Notebookcheck

Het beste van Notebookcheck - december 2012 - Notebook editie

Sebastian Jentsch (vertaald door Luc Peters), 29-01-2013

De finale. Handige convertibles, verrassende ultrabooks, business klassiekers, dunne gaming notebooks en een kreupele Power-Radeon. We sluiten 2012 af met een samenvatting van 31 testrapporten.

De originele tekst in het Duits lees je hier.

Onze recensenten hebben rond kerstmis niet stil gezeten. Er zijn 31 notebooks en verschillende tablets en smartphone getest, die een eigen overzicht hebben: Best of December 2012 – Smartphones and Tablets. Welke notebooks maakten de beste indruk? We vergelijken notebooks uit vijf categorieën en kiezen uit elke een winnaar.

Net als in november groeit het aantal Windows convertibles. Maar alleen Lenovo's IdeaPad Yoga 11 beschikt over Windows RT. Niet verrassend, omdat hij een Tegra 3 SoC aan boord heeft. Samsung's ATIV Smart PC en Acer's W510 zijn tablets die met een keyboard-dock tot notebook getransformeerd kunnen worden.

Ook in december waren er opnieuw een groot aantal subnotebooks om te testen. Lenovo's ThinkPad T430u is een speciale deelnemer, omdat hij ondanks een lage prijs (T serie) toch over een GeForce GT 620M beschikt. Met de Fujitsu Lifebook P702 lijken we even terug in de tijd te gaan: conventionele invoerapparatuur, veel poorten en een mat beeldscherm. Helaas kan de wiebelende behuizing zich niet meten aan de huidige, stevige plastic behuizingen.

Omdat business notebooks vaak erg gewild zijn in de tijd voor kerstmis hebben we er maar liefst 9 getest. HP's ProBook 6570b6470b, and 4540s hebben professionele ambities, terwijl de IdeaPad S405 en U510 minder goed uit de verf komen. Vooral de S405 kan niet aan de eisen van zijn doelgroep voldoen.

General-purpose laptops with big diagonals and decent to very good gaming performance have always been popular. We do not talk about gaming notebooks, as the graphics cards are mid-range. In December none of the devices proved to be especially good. Acer, HP and Samsung achieved a rating of 83% each. Many of our test samples are about on par, but not all of them, as the beaten devices from Asus and MSI prove.

All-round notebooks met een groot scherm en redelijk tot zeer goede gaming prestaties zijn altijd al populair geweest. Over echte gaming notebooks spreken we niet, want het betreft systemen met middenklasse grafische kaarten. In december bleek geen van de geteste systemen echt verrassend goed. Acer, HP en Samsung haalden allemaal een beoordeling van 83%. Veel test modellen zijn vergelijkbaar, maar niet allemaal, zoals de verslagen systemen van Asus en MSI laten zien.

Ook zetten we twee totaal verschillende gaming monsters tegenover elkaar: de Asus G75VX en MSI GX60. Door de AMD quad core presteert de meest krachtige Radeon, de HD 7970M, veel minder goed dan normaal. Wat dachten de "gaming specialisten" toen ze deze configuratie ontwierpen?

Tot slot waren er voor het enige workstation van de maand geen tegenstanders: de Bullman E-Klasse 4 i7 17FHD (84%) is een mobiel 17 inch CAD workstation voorzien van een krachtige Nvidia Quadro K3000M grafische kaart en de snelste processor uit het derde kwartaal van 2012, een Intel Core i7-3940XM.

Convertibles

Deelnemers:

Na de 13 inch Yoga 13 (November) hebben we nu ook het 11.6 inch model getest. Met een Tegra 3 en 64 GB SSD heeft hij typische tablet hardware, maar waarom kost hij bijna €800? De redenen zijn Windows RT en een slim ontworpen scharnier. Het scherm kan namelijk 360 graden gedraaid worden waarna het toetsenbord (in deze modus gedeactiveerd) onder het scherm wordt geklapt. We zijn tevreden over de kwaliteit van de behuizing, materiaalkeuze en batterijduur. Helaas geeft het toetsenbord weinig feedback en is de connectiviteit minimaal, waardoor ons enthousiasme toch enigszins afneemt. Daarnaast is een tablet met drie volwaardige USB poorten fantastisch, maar als tablet is de Yoga 11 wel een stuk dikker en zwaarder dan zijn super dunne Android concurrenten, die vaak ook nog een hogere resolutie hebben. Tegenwoordig is 1366x768 pixels namelijk echt niet meer voldoende voor een premium apparaat. Over de kleurweergave en helderheid van het scherm hebben we daarentegen weer niets te klagen. Overigens heeft Lenovo op de CES 2013 in Las Vegas het Intel model, de Yoga 11s, aangekondigd.

Samsung's ATIV Smart PC XE500T1C combineert een Intel Atom Z2760 (ontworpen voor tablets) met een volledige versie van Windows 8. Prestatie-freaks zullen daar niet blij mee zijn en de doorsnee gebruiker zal teleurgesteld zijn in de kleine 64 GB SSD, waarvan slechts 32 GB overblijft voor de gebruiker. Het keyboard-dock is niet het beste in zijn soort, maar de muisvervanger en de toetsen zijn beter dan die van de Yoga's. Het keyboard-dock concept is redelijk uitgevoerd, maar het docken en undocken kan na verloop van tijd gaan vervelen.

Acer's Iconia Tablet W510 maakt gebruik van dezelfde technologie als de ATIC Smart PC, maar is iets kleiner (10 inch). HD resolutie, IPS paneel, Atom processor en 64 GB SSD en dat allemaal in een nette behuizing. Helaas werken het toetsenbord (toetsen erg dicht op elkaar) en touchpad (hapert, geen multi-touch) minder goed. De batterijduur van 13:35 uur kan daarentegen niet beter en het helderheidsniveau van bijna 300 cd/m² is ook beschikbaar tijdens werken op de batterij. De prijs van ongeveer €600 is lager dan die van de ATIV Smart PC's, die wel over een ingebouwde 4G modem beschikken.

Lenovo's ThinkPad Twist ultrabook is een conventionele convertible. Zijn afmetingen en gewicht zijn typisch voor een 12.5 inch ultrabook en de Twist probeert geen lichte en dunne Windows tablet te zijn. Hij is ten eerste een subnotebook met nette prestaties die optioneel in tablet modus gebruikt kan worden. Het voordeel van de Twist zijn de degelijke prestaties voor Windows 8, het groot aantal poorten en het goede toetsenbord (maar matig touchpad). De Twist is ontworpen voor zakelijk gebruik, maar de korte batterijduur van 3:16 uur (WLAN test) is teleurstellend.

Convertible van de maand december 2012: Lenovo IdeaPad Yoga 11

Het concept achter de SmartPC is hetzelfde als die van de Yoga 11, maar over de zwakke netbook hardware zijn we minder tevreden. Als handzaamheid en mobiliteit de belangrijke criteria zijn, dan kiezen we voor Windows RT en de Yoga 11. Het speciale scharnier komt in elke situatie, of het nou werk, studie of privegebruik betreft, van pas. Bovendien bieden keyboard-docks ook maar beperkt plezier (Smart PCIconia W510). Naar onze mening zijn niet-modulaire apparaten toch een betere oplossing.

Lenovo IdeaPad Yoga 11
Lenovo IdeaPad Yoga 11
IdeaPad Yoga 11
IdeaPad Yoga 11
IdeaPad Yoga 11
IdeaPad Yoga 11
Winnaar: Lenovo IdeaPad Yoga 11
Winnaar: Lenovo IdeaPad Yoga 11

Wat we goed vonden

Het concept van de scharnier die 360 graden kan draaien en de goede prestaties van de Nvidia SoC in combinatie met Windows RT. Verder voelt de behuizing goed aan en is de batterijduur zeer goed.

Wat we misten

De geïntegreerde UMTS module, een fatsoenlijke camera om foto's te maken en een verlicht toetsenbord.

Wat verraste ons

De combinatie van een subnotebook en tablet is een succes, alhoewel de uitvoering natuurlijk nog niet perfect is.

De concurrentie

Tablets met Windows RT: Microsoft Surface RT, Asus Vivo Tab RT TF600, de Samsung ATIV Tab of de Samsung ATIV Smart PC. Tablets met andere besturingssystemen, zoals de Google Nexus 10  of Apple iPad 4. Andere subnotebooks en ultrabooks waaronder: Asus VivoBook S200E, Asus Zenbook Prime UX21A, Acer Aspire V5-171-53314G50ass, Apple MacBook Air 11 Mid 2012 of natuurlijke de grotere Lenovo IdeaPad Yoga 13 met Windows 8.

Subnotebooks

Deelnemers:

Lenovo's T serie ThinkPads staan bekend om hun hoge standaard en zijn erg praktisch in het dagelijks gebruik. De ThinkPad T430u is dunner dan andere ThinkPards (21 mm), maar is niet duurder (€950). Liefhebbers van pure rekenkracht zullen blij zij met de GeForce GT 620M en 128 GB SSD, alhoewel de SSD niet aan premium vereisten voldoet. De batterijduur (3:25 uur) en het beeldscherm (laag contrast en helderheidsniveau) zijn minpunten.

Samsung's 13.3 inch 540U3C doet het met 5:40 uur qua batterijduur beter (WLAN test) en beschikt voor een vergelijke prijs (ongeveer €980) ook over een touchscreen. De kwaliteit van de behuizing is prima en de invoerapparatuur kan zich volgens onze beoordeling meten aan die van de T430u. Helaas valt ook hier het beeldscherm tegen en de SanDisk U100 SSD presteert slecht bij het lezen van kleine data blocks.

Een lange batterijduur, behuizing van perfecte kwaliteit, krachtige prestaties en een beeldscherm met tenminste een acceptabele contrast ratio: door het net acceptabele toetsenbord, zwakke TN beeldscherm (glossy, beperkte kijkhoeken) en weinig poorten loopt de Dell XPS 13 net de beoordeling "zeer goed" mis. Een notebook met een instapprijs van €1000 moet gewoon een perfect beeldscherm hebben.

Fujitsu's Lifebook P702 (net €1000) demonstreert dat een nieuw design niet per se beter is dan een oud. We zijn positief over de connectiviteit, mogelijkheid tot onderhoud, ergonomie en het zeer goede toetsenbord (conventionele toetsen) van deze 12 inch subnotebook. Niet te veeleisende gebruikers zullen best kunnen leven met de beperkte kijkhoeken. De wiebelige behuizing verlaagt onze indruk van de algehele kwaliteit.

Als ultrabook is de Toshiba Portégé Z930-105 een klein model. Behuizing en beeldscherm zijn exact hetzelfde als die van de stukken goedkopere Satellite Z930 met dezelfde i5 CPU en 128 GB SSD (€900). De fabrikant rekent €380 extra voor het HSDPA modem dat is ingebouwd. Bijna €1300 is teveel voor net acceptabele invoerapparatuur (matige feedback) en een beeldscherm met zwak contrast en beperkte kijkhoeken. €900 voor de Satellite, een extreem lichte en slanke ultrabook voor dagelijks gebruik, is daarentegen een nette prijs.

Kan de HP Envy TouchSmart 4-1102sg het gewenste high-quality beeldscherm bieden? Helaas niet. De 14 inch subnotebook heeft wel een capacitief touchscreen, maar de kijkhoeken en helderheidsniveau zijn benedengemiddeld en niet goed genoeg voor gebruik buitenshuis (glossy). Erg jammer, want de aluminium behuizing, krachtige prestaties en goede batterijduur (5:45 uur, WLAN test) zouden dit tot een prima ultrabook hebben gemaakt. 

Een buitenbeentje en met een beoordeling van 74% weer terug in de doos gestopt? Dezelfde kritiek als op de Lenovo, Toshiba en HP zijn van toepassing op de 14 inch subnotebooks van de Duitse fabrikant Tarox. Helaas maakt de Modula Ultrabook geen goede indruk op de recensent: behuizing van matige kwaliteit, glossy beeldscherm, grote warmteontwikkeling en hoge geluidsproductie maken dit systeem geen aanrader.

Subnotebook van de maand december 2012: Samsung 540U3C-A01DE

Veel ultrabooks beschikken over matige invoerapparatuur, tenminste in de ogen van gebruikers die veel typewerk verrichten. Samsung laat zien dat typen op een dunne, elgante subnotebooks wél comfortabel kan zijn. De batterijduur van de T430u is simpelweg te kort voor een ultrabook, maar beiden zouden hun beeldscherm moeten verbeteren. Convertibles hebben al bewezen dat contrastrijke IPS touchscreens mogelijk zijn. Dus waarom gebruikt Samsung dan toch een matig scherm in deze touch ultrabook?

Samsung 540U3C-A01DE
Samsung 540U3C-A01DE
540U3C-A01DE
540U3C-A01DE
540U3C-A01DE
540U3C-A01DE
Winnaar: Samsung 540U3C-A01DE
Winnaar: Samsung 540U3C-A01DE

Wat we goed vonden

De geborstelde aluminium oppervlakken en de aantrekkelijke hardware, zoals het heldere touchscreen.

Wat we misten

Met een prijs van €1000 mag toch wel meer dan een van de drie USB poorten USB 3.0 functionaliteit bieden. Verder mag het beeldscherm een hoger contrast en lagere zwartwaarde hebben. Omdat we te maken met een zeer mobiel systeem is ook een Kensington Lock wel wenselijk.

Wat verraste ons

De goede beheersing van de warmteontwikkeling in zo'n slanke behuizing is verrassend. Een minder leuke verrassing is dat de handige VGA adapter niet meer wordt meegeleverd.

De concurrentie

De Samsung 540U3C heeft zijn eigen voorganger, de Samsung 530U3C, om mee te concurreren. Omdat de huidige prijs echter maar €70 onder die van de nieuwe versie ligt is het gezien de SSD en het touchscreen aantrekkelijker om de 540U3C aan te schaffen. Andere concurrenten in de prijsklasse rond €1000 zijn bekend onder de volgende namen: Acer Aspire S5Apple MacBook Air 13 Mid 2012Asus Zenbook Prime UX31AFujitsu Lifebook U772 en de Sony Vaio SV-T1312V1ES.

Business notebooks

Deelnemers:

De 14 inch Lifebook S752 van Fujitsu ziet er misschien een beetje log uit, maar schoonheid en topprestaties zijn geen belangrijke criteria in deze categorie. De Lifebook scoort namelijk goed wat betreft ergonomie (warmteontwikkeling, geluidsproductie), een behuizing van goede kwaliteit, lange batterijduur (6:27 uur) en een toetsenbord met duidelijke feedback. Zijn plastic look en Core i3 zijn niets speciaals. De harde schijf is traag en 2 GB werkgeheugen is niet meer van deze tijd. Daarmee biedt het systeem voor €700 toch net wat te weinig.

HP's ProBook 6570b behaalt dezelfde beoordeling. Invoerapparatuur en kwaliteit van de behuizing zijn iets beter, maar vooral het matte beeldscherm valt in deze categorie op met een contrast ratio van 1000:1 en helderheidsniveau van 271 cd/m². Omdat het een TN paneel betreft zijn de kijkhoeken van het scherm met 1600x900 pixels wel beperkt. De ergonomie is niet zo perfect als die van de Lifebook, maar de HP scoort punten qua connectiviteit met een docking station poort en zelfs een zeldzame RS-232 poort (serieel). Zijn grootste minpunt is de korte batterijduur van slechts 2:23 uur.

We blijven nog even bij HP, maar nu is de ProBook 4540s (ook 15.6 inch) aan de beurt. De 4xxx modellen zijn ProBook instapmodellen, die een lagere resolutie (HD), contrast ratio (370:1) en geen docking station poort bieden. Het geteste model beschikt over een Core i3 en 7200 rpm harde schijf en kost €525. Met die hardware levert hij prima prestaties voor zakelijk gebruik. Verder heeft HP niet bezuinigd op belangrijke aspecten, zoals het toetsenbord, touchpad, stevigheid van de behuizing en beheer wat de warmteonwikkeling. Al deze punten voldoen aan de kwaliteit die we van ProBooks gewend zijn.

De laatste ProBook van de maand het 14 inch zusje van de 6570b, die er hierboven al even van langs kreeg. De 6470b heeft geen dedicated grafische kaart en het beeldscherm heeft slechts een HD resolutie van 1366x768 pixels. Helaas ontbreken de levendige kleuren en het acceptabele helderheidsniveau van het scherm in de 6570b. Gek genoeg bedraagt de batterijduur van dit model 4:23 uur. Belangrijke aspecten, zoals invoerapparatuur, kwaliteit van de behuizing, warmteontwikkeling en connectiviteit komen grotendeels overeen met die van de 15.6 inch 6570b.

Wat betreft het beeldscherm komt de Asus P45VJ (14 inch) niet zo goed uit de bus (helderheidsniveau 196 c/m²). Hij kost dan ook een stuk minder dan de 14 inch ProBook, maar is wel voorzien van een relatief krachtige GeForce GT 635M. High-end features, zoals een docking station poort, ExpressCard slot of eSATA/serieel ontbreken. De stevige plastic behuizing lijkt erg op consumenten gericht, net als de de invoerapparatuur, die in tegenstelling tot die van de ProBook minder duidelijke feedback geeft. De batterijduur (4:43 uur) is ok. Om het even samen te vatten: de Asus P45VJ is een compromis voor consumenten die graag een game spelen en tegelijkertijd een systeem voor werk en entertainment willen.

Als je geen €800 wilt uitgeven aan een mobiele computer, dan kom je de Acer TravelMate P243-M van €500 misschien tegen. De 14 inch notebook heeft een stevige carbon/Mg-AI behuizing, een prima toetsenbord (touchpad is minder goed) en een batterijduur van meer dan 4 uur. Het lage helderheidsniveau van het TFT is tijdens werken op de batterij teleurstellend laag (130 cd/m²). De TravelMate is alleen een alternatief als je genoeg hebt aan de poorten die typisch zijn voor consumenten systemen (bijv. geen docking station poort).

Lenovo wil het met de IdeaPad S405 ook goedkoop houden. Het systeem beschikt over een AMD Radeon HD 7600G en een AMD A-Series A8-4555M en kost €550. De prestaties van de 14 inch notebook zijn beperkt en dus is het energieverbruik laag. Dat zou kunnen zorgen voor een lange batterijduur, maar door de kleine 32 Wh batterij haal je net drie uur. De plastic behuizing is te verbuigen, de toetsen voelen springerig en het scherm is niet erg helder. Zelfs de prijs is geen reden om deze notebook te kopen, want er zijn vergelijkbare en deels betere Core i3 systemen die hetzelfde kosten.

De IdeaPad U510 is een 15.6 incher die Lenovo schaamteloos profileert als ultrabook. Het is aan de gebruiker te beslissen of het gewicht (2.2 kg) en de hoogte van de behuizing (24 mm inclusief pootjes) nog aan deze claim voldoen. Met de Core i5 processor en HD 4000 bedraagt de batterijduur 5 uur. Door het relatief donkere, reflecterende beeldscherm is de U510 meer een elegante notebook voor gebruik binnenshuis. De aluminium look doet denken aan de MacBook Pro serie, maar de buigzaamheid van de behuizing ontmaskert deze imitator.

De Maxdata M-book 4000 U G1 Select is een goedkope ultrabook. De kwaliteit van de behuizing is niet teleurstellend en de matte, high-quality oppervlakken vertonen nauwelijks zwakke plekken, alhoewel de kwaliteit van een aluminium unibody niet wordt geëvenaard. Daarnaast zijn we positief over de lange batterijduur van meer dan zes uur, maar het matte, donkere HD beeldscherm kan niet in de zon gebruikt worden. Voor een interessante prijs bouwt Maxdata ook nog eens een echte 128 GB SSD (geen hybride) in, die helaas erg traag is. Jammer genoeg kan deze notebook zich qua ergonomie en beeldscherm niet meten aan high-end modellen. Onder belasting wordt de M-Book 4000 U bovendien luidruchtiger en warmer dan andere 14 inch ultrabooks.

Office notebook van de maand december 2012: HP ProBook 6570b

Ondanks zijn korte batterijduur kiezen we de ProBook 6570b, en niet de Lifebook S752, tot winnaar, omdat we tussen al die bleke business beeldschermen het fatsoenlijke HD+ paneel willen prijzen. Te vaak wordt een ordinair, goedkoop TFT paneel gebruikt als de belangrijkste interface tussen machine en gebruiker.

HP ProBook 6570B (B6P88EA#ABD)
HP ProBook 6570B (B6P88EA#ABD)
HP ProBook 6570B
HP ProBook 6570B
HP ProBook 6570B
HP ProBook 6570B
Winnaar: HP ProBook 6570B (B6P88EA#ABD)
Winnaar: HP ProBook 6570B (B6P88EA#ABD)

Wat we goed vonden

De topkwaliteit en keuze voor high-quality materialen, evenals het succesvolle design maken een zeer goede indruk.

Wat we misten

Voor €1159 hadden we gehoopt op meer dan twee USB 3.0 poorten. Ook zou HP de batterijduur kunnen verlengen door het mogelijk te maken de Intel HD Graphics 4000 chip te gebruiken.

Wat verraste ons

Ondanks de krachtige hardware is de warmteontwikkeling beperkt. Gezien het groot aantal features is een verkoopprijs van ongeveer €1000 zeer gerechtvaardigd.

De concurrentie

De HP ProBook 6570b-B6P88EA neemt het op tegen de oudere ProBook 6560b. Concurrenten van andere fabrikanten: Acer TravelMate P653Dell Latitude E5530Vostro 3560Lenovo ThinkPad Edge E530 en de Lenovo ThinkPad Edge E535.

Multimedia notebooks

Deelnemers:

Acer's Aspire Timeline Ultra M5-581TG kunnen we beschrijven als een voor gaming geschikte ultrabook met een voldoende groot beeldscherm. De GeForce GT 640M (Kepler, nieuwste chip generatie) en Core i5 leveren voldoende rekenkracht voor het spelen van games onderweg. Dit is de eerste ultrabook die een gaming beoordeling van 86% behaalt en hij verslaat zelfs de  HP Envy m6-1101sg (Radeon HD 7670M) met een standaard voltage Core i5. Ondanks de relatief lage prijs van €800 is de kwaliteit van de behuizing hoog en bedraagt de batterijduur 5 uur (WLAN test).

Het is voor de vergelijkbaar geprijsde HP Envy m6-1101sg veel lastiger om gamers aan te trekken. Deze 15 inch notebook beschikt over een HD 7670M en Core i5-3210M, maar scoort minder goed qua toetsenbord en kwaliteit van de behuizing, terwijl de ergonomie beter is en de batterijduur van vergelijkbare lengte. Beide deelnemers hebben een TN paneel met beperkte kijkhoeken. De Envy doet het alleen met zijn contrast ratio van 571:1 iets beter.

Lekker gamen op een stijlvolle notebook? Dat is dat Samsung moet hebben gedacht toen ze hun serie 7 (model 700Z5C) een upgrade gaven met de krachtige GeForce GT 640M. Samen met een Core i7 is hij iets sneller dan het Aspire M5-581TG low-voltage systeem. Op de 1000 GB harde schijf kun je een hoop games kwijt, maar met een lage contrast ratio (144:1) en beperkte kijkhoeken wordt de Samsung toch verslagen door de HP Envy m6. Erg jammer, want het beeldscherm heeft wel een fijne resolutie van 1600x900 pixels. Daarnaast verwachten gebruikers voor €1400 een betere kleurweergave. De serie 9 modellen laten zien dat dit allemaal mogelijk is met een mat IPS paneel.

Eis je een perfect beeldscherm? Kon het scherm van de 700Z5C maar vervangen worden door die van de HP Envy dv7-7202eg. Deze 17 incher beschikt over een mat full HD beeldscherm, dat niet alleen erg helder is, maar ook een contrast ratio van 868:1 heeft. Het TN paneel presteert bovengemiddeld als het gaat om kijkhoeken en bijna de hele sRGB standaard kan worden weergegeven. De hoge geluidsproductie en het relatief klein aantal poorten doen af aan de eerste, zeer positieve indruk van de dv7. Gamers zullen de GeForce GT 630M, die veel langzamer is dan de 640M, vervloeken. Soms draaien games zelfs niet vloeiend in HD resolutie (1366x768). In dit geval was de GT 640M echt wenselijk geweest.

Wil je geen €1200 uitgeven aan de Envy dv7, dan ben je misschien geïnteresseerd in de HP Pavilion g6-2200sg. Deze 15.6 inch notebook heeft voor minder dan €500 een contrastrijk beeldscherm en een voor gaming geschikte AMD Radeon HD 7670M. Het goede nieuws uit onze test: de Pentium processor vormt nauwelijks een beperking voor de gaming prestaties. De meeste recente games draaien vloeiend in de standaard resolutie. Je zult wel moeten leren leven met een lastige manier van switchen tussen GPU's en een behuizing van matige kwaliteit.

Dezelfde GPU, maar minder plezier door een AMD processor? Dat is onze samenvatting van de Asus K53TK (€460). De AMD A-Series A4-3305M vormt in games een beperking voor de Radeon HD 7670M. Games draaien nog beter op HP's Pavilion g6-2200sg met een goedkope Pentium processor. Wel heeft een beeldscherm een nette contrast ratio (595:1) en is de batterijduur vergelijkbaar met die van de Pavilion g6-2200s.

De K serie van Asus is ook verkrijgbaar in 17 inch formaat. We hebben het krachtigste model met een GeForce GT 635M en Intel quad-core getest (bijna €800). De gaming prestaties zijn minder goed dan met een GT 640M, maar voldoende om games met hoge details in HD resolutie te spelen. Helaas is het scherm met een resolutie van 1600x900 pixels minder plezierig. Bleke kleuren, een laag helderheidsniveau en beperkte kijkhoeken wijzen erop dat het om een ordinair, goedkoop paneel gaat. Het tweede 2.5 inch harde schijf slot is een speciale feature.

Als je geld wilt besparen, doe het dan goed. De MSI CX61 is op internet verkrijgbaar voor net €600. De 15.6 inch notebook huisvest een GeForce GT 635M en een Core i5-3210M. De gaming prestaties zijn prima en vergelijkbaar met die van de Asus K75VJ-TY102H. Niet iedereen zal tevreden zijn over de matige kwaliteit van de behuizing (en invoerapparatuur) en het feit deze niet zo stevig is. Andere minpunten zijn de korte batterijduur, het matige beeldscherm en de hoge geluidsproductie tijdens belasting van het systeem.

Multimedia notebook van de maand december 2012: Acer Aspire M5-581TG

Er kan er maar een de winnaar zijn. Bij een gelijke beoordeling moeten we de voor- en nadelen van notebooks tegen elkaar afwegen. Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor Acer's Aspire M5-581TG, omdat de behuizing van goede kwaliteit is en hij krachtige prestaties levert. Het is op dit moment de ultrabook die games het beste draait, dus gebruikers zullen de behoorlijke warmteontwikkeling en hoge geluidsproductie tijdens zware belasting graag voor lief nemen. Geen enkele van de notebooks met een beoordeling van 83% heeft een echt goed beeldscherm. Als je daar echt grote waarde aan hecht, dan kun je de HP Envy dv7-7202eg overwegen.

Acer Aspire M5-581TG-53314G12Mass
Acer Aspire M5-581TG-53314G12Mass
Aspire M5-581TG
Aspire M5-581TG
Aspire M5-581TG
Aspire M5-581TG
Winnaar: Acer Aspire M5-581TG
Winnaar: Acer Aspire M5-581TG

Wat we goed vonden

Krachtige prestaties in een dunne behuizing in combinatie met een zeer goede batterijduur bij belasting van het systeem.

Wat we misten

Een cover dat gemakkelijke toegang biedt tot de harde schijf, werkgeheugen en de mSATA SSD.

Wat verraste ons

De verschillen qua warmteontwikkeling tussen dit model en de Timeline Ultra M3-581TG.

De concurrentie

HP Envy 6-1000sg, Asus S56CM, Acer Aspire TimelineU M3-581TG, Asus S500CA

14 inch alternatieven: Samsung 530U4C, Acer Aspire TimelineU M5-481TG

Geen ultrabooks, maar ook met een slanke design: Acer Aspire V5-571G (23 mm), Dell XPS 15z (25 mm).

Gaming notebooks

Deelnemers:

De G75VX is een gaming monster van Asus. Het vlaggenschip beschikt over een Nvidia GeForce GTX 670MX, die gebaseerd is op de nieuwste Nvidia-Kepler architectuur. In combinatie met de i7-3630QM kan deze 17.3 inch notebook elke game zonder problemen aan - maar niet allemaal in de full HD resolutie van het beeldscherm. De batterijduur van drie uur is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat Optimus technologie niet beschikbaar is. Daarvoor heeft de notebook van 4.2 kg wel een 74 Wh batterij nodig. We hebben wel enige kritiek op de niet optimale plaatsing van poorten, maakt de hoge kwaliteit van de behuizing en het heldere, matte beeldscherm met een fatsoenlijke contrast ratio (454:1) maken dat grotendeels weer goed. Met een prijs van €1600 hadden we wel een IPS paneel verwacht.

MSI lijkt wat onbezonnen te werk te gaan en combineert de krachtigste AMD GPU met de zwakke AMD A-Series A10-4600M. Dat is de enige manier om de prijs van €1200 mogelijk te maken. In termen van prestaties is deze mobiele quad-core vergelijkbaar met een Intel Core i3. De resultaten uit de gaming tests zijn dan ook sober. De A10 vormt vaak een beperking, waardoor games ondanks de Radeon HD 7970M slechts op mid-range detailniveau gespeeld kunnen worden. Dat gezegd hebbende zal de trouwe lezer opmerken dat er ook een GT 640M systeem, zoals de Acer Aspire M5-581TG hierboven, met een hogere kwaliteit behuizing (inclusief invoerapparatuur), gewicht van ultrabook niveau en laag helderheidsniveau verkrijgbaar is voor minder dan €900. Het matte full HD beeldscherm van de GX60 is helder, heeft een nette contrast ratio en voldoende ruime kijkhoeken. De twee mSATA SSD's in RAID-0 zijn minder indrukwekkend dan verwacht. Bij het lezen van kleine data blocks presteert de RAID-0 opstelling slechter dan een losse SSD (4K test: 8 MB/s).

Gaming notebook van de maand december 2012: Asus G75VX-T4020H

Kijkend naar de beoordeling is de keuze gemakkelijk. De G75VX profiteert van MSI's fatale combinatie bestaande uit de krachtigste Radeon GPU met een AMD quad-core. De 17 inch Asus notebook houdt vast aan hoge kwaliteit (ergonomie, invoerapparatuur) en levert nog betere prestaties dankzij de nieuwste Kepler GPU. Eigenlijk hebben we geen serieuze punten van kritiek, want zelfs het matte full HD beeldscherm weet ons volledig te overtuigen.

Asus G75VX-T4020H
Asus G75VX-T4020H
Asus G75VX
Asus G75VX
Asus G75VX
Asus G75VX
Winnaar: Asus G75VX-T4020H
Winnaar: Asus G75VX-T4020H

Wat we goed vonden

De matte en zeer koele oppervlakken van de behuizing.

Wat we misten

Er is geen directe toegang tot elk component.

Wat verraste ons

Asus gebruikt nog altijd niet Nvidia's Optimus technologie.

De concurrentie

17 inch desktopvervangers met een high-end grafische kaart, zoals Alienware's M17x R4Deviltech's HellMachineMSI's GT70Medion's Erazer X7817One's M73-2NSamsung's 700G7CSchenker's XMG P702 en Toshiba's Qosmio X870.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Het beste van Notebookcheck - december 2012 - Notebook editie
Sebastian Jentsch, 2013-01-29 (Update: 2013-06- 6)