Notebookcheck Logo

Framework laptops ondersteunen nu officieel Thunderbolt 4

Framework laptops zijn nu officieel Thunderbolt 4 gecertificeerd. (Afbeelding via Framework en Intel w/bewerkingen)
Framework laptops zijn nu officieel Thunderbolt 4 gecertificeerd. (Afbeelding via Framework en Intel w/bewerkingen)
Framework heeft vandaag aangekondigd dat zijn standaard en Chromebook Edition laptops nu Thunderbolt 4 gecertificeerd zijn. Dit betekent dat de notebooks nu officieel alle Thunderbolt 4-gecertificeerde randapparatuur kunnen ondersteunen, wat betekent dat er minder problemen zouden moeten zijn bij het aansluiten van deze apparaten

De laptops van Framework zijn gemaakt om modulair te zijn en gebruikers in staat te stellen de laptop samen te stellen die het best aan hun behoeften voldoet. Dit komt door de vier USB4-poorten langs de zijkanten van hun behuizing en het handige assortiment uitbreidingskaarten die fungeren als dongles of adapters. Nu zijn zowel de standaard Framework 13,5-inch laptop als de Framework Chromebook Edition laptops officieel gecertificeerd voor Thunderbolt 4.

Deze nieuwe certificering is slechts dat: een certificering. De hardware om Thunderbolt 4 te ondersteunen zit al in de laptops sinds de eerste iteratie vorig jaar uitkwam. Framework slaagde echter niet voor alle strenge tests die Intel vereist voor Thunderbolt 4-certificering. Het resultaat was dat de laptops van Framework de meeste Thunderbolt 4-randapparatuur konden ondersteunen, maar de ervaring was nogal hit or miss.

De nieuwe certificering betekent dat Framework-apparaten vlekkeloos zouden moeten werken met 100% van de Thunderbolt 4-gecertificeerde accessoires en randapparatuur. Volgens Framework: "Dit betekent dat u uw Thunderbolt-schermen, docks, grafische behuizingen en andere apparaten kunt aansluiten met meer vertrouwen dat alles naar behoren zal werken."

De nieuwe certificering vereist een firmware-update naar versie 3.06. De update zal ook beveiligingsfixes en verbeteringen voor de batterijduur bevatten. De nieuwe firmware (en Thunderbolt 4-certificering) geldt echter alleen voor apparaten met een 12e generatie Intel-processor. Framework zal de update in de nabije toekomst plaatsen met instructies voor de installatie ervan voor zowel Windows als Linux. De Chromebook Edition zal de firmware-update in een toekomstige OS-update inbouwen.

Machines met een 11e generatie Intel CPU ontvangen de beveiligingsoplossingen en batterijverbeteringen, maar zijn niet Thunderbolt 4-gecertificeerd.

Koop een Anker Thunderbolt 4 dock bij Amazon.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 11 > Framework laptops ondersteunen nu officieel Thunderbolt 4
Sam Medley, 2022-11- 8 (Update: 2022-11- 8)