Notebookcheck Logo

DIY gaming handheld met 300 dollar Intel Core i7 Framework laptop moederbord nadert voltooiing

TommyB bouwt een gaming-handheld met het moederbord van een Framework-laptop (Afbeelding bron: TommyB op YouTube)
TommyB bouwt een gaming-handheld met het moederbord van een Framework-laptop (Afbeelding bron: TommyB op YouTube)
Een YouTuber met de naam TommyB heeft een doe-het-zelf-gamehandheld gebouwd met behulp van een moederbord van een Framework-laptop. Dit bord heeft momenteel een verkoopprijs van $300, en bevat een 11e generatie Intel Core i7-1165G7 CPU. Met een 3D-geprinte behuizing, een batterij van Framework, een 8-inch touchscreen en een op maat gemaakte controller is het project bijna klaar.

DIY gaming handheld is geen nieuw concept. We hebben een flink aantal Raspberry Pi projecten gezien die klassieke consoles kunnen emuleren. Dan is er nog de NucDeckdie is uitgerust met een 7e generatie Intel Core i5-processor en alles heeft om de bekende AAA-games te draaien die vóór 2013 zijn uitgebracht. Het kan zelfs enkele nieuwere titels draaien met minder veeleisende hardwarevereisten.

Een project met relatief moderne hardware is de DIY Framework gaming handheld van TommyB. Wat de interne onderdelen betreft, pakte de YouTuber een 11e generatie Intel-moederbord dat Framework aanbiedt voor een van zijn zeer repareerbare laptops.

TommyB koos dit bord specifiek omdat het momenteel in de aanbieding is en een redelijk capabele Intel Core i7-1165G7. Om het apparaat aan de gang te houden zonder aangesloten te zijn op een voedingsadapter, gebruikt dit project een batterij die gemaakt is voor een Framework-laptop. Voor het scherm koos de YouTuber een Wave Share 8-inch aanraakscherm, dat groter is dan sommige populaire gaming-handhelds, zoals de Steam Deck en Asus ROG Ally (Ryzen Z1 Extreme versie: momenteel $599,99 bij Best Buy).

Wat de besturing betreft, wilde TommyB dat deze DIY gaming handheld volledig op maat gemaakt zou worden. Dus in plaats van kant-en-klare controllers te gebruiken, koos de maker voor Hall-effect joysticks en Gateron low-profile schakelaars. Ze worden aangedreven door de GP2040-CE firmware die draait op een Raspberry Pi Pico. Deze firmware maakt de aangepaste controller compatibel met elk spel met controllerondersteuning.

Wat betreft het chassis, de gaming handheld heeft op dit moment een prototype behuizing die geprint is in PLA. TommyB heeft deze op maat ontworpen om alle componenten binnenin te houden en tegelijkertijd ergonomisch te zijn. Maar, zoals de YouTuber opmerkt, zal PLA waarschijnlijk vervormen door hitte. De uiteindelijke versie zal dus met ABS of ABS+ geprint moeten worden.

Maar dat is niet het enige onafgemaakte deel van het project. Hoewel het prototype momenteel opstart, is de besturing nog niet voltooid. Dat betekent dat het niet echt een echte handheld spelervaring kan bieden. Het goede is dat de YouTuber er nog steeds aan werkt en beloofd heeft een vervolgvideo te maken. TommyB is ook van plan om nog een video te uploaden die zal dienen als handleiding voor iedereen die dit doe-het-zelf-gameapparaat wil bouwen. U kunt het prototype van de video hieronder bekijken.

Bron(nen)

TommyB op YouTube (video hierboven ingesloten) via: Minimachines

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 03 > DIY gaming handheld met 300 dollar Intel Core i7 Framework laptop moederbord nadert voltooiing
Abid Ahsan Shanto, 2024-03-21 (Update: 2024-03-21)