en 100.

De software toont de waarden ook op een tijdlijn gedurende de dag. Daarnaast kan een stresstest handmatig worden gestart en kan de stressmeting ook worden gekalibreerd met behulp van een vragenlijst. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen en witte ruis ontworpen om u te helpen ontspannen.

Huawei heeft de Stay Fit app uitgebreid. Maaltijden kunnen daar worden opgeslagen. De software berekent de calorie-inname en vergelijkt deze met de verbrande calorieën door lichaamsbeweging. Hierdoor kan de app het calorietekort aangeven.

Activiteitendoelen - Huawei met ringen en shamrocks

Huawei blijft twee verschillende displays gebruiken voor de activiteitsdoelen. Aan de ene kant zijn er de bekende ringen, die op de Watch Fit 3 de staande tijd, de trainingstijd en de verbrande calorieën weergeven.

De ringen kunnen zowel op het horloge zelf als in de smartphone-app worden weergegeven. De doelen kunnen worden aangepast. De tweede vorm van weergave zijn de klaverbladen voor de gezondheid. Huawei verdeelt deze in slaap, stappen en stemming. Dit resulteert in taken die gedurende de dag kunnen worden voltooid. De bladen vullen zich en veranderen van kleur als elk doel is bereikt. De software toont ook het succes van de dagen in een week.

De app biedt nog meer informatie over individuele activiteiten, zoals stappen. Deze kunnen niet alleen voor één dag worden weergegeven, maar ook voor weken, maanden of zelfs jaren. De ontwikkeling kan ook via een tijdlijn over de dag gevolgd worden.

De app toont niet alleen het aantal stappen, maar ook de verbrande calorieën en de afgelegde afstand. De stappen worden ook uitgesplitst in hardlopen, wandelen en (trap)klimmen. De Watch Fit 3 herkende in de test echter vaak geen stappen. Aan de andere kant telt de smartwatch stappen tijdens fietstrainingen, maar Huawei moet hier nog verbeteringen aanbrengen.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging in het bloed

De Huawei Watch Fit 3 kan de hartslag en de zuurstofverzadiging in het bloed meten. Om de gemeten waarden beter te kunnen beoordelen, vergelijken we ze met die van referentieapparaten.

We namen de smartwatch mee op een fietstocht samen met een Polar H10 borstband. De gemeten waarden voor zowel de hartslag in rust als de hartslag tijdens het fietsen kwamen precies overeen. We hebben de hartslag op drie verschillende tijdstippen gemeten.

We gebruiken een Braun pulse oximeter 1 om de zuurstofverzadiging in het bloed te meten. De gemiddelde afwijking van de drie metingen is 0,68 procent. In het geval van afwijkingen zijn de waarden van het testapparaat lager dan die van het referentieapparaat.

Huawei gebruikt de TrueSeen 5.5 meetmethode voor de Watch Fit 3. Naast verbeterde sensoren moet kunstmatige intelligentie zorgen voor een bijzonder nauwkeurige verwerking en samenvoeging van de verschillende waarden. Dit werkt uitstekend in onze test. De meetwaarden van de Watch Fit 3 zijn opmerkelijk nauwkeurig in vergelijking met de referentieapparaten.

Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
Hartslagmeting met de Huawei Watch Fit 3
Hartslagmeting met de Huawei Watch Fit 3
Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
Hartslagmeting met de Huawei Watch Fit 3
Hartslagmeting met de Huawei Watch Fit 3

Slaap bijhouden - Huawei beoordelingen met punten, sterren en cijfers

De slaaptracking van de Huawei Watch Fit 3 is uitgebreid. Enerzijds geeft de software een overzicht van de totale slaaptijd en de afzonderlijke slaapfasen. Het horloge maakt onderscheid tussen lichte, diepe en REM-slaap. Waakfases worden ook herkend. De afzonderlijke fasen worden gevisualiseerd op een tijdlijn.

Het percentage van de totale slaap dat elke fase vertegenwoordigt, wordt ook weergegeven. De informatie wordt aangevuld met details van de respectieve aanbevelingen. De gegevens worden ook voorzien van een gekleurd commentaar zoals "Laag" of "Normaal".

De software geeft ook informatie over de tijd in bed, de slaapvertraging, de slaapefficiëntie, de continuïteit van de diepe slaap, de wekfrequentie, de ademhalingskwaliteit, de hartslag, de zuurstofsaturatie en de ademhalingssnelheid.
De totale slaap wordt beoordeeld met sterren en punten. Het wordt ook vergeleken met de waarden van andere gebruikers. De software maakt ook een analyse en doet aanbevelingen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Volgens de fabrikant heeft de Watch Fit 3 ook een functie voor slaapdetectie. Als de smartwatch overdag een dutje detecteert, wordt de drager na 30 minuten gewekt. We hebben de functie niet kunnen testen omdat we geen dutjes deden.

Als er extra gegevens worden gedownload, zou de Watch Fit 3 ook slaapgeluiden moeten kunnen detecteren als hij verbonden is met een smartphone. Hij heeft echter geen slimme wekker.

Training opnemen - Watch Fit 3 met opwarm- en rekoefprogramma's

Volgens Huawei kan de Watch Fit 3 meer dan 100 sporten volgen. Nieuwe sporten zijn onder andere voetbal, basketbal, paddling, e-sporten en rondjes hardlopen. Voor individuele sporten kunnen doelen worden gedefinieerd, zoals afstanden, tijden of verbrande calorieën. Indien gewenst kan het horloge ook informatie geven over de prestaties na een bepaalde afstand. Bij het joggen biedt de Watch Fit 3 intervaltraining en worden de prestaties vergeleken met een virtuele gangmaker die de gemiddelde tijd van eerdere trainingssessies weergeeft.

Er kan ook een metronoom voor het juiste ritme worden gebruikt. Routes kunnen ook worden voltooid als ze eerder via de Gezondheid-app zijn geïmporteerd. Er zijn verschillende trainingsplannen en fitnesscursussen af-fabriek op de Watch Fit 3 geïnstalleerd. De hardlooptrainingen zijn het meest uitgebreid. Er zijn echter ook fitnesscursussen die voornamelijk bestaan uit verschillende opwarm- en stretchprogramma's.

De smartwatch toont videoanimaties op het scherm en geeft ook gesproken instructies. Indien gewenst kan de Watch Fit 3 automatisch workouts herkennen en pauzeren. Dit werkt echter alleen tijdens het wandelen en joggen, op de crosstrainer en roeimachine. Wandelen wordt in de test betrouwbaar herkend. Het wandelen moet echter ononderbroken zijn voordat de software de training als zodanig herkent.

Hartslaggegevens kunnen via Bluetooth naar externe apparaten zoals crosstrainers worden verzonden.

GPS en navigatie - Enkelbandmeting van de Watch Fit 3

De Watch Fit 3 ondersteunt alle gangbare satellietsystemen, elk met één band. Het duurt een paar seconden voordat de verbinding tot stand is gebracht, maar de verbinding blijft altijd stabiel tijdens de training in de test.

We hebben de Watch Fit 3 samen met een Garmin Venu 2 meegenomen op een fietstocht. Het wordt duidelijk dat de Huawei Watch de afgelegde route goed in kaart kan brengen. Het Garmin horloge is echter nog nauwkeuriger.

Er is geen navigatieoplossing voor de Watch Fit 3. Routes van trainingssessies kunnen als GPX-bestanden worden geëxporteerd. Het is ook mogelijk om routes te importeren en deze in trainingssessies te voltooien.

GNSS-test: Omtrekken van het meer
GNSS-test: Omtrekken van het meer
GNSS-test: Keerpunt
GNSS-test: Keerpunt
GNSS-test: Samenvatting
GNSS-test: Samenvatting

Beeldscherm - Huawei voegt een helder AMOLED-paneel toe

Subpixelstructuur
Subpixelstructuur

De Watch Fit 3 heeft een AMOLED-paneel van 1,82 inch. De geïntegreerde helderheidssensor reageert snel. Ook de opwaartse detectie werkt snel en betrouwbaar. Als alternatief biedt de smartwatch een Always-on Display. De stijl van de AoD is afhankelijk van de geselecteerde wijzerplaat en kan niet verder worden aangepast.

Er is geen instelling voor de tijden waarop de AoD moet werken. Het systeem werkt slim en is afhankelijk van de slaapstand. Als deze handmatig in de instellingen wordt geactiveerd, wordt de AoD uitgeschakeld. Dit gebeurt ook als het horloge automatisch de slaapstand detecteert.

We hebben een maximale helderheid van 745 cd/m² gemeten. Hiermee is de Huawei smartwatch aanzienlijk helderder dan zijn voorganger en ook de Amazfit Active in dezelfde prijsklasse. We hebben echter ook gemerkt dat het scherm flikkert met een frequentie van 120 Hz, hoewel de amplitude erg laag is. Bovendien is de kijktijd van het scherm van een smartwatch kort, dus de belasting zou laag moeten zijn.

Huawei Watch Fit 3Huawei Watch Fit Special EditionHuawei Watch Fit 2Amazfit ActiveXiaomi Smart Band 8 Pro
Response Times
PWM Frequency
120
119
-1%
120
0%
60
-50%
Screen
-62%
-26%
-27%
-14%
Brightness middle
745
283
-62%
553
-26%
546
-27%
643
-14%
Black Level *
Totaal Gemiddelde (Programma / Instellingen)
-32% / -32%
-26% / -26%
-14% / -14%
-32% / -32%

* ... kleiner is beter

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 120 Hz
Amplitude: 18.33 %

Het backlight van het scherm flikkert aan 120 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 120 Hz is erg laag en kan dus aanleiding geven tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn bij langer gebruik.

Ter vergelijking: 53 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 17708 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en looptijd - Soepele prestaties van de Watch Fit 3

Huawei geeft geen informatie over de ingebouwde SiP. Omdat de smartwatch geen browser ondersteunt, kunnen we ook geen benchmarkmetingen uitvoeren. De prestaties van de Watch Fit 3 zijn indrukwekkend bij dagelijks gebruik. Overgangen tussen tegels gaan net zo soepel als het scrollen door menu's.

Huawei geeft ook geen informatie over het geheugen. Het geheugen kan gebruikt worden voor wijzerplaten, routes, apps en muziek.

Batterijlevensduur - Watch Fit 3 gaat lang mee

Huawei belooft een batterijlevensduur van 10 dagen voor de Watch Fit 3. En dat kunnen we in de test bevestigen - in ieder geval zonder het always-on display. Met de AoD ingeschakeld, alle notificaties, alle metingen permanent geactiveerd en automatische workoutdetectie, slaagde de Watch Fit 3 er in de test in om ongeveer zes dagen mee te gaan - inclusief korte workouts.

Als de AoD is uitgeschakeld, verbruikt de smartwatch bij verder hetzelfde gebruik ongeveer 10 procent batterij gedurende 24 uur. De Huawei Watch laadt ook snel op. In 10 minuten is hij opgeladen van 2 naar 25 procent, na 20 minuten is dat 43 procent. De Watch Fit 3 is na 55 minuten volledig opgeladen.

We hebben in de test een 12-watt voeding gebruikt. Omdat de Watch Fit 3 draadloos opladen niet ondersteunt, moet de eigen oplaadkabel, die magnetisch aan de onderkant is bevestigd, worden gebruikt.

Pro

+ hoogwaardig vakmanschap
+ nauwkeurige lichaamsmetingen
+ veelzijdige sporttracking
+ enorme levensduur van de batterij

Contra

- spraakassistent alleen met Huawei smartphone
- NFC niet in alle modellen
- stapmeting defect

Conclusie - Watch Fit 3 is ongeëvenaard in zijn prijsklasse

In de review: Huawei Watch Fit 3, testapparaat geleverd door Huawei Duitsland.
In de review: Huawei Watch Fit 3, testapparaat geleverd door Huawei Duitsland.

Huawei heeft een zeer geslaagde herziening van de Watch Fit gepresenteerd. Hij is comfortabel om te dragen en zeer goed gemaakt. De fabrikant biedt hem ook in verschillende kleurvarianten aan.

Maar niet alleen het uiterlijk is indrukwekkend - ook de nauwkeurigheid van de metingen is uitstekend. Dit maakt de Watch Fit 3 zeer geschikt voor het controleren van lichaamswaarden. Dankzij de verschillende trainingsmodi maakt het ook indruk tijdens het sporten.

De combinatie van extreem nauwkeurige metingen, een lange batterijlevensduur, een breed scala aan functies en een stijlvol design is momenteel uniek.

De smartwatch geeft meldingen betrouwbaar weer en is ook geschikt voor telefoongesprekken. Antwoorden is echter alleen mogelijk in de vorm van korte antwoorden en de Watch Fit 3 geeft geen foto's weer. Het blijft ook onbegrijpelijk waarom de spraakassistent weer alleen met Huawei smartphones werkt. We zouden ook graag een breder aanbod aan apps zien.

Een soortgelijke reeks functies wordt aangeboden door de Amazfit Active en Redmi Watch 4. Goedkoper maar ook minder nauwkeurig is de Xiaomi Smart Band 8 Pro.

Prijs en beschikbaarheid

In de EU is de Watch Fit 3 verkrijgbaar bij verschillende grote retailers zoals Amazon en Mediamarkt (DE). Huawei verkoopt de smartwatch echter ook in zijn eigen online winkel. De verkoopprijs is 159 euro ($173).

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Huawei Watch Fit 3 review - Super precieze smartwatch in een nieuw design
Benedikt Winkel, 2024-06- 1 (Update: 2024-06- 1)