Notebookcheck Logo

Epic Cleantec produceert bier en compost uit afvalwater en zal het ook gebruiken om gebouwen te verwarmen

Afvalwater kan worden gebruikt voor klimaatvriendelijke verwarming of bierproductie (Afbeelding: Epic Cleantec)
Afvalwater kan worden gebruikt voor klimaatvriendelijke verwarming of bierproductie (Afbeelding: Epic Cleantec)
Douchen en doorspoelen zijn geen verspilling maar waardevolle hulpbronnen. Het bedrijf Epic Cleantec laat zien hoe afvalwater op een klimaatvriendelijke manier kan worden gebruikt om gebouwen te verwarmen, bier te brouwen en een compostachtige bodemverbeteraar te produceren.

Epic Cleantec gebruikt afvalwater al voor de productie van bier en een soort compost, maar wil het ook gebruiken om gebouwen op een klimaatvriendelijkere manier te verwarmen. In een flatgebouw in San Francisco bijvoorbeeld wordt grijs water van douches opgevangen en naar een tank in de kelder geleid om deze waardevolle bron niet te verspillen.

Daar wordt het gefilterd en gedesinfecteerd met chloor en ultraviolet licht voordat het naar de toiletten in het gebouw wordt geleid. Door het water te recyclen wordt de belasting op gemeentelijke zuiveringsinstallaties verminderd.

Filtersysteem in de kelder van het gebouw (Afbeelding: Epic Cleantec / Matt Simon)
Filtersysteem in de kelder van het gebouw (Afbeelding: Epic Cleantec / Matt Simon)
Invoer versus uitvoer van het gebouw in San Francisco (afbeelding: Epic Cleantec)
Invoer versus uitvoer van het gebouw in San Francisco (afbeelding: Epic Cleantec)
Episch bier gemaakt van douchewater (foto: Matt Simon / Epic Cleantec)
Episch bier gemaakt van douchewater (foto: Matt Simon / Epic Cleantec)

Warmteterugwinning uit afvalwater

Waterrecycling is echter niet het enige experiment van het bedrijf. Er worden bijvoorbeeld meerdere kilowatturen gebruikt voor het verwarmen van water voordat het met de overtollige warmte-energie in het riool wordt geloosd.

De sleutel is om de thermische energie van afvalwater te gebruiken terwijl het nog warm is, d.w.z. op gebouwniveau. Het is een belangrijke hernieuwbare energietechnologie die gebouwen energiezuiniger maakt. Epic Cleantec experimenteert met warmtewisselaars die energie uit afvalwater halen om het gebouw te verwarmen om dit gebied te ontwikkelen.

Om kruisbesmetting tussen het afvalwater en de watervoorziening van het gebouw te voorkomen, maakt het proces gebruik van dubbelwandige warmtewisselaars. Het ruwe afvalwater wordt in het gebouw opgeslagen bij ongeveer 80 graden Celsius. De warmtewisselaar gebruikt de warmte van de tank en geeft deze vervolgens af aan het binnenkomende stadswater, dat meestal tussen de 55 en 65 graden Celsius is.

Compost van rioolslib

Het bedrijf recyclet ook zwart water met menselijk en organisch afval tot een compostachtige bodemverbeteraar die door de grond in bijvoorbeeld tuinen kan worden gemengd. Het eindproduct wordt zodanig behandeld dat het vrij is van ziekteverwekkers en geuren. Dit biosolidslib, dat ook microplastics en verschillende chemicaliën zoals PFAS bevat die in verband worden gebracht met kanker, is veel moeilijker te recyclen.

Waterrecyclingsystemen zullen in de toekomst uitgebreid moeten worden naarmate meer regio's in de wereld te maken krijgen met droogte als gevolg van de klimaatverandering. Afvalwater in steden groeit superlineair De hoeveelheid afvalwater in grote steden groeit superlineair, sneller dan de bevolking, volgens een recent onderzoek op https://www.nature.com/articles/s44284-023-00021-5.

Dit staat in schril contrast met broeikasgassen. In dichtbevolkte regio's groeien deze sublineair, of langzamer dan de bevolking, dankzij het goed ontwikkelde openbaar vervoer. Vast afval daarentegen groeit lineair met de bevolkingsgroei.

Als je kijkt naar de plaatsen die al de grootste waterstress ervaren, dan zijn veel van die plaatsen ook de plaatsen die het snelst groeien. Het is ongelooflijk belangrijk om uit te zoeken hoe we hulpbronnen kunnen terugwinnen.

- Grevatt

Bodemverbeteraar van Epic Cleantec (afbeelding: Matt Simon / Epic Cleantec)
Bodemverbeteraar van Epic Cleantec (afbeelding: Matt Simon / Epic Cleantec)
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 02 > Epic Cleantec produceert bier en compost uit afvalwater en zal het ook gebruiken om gebouwen te verwarmen
Nicole Dominikowski, 2024-02-22 (Update: 2024-02-22)