Notebookcheck Logo

De prijzen van EV-batterijen dalen naarmate de werkelijke kosten van solid-state cellen naar verwachting gelijk zullen zijn aan die van batterijen met 5% vloeibaar elektrolyt

NIO's Model Y concurrent Onvo L60 zal profiteren van goedkopere batterijen (Afbeelding: NIO)
NIO's Model Y concurrent Onvo L60 zal profiteren van goedkopere batterijen (Afbeelding: NIO)
Het huidige overaanbod van batterijmaterialen en -cellen voor elektrische voertuigen zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen, en de kosten van solid-state batterijen kunnen er alleen maar beter van worden.

Tesla en andere fabrikanten van elektrische auto's kunnen binnenkort profiteren van een verdere daling van de kosten van EV-batterijen, aangezien de prijs van lithiumcarbonaat van batterijkwaliteit in vrije val en de laagste prijs van het jaar heeft bereikt.

Er is zo'n groot overaanbod in China, zowel voor batterijmaterialen als voor kant-en-klare cellen, dat de productiekosten van EV's naar verwachting weer zullen gaan dalen.

Deze tendens heeft Tesla geholpen om de prijzen van zijn populaire Model Y- en Model 3-voertuigen drastisch te verlagen sinds vorig jaar, toen de prijsdalingen van lithiumcarbonaat begonnen, en heeft een EV-prijzenoorlog in China op gang gebracht.

Tesla's grootste concurrent BYD heeft bijvoorbeeld net een nieuwe Dolfijn model dat een groter laadbereik biedt door een grotere batterij, maar zijn toch al lage prijs van $13.700 absoluut hetzelfde heeft gehouden. De nieuwe Dolphin komt minder dan zes maanden na de vorige vernieuwing in februari, en kan een weerspiegeling zijn van de dalende accuprijzen.

"De batterijkosten zijn in lijn met de dalende grondstofprijzen gedaald," tipt onderzoeksbureau TrendForce, "wat heeft geleid tot een aanhoudende daling van de prijzen van EV-batterijcellen." "De maandelijkse ASP voor vierkante ternaire, vierkante LFP en pouch ternaire EV-batterijcellen was respectievelijk CNY 0,49/Wh, 0,42/Wh, 0,51/Wh," vervolgt het onderzoeksbureau.

Dat is geweldig nieuws voor degenen die goedkopere elektrische auto's verwachten, maar ook voor de marktlevensvatbaarheid van solid-state batterijen in de toekomst. Deze hebben een hoge energiedichtheid van 500Wh/kg en zijn veel compacter, veiliger en sneller oplaadbaar dan de huidige EV-batterijen.

Hun onbetaalbare kosten vormen een grote hindernis voor massaproductie, maar een fabrikant van solid-state batterijen is nu van mening dat de kosten zeer snel zullen dalen. Volgens het onderzoek van Sunwoda zullen echte solid-state batterijen in 2026 zelfs evenveel kosten als de huidige EV-pakketten met 95% vaste en 5% vloeibare elektrolyt.

De NIO ET7 legde 650 mijl af op een lading met zo'n 150 kWh semi solid-state batterij, en NIO is momenteel bezig met de massaproductie van deze packs en verhuurt ze voor langere zomerreizen voor $7-$21 per dag.

Met de huidige kosten van CNY 2/Wh zijn de semi-massieve cellen echter nog steeds 4x zo duur als LFP-cellen, dus wanneer echte solid-state batterijen hun prijs bereiken, zullen ze waarschijnlijk ook alleen gereserveerd worden voor premiumbatterijen hoogwaardige elektrische voertuigen.

Koop de 80A Tesla Gen 2 Muurconnector met 24' kabel op Amazon

Batterijprijzen dalen weer
Batterijprijzen dalen weer
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 07 > De prijzen van EV-batterijen dalen naarmate de werkelijke kosten van solid-state cellen naar verwachting gelijk zullen zijn aan die van batterijen met 5% vloeibaar elektrolyt
Daniel Zlatev, 2024-07- 9 (Update: 2024-07- 9)