Notebookcheck Logo

Embody Immerse Gaming HIVE ruimtelijke audio software hands-on

Afbeelding via Embody
Afbeelding via Embody
Immersieve ruimtelijke audio is een hot trend in gaming. Embody benadert deze functie op een unieke manier met zijn nieuwe Immerse HIVE-audiosoftware. Gebaseerd op AI-gestuurde kaarten van het oor van de gebruiker, creëert HIVE een geluidsprofiel dat is afgestemd op de hoofdgerelateerde overdrachtsfunctie, of HRTF, van een individu.

Inleiding

Een van de meest over het hoofd geziene aspecten van de game-ervaring is audio. De gaming-audio-industrie groeit echter snel en produceert interessante en innovatieve technologie om de onderdompeling te verbeteren. Een bedrijf in deze sector is Embody, dat met zijn Immerse-audiosoftware een aantal nuttige en verrijkende functies toevoegt aan een groot aantal games. De HIVE-smaak van Immerse is bedoeld om ruimtelijke audio naar een breed scala aan hoofdtelefoons en headsets te brengen.

Embody stuurde me de MMX 300 gaming headset van Beyerdynamic om de Immerse HIVE software uit te proberen. Ik heb zowel de headset als de software ongeveer een maand lang gebruikt met games in verschillende genres. Hier zijn mijn gedachten over de HIVE-software

Immerse Gaming HIVE - Universele ruimtelijke audio

De Immerse Gaming HIVE wil goede ruimtelijke audio bieden en tegelijkertijd merkneutraal blijven. (Afbeelding via Embody)
De Immerse Gaming HIVE wil goede ruimtelijke audio bieden en tegelijkertijd merkneutraal blijven. (Afbeelding via Embody)

Embody heeft zijn Immerse Gaming HIVE software ontworpen met een hoog niveau van compatibiliteit in het achterhoofd. Embody maakt bedrijfsspecifieke smaken van Immerse (specifiek voor Logitech, Audio-Technica, en Beyerdynamic), maar HIVE werkt met 44 hoofdtelefoons en headsets van 9 merken: Audeze, Audio-Technica, Beyerdynamic, Corsair, HyperX, Logitech G, Razer, Sennheiser, en Steelseries. De sleutel tot HIVE's brede bruikbaarheid ligt in de AI-gestuurde ear-mapping software (meer hierover hieronder)

HIVE ondersteunt stereo audio, 5.1 surround, en 7.1 surround. Het bevat ook genrespecifieke profielen die gamers tijdens het spelen kunnen omwisselen en een handige "sonar"-visualisator om gebruikers te helpen de oorsprong van geluid in relatie tot hun personage te bepalen. Het hele pakket is relatief eenvoudig, maar werkt goed met weinig verspilling. HIVE is beschikbaar als een software-as-a-service (SaaS) model; een abonnement kost 14,99 dollar per jaar of 39,99 dollar voor vijf jaar

Gebruikersinterface en functies

De gebruikersinterface van HIVE is zeer eenvoudig. Het is dus gemakkelijk te gebruiken. Het beginscherm toont uw hoofdtelefoon, alsmede het momenteel gebruikte geluidskanaal (gemakkelijk herkenbaar met een 5.1 of 7.1 surround hoofdtelefoon). Met de knoppen onderaan het beginscherm kunnen gebruikers een van de drie vooraf ingestelde audiomodi kiezen: Close Combat, Immerse, of Awaken. Close Combat duwt het geluid dichter naar de gebruiker toe om een compacter geluidspodium te creëren. De modus Immerse verbreedt het geluidsveld en is een goede middenweg voor de meeste games, met name FPS-titels waar een mix van geluiden van dichtbij en van veraf de speler kan helpen een goed beeld op te bouwen van de plaats van de vijand. De Awaken-modus, ten slotte, rekt het geluidspodium uit en probeert de geluiden van nabije en verre bronnen gelijk te schakelen

De instellingen zijn eenvoudig, maar een beetje karig. Gebruikers kunnen van profiel wisselen (meer hierover hieronder), hun audiokanaal instellen en het uiterlijk van de sonartool aanpassen.

Dit sonar gereedschap is waarschijnlijk een grote trekpleister voor veel spelers. Het maakt een zwevende visualisator voor game-audio mogelijk om gamers te helpen de exacte locatie van geluidsbronnen te bepalen. De Beyerdynamic MMX 300-hoofdtelefoon ondersteunt 5.1 surround sound, dus de visualizer licht de zones voor, voor-links, voor-rechts, achter-links of achter-rechts op. De sonarfunctie is opmerkelijk nauwkeurig en kan helpen specifieke gamegeluiden te lokaliseren. Het is een leuke functie, maar het nut ervan zal sterk afhangen van de gamer. Sommigen zullen genieten van de visuele weergave van geluidsbronnen, terwijl anderen het storend zullen vinden en de functie nooit zullen gebruiken

Ik heb alle drie de voorkeuzestanden en de sonar getest in verschillende games, zowel nieuwe als oude. HIVE werkte feilloos met alle spellen, van Half-Life 2 tot en met DOOM Eternal

HIVE werkt met bijna elk spel dat er is, zelfs met spellen zo oud als Half-Life 2. (Afbeelding: eigen)
HIVE werkt met bijna elk spel dat er is, zelfs met spellen zo oud als Half-Life 2. (Afbeelding: eigen)
HIVE helpt bij het lokaliseren van de bron van geluiden, zoals dit gesprek te midden van een menigte in Hitman. (Afbeelding: eigen)
HIVE helpt bij het lokaliseren van de bron van geluiden, zoals dit gesprek te midden van een menigte in Hitman. (Afbeelding: eigen)

Hoofd-gerelateerde overdrachtsfunctie (HRTF)

Een hoofd-gerelateerde overdrachtsfunctie, of HRTF, bepaalt hoe een individu een geluidsbron lokaliseert op basis van zijn fysiologie. (Afbeelding via UC Davis)
Een hoofd-gerelateerde overdrachtsfunctie, of HRTF, bepaalt hoe een individu een geluidsbron lokaliseert op basis van zijn fysiologie. (Afbeelding via UC Davis)

Het belangrijkste kenmerk van de software van Embody is het gebruik van AI om te profiteren van iemands hoofd-gerelateerde overdrachtsfunctie, of HRTF. In een notendop bepaalt een HRTF hoe een individu een geluidsbron lokaliseert op basis van hoe geluid interageert met zijn fysieke samenstelling (b.v. diffractie veroorzaakt door de vorm van het hoofd of het buitenoor). Het creëren van een nauwkeurige HRTF is essentieel voor een meeslepende geluidservaring, maar het proces kan tijdrovend zijn omdat een nauwkeurige kaart van de oren, het gezicht en het hoofd van een persoon moet worden gemaakt.

Embody hanteert een andere en efficiëntere aanpak voor het construeren van een HRTF voor gebruik met HIVE en andere producten. Gebruikers uploaden een foto van hun rechteroor naar hun Embody-profiel, waarna een AI-programma het oor in kaart brengt om een geïndividualiseerde HRTF te maken voor gebruik met de HIVE. Natuurlijk is deze methode niet zo nauwkeurig als andere manieren om een HRTF op te bouwen, maar het is een snelle, goedkope en "goed genoeg" benadering van het probleem.

Maar werkt het ook? In één woord: ja. Nadat ik een duidelijke foto van mijn oor had geüpload en de software opnieuw had gestart, merkte ik een verbetering in de ruimtelijke audio in games. De verschuiving was subtiel, maar de algehele ervaring was beter. Geluiden kwamen iets duidelijker door, en richtingsgevoelige audio leek nauwkeuriger. Dit kan een placebo-effect zijn, want ik heb geen enkele manier om de verandering technisch te analyseren. Mijn anekdotische oordeel is echter dat de HRTF-constructie van de HIVE een merkbare (zij het subtiele) verbetering oplevert. Of deze functie 15 dollar per jaar waard is, is aan de individuele speler, maar degenen die in VR gamen of competitieve schutters zullen de beter afgestemde ervaring van HIVE wellicht op prijs stellen

Nadelen

Door zijn eenvoud laat HIVE weinig te klagen over. Ik heb één grote irritatie over de software. HIVE veroorzaakte wat merkbaar en irritant stotteren in sommige spellen. Bijvoorbeeld, tijdens het spelen van Hitman met de sonar functie actief, stotterde het spel met tussenpozen van een halve seconde of zo om de 5-7 minuten. Deze stotteringen deden zich niet voor wanneer de sonarfunctie niet actief was. Andere spellen, zoals DOOM Eternal, liepen zonder problemen met of zonder de sonar HUD. Dit stotteren is merkwaardig, aangezien HIVE ruwweg 1.5-2% van mijn 8-threaded CPU gebruikt wanneer het op de achtergrond draait, wat geen zware belasting is

Afgezien van dit beperkte stotteren, werkte HIVE zonder grote impact op mijn systeem en was het een netto voordeel voor mijn spelervaring

Conclusie

De Immerse Gaming HIVE audiosoftware van Embody wordt sterk aanbevolen vanwege de lage kosten, de goede mogelijkheden en de brede compatibiliteit met hardware. (Afbeelding: Embody)
De Immerse Gaming HIVE audiosoftware van Embody wordt sterk aanbevolen vanwege de lage kosten, de goede mogelijkheden en de brede compatibiliteit met hardware. (Afbeelding: Embody)

Embody heeft met HIVE een paar leuke functies toegevoegd aan de steeds populairder wordende markt voor ruimtelijke audio. De sonar-visualisator kan nuttig zijn voor sommige gamers, en de AI-gestuurde HRTF-functie verbetert de audio-onderdompeling in een spel op een manier die de meeste ruimtelijke audiosoftware en -hardware niet kunnen. Dit zijn subtiele toevoegingen; als zodanig kan hun nut of wenselijkheid beperkt zijn

Er zijn een paar dingen om te overwegen. Ten eerste is HIVE ontworpen voor high-end gamingkoptelefoons. Hoewel het technisch compatibel is met bijna elke headset of hoofdtelefoon ter wereld, kan het het beste worden gebruikt met een van de 44 vooraf ingestelde hoofdtelefoonopties, waarvan sommige meer dan $ 100 kosten.

Ten tweede zijn de meeste functies van de HIVE subtiele aanpassingen aan gamingaudio die door sommigen misschien niet worden herkend. Ik merkte een duidelijke verbetering in de algehele audio-ervaring, maar sommige gamers misschien niet. Gelukkig biedt Embody een proefperiode voor HIVE, zodat gebruikers het kunnen uitproberen en bepalen of het de kosten waard is.

Over kosten gesproken, HIVE is een luxe aankoop. HIVE is niet duur: $15 per jaar ($40 voor vijf jaar). Dat komt neer op ongeveer $1,25 per maand voor het jaarabonnement of $0,67 per maand voor het vijfjarenplan. Ik zou niet zeggen dat HIVE een absolute noodzaak is voor gamers, maar op basis van de lage prijs en de unieke verbeteringen die het brengt aan gaming audio, denk ik dat het absoluut de kosten waard is. Dit geldt vooral als je al een van de ondersteunde headsets hebt. Dankzij de twee weken gratis proefversie is dit bijna een no-brainer; gamers met een compatibele headset zouden op zijn minst HIVE moeten downloaden en het eens proberen.

Embody's Immerse Gaming HIVE software kan worden gedownload op Embody's website hier

Disclaimer: De auteur van deze review heeft de Embody Immerse Gaming HIVE audio software en de Beyerdynamic MMX 300 headset gratis ontvangen om te testen.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Embody Immerse Gaming HIVE ruimtelijke audio software hands-on
Sam Medley, 2021-08-12 (Update: 2021-08-12)