Notebookcheck Logo

De beste camera-smartphones van 2023: Videotest - Een telefoonmythe te ruste leggen

De beste telefoon voor het maken van video's is... We zetten de Apple iPhone 14 Pro Max op tegen de beste Android camera smartphones. De line-up omvat de Samsung Galaxy S23 Ultra, Google Pixel 7 Pro en de Xiaomi 13 Pro. In deze test lees je of de iPhone zijn claim als beste keuze voor video-opnames waarmaakt - of dat een Android telefoon toch de kroon spant.
Test beste smartphone voor het maken van video's

Na het onder de loep nemen van de beste camera-smartphones van het jaar in onze foto vergelijkingis het nu tijd om te kijken naar de video-opnamemogelijkheden van de telefoons. Als het aan de YouTuber-scene was om een winnaar in deze categorie te bepalen, zou het zeker een Apple iPhone zijn. In deze test kijken we echter of een Android telefoon aan onze verwachtingen kan voldoen - zoals vastgesteld in onzefotocameratest- voor het opnemen van video.

De huidige Android vlaggenschepen hebben al een duidelijk voordeel ten opzichte van deiPhone 14 Pro Maxop één gebied - namelijk de resolutie. De Samsung Galaxy S23 Ultra en deXiaomi 13 Promaken niet alleen video's in UHD-kwaliteit, ze maken zelfs video-opnames in 8K mogelijk. We zullen zien of deze telefoons ook in kwaliteit kunnen imponeren zoals ze dat in hun aantallen doen, hoewel de Apple telefoon en de Pixel 7 Pro deze functie niet hebben.

We hebben de cameramodules en hun respectievelijke video-output in frames per seconde samengevat in de volgende tabel:

Samsung Galaxy S23 Ultra Google Pixel 7 Pro Xiaomi 13 Pro Apple iPhone 14 Pro Max
Hoofdcamera 200 MPix (f/1.7, OIS) 50 MPix (f/1.85, 1/1.31", OIS) 50 MPix (f/1.9, 23mm, 1", OIS) 48 MPix (f/1.78, 1/1.28", OIS)
8K-video-opname 24 fps, 30 fps - 24 fps -
UHD-video-opname 24 fps, 30 fps, 60 fps 30 fps, 60 fps 24 fps, 30 fps, 60 fps 24 fps, 25 fps, 30 fps, 60 fps
1.080p video-opname 24 fps, 30 fps, 60 fps, 120 fps, (960 fps slow motion) 30 fps, 60 fps, (240 fps slow motion) 30 fps, 60 fps, (1.920 fps slow motion) 25 fps, 30 fps, 60 fps, (240 fps slow motion)
HDR-ondersteuning 1.080p, 4K24, 4k30, 4K60 1.080p, 4k30, 4K60 1.080p, 4K24, 4k30 1.080p, 4K24, 4K25, 4k30, 4K60
Softwareversie S918BXXU1AWBD TQ1A.221205.011 14.0.12 16.3.1

Video-opname op de smartphone-camera's overdag

In alle testonderdelen hebben we ons gericht op de hoofdcamera's van de vlaggenschip smartphones voor het opnemen van video. Een blik op hun technische specificaties maakt duidelijk dat de Samsung Galaxy S23 Ultrade meeste flexibiliteit biedt in zijn normale videomodi - hij zegeviert niet alleen in resolutie (8K) maar ook in framesnelheid (120 fps in Full HD) in vergelijking met de Pixel 7 Pro en deiPhone 14 Pro Max. Toch is de Samsung-telefoon - evenals de drie andere testpersonen - enige kritiek verschuldigd als het gaat om de ontbrekende 120-fps optie in UHD. Dit zou allang standaard moeten zijn in alle high-end smartphones op dit moment. Als je veel belang hecht aan deze functie, kijk dan eens naar deSony Xperia Pro-I of deOnePlus 10 Pro.

Omdat extra lenzen zorgen voor een slechtere beeldkwaliteit, hebben we telelenzen en ultragroothoeklenzen in deze test buiten beschouwing gelaten. Met alle vier de vlaggenschiptelefoons kun je tijdens het opnemen schakelen tussen lenzen. De Pixel 7 Pro gebruikt echter geen telelens om in te zoomen - in plaats daarvan vergroot hij de opname digitaal. Ook moet worden opgemerkt dat er een aanzienlijke verandering is in de witbalans bij het schakelen tussen de verschillende lenzen.

UHD-videobeeldkwaliteit

We zullen nu kijken naar meerdere video's die overdag zijn genomen zonder dat de HDR-functie is ingeschakeld, want deze functie is alleen vooraf ingeschakeld op de iPhone 14 Pro Max enPixel 7 Pro. Naar onze smaak was de video van het Apple vlaggenschip een beetje aan de donkere kant en was het iets te warm gekalibreerd in de huis- en raamvideo's. De laatste was ook iets overbelicht. Samen met de Xiaomi 13 Pro, had de iPhone 14 Pro Max de beste scherpte. De Pixel 7 Pro miste een beetje in scherpte samen met de Galaxy S23 Ultra, die een teleurstellend gebrek aan scherpte liet zien in de huisvideo. In totaal waren de resultaten van de Galaxy S23 Ultra echter relatief goed. De video's van de Xiaomi 13 Pro waren iets aan de koelere kant, waardoor gezichten de neiging hadden te bleek afgebeeld te worden in vergelijking met een warmere kleurbalans.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

HouseFlowerWindow

Met de HDR-modus geactiveerd, de Xiaomi 13 Prowaren de kleuren te oververzadigd en begonnen ze bijna te gloeien. De kleurweergave van het rode paard van de Samsung Galaxy S23 Ultra is misschien wel het meest accuraat, maar het Samsung vlaggenschip miste de witbalans - iets wat de iPhone 14 Pro Maxop dit moment uitblonk. Mooie contrastniveaus en relatief neutrale kleuren spreken voor de Apple telefoon, maar de kleurweergave was soms minder dan behoorlijk - de okerkleurige zandkuil en het felrode paard werden veel beter vastgelegd door de Pixel 7 Pro. De dynamiek was ook iets beter op de Google-telefoon.


8K videobeeldkwaliteit

Bij het opnemen in extreem hoge resoluties zoals 8K, vonden we de Xiaomi 13 Prohet veel beter doen als het gaat om scherpte in vergelijking met de Samsung telefoon. De Galaxy S23 Ultraverscherpte contouren te veel, wat resulteerde in een enigszins kunstmatige uitstraling. Afgezien daarvan toonden beide telefoons een grote mate van detail en een goede dynamiek.

Samsung Galaxy S23 UltraXiaomi 13 Pro
Samsung Galaxy S23 Ultra
Xiaomi 13 Pro
Samsung Galaxy S23 UltraXiaomi 13 Pro
Samsung Galaxy S23 Ultra
Xiaomi 13 Pro

Video opnemen op de smartphone camera's in het donker

UHD-videobeeldkwaliteit

Om de videoprestaties van het vlaggenschip bij weinig licht te testen, hebben we video's opgenomen met de optie 4K30 in verschillende lichtomstandigheden. De camerasoftware van Samsung en Apple bieden beide de optie om de framerate automatisch te verlagen om in donkere omstandigheden meer licht binnen te laten. We hebben deze functie in onze tests gebruikt.

In het donker is deXiaomi 13 Pro en deGalaxy S23 Ultraerin geslaagd om meer details vast te leggen dan hun concurrenten en de kasseien konden gemakkelijk worden geïdentificeerd - terwijl de Pixel 7 Pro en deiPhone 14 Pro Maxwat problemen hadden met de scherpte. De video van de Xiaomi-telefoon werd echter ook enigszins onscherp naar de randen van het frame toe. De video van de Pixel 7 Pro was merkbaar zachter in focus.

De Galaxy S23 Ultra legde het licht en de kleuren zeer nauwkeurig vast in de straatvideo - maar als je naar de jaloezieën kijkt, wordt duidelijk hoe slecht de iPhone 14 Pro Max en de Xiaomi 13 Pro presteerden, omdat ze lichtelijk rood van kleur waren. Vreemd genoeg bracht de Pixel 7 Pro de huizen in dezelfde kleuren in beeld als bij daglicht - Google berekende schijnbaar de invloed van de straatverlichting op het beeld en paste de kleuren dienovereenkomstig aan. Helaas was zijn video een beetje korreliger dan die van zijn concurrenten.

We kunnen een soortgelijk resultaat waarnemen in de boekvideo's: De Pixel 7 Pro en de Galaxy S23 Ultra brachten de scène zeer authentiek in beeld - voor deze video hebben we een crèmekleurige lamp met warm licht in een donkere omgeving opgesteld. De iPhone 14 Pro Max en de Xiaomi 13 Pro worstelden met hun kleurnauwkeurigheid - vooral bij het weergeven van de roze tinten in de boeken. Ook hier was de video van de Pixel 7 Pro enigszins korrelig.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

HouseBook

Verrassend genoeg namen Samsung en Apple met de HDR-functie geactiveerd allebei dezelfde route als Google bij het weergeven van de kleuren in het huis - alleen Xiaomi interpreteerde de lichtsituatie op dezelfde manier als zijn video met uitgeschakelde HDR. Door een kleine verandering in de hoek lieten alle video's van de telefoons een beetje lensflare op het straatlicht zien. De Google Pixel 7 Prohad hier het minst last van.


8K videobeeldkwaliteit

Net als bij de video's die bij goede verlichting zijn gemaakt, is de Xiaomi 13 Prohad een iets betere scherpte in zijn hoge resolutie video dan de Galaxy S23 Ultra. Aan de andere kant had de Samsung telefoon een betere kleurweergave - althans in de straatvideo. Al met al waren de 8K-video's zichtbaar donkerder en minder gedetailleerd dan de video's die in UHD waren gemaakt.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra
Xiaomi 13 Pro
Xiaomi 13 Pro
Samsung Galaxy S23 Ultra
Xiaomi 13 Pro

Beeldstabilisatie bij UHD en 8K

Voor onze testvideo's begonnen we met wandelen en versnelden we tot we aan het rennen waren, waarna we pauzeerden en weer begonnen met rennen. In totaal deed de OIS in combinatie met EIS het uitstekend op alle vier de toestellen.

Zelfs bij een snelle wandeling bleef de Pixel 7 Pro's video was vrij stabiel bij 4K30 en deed goed werk om scherp te blijven - we zouden zeggen dat de resultaten vergelijkbaar waren met de Galaxy S23 Ultra. De iPhone 14 Pro Maxbleef een beetje achter bij de twee Android telefoons - contouren in de video hadden de neiging behoorlijk te vervagen. Hetzelfde gebeurde met de Xiaomi 13 Pro, behalve dat hier de autofocus iets harder werkte dan bij zijn concurrenten zodra het een verandering in scherptediepte opmerkte. Als het ging om scherpstelsnelheid, lieten alle vier de testapparaten zeer sterke resultaten zien.

De resultaten bleken iets anders te zijn bij gebruik van de 4K60-optie. Hier vonden we de iPhone 14 Pro Maxhet meest stabiel, maar de Samsung Galaxy S23 Ultra en dePixel 7 Propresteerden ook erg goed. De Xiaomi 13 Probleef een beetje achter - tijdens zijn snelle verandering van focus, eindigden de kleuren en scherpte soms minder dan ideaal. De video's van alle vlaggenschepen leken zich echter iets "nerveuzer" te gedragen bij 60 fps.

In ultrahoge resolutie 8K, de Galaxy S23 Ultrakleine schommelingen beter gestabiliseerd dan deXiaomi 13 Pro. Hoewel, beide video's bleken nogal onrustig te lijken in vergelijking met de UHD-video's en vertoonden nogal wat beeldfouten en vervormingen. Als je een statief gebruikt of een zeer vaste hand hebt, moet je met deze optie zeker nog een aantal echt goede resultaten kunnen bereiken.


De geluidskwaliteit van het vlaggenschip bij het opnemen van video's

We hebben de spraakweergave getest op een afstand van 30 centimeter direct achter de smartphones. Samsung bracht geluiden en stemmen zeer direct en aanwezig over en dat deed de Pixel 7 Pro- de Galaxy S23 Ultraklonk iets duidelijker. De Xiaomi 13 Pro's audio klonk heel natuurlijk, maar je kon behoorlijk wat achtergrondgeluid horen. De iPhone 14 Pro Maxviel ergens tussen de Pixel en de Xiaomi telefoon in - stemmen waren soms wat dof en gingen soms gepaard met wat echo.

Vervolgens hebben we hetzelfde getest op 1,5 meter afstand van de toestellen. De Pixel 7 Pro en Galaxy S23 Ultra brachten stemmen opnieuw heel natuurlijk over - vooral de Google-telefoon - in vergelijking daarmee klonk de iPhone 14 Pro Max erg echo-achtig en merkten we ook een groot verschil in audiokwaliteit met de Xiaomi 13 Pro. Buiten op winderige dagen hadden de iPhone 14 Pro Max en de Xiaomi 13 Pro echt moeite met windgeluiden, maar de Pixel 7 Pro filterde deze effectief weg.

De software van de camera smartphones

Als het op camerasoftware aankomt, is deXiaomi 13 Pro en deSamsung Galaxy S23 Ultrabeschikken naast hun normale videomodi over een speciale Video Pro-modus, waarin u individuele instellingen kunt aanpassen. Apple biedt weliswaar een zogenaamde ProRes-functie waarmee hoogwaardige video-opnamen kunnen worden gemaakt terwijl de bestandsgrootte klein blijft - maar deze functie is niet beschikbaar tijdens UHD-opnamen op ons testmodel met 128 GB. Dit moet u in gedachten houden als u overweegt een iPhone 14 Pro aan te schaffen. Google houdt het het gemakkelijkst met betrekking tot camerasoftware.Pixel 7 Progebruikers hebben alleen toegang tot de belangrijkste basisfuncties.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra
Xiaomi 13 Pro
Xiaomi 13 Pro
Xiaomi 13 Pro
Xiaomi 13 Pro
Apple iPhone 14 Pro Max
Apple iPhone 14 Pro Max
Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7 Pro

Verdict - vlaggenschip smartphone video vergelijking

Test vergelijking: de beste camera smartphones - testtoestellen geleverd door Trading Shenzhen
Test vergelijking: de beste camera smartphones - testtoestellen geleverd door Trading Shenzhen

We hebben gekeken naar de beeldkwaliteit, stabilisatie en audioweergave van een selectie topsmartphones die in 2023 worden uitgebracht. Daarbij moeten we een grote telefoonmythe de wereld uit helpen, namelijk dat Apple het voortouw neemt op het gebied van videografie. Natuurlijk zullen sommige gebruikers nu al de iPhone 14 Pro Max en deXiaomi 13 Provan hun videotroon willen schoppen vanwege hun gebruik van de supertrage USB 2.0-generatie. Daar zijn we in onze test niet zo op ingegaan, maar een snelle videokopieersnelheid, zoals te zien is op de Galaxy S23 Ultrais niet te onderschatten. We zien dit echter niet als een grote dealbreaker, omdat veel cloudgebaseerde of draadloze opties - in dit geval AirDrop of Mi Share voor de iPhone 14 Pro Max en de Xiaomi 13 Pro - het snel delen van bestanden heel goed mogelijk maken.

Het is onmogelijk om een duidelijke winnaar te bepalen als we kijken naar video-opname - hetzelfde als het was voor fotografie. De tijden dat de iPhone werd gezien als een onbeweeglijk object zijn duidelijk voorbij - ten laatste met de release van de 2023-generatie Android smartphones.

Al met al was de iPhone 14 Pro Max nog steeds de meest consistente en op zijn beurt de beste videotelefoon in onze vergelijkingstest? Waarschijnlijk wel, maar niet veel. Kenmerken die voor de iPhone spreken zijn de ProRes-functie in 10-bit en Dolby Vision-ondersteuning in alle formaten. Als het op videokwaliteit aankomt, is het een kwestie van persoonlijke smaak - want de Android telefoons leveren vaak betere resultaten dan hun Apple concurrent. Vooral omdat de iPhone 14 Pro Max geen 8K-video-opname ondersteunt - wat meestal een grote sprong in kwaliteit betekent binnen deze smartphone-generatie en de functie eigenlijk heel nuttig is geworden.

Gelukkig is de "betaalbare" smartphonemarkt goed vertegenwoordigd door de Google Pixel 7 Pro, die een geweldig video-alternatief biedt voor zijn duurdere concurrenten. Als het gaat om video-opname, bleek de Pixel 7 Pro zelfs beter te zijn in vergelijking met onzefototest vergelijking, aangezien de telefoon zelfs topniveau's wist te bereiken in sommige gebieden van onze test (audioweergave, beeldstabilisatie).

Zoals in al onze cameratests op notebookcheck.com, hebben we alle originele bestanden in deze videovergelijking opgeslagen, zodat je kunt vergelijken en je eigen mening kunt vormen. U kunt uw persoonlijke mening geven in de commentaarsectie onder de test.

Prijzen en beschikbaarheid

De Pixel 7 Pro kan rechtstreeks worden gekocht bij de Google Store voor 899 dollar, evenals bij andere grote retailers zoals Amazon.

De Samsung Galaxy S23 Ultra begint bij $ 1199,99 voor de versie met de kleinste opslag en kan worden gekocht bij Samsung of op Amazon.

De Xiaomi 13 Pro is momenteel niet te koop in de VS.

De iPhone 14 Pro Max in al zijn kleur- en opslagvarianten kan rechtstreeks worden gekocht bij Apple voor meer dan $1099 of op Amazon.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > De beste camera-smartphones van 2023: Videotest - Een telefoonmythe te ruste leggen
Marcus Herbrich, 2023-03-16 (Update: 2023-03-16)