Notebookcheck

Het beste van Notebookcheck - november 2012

Sebastian Jentsch, 19-01-2013

Lang leve de laptop. Een slimme tablet in plaats van een zware laptop? Kopen mensen tegenwoordig alleen nog maar tablets? Wij denken van niet, omdat het aanbod nieuwe laptops voor kerstmis groter dan ooit was: Windows 8 touchscreens, betaalbare tekstverwerkers, Ultrabooks, middenklasse gamers, SLI gamers en werkstations. Zulke diversiteit van laptops hebben we zelden meegemaakt.

Voor de originele Duitse vertaling, klik hier.

In totaal zullen zes categorieën uitgewerkt worden, waarbij aan het einde de winnaar bekend wordt gemaakt van de maand november 2012. We hebben een record verbroken: 36 geteste apparaten (alleen notebooks) - meer dan ooit tevoren.

De drie veranderbare Windows 8 laptops, naast de Dell XPS 12 uit oktober, creëren een nieuwe categorie apparaten die twijfelt tussen tablets en laptops. Mechanisch gezien is dit het eenvoudigst opgelost bij de Taichi 21 van Asus. Het is echter ingewikkeld goede software te maken die met beide beeldscherm kan werken.

Op het gebied van subnotebooks, vindt er een ontmoeting plaats tussen Windows 8 en touchscreens. We waren niet bijzonder onder de indruk van de Asus VivoBooks, hoewel onze verwachtingen voor het goedkope apparaat (€500 - €700 ($647 - $906)) misschien te hoog waren. De MacBook Pro Retina 13 is een nieuwe versie van de kleine notebook van Apple en zit in het bovenste segment met z'n hoge kwaliteit beeldscherm. Het beeldscherm was echter niet de enige reden waarom het apparaat een score van 90% kreeg.

We hebben niet zo veel kantoor notebooks getest als in oktober. Hoe dan ook, in deze categorie zaten notebooks met een goede prijs-kwaliteit verhouding, maar helaas ook erg slechte notebooks. Acer's E1 is in weinig opzichten aan te bevelen. De TravelMate P253 en de Vostro 2520 doen hun werk, maar konden het niet presteren om een goede indruk achter te laten. De Asus B43E en de Nexoc B510 konden dit wel. Veel aansluitingen waaronder TPM (Asus) en een docking poort zijn beschikbaar voor een redelijke prijs.

Hoewel we in oktober maar twee multimedia notebooks hebben getest, kwamen er in november maar liefst 12 notebooks door onze handen. De vooraanstaande Asus "Ultrabook" UX51VZ stond z'n mannetje: een dunne 15,6 inch notebook met een GeForce GT 650M naast een quad core CPU. De S56CM van dezelfde fabrikant koos voor een laag voltage i5 processor en een aparte GeForce GT 635M. Naast de gebruikelijke geïntegreerde hardware, viel de Nexoc M507II (Clevo W251EG) op door z'n GeForce GT 645M (Kepler, 28 nm). Bij de maximale resolutie liepen bijna alle spellen vloeiend.

In november hebben we drie werkstations getest. Vergeleken met de lawaaierige rivalen van Dell en HP, bleef de Dell Precision M6700 extreem stil hoewel het de maximale score voor prestaties heeft behaald (99%).

Categorie Convertible

Deelnemers:

Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB 87%

Asus Taichi 21-CW001H 86%

Lenovo IdeaPad Yoga 13 85%

Hoewel we de maand oktober zijn geëindigd met de Dell XPS 12 convertible, zijn in november de eerste notebooks met tablet functie op de markt gekomen. De Sony Vaio Duo 11 integreert de tablet door een glijdend beeldscherm. De bouwkwaliteit van het 11,6 inch apparaat is ook erg goed, vooral gezien het ingewikkelde schuifsysteem. De ergonomische kwaliteiten zijn uitstekend en daarbij zijn de prestaties van applicaties door de SSD en Core i5 ook erg goed.

De Asus Taichi 21 is wat gevarieerder in functies. De vouwbare notebook heeft een tweede beeldscherm aan de achterkant, die kan gebruikt kan worden als verlenging van de desktop of als presentatiescherm. Groot voordeel: twee hoge kwaliteit IPS panelen, waarvan het binnenste beeldscherm mat is. De batterijlevensduur van de geïntegreerde batterij ligt onder dat van de Vaio Duo 11 (3:15 versus 3:47 uur).

De Lenovo IdeaPad Yoga 13 (€1300 tot €1500) neemt een andere weg om de tablet te integreren. Het vouwbare beeldscherm kan 360° gedraaid worden, waarbij het toetsenbord dan achter het beeldscherm zit. Net zoals bij de Dell XPS 12, de Sony Vaio Duo 11 en de Asus Taichi 21, heeft Lenovo gekozen voor hoog contrast IPS 10 vinger touchscreen (HD+ in plaats van FHD). Dankzij z'n hoge helderheid is de notebook ook in direct zonlicht te gebruiken. Het fysieke toetsenbord heeft echter slechte type-eigenschappen, wat een nadeel is voor productieve gebruikers. Diegenen die het 13 inch apparaat te groot vinden, zouden eens moeten kijken naar de Yoga 11 met een Nvidia Tegra 3 en Windows RT.

Convertible notebook van de maand november 2012: Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB

De Duo 11 is natuurlijk niet de perfecte oplossing voor iedereen, maar de goede bouwkwaliteit en uitstekende invoerapparaten zijn grote voordelen. De Stylus pen biedt de mogelijkheid om nauwkeurig het beeldscherm te bedienen. Een functie die niet door concurrenten wordt aangeboden: goede camera aan de achterkant en een optionele batterij aansluiting voor verdubbeling van de batterijlevensduur.

Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11
Prijs Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
Prijs Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB

Wat we goed vonden

Het mechanische systeem voor het vouwen werkt goed en kan tegen een stootje. In tablet modus zijn de basiseenheid en het beeldscherm gemakkelijk als één deel te zien.

Wat we graag zouden zien

Het beeldscherm moet helderder op accustroom. Op netstroom komt het al dichter in de buurt.

Wat ons verrast heeft

Het schuifsysteem blijkt de beste compromis te zijn voor een convertible. Een echt Windows 8 (niet een RT versie voor Intel Atom) apparaat die van Ultrabook prestaties gebruik maakt. Veel gebruikers zullen de Duo 11 als veelzijdig apparaat aanschaffen en hebben daardoor geen aparte tablet meer nodig.

De concurrentie

We hebben ook de Dell XPS 12 en Microsoft's Surface RT (Windows RT) getest. Verdere details van de volgende testrapporten zijn binnenkort beschikbaar: Toshiba Satellite U920tHP Envy X2Acer Iconia W510P

Categorie Subnotebook

Deelnemers:

Apple MacBook Pro Retina 13-inch 2012-10 90% 

Asus VivoBook S400CA-CA006H 85% 

Asus VivoBook S200E-CT182H 82% 

HP Envy 4-1000sg 79%   

Medion Akoya S4216 MD 99080 78%

Sony Vaio SV-T1312V1ES 85%

Lenovo ThinkPad X1 Carbon N3N34GE 87 %

Ons testteam kon geen eenduidige conclusie trekken over de 13 inch MacBook Pro (€2049, ~ $2652) met Retina beeldscherm. De bouwkwaliteit en de invoerapparaten behoren tot de beste beschikbaar, hoewel de verbindingsmogelijkheden erg beperkt zijn. Het populaire beeldscherm heeft 'slechts' een score van 83% behaald vanwege de zichtbare 'bleeding' aan de randen van het beeldscherm (verlichting 75%). Een eigenschap die ons verrast heeft is de goede batterijlevensduur van de Core i5 3210M (6:48 uur). De stereo luidsprekers produceren ook een redelijke geluidskwaliteit voor deze grootte.

Vlak erachter loopt de Lenovo ThinkPad X1 Carbon (€1450, ~ $1877). Het 14 inch paneel mag dan een resolutie hebben van slechts 1600 x 900 pixels, de verbindingsopties zijn beter. De Carbon heeft echter geen optie voor een docking poort, wat een perfecte toevoeging zou zijn voor het ultra dunne, mobiele (6 uur WLAN test) apparaat. Omdat de emissies ook beperkt blijven, is er geen last van oververhitting. Naast de verbindingsmogelijkheden zijn er bijna geen minpunten. Het TN paneel heeft goede kijkhoeken, hoewel het niet de prestaties van een IPS paneel kan evenaren (ThinkPad X220).

Veel consumenten zullen de hierboven genoemde notebooks duur vinden, waardoor ze waarschijnlijk interesse zullen hebben in de Asus' nieuwe VivoBook Serie met Windows 8. Het 14 inch apparaat (€750, ~ $971) heeft een gestroomlijnd ontwerp en maakt een luxueuze indruk. Z'n specialiteit: een Multi-touch beeldscherm. De prestaties van de Core i5 en de hybride harde schijf (SSD cache) zijn erg goed. Een minpunt is de lage helderheid, wat op accustroom afneemt tot 132 cd/m². Door het weerspiegelende beeldscherm zal dit apparaat nauwelijks buitenshuis gebruikt kunnen worden.

Bij de kleinere S200E VivoBook (€500, ~ $647) is het een iets ander verhaal. De verlichting zakt tot 164 cd/m² op accustroom, maar de notebook heeft ook een weerspiegelend beeldscherm. De aluminium behuizing en de goede invoerapparaten hebben punten gescoord. De lage geluidsproductie wordt echter bereikt door de kloksnelheid van de CPU te laten afnemen.

Indien de koper een 13 inch apparaat met touchscreen wilt, zal de Sony Vaio SV-T1312V1ES voor €860 (~ $1113) interessant worden. De configuratie is in het bijzonder interessant, aangezien er een vrij RAM slot aanwezig is naast een Core i5, 4 GB RAM en een mSATA 128 GB SSD. De erg lange batterijlevensduur (5:50 uur) en de goede bouwkwaliteit (inclusief invoerapparaten) maken direct een goede indruk. Een aanzienlijk zwak aspect is het lage contrast TN beeldscherm. Typen en vegen over dit beeldscherm blijkt heel wat minder leuk te zijn dan verwacht.

Als er gezocht wordt naar een betaalbare Ultrabook, moeten zeker de HP Envy 4-1000sg (2367M) en de Medion Akoya S4216 (3217U) niet vergeten worden. Beide hebben een Core i3 processor en kosten ongeveer €600 (~ $777). Ze hebben ook allebei een SSD cache, maar alleen Medion bereikt echte SSD snelheden door de slimme RAID-0 combinatie. Helaas wordt de Akoya door zichzelf tegengehouden, aangezien de behuizing buigbaar is, in tegenstelling tot de Envy 4. Als kleine troost biedt de Medion een extra batterij voor de multi-bay aansluiting, die de geïntegreerde DVD brander vervangt. Dit is ongebruikelijk bij Ultrabooks.

Subnotebook van de maand november 2012: Apple MacBook Pro Retina 13

Duur, maar het is het waard. De twee discussiepunten zijn de hoge prijs en de zeer beperkte aansluitingen. Hoe dan ook, de MacBook Pro Retina 13 is bijna een perfecte combinatie met een tot nog toe ongeëvenaarde bouwkwaliteit. Zakelijke gebruikers zullen echter moeten kijken naar de Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Deze heeft geen Retina beeldscherm, maar is in aanschaf veel goedkoper.

» The Apple MacBook Pro Retina Display MC975D/A is currently available from 2020 Euros on Amazon.com

Apple MacBook Pro 13 Retina MC975D/A
Apple MacBook Pro 13 Retina MC975D/A
Apple MBP 13 Retina
Apple MBP 13 Retina
Apple MBP 13 Retina
Apple MBP 13 Retina
Prijs Apple MBP 13 Retina
Prijs Apple MBP 13 Retina

Wat we goed vonden

De verbeterde mobiliteit met betrekking tot de batterijlevensduur, het lage gewicht en de dunne behuizing. De hoge resolutie van het Retina beeldscherm en de multimedia prestaties zijn ook overtuigend.

Wat we graag zouden zien

Een derde USB poort, een snelle mogelijkheid om de ventilator schoon te maken, verdere aanpassingsmogelijkheden en een batterij die niet aan de behuizing is vastgemaakt.

Wat ons verrast heeft

De zeer beperkte uitbreidingsmogelijkheden, wat we tot nu toe alleen zijn tegengekomen bij de MacBook Air . De talloze adapters zijn niet handig om mee op reis te nemen. Tegenwoordig zijn er al aardig veel applicaties compatibel met HiDPI, hoewel er nog uitzonderingen zijn. De nieuwe Thunderbolt aansluiting heeft zichzelf nog niet bewezen. De beschikbare accessoires zijn duur.

De concurrentie

Van het Apple arsenaal: de MacBook Pro 15 Retina voor gebruikers die hogere prestaties nodig hebben; de normale en betaalbare MacBook Pro 13 mid 2012 voor €500 (~ $647) minder of de dunnere MacBook Air 13 mid 2012 met een ULV processor. Met Windows: de Asus Zenbook Prime UX31A met Full HD beeldscherm, de Samsung 900X3C-A04DE met een helder beeldscherm, of de Acer Aspire S7 met een 12 millimeter dunne behuizing.

Categorie Zakelijke Notebooks

Deelnemers:

AsusPro B43E-VO158X 84% 

Bullman C-Klasse SRD i7 15HD 84% 

Acer TravelMate P253-M-32324G50Mnks 81%

Nexoc B510 81% 

Samsung Series 3 300E5C-A06DE 81% 

Dell Vostro 2520 80%

Toshiba Satellite Pro C870-11R 80%

Acer Aspire E1-531-B9606G50Mnks 76%

Dell Latitude E6430s 87%

Met zulke grote prijsverschillen zal je denken dat er meer meespeelt. We beginnen met de AsusPro B43E (€600, ~ $777) en eindigen met de Dell Latitude E6430 (~ €1900, ~ $2459). Beide notebooks zijn volledig uitgerust met alle aansluitingen en hebben respectievelijk een score van 88% en 80% behaald (op het gebied van verbindingsmogelijkheden). Ondanks het enorme prijsverschil tussen de AsusPro en de Latitude E-serie, liggen de totaal scores niet ver uit elkaar (respectievelijk 84% en 87%). Zal de voor docking stations geschikte B43E binnenkort winnen van de EliteBooks en Latitudes? Wat beide apparaten gemeen hebben is het hoge contrast TN beeldscherm met HD resolutie. Dell biedt echter een beter toetsenbord en een hoge kwaliteit uitstraling, naast langere batterijlevensduren en een snellere Samsung SSD. Maar wie wil €1300 (~ $1683) extra uitgeven voor zo'n klein verschil?

De Nexoc B510 (€1078, ~ $1395) is ook een concurrent in deze categorie. Het concept: betaalbare plastic behuizing met bijbehorende matige invoerapparaten, maar wel het volledige spectrum van aansluitingen, waaronder een docking poort aansluiting (optioneel, ongeveer €200 (~ $259). De prestaties zijn goed met een Samsung SSD 830 en een Core i5. Het beeldscherm (TN-LED, kleine kijkhoeken, geen andere opties beschikbaar) en de bouwkwaliteit voldoen helaas niet aan de gestelde ambities. Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden is een groot voordeel.

Bullman's C-Klasse SRD i7 15HD (€1240, ~ $1605) is speciaal gemaakt voor ruige omstandigheden. De behuizing is gemaakt van een legering van magnesium en aluminium (MG-Al) en is erg stevig. De 15 inch  notebook heeft een verouderde Core i7 640 en is erg zwaar. Hoe dan ook, het heldere beeldscherm (620 cd/m² op netstroom) is geschikt voor extreem heldere omstandigheden. Het concept bevat echter een paar fouten: waarom worden de aansluitingen niet beschermd tegen stof en water? Waarom wordt de helderheid verminderd op accustroom? Diegenen die zich niet kunnen schikken naar deze nadelen, kunnen beter kijken naar de Dell latitude E6430 ATG.

In het geval dat het budget slechts een laptop van €500 (~ $647) toestaat, zullen vooral de Dell Vostro 2520 en de Acer Aspire E1-531 interessant zijn voor respectievelijk €300 en €330 (~ $388 en $427). De 15 inch notebooks hebben misschien geen Windows besturingssysteem, maar de Pentium processor biedt redelijke prestaties. Acer schrikt klanten af door het slechte, ratelende toetsenbord. De Vostro is in dit geval beter, maar loopt achter op het gebied van helderheid.

En hoe zit het dan met de Acer TravelMate P253-M (€469, ~ $607) en de Toshiba Satellite Pro C870 (€515, ~ $667), die allebei moderne componenten hebben, naast een mat beeldscherm? Er is bij deze laptops duidelijk onderscheid te maken wanneer we naar het toetsenbord kijken. De ratelende toetsen van de Satellite kunnen we niet aanraden. Beide apparaten genereren weinig warmte en houden het systeemgeluid beperkt.

Als laatste behandelen we de Samsung Serie 3 300E5C (€500, ~ $647). Het heeft slechts een Core i3 en een HD 3000 om het rekenwerk uit te voeren. Samsung presteert goed op het gebied van batterijlevensduur en systeemgeluid. De notebook laat echter wat steken vallen bij de bouwkwaliteit, de invoerapparaten en het beeldscherm.

Zakelijke notebook van de maand november 2012: AsusPro B43E

Een overwinning voor de Asus laptop ondanks z'n relatief lage score van 84% vergeleken met de Dell Latitude E6430s (87%). Dit kan vragen oproepen bij Dell fans, maar de Asus biedt voor €600 (~ $777) naast de docking station voor €150 (~ $194) een betere prijs-kwaliteitverhouding. Drie TFT aansluitingen, docking poort, TPM, ExpressCard34, goede invoerapparaten, een lange batterijlevensduur en aangename ergonomie maken een winnende combinatie. Een nadeel: Asus biedt geen hogere resolutie beeldschermen.

De AsusPro B43E-VO158X wordt momenteel voor €635 verkocht bij Amazon.com (prijs is gestegen).

» The AsusPro B43E-VO158X is currently available from 635 Euros (price has increased) from Amazon.com

AsusPro B43E-VO158X
AsusPro B43E-VO158X
AsusPro B43E
AsusPro B43E
AsusPro B43E
AsusPro B43E
Prijs AsusPro B43E
Prijs AsusPro B43E

Wat we goed vonden

Het complete kantoorpakket met veel aansluitingen voor €750 (~ $971, inclusief docking station). Asus biedt een voor docking stations geschikt gemaakt apparaat voor een kleine prijs.

Wat we graag zouden zien

Een toetsenbord met goede type-eigenschappen, net zoals de Lenovo ThinkPads. Met dit probleem valt echter wel te leven.

Wat ons verrast heeft

Asus heeft gekozen voor ongewone aansluitingen met de Powerstation II, die erg handig is in de zakenwereld.

De concurrentie

HP ProBook 6470b (€800, ~ $1035), Lenovo ThinkPad Edge S430 (€740 ~ $958), Lenovo ThinkPad L430 (€670, ~ $867), HP ProBook 6475b (€700, ~ $906), HP ProBook 6465b (€745, ~ $964), Dell Vostro 3460 (€650, ~ $841), Fujitsu Lifebook S752 (€680, ~ $880).

Categorie Multimedia

Deelnemers:

Asus UX51VZ 86%

Wortmann Terra Mobile 1773Q 83% 

HP ProBook 4740s (B0Y81EA) 82% 

Asus S56CM-XX079H 81% 

HP Envy dv6-7202eg 81%

Samsung 530U4C-S02 81% 

Nexoc M507II 80% 

Lenovo IdeaPad Z585 79% 

Medion Akoya P6815 (MD98059) 79%

Samsung Series 3 350V5C-S07DE 79%

Samsung Series 3 300E7A 78% 

Sony Vaio SV-E1712F1EW 77%

De Asus Zenbook UX51VZ (vroeger U500VZ) had al veel aandacht getrokken met een middenklasse GeForce GT 650M en een Core i7 quad core CPU. Hoe kan dit gekoeld worden met een hoogte van slechts 6 tot 20 millimeter (~ 0,24 tot 0,79 inch)? Zelfs op het gebied van stabiliteit weet de UX51VZ mensen te imponeren. De aluminium behuizing aan de bovenkant is erg stevig. We hebben behoedzaam gekeken naar het koelsysteem, maar hier ligt meteen een zwak punt: de luidruchtige ventilator kan niet voorkomen dat de CPU oververhit. Het beeldscherm presteert echter zeer goed: een mat IPS beeldscherm met een Full HD resolutie en een hoge helderheid. Na een blik op de prijs geworpen te hebben zakt ons de moed al weer in de schoenen: €1700 tot €2000 (~ $2200 tot $2589).

Een meer betaalbaar geheel, maar met gelijkwaardige gaming prestaties, biedt de Wortmann Terra Mobile 1773Q (€1350, ~ $1747). Afgezien van de luide ventilator heeft Wortmann een samenhangend geheel gecreëerd  met een Full HD beeldscherm, goede batterijlevensduur en fatsoenlijke prestaties. We willen nogmaals de score van het beeldscherm onderstrepen (89%): mat paneel met een helderheid van 300 cd/m² en een contrast van 903:1. Het TN type paneel biedt slechts middelmatige kijkhoeken.

Diegenen die wat minder verlangen van hun gaming laptop zouden kunnen kijken naar de HP ProBook 4740s (€650, ~ $841). De 17 inch notebook biedt goed kantoorkwaliteiten (mat beeldscherm, fijn toetsenbord, draagbaar) naast een grafische kaart voor beginners (Radeon HD 7650M). Dit zal meestal voldoende zijn voor gemiddelde details en de kleuren worden mooi weergegeven op het HD+ beeldscherm. Het grootste nadeel: de permanent hoorbare ventilator.

De Asus S56CM weet z'n onderdelen beter te koelen ondanks de krachtigere GeForce GT 635M. De 15 inch notebook is bijna net zo dun als een Ultrabook, maar heeft desondanks een DVD speler. Typisch voor een Ultrabook is de Intel Core i5 3317U. De zwakke punten zijn echter ook duidelijk merkbaar: het weerspiegelende TN beeldscherm heeft weinig kleur en contrast en het toetsenbord is van matige kwaliteit. Deze nadelen overschaduwen helaas het goede koelsysteem en de daardoor snel draaiende CPU.

De Asus S56CM had het beeldscherm van de HP Envy dv6-7202eg moeten hebben. HP vraagt een hoge prijs voor een goed beeldscherm en een GeForce GT 630M: ongeveer €1200 (~ $1553). Het Full HD beeldscherm scoort de meeste punten (87%). Het beeldscherm is mat, helder, heeft een hoog contrast en grote kijkhoeken. De quad core CPU helpt de GPU om vloeiende beelden te creëren.

De Nexoc M507II biedt betere gaming prestaties, namelijk een Nvidia GeForce GT 645M en een Intel Core i7-3630QM. Voor €965 (~ $1249) krijgt de gebruiker echter een laag contrast beeldscherm dat niet thuishoort in deze prijsklasse. Aan de andere kant heeft de Kepler GPU geen probleem met de hoogste details op volledige resolutie . Helaas gaat gamen gepaard met hoge temperaturen en geluidsemissies. Daarbij had de bouwkwaliteit ook beter kunnen zijn.

Je hoeft niet per se €1000 (~ $1294) te  besteden voor een gaming notebook, volgens Medion. Zij hebben namelijk de Akoya P6815 (MD98059) uitgebracht met een GeForce GT 650M en een Core i7-3610QM. De prijs is aantrekkelijk: €700 (~ $906). Zoals altijd gaat dit alleen als er compromissen worden gemaakt. In dit geval hebben de bouwkwaliteit, het toetsenbord en het beeldscherm eronder te lijden gehad. De ongewenste plaatsingen van de aansluitingen is een verder nadeel.

De Radeon HD 7670M is al beschikbaar in notebooks voor €500 (~ $647). Meestal wordt deze GPU vergezeld door een Pentium of i3 processor. De gaming prestaties zijn hierdoor niet denderend, zoals we hebben ervaren bij de Sony Vaio SV-E1712F1EW (Intel Pentium B980, €550, ~ $712). Samsung combineert de HD 7670M met een Intel Core i7-3610QM in de Serie 3 350V5C (€765, ~ $990). Het beeldscherm heeft niet veel meer te bieden dan een mat oppervlakte. De matige stabiliteit van de behuizing mag dan wel niet de prestaties beïnvloeden, het maakt zeker geen overtuigende indruk.

Is één grafische kaart te zwak? Neem er dan twee! Althans, dit is wat Lenovo heeft gedaan bij de IdeaPad Z585 (€749, ~ $969). In dit geval worden een Radeon HD 7660G en een HD 7670M gecombineerd, waardoor het mogelijk is om met middelhoge details te gamen. De rekenkracht van de AMD A10 quad core CPU ligt op gelijke hoogte met dat van de Core i5 processoren. Ergonomisch gezien is de plastic behuizing niet optimaal, naast het kleine aanbod van aansluitingen. Het TN beeldscherm heeft geen goede indruk op ons achtergelaten door het reflecterende oppervlakte en het lage contrast.

Als er niet veel gaming prestaties verwacht worden, mag het dan in de vorm van een Ultrabook zijn? Samsungs Serie 5 530U4C-S02 (€792, ~ $995) bevat betaalbare Ultrabook componenten, waaronder een GeForce GT 620M. De GPU is niet geschikt voor veeleisende games, maar gemiddelde details zouden meestal geen probleem moeten zijn. Met de geïntegreerde GPU (Intel HD Graphics 3000) zullen deze prestaties niet geëvenaard worden.

Als laatste hebben we twee goedkope laptops met gaming configuratie. De Radeon HD 7650M (Sony Vaio E1712F1EW, €550, ~ $712) en de GeForce GT 520MX (Samsung Serie 3 300E7A, vanaf €399, ~ $439) zouden in principe het spelen van games mogelijk moeten maken. In het geval van de Vaio kan de gebruiker meer genieten van z'n games. In het geval van Samsungs notebook komt de belofte niet uit: de Pentium is niet de beperkende factor, maar de zwakke GT 520MX. Anderzijds hebben de twee 17 inch laptops goede kwantoorkwaliteiten, waarbij de Samsung een betere beoordeling krijgt door het matte beeldscherm en de 'Silent Mode'.

Multimedia notebook van de maand november 2012: Asus Zenbook UX51VZ (U500VZ)

Duur, maar bijna perfect. De 15,6 inch notebook combineert de wensen van veeleisende gebruikers met een ongelooflijk dunne behuizing. Ondanks de quad core CPU en gaming prestaties is de batterijlevensduur behoorlijk lang (5+ uur). Gezien deze vele voordelen zijn we geneigd de ergonomische zwakheden door de vingers te zien.

» 

De Asus UX51VZ-CN035H Zenbook (i7 3612QM, 8 GB, 256 GB SSD, GT 650M is momenteel beschikbaar voor €1700 bij 

 Notebooksbilliger.de

ASUS UX51VZ-CN035H ZENBOOK
ASUS UX51VZ-CN035H ZENBOOK
ASUS UX51VZ
ASUS UX51VZ
ASUS UX51VZ
ASUS UX51VZ
Prijs ASUS UX51VZ-CN035H ZENBOOK
Prijs ASUS UX51VZ-CN035H ZENBOOK

Wat we goed vonden

Hoewel de notebook dun en licht is, biedt de Zenbook de prestaties van een volledige multimedia laptop. Kwalitatief gezien voldoet de notebook ook aan hoge eisen. De uitzonderlijke bouwkwaliteit van de aluminium behuizing rechtvaardigt de hoge prijs.

Wat we graag zouden zien

Er valt niet veel te klagen over de UX51VZ. Er zijn twee aandachtspunten: het systeemgeluid terwijl het systeem niet belast wordt zou teruggebracht kunnen worden door Asus. Omdat de temperaturen niet oplopen wanneer het systeem niet belast wordt, kan dit zeker verbeterd worden. Daarnaast is het ontbreken van een DisplayPort vervelend.

Wat ons verrast heeft

Hoewel het systeem in extreme situaties last krijgt van oververhitting, is het verassend hoe goed het koelsysteem berekend is op de hitte. Hoewel de Dell XPS 15 een stuk dikker is, heeft het meer problemen de notebook koel te houden.

De concurrentie

De belangrijkste rivaal van de UX51 is de belachelijk dure MacBook Pro 15 Retina van Apple. Afhankelijk van het werkgebied komen ook de Dell XPS 15, de Sony Vaio SV-S1511, en de Samsung 900X4C in aanraking.

Categorie Werkstation/DTR

Deelnemers:

Dell Precision M6700 89%

Fujitsu Celsius H920 86%

HP EliteBook 8470w 85%

De 17 inch Dell Precision M6700 en de Fujitsu Celsius H920 verhullen hun kracht niet. Op het bureau bieden de vier kilogram zware behuizingen een zekere stabiliteit en zouden geen probleem moeten hebben met de koeling. De Precision koelt het beste en is zelfs onhoorbaar bij lage belasting. De harde schijf van de Fujitsu is echter goed hoorbaar. AMD's FirePro M6000 (Dell) is ongeveer gelijk aan de Nvidia Quadro K3000M (Fujitsu), of wordt verslagen - afhankelijk van de CAD applicatie. Zie onze SPECviewperf 11 test in beide testrapporten voor details. De prijzen zitten op een hoog niveau, met een prijs van €3300 (~ $4271) voor de H920 en €5200 (~ $6731) voor de Precision M6700 in deze configuratie. Het is belangrijk te vermelden dat er ook goedkopere alternatieven beschikbaar zijn.

De beeldschermen van werkstations behoren tot de beste op de markt. Voor Dell's en Fujitsu's Full HD TN beeldschermen is dit slechts gedeeltelijk waar. Er wordt een goed contrast en kleurenspectrum behaald, maar de kijkhoeken zijn niet erg groot. De 14 inch EliteBook 8470w moet op dit punt afhaken, want deze notebook heeft kleine kijkhoeken, een klein kleurenspectrum en een laag contrast. Het HD+ beeldscherm had net zo goed in een consumenten notebook kunnen zitten. De koele behuizing, de perfecte invoerapparaten en het voor werkstations gebruikelijke arsenaal aan aansluitingen, maken de 8470w echter wel een betaalbaar alternatief (€1300, ~ $1683).

Werktation van de maand november 2012: Dell Precision M6700

De Precision M6700 heeft het gemakkelijk. Fujitsu's Celsius H920 mag technisch gezien hetzelfde zijn, maar delft op de gebieden van ergonomie en de kwaliteit van de materialen het onderspit. Het RGB-LED Full HD IPS paneel zet de standaard in z'n klasse met betrekking tot kleurenspectrum, contrast, helderheid en kijkhoeken. Dit mag ook wel verwacht worden voor een prijs van €5000 (~ $6472). De H920 en de EliteBook 8470w kunnen de M6700 niet bijhouden, maar kosten ook aanzienlijk minder.

Dell Precision M6700
Dell Precision M6700
Dell Precision M6700
Dell Precision M6700
Dell Precision M6700
Dell Precision M6700
Prijs Dell Precision M6700
Prijs Dell Precision M6700

Wat we goed vonden

Dat zelfs een werkstation stil kan zijn onder lichte belasting, maar nog steeds de nodige kracht heeft.

Wat we graag zouden zien

Goed ontwikkelde drivers voor AMD's FirePro M6000 en een wat lagere prijs.

Wat ons verrast heeft

Dat de driver update voor AMD's FirePro wat problemen wegpoetste, maar tegelijkertijd zorgde voor verminderde prestaties in CAD.

De concurrentie

Dell Precision M4700HP EliteBook 8570w, HP EliteBook 8770w, Fujitsu Celsius H720, Fujitsu Celsius H920Lenovo ThinkPad W530, Clevo Barebones met Quadro grafische kaarten.

Categorie Gaming

Deelnemers:

Deviltech HellMachine 85%

Schenker XMG U702 83%

eviltech en Schenker halen alles uit de kast. De 17 inch HellMachine en de XMG U702 zijn gebaseerd op Clevo Barebones. Beide hebben echter allebei een Nvidia's SLI GTX 670MX of GTX 680M configuratie. De HellMachine doet het hier beter. De behuizing blijft erg koel, maar dat gaat ten koste van de stilte. De XMG U702 worstelt in dit geval met veel meer lawaai en een warme behuizing. De gaming prestaties komen bij beide apparaten op de eerste plaats, naast een Full HD beeldscherm. Het matte paneel van de HellMachine is beter dan het weerspiegelende beeldscherm van de XMG U702. Hoewel de XMG het volledige AdobeRGB kleurenspectrum kan weergeven, is het contrast en de helderheid wat lager. De XMG heeft wel betere kijkhoeken.

Gaming notebook van de maand november 2012: Deviltech HellMachine

Schenker verliest belangrijke punten door de extreem korte batterijlevensduur, het luide systeemgeluid en het gebruik van twee adapters. Het betere beeldscherm en de betere prestaties van GTX 680M SLI hebben geen invloed op het totaalresultaat. De Deviltech HellMachine blijft nog steeds een notebook, ondanks het gewicht van 4,1 kilogram (~ 0,9 pond; twee uur WLAN batterijlevensduur). Voor een prijs van €1600 biedt Deviltech de beste optie. Schenker's enige voordeel is de desktop CPU.

Deviltech HellMachine
Deviltech HellMachine
Deviltech HellMachine
Deviltech HellMachine
Deviltech HellMachine
Deviltech HellMachine
Award Deviltech HellMachine
Award Deviltech HellMachine
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Het beste van Notebookcheck - november 2012
Sebastian Jentsch, 2013-01-19 (Update: 2013-06- 6)