Notebookcheck Logo

Timekettle WT2 Edge real-time translator earbuds actually work, but they have their limitations

De Timekettle WT2 Edge real-time vertalende oordopjes werken echt, maar ze hebben hun beperkingen (Beeldbron: Timekettle)
De Timekettle WT2 Edge real-time vertalende oordopjes werken echt, maar ze hebben hun beperkingen (Beeldbron: Timekettle)
We hebben deze dure AI-gevoede oordopjes getest in zowel Mandarijn als Engels in verschillende scenario's. Ze zijn prima voor alledaagse gesprekken, maar de automatische vertalingen kunnen onbetrouwbaar zijn, afhankelijk van je accent en onderwerp.

De Timekettle WT2 Edge Translator Earbuds zijn het nieuwste bidirectionele, gelijktijdige vertaalproduct van Timekettle. Hun vertaal-oordopjes ondersteunen het simultaan vertalen van meer dan 40 verschillende talen in 93 accenten en beschikken over offline vertaling voor 8 talen (Engels, Spaans, Duits, Frans, Chinees, Japans, Russisch en Koreaans). De Timekettle WT2 Edge maakt gebruik van Timekettle's HybridComm technologie om snellere, schonere en meer accurate cross-language vertaling te bieden. Het idee voor de WT2 kwam van Douglas Adam's roman "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", waar de personages een kleine vis genaamd een "Babel Fish" in hun oren stopten om direct elke taal in het melkwegstelsel te vertalen. De eerste generatie van de WT2 werd in 2017 geïntroduceerd als de eerste oor-naar-oor draagbare vertaler. In 2021 werd de tweede generatie, de WT2 Edge, gelanceerd met de belofte van 95% nauwkeurigheid, een vertaalsnelheid van minder dan 3 seconden en een batterijduur van 12 uur voor 299,99 USD.

De realtime vertaalruimte is onlangs van start gegaan, met de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en machine learning die het mogelijk maakt onze gesprekken onmiddellijk te laten vertalen. Bedrijven als Google en Meta hebben allebei hun eigen vertaalapps die gesprekken van een gebruiker overnemen en door hun vertaalalgoritmen halen. Het nadeel van deze aanpak is dat deze platforms niet in staat zijn om onmiddellijke vertalingen te maken tussen meerdere mensen. En aangezien deze vertalers voornamelijk door apps worden aangestuurd, is er geen gespecialiseerde technologie (zoals microfoons of geluidsfilters) om het vertaalproces aan te vullen.

De Timekettle WT2 Edge Translator Earbuds wordt geleverd in twee kleuropties (zwart of wit) in een slanke, kleine compacte verpakking die net iets groter is dan een Apple AirPod-hoesje. De oordopjes kunnen alleen worden gebruikt met de Timekettle App om te vertalen en kunnen niet worden gebruikt voor muziek of telefoongesprekken. Het draagtasje doet dienst als oplader en kan gemakkelijk in een aktetas of handtas worden gestopt om mee te nemen wanneer je denkt dat een vertaler nodig is. De oordopjes kunnen via USB-C in 90 minuten volledig worden opgeladen. Timekettle adverteert een batterijduur van 12 uur met de oplaadcase en 3 uur continu vertalen met de oordopjes. Uit onze tests bleek echter dat het opladen van de oordopjes niet zo betrouwbaar was, waarbij ze soms maar 2 uur meegingen voordat ze opnieuw moesten worden opgeladen.

De oordopjes zelf zijn ongeveer even groot als Apple AirPods. Het oortje heeft een goede pasvorm en je voelt nauwelijks gewicht, ook al zien de stelen er wat lomp uit. Als je comfortabel bent met het formaat en de vorm van AirPods, dan zou je geen probleem moeten hebben om je aan te passen aan de Timekettle WT2 Earbuds. Het aanraakgevoelige gebied aan de bovenkant van de steel is voorzien van een klein indicatielampje om de gebruiker te waarschuwen voor batterijniveaus en connectiviteit. Timekettle levert ook twee paar siliconen hoesjes mee voor de oordopjes.

Onze tests bestonden uit het vertalen tussen Mandarijn en Engels. De vertalingen waren zeer accuraat voor basisgesprekken, zoals plannen voor de dag of vragen over eten en alledaagse onderwerpen. De vertaalnauwkeurigheid was echter beduidend minder wanneer we overschakelden naar een zeer specifiek onderwerp, zoals financiële/fiscale planning of medische en farmaceutische vragen. Bij het gebruik van de WT2 Edge ontdekten we dat de spreeksnelheid een van de grootste (zo niet de grootste) factoren was die bijdroegen aan de nauwkeurigheid van de vertalingen. Hoewel de WT2 Edge in minder dan drie seconden vertalingen kan leveren, moeten gebruikers voor een zo nauwkeurig mogelijke vertaling weten hoe snel ze praten en bereid zijn te vertragen zodat de Timekettle App de te vertalen zinnen goed kan oppikken.

TimeKettle case (links) vs. Apple AirPods case (rechts)
TimeKettle case (links) vs. Apple AirPods case (rechts)

De WT2 Edge beschikt over "Smart Noise Reduction", maar in onze tests waren de oordopjes niet erg succesvol in het uitfilteren van achtergrondlawaai. Harde geluiden van plaatsen zoals een druk restaurant zijn nog steeds hoorbaar, maar de oordopjes waren nog steeds in staat om de stemmen van de gebruikers op te pikken en vertalingen uit te voeren. De prestaties waren over het algemeen beter in stillere en minder hectische gebieden.

Timekettle heeft 15 servers wereldwijd om zijn vertaalsoftware aan te drijven. De vertalingslatentie hangt af van de locatie van de gebruiker ten opzichte van een van deze 15 servers. De WT2 Edge heeft ook een offline vertaalmodus voor acht talen. Om deze modus te kunnen gebruiken, moet de gebruiker extra taalpakketten kopen en downloaden op zijn smartphone. Elk taalpakket kost 5 "Fish"-punten (5 fish = $9,99 USD). De $299 basisversie van de WT2 Edge bevat geen "Fish"-punten, terwijl de $350 "offline" versie 30 Fish-punten bevat. Hoewel de offline taalpakketten meer een gemak zijn en zeker geen noodzaak, had Timekettle voor deze prijs gemakkelijk een of meer pakketten gratis kunnen toevoegen in plaats van gebruikers naar de online "Fish" winkel te leiden om aankopen te doen.

De WT2 Edge werkt via Bluetooth om verbinding te maken met de Timekettle App op je smartphone. Door de oordopjes uit het doosje te halen start het verbindingsproces. Vanaf daar moet je de Timekettle App openen en het Timekettle product selecteren om te synchroniseren. Het product kan in vier verschillende vertaalmodi worden gezet (Simultaneous, Touch, Speaker, Listen), afhankelijk van de vertaalbehoeften van de gebruiker. De App slaat automatisch een vertaalgeschiedenis op uw telefoon op om deze later te bekijken.

TimeKettle oordopjes (links) vs. Apple Airpods (rechts)
TimeKettle oordopjes (links) vs. Apple Airpods (rechts)

De simultane modus (Simul Mode) is de veel geprezen hands-free, bidirectionele simultane vertolking waar Timekettle aan werkt. In deze modus draagt iedereen een oordopje en spreekt in zijn eigen taal. Timekettle vertaalt wat de ene persoon zegt en zendt het door naar de oordopjes van de andere persoon. Deze modus is vooral bedoeld voor zakelijke scenario's of andere situaties waarin een lang, diepgaand gesprek gedurende lange tijd continu moet worden vertaald.

In deze modus kunnen beide gebruikers binnen 3 seconden een vertaling verwachten, dus ze moeten bereid zijn te pauzeren als ze klaar zijn met praten. Hoewel de simulatiemodus zeer nuttig is, voelt een gesprek "onnatuurlijk" aan wanneer beide personen af en toe moeten pauzeren. Wij vonden deze modus het handigst voor chats tussen vrienden en familie met verschillende talen, maar niet noodzakelijkerwijs voor een zakelijke onderhandeling of een gesprek van een uur.

Metde Touch Mode kan de gebruiker bepalen wat de WT2 Edge oppikt en vertaalt. In deze modus tikt u op de oordopjes, spreekt u, en tikt u nogmaals om te eindigen. Timekettle verwerkt dan onmiddellijk de vertaling en speelt deze af in de oordopjes van de luisteraars. Deze modus is het handigst in lawaaiige omgevingen, of situaties waarin meerdere mensen de WT2 Edge gebruiken (zoals een grote zakelijke bijeenkomst)

Hoewel de aanraakmodus vereist dat de gebruiker het vertaalproces handmatig start en stopt, vonden wij deze het meest intuïtief, omdat beide gebruikers een duidelijke indicatie hebben wanneer de ander klaar is met praten. Het is ook rustgevend om te weten dat de oordopjes niet continu aan het vertalen zijn en dat je zelf kunt kiezen wanneer je het vertaalproces start en stopt.

Metde luidsprekermodus kan de gebruiker gewoon een oordopje dragen en zijn smartphone gebruiken om te vertalen. Door in de oordopjes te spreken kan de Timekettle App uw bericht vertalen en afspelen op uw smartphone zodat de andere persoon het kan horen. Deze modus is bedoeld voor snelle vragen en uitwisselingen, zoals eten bestellen of de weg vragen.

Speaker Mode is vergelijkbaar met andere vertaal Apps en vertrouwt op een of meer mensen om in je smartphone te spreken. Het is het meest ideaal voor iemand die op reis is in een ander land en een snel gesprek voert.

Listen Mode gebruikt de smartphone om continu zinnen op te pikken en te vertalen in de oordopjes. Dit is een eenrichtingsvertaalmodus, bedoeld voor toespraken en onderwijs.

Wij vonden de luistermodus nuttig voor verschillende toepassingen, zoals het leren van een nieuw kookrecept of het bijwonen van een conferentie. Hier is de snelheid van de vertaling niet zo'n grote factor en de app bewaart ook het hele script voor herziening. Een ding om op te merken is dat in de luisterstand de spreker heel dicht bij je smartphone moet zijn om de App de zinnen te laten oppikken voor de vertaling.

Concluderend zijn de WT2 Edge Translator Earbuds van Timekettle een geweldig vertaalhulpmiddel met spot on nauwkeurigheid in dagelijkse gesprekken en zeer gebruiksvriendelijk, met vier verschillende modi waarmee gebruikers hun vertaalervaring kunnen verfijnen. De eis van Timekettle dat gebruikers extra talen moeten kopen voor offline ondersteuning is een beetje een misser, maar met internettoegang die overal ter wereld beschikbaar is, kan men offline ondersteuning gemakkelijk negeren en toch alle voordelen van de vertaaldiensten van Timekettle krijgen. Voor $299 zijn de Timekettle oordopjes handig voor iemand die regelmatig lange gesprekken moet vertalen, maar misschien niet voor een wereldreiziger die een snelle vertaling nodig heeft bij het bestellen van koffie of het zoeken naar de dichtstbijzijnde metro.

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > De Timekettle WT2 Edge real-time vertaler oordopjes werken echt, maar ze hebben hun beperkingen
Allen Ngo, 2023-01-24 (Update: 2023-01-24)