Notebookcheck Logo

Elecrow CrowPi Raspberry Pi onderwijskit hands-on

Teaser
De Elecrow CrowPi is een alles-in-een elektronica-onderwijskit, compleet met een Raspberry Pi (3B+ of 4B) en genoeg knoppen, sensoren, zoemers en LCD's om elke leerling aan de slag te laten gaan met elektronica en programmeren.

Inleiding

Educatieve elektronicakits vormen een van de snelst groeiende productsegmenten op de onderwijsmarkt. De wereldwijde verschuiving naar Internet-of-Things toepassingen gecombineerd met de dalende kosten van eenvoudige computers zoals de Raspberry Pi hebben elektronica en computertechniek aantrekkelijke onderwerpen gemaakt voor leerlingen van alle klasniveaus.

Elecrow's CrowPi is zo'n elektronica kit die genoeg knoppen, buzzers, en gizmos bevat om jonge en oude studenten kennis te laten maken met elektronica en computer programmeren in een handig en compact pakket. De CrowPi zelf is een head-turner, vooral vanwege zijn "DIY" esthetiek. Maar omdat alles al in de behuizing is ingebouwd, is de CrowPi klaar voor gebruik. Elecrow bevat ook ongeveer twee dozijn voorbeeldscripts en een mooie handleiding die de studenten door de eenvoudige programma's en de logica erachter leidt.

Mijn kinderen en ik hebben de afgelopen drie weken met de CrowPi gespeeld. Dit zijn mijn gedachten.

Koffer - Computer in een handbagage

Het meest opvallende aan de CrowPi is het ontwerp. De kit roept een "hacker" of "DIY" esthetiek op; het is in wezen een aantal printplaten, sensoren, en displays gelijmd in een kleine koffer. Er is geen toetsenbord of trackpad ingebouwd in de buitenste behuizing zoals bij een traditionele laptop, en dit is een ontwerp. De Raspberry Pi die klopt in het hart van de kit is volledig blootgesteld. Er zijn een paar knoppen arrays en groepen van sensoren verspreid over de hoofdplaat.

De layout van de elektronica is echter netjes en overzichtelijk. Elecrow heeft een mooie LED-matrix toegevoegd die de status van de GPIO-pinnen van de Pi weergeeft, zodat leerlingen weten wanneer een pin een ingang krijgt of een signaal naar buiten duwt. De meeste dingen zijn duidelijk gelabeld op de bodemplaat met zowel de naam van het apparaat als de corresponderende GPIO pin. Het is een professioneel uitziend breadboard dat alles netjes en georganiseerd houdt om de afleiding van een zelfgemaakt werkstation te minimaliseren.

De buitenkant is gemaakt van ABS plastic met een aluminium legering die rond de rand loopt. Het is ontworpen als een kleine aktetas voor gemakkelijk transport. Er is een beugel aan de linkerkant van de kit om de bovenste helft omhoog te houden wanneer deze wordt geopend. Het scharnier gaat echter maar tot ongeveer 90 graden open; gebruikers moeten wellicht hun nek uitstrekken om het piepkleine 7-inch schermpje te kunnen zien dat in de bovenste helft van de koffer is ondergebracht.

Het toetsenbord en de muis die Elecrow bij de kit levert zijn generieke draadloze USB-randapparaten die goedkoop aanvoelen maar hun werk kunnen doen. Gebruikers zijn vrij om elk USB of Bluetooth toetsenbord en muis te gebruiken die ze maar willen.

De CrowPi is gepropt in een attachee-achtige koffer. (Afbeeldingen via CrowPi)
De CrowPi is gepropt in een attachee-achtige koffer. (Afbeeldingen via CrowPi)
Alle elektronica en sensoren zijn zichtbaar, zodat gebruikers precies kunnen zien wat er gebeurt.
Alle elektronica en sensoren zijn zichtbaar, zodat gebruikers precies kunnen zien wat er gebeurt.

Weergave

Het scherm is scherp maar klein
Het scherm is scherp maar klein

Over het scherm gesproken, de CrowPi bevat een 7-inch IPS aanraakscherm. Het scherm wordt aangesloten via een van de micro-HDMI poorten van de Raspberry Pi 4B. De displaykabel loopt onder de baseplate door tot in de bovenste helft van de behuizing. Ondanks zijn kleine formaat is het scherm zeer scherp; zijn resolutie van 1080x1920 resulteert in een zeer hoge 314 ppi. De aanraakinvoer werkt goed en is nauwkeurig, hoewel het aanraken van een scherm dat zo klein is onhandig aanvoelt. Scrollen via aanraken gaat soepel.

Ik begrijp dat het kleine scherm is gekozen om de kosten te beheersen, maar een groter scherm (9-10 inch) zou de kit veel gebruiksvriendelijker hebben gemaakt. Het is echter bruikbaar zoals het is en het voelt meer als een doe-het-zelf elektronicakit

Verder is het scherm wat zwak en zijn de kleuren wat aan de flauwe kant. Gezien het feit dat het apparaat is ontworpen als een elektronica-onderwijskit en niet als een mediaconsumptielaptop, zal ik deze kritiek niet tegen hem gebruiken

Kenmerken

Zoals gezegd, de CrowPi wordt geleverd met een keur aan sensoren, zoemers, displays en lampjes die al zijn aangesloten en klaar voor gebruik. Elecrow gooit er ook nog een paar leuke dingen bij, waaronder twee USB game controllers (gestileerd naar ouderwetse SNES pads), wat transistors en andere kleine elektronica zoals een stappenmotor. Gebruikers kunnen downloaden van een PDF downloaden met 21 lessen die gebruik maken van vooraf geschreven Python scripts om de verschillende elektronische snufjes in de kast te activeren. Sommige van deze projecten zijn zo eenvoudig als het laten afgaan van een zoemer gedurende een halve seconde. Andere zijn complexe scripts om de tijd op een gesegmenteerde LCD weer te geven of circuits te activeren die gebruikers op het geïntegreerde breadboard plakken

Deze kant-en-klare scripts zijn een erg leuke toevoeging en zijn goede voorbeelden van het manipuleren van de GPIO pinnen op de Raspberry Pi. Ik zou echter willen dat ze wat dieper ingingen op de gebruikte code. Python is een vrij eenvoudige taal om te leren, dus het zou leuk zijn geweest als Elecrow naast de tutorials ook de sleutelwoorden en de basis van het coderen had uitgelegd. De PDF legt alleen uit wat er gebeurt als het script wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld dat de Pi wacht op een signaal van een specifieke GPIO pin en een output naar een andere pin stuurt). De scripts bevatten commentaar dat uitlegt wat secties van de code doen, zodat onverschrokken lezers kunnen "reverse engineeren" hoe Python scripts te coderen

Dit alles gezegd hebbende, is de CrowPi goed opgezet voor direct gebruik in een klaslokaal of elektronicaclub. Het is gericht op een jonger publiek (late basisschool tot vroege middelbare school, of ruwweg 3e tot 7e klas hier in de Verenigde Staten) met zijn eenvoudige constructie en out-of-the-box setup.

Software

De CrowPi draait op Raspian, een afgeleide van Debian Linux
De CrowPi draait op Raspian, een afgeleide van Debian Linux

De CrowPi draait Raspian met enkele voorgeïnstalleerde bestanden (zoals de eerder genoemde Python scripts). Raspian zelf is een tak van Debian Linux. Als zodanig zou bijna alles dat op Debian geïnstalleerd kan worden en compatibel is met een ARM processor op de CrowPi moeten werken. Ik ben erin geslaagd om GIMP voor beeldmanipulatie en LibreOffice (via apt-get) te installeren, en beide werkten ongeveer zo goed als men kan verwachten. Ik heb nog niet veel andere software geprobeerd te installeren, dus je ervaring kan verschillen.

De CrowPi wordt geleverd met Minecraft Pi Edition voorgeïnstalleerd, wat voor een goede afleiding zorgt. Er zijn ook een paar vooraf geschreven Python scripts voor het knoeien met Minecraft meegeleverd, wat een populaire manier is om object-georiënteerd coderen te introduceren bij jongeren. De meegeleverde controllers werken redelijk goed, vooral met emulators. Aangezien de Raspberry Pi 4 een redelijk bekwame emulatiemachine is, kan de CrowPi dubbele taken vervullen als een elektronica leerset en een draagbaar retro gaming station, hoewel gamen op het 7-inch scherm een belasting is voor de ogen

Kortom, de CrowPi is in wezen gewoon een Raspberry Pi aangesloten op een stel sensoren en gadgets ingebouwd in een mooie behuizing. Als je iets kunt doen met een Raspberry Pi, dan kun je het met de CrowPi.

CrowPi bevat een Python IDE voor het coderen...
CrowPi bevat een Python IDE voor het coderen...
... en het gebruik van de aangesloten elektronica.
... en het gebruik van de aangesloten elektronica.
De CrowPi kan alles draaien wat een Raspberry Pi kan draaien, zoals webbrowsers.
De CrowPi kan alles draaien wat een Raspberry Pi kan draaien, zoals webbrowsers.
De CrowPi bevat ook Minecraft Pi Edition voor wat plezier.
De CrowPi bevat ook Minecraft Pi Edition voor wat plezier.

Conclusie

De CrowPi is een leuk en interessant stukje educatieve technologie. Het is niet uniek in deze ruimte; andere elektronica kits gebaseerd op de Raspberry Pi zijn er al jaren. Het meest opmerkelijk is de Kano computer, die een Raspberry Pi, een toetsenbord / touchpad combo, en een suite van apps en tutorials om jongeren te leren coderen bevatte. De CrowPi heeft dat allemaal in een unieke en draagbare behuizing en voegt een heleboel voorbedrade gadgets toe, en dat alles voor ongeveer dezelfde prijs (US$229-359, afhankelijk van de configuratie)

De CrowPi is duidelijk gericht op knutselaars en elektronicaliefhebbers in plaats van programmeurs. De CrowPi is echter bij uitstek geschikt voor naschoolse codeerclubs; het bevat alles wat studenten nodig hebben (evenals een ingebouwd scherm, iets wat veel andere Raspberry Pi kits niet bevatten) in een behuizing die gemakkelijk kan worden opgeborgen of met iemand mee naar huis kan reizen als de les klaar is

Ik heb twee suggesties om de CrowPi te verbeteren. Het heeft een groter scherm nodig, en een geïntegreerde batterij zou de draagbaarheid van de machine verbeteren. CrowPi lijkt deze verbeteringen echter al te hebben doorgevoerd in de CrowPi 2, die ik binnenkort zal reviewen. Voor zover een kant-en-klare elektronica kit voor het onderwijzen van geïnteresseerde kinderen of volwassenen, de CrowPi is een uitstekende optie die wat hacker flair biedt aan het leren. Gebruikers moeten echter zeker kijken naar de CrowPi 2, die lijkt te verbeteren op de CrowPi in alle mogelijke manieren

De CrowPi is verkrijgbaar via Elecrow vanaf US$229

Disclaimer: De auteur van deze review heeft de Elecrow CrowPi educational kit gratis ontvangen om te testen.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Elecrow CrowPi Raspberry Pi onderwijskit hands-on
Sam Medley, 2021-08-28 (Update: 2021-08-28)