Notebookcheck Logo

Elon Musk dreigt met "thermonucleaire" rechtszaak als adverteerders vluchten voor nieuwste X controverse

Een nieuw X-logo (Bron: Kelly Sikkema, Unsplash)
Een nieuw X-logo (Bron: Kelly Sikkema, Unsplash)
Elon Musk wordt bekritiseerd omdat hij een tweet heeft gedeeld waarin hij Joodse mensen valselijk beschuldigde van het aanzetten tot anti-blanke sentimenten. Hij dreigde ook met een rechtszaak tegen mediawaakhond Media Matters omdat adverteerders X verlieten.

Elon Musk, eigenaar van het sociale mediaplatform Xkondigde vrijdag aan dat hij juridische stappen zou ondernemen tegen mediawaakhond Media Matters en mogelijk andere partijen, omdat bedrijven reclame van zijn platform blijven halen.

Deze laatste ontwikkeling volgt op het besluit van grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, Disney, Warner Brosen Comcastom zich bij een groeiend aantal adverteerders te voegen en hun campagnes op X op te schorten vanwege zorgen over Musks vermeende ondersteuning van een antisemitische samenzweringstheorie.

Musk was het naar verluidt eens met een bericht op X waarin ten onrechte werd beweerd dat Joodse mensen haat zaaien tegen blanke mensen, waarbij hij verklaarde dat de gebruiker die de "Grote Vervanging" samenzweringstheorie promootte, "de echte waarheid" sprak.

De "Grote Vervanging" theorie stelt dat Joodse mensen en linkse partijen een doelbewust plan opzetten om blanke bevolkingen te vervangen door niet-blanke immigranten, wat uiteindelijk zal leiden tot een "blanke genocide".

Media Matters meldde dat advertenties van grote merken verschenen naast pro-Nazi inhoud op X. De genoemde merken waren onder andere https://www.ibm.com/, Apple, Comcast Xfinity, Oracleen Bravo. Media Matters volgde met een volgend rapport waarin een groter aantal merken werd genoemd waarvan de advertenties in de buurt van witte nationalistische inhoud waren getoond.

Musk heeft in het verleden juridische bedreigingen geuit tegen critici, maar is daar niet op doorgegaan. In september, toen de Anti-Defamation League x veroordeelde voor de verspreiding van antisemitische en andere haatzaaiende uitingen, dreigde Musk met rechtszaken maar spande uiteindelijk geen rechtszaak aan. Hij schreef een daling van 60% in advertentie-inkomsten toe aan de acties van de ADL.

Sinds Musk in november 2022 Twitter overnam, zijn de advertentie-inkomsten van X aanzienlijk gedaald. Hij introduceerde onlangs een abonnementsdienst en beweerde dat deze bedoeld was om bots op het platform te bestrijden.

Musk noch X reageerden op een verzoek om commentaar.

De X app is beschikbaar in de Apple App Store. Koop de iPhone 14 Pro op Amazon.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 11 > Elon Musk dreigt met "thermonucleaire" rechtszaak als adverteerders vluchten voor nieuwste X controverse
Robert Gelo, 2023-11-19 (Update: 2023-11-19)