Notebookcheck Logo

Google Tensor G4: Pixel 9 SoC op de markt met marginale verbeteringen ten opzichte van de Tensor G3

De Tensor G4 zal niet veel beter zijn dan de Tensor G3 (afbeelding via Google)
De Tensor G4 zal niet veel beter zijn dan de Tensor G3 (afbeelding via Google)
Google's Tensor G4 uit 2024 zal lang niet zo indrukwekkend zijn als eerder werd voorspeld. De SoC van de Pixel 9-serie zal in plaats daarvan voortbouwen op zijn voorganger. Google's volledig aangepaste chip wordt naar verwachting ergens in 2025 gelanceerd.

Hoewel de Pixel 8 en Pixel 8 Pro nog moeten worden gelanceerd, heeft een stortvloed aan lekken zo'n beetje alles over het duo onthuld. Het toestel zal worden aangedreven door een Tensor G3 SoC, die op basis van zijn Geekbench-prestatiesbehoorlijk achterblijft bij de huidige generatie. Degenen die op zoek zijn naar verbeteringen in de opvolger (Tensor G4, voorlopig) zullen teleurgesteld zijn dat deze lang niet zo opmerkelijk zullen zijn.

Android Autoriteit heeft van de bekende leaker Kamila Wojciechowska vernomen dat de Tensor G4 nog steeds een Exynos derivaat zal zijn, net als zijn voorgangers. Het zal voortbouwen op de Tensor G3 (ook bekend als Zuma), zoals wordt bevestigd door de codenaam Zuma Pro. Het custom SoC-team van Samsung LSI werkt al sinds 2020 nauw samen met Google en zal dat in de nabije toekomst blijven doen. Het is nog te vroeg om in te schatten op welke Samsung Foundry-node de Tensor G4 zal worden gemaakt. 3GAP is een optimistische aanname, hoewel de kans dat het 4LPP of 4LPP+ wordt groter is.

Kamila zegt dat Google van plan is om uiteindelijk afstand te nemen van Samsung door zijn eigen IP-bibliotheek op te bouwen. Hierdoor kunnen sommige onderdelen van de SoC vanaf de grond worden ontworpen en andere in licentie worden gegeven. In het ideale geval zien we een volledig aangepaste SoC van Google zien debuteren in 2025 naast de Pixel 10-serie. Tegen die tijd zouden de N3E- en N3P-knooppunten van TSMC volledig operationeel moeten zijn. Of het enige capaciteit zal krijgen, is een andere zaak. Dit kan Google dwingen om te kijken naar Intel's 18A-nodedie Arm wil gebruiken om referentie-SoC's te maken.

Koop de Google Pixel Buds Pro op Amazon

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 09 > Google Tensor G4: Pixel 9 SoC op de markt met marginale verbeteringen ten opzichte van de Tensor G3
Anil Ganti, 2023-09-18 (Update: 2023-09-18)