Notebookcheck Logo

Framework kondigt Framework Laptop 16 aan met upgradebare GPU, verwisselbaar toetsenbord en meer

De Framework 16 brengt de kenmerkende herstelbaarheid en upgradebaarheid van het bedrijf naar een grotere 16-inch vormfactor. (Alle afbeeldingen via Framework)
De Framework Laptop 16 brengt de kenmerkende herstelbaarheid en upgradebaarheid van het bedrijf naar een grotere 16-inch vormfactor. (Alle afbeeldingen via Framework)
Framework, het bedrijf achter de modulaire Framework Laptop 13, heeft vandaag een nieuw model aangekondigd. De Framework Laptop 16 is een 16-inch laptop gebouwd rond Framework's ethos van repareerbaarheid en upgradebaarheid. De Framework Laptop 16 bevat een verwisselbaar toetsenbord en een uitbreidingsvak dat kan worden gebruikt om de grafische kaart van de machine te upgraden.

Framework heeft vandaag de Framework Laptop 16 aangekondigd, een 16-inch laptop die de repareerbaarheid en upgradebaarheid behoudt waar Framework bekend om staat. De Laptop 16 is opgebouwd rond drie primaire aspecten: een Input Module systeem, een Expansion Bay systeem, en Framework's herkenbare Expansion Card systeem.

De Framework Laptop 16 heeft een door de gebruiker verwisselbaar toetsenbord dat bestaat uit Input Modules (met een hoofdletter van Framework) van verschillende afmetingen. Framework benadrukte Small, Medium en Large modules, die elk compatibel zijn met de Laptop 16. Kleine modules zijn bedoeld voor specifieke functies, zoals kleuraanpassing of haptische schuifregelaars. Voorbeelden van Medium modules zijn numpads, macro pads, of zelfs een secundair display. Grote modules kunnen volledige toetsenborden zijn die wat RGB-flair aan de machine kunnen toevoegen.

De Input Modules zijn allemaal hot-swappable en draaien op een Raspberry Pi RP2040 microcontroller. Framework heeft de firmware van de microcontroller vrijgegeven zodat anderen hun eigen modules kunnen bouwen. Framework zegt dat gebruikers bijna alles in een Input Module kunnen inbouwen, waaronder "jog wheels, sliders, touchscreen displays, e-ink notepads, smartcard readers, en meer". Zolang het binnen de 3,7 mm hoogte past, kan het in een Input Module worden ingebouwd.

Misschien wel het hoogtepunt van de Framework Laptop 16 is het Expansion Bay systeem. Dit is in wezen een configureerbare PCIe x8 interface die zich kan aanpassen aan een verscheidenheid aan uitbreidingskaarten. Framework noemde verschillende voorbeelden, waaronder een dubbele M.2 SSD-kaart met 16 TB aan extra opslag, video-opnameapparaten en upgradebare GPU-kaarten.

Dit laatste punt heeft de interesse gewekt van veel laptopliefhebbers. Andere bedrijven, zoals Alienwarehebben geprobeerd een laptop te bouwen met een upgradebare GPU, maar lieten het systeem kort daarna varen. Andere fabrikanten hebben laptops uitgebracht met MXM grafische kaarten die verwijderd en theoretisch verwisseld kunnen worden, maar deze zijn uitzonderlijk zeldzaam. Framework heeft de documentatie voor het Expansion Bay systeem vrijgegeven, wat bedrijven (of individuen) kan verleiden om hun eigen verwisselbare GPU's te maken.

Zoals de Framework Laptop 13zal de Laptop 16 ook voorzien zijn van het Expansion Card systeem van het bedrijf, waarmee gebruikers kleine I/O-kaarten in de aan de zijkant gemonteerde USB4-poorten kunnen steken om op slanke wijze elke gewenste I/O toe te voegen. De Laptop 16 heeft ook de 3,5 mm audio-aansluiting vervangen door de nieuwe Audio Expansion Card, die kan worden verwisseld voor een USB-poort. Hierdoor kunnen gebruikers kiezen tussen analoge audio of een USB-poort voor het aansluiten van een USB-headset.

Prijzen en beschikbaarheid voor de Framework Laptop 16 zijn nog niet aangekondigd, hoewel Framework de achterste helft van 2023 op het oog heeft voor de verzending van de eerste eenheden.

Koop een USB-C dock voor laptops bij Amazon.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 03 > Framework kondigt Framework Laptop 16 aan met upgradebare GPU, verwisselbaar toetsenbord en meer
Sam Medley, 2023-03-24 (Update: 2023-03-24)