Notebookcheck

Creatieve SXFI TRIO hands-on - Triple-driver USB-C in-ears die de klus klaren en dan wat

Creative SXFI TRIO hands-on review Notebookcheck (Bron: Creative Labs)
Creatieve SXFI TRIO hands-on (Bron: Creative Labs)
De Creative SXFI TRIO combineert de functies die eerder door het SXFI AMP koptelefoonversterker - Aurvana TRIO in-ear koptelefoon duo werden geleverd. Met een prijs van US$139,99 maakt dit product de Super X-Fi technologie van Creative nog betaalbaarder voor smartphone-gebruikers en vandaag zullen we er nog eens goed naar kijken.
Codrut Nistor (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇮🇹 ...

Als het gaat om Super X-Fi-aangedreven surround sound voor smartphone-gebruikers, heeft Creative slechts twee opties die gemakkelijk mee te nemen zijn, namelijk de Outlier Gold TWS en de SXFI AMP-hoofdtelefoonversterker. De SXFI TRIO brengt niet zomaar de SXFI AIR en de Aurvana TRIO samen, alhoewel de naam dat suggereert. De hoofdtelefoonversterker die gebruikt wordt in de Creative SXFI TRIO is een compacte versie van de standalone SXFI AMP die is afgestemd op de in-ear toppen die deze hardware assemblage compleet maken. De hoofdtelefoon is echter ook niet identiek aan de Aurvana TRIO, maar is een iets andere versie. Over de verschillen tussen het SXFI AMP - Aurvana TRIO paar en de SXFI TRIO zullen we het wat later hebben. Helaas is er geen manier om de versterker apart te gebruiken met andere headsets.

Om het bovenstaande samen te vatten, wat we in de Creative SXFI TRIO hebben is een combo van US$139.99 die US$10 goedkoper is dan de SXFI AMP alleen. De Aurvana TRIO is meestal ook geprijsd voor US$149.99, maar op dit moment is er een promotie die de prijs heeft verlaagd naar US$89.99. In theorie klinkt alles geweldig over de waarde van de Creative SXFI TRIO, dus laten we naar het praktische gedeelte gaan en alles wat er te weten valt over dit aantrekkelijke audioaccessoire eens van dichtbij bekijken.

Verpakking en uiterlijk

Hoewel de retail box op het eerste gezicht vrij eenvoudig lijkt, realiseer je je zodra je hem opent dat dit een premium product is. De retail box is bijvoorbeeld vrij stevig en heeft een magnetisch sluitsysteem zodat hij gemakkelijk kan worden geëtiketteerd als een van de producten die niet moeten worden weggegooid nadat het uitpakken van de box is voltooid.

In de doos zit alles wat je nodig hebt - misschien met uitzondering van een goed uitziend poly-carbonaat/textiel-draagtasje/zakje in plaats van de dunne en onaantrekkelijke siliconen die Creative levert - samen met de documentatie en de SXFI TRIO zijn er maar liefst vijf paar oordopjes met afmetingen tussen 10 mm en 16 mm, een USB-A naar USB-C-adapter voor degenen die het met een computer willen gebruiken, en een afneembare clip.

De SXFI TRIO zelf ziet er geweldig uit, om nog maar te zwijgen van hoe solide hij aanvoelt dankzij de op maat gemaakte Kevlar-kabel. De oordopjes herbergen het triple-driver systeem in een afgeplatte kegelbehuizing die voorzien is van een reflecterende metalen gouden plaat aan de achterkant en een schuin mondstuk voor de oordopjes. De zwart-gouden combinatie ziet er geweldig uit en maakt het zeer gemakkelijk om de SXFI TRIO met de meeste outfits te dragen zonder dat het mis lijkt te gaan.

Zoals ik al eerder zei, is er geen manier om de hoofdtelefoon te verwijderen en de versterker op dezelfde manier te gebruiken als de stand-alone SXFI AMP. Dit is de afweging om de versterker en de koptelefoon in één verpakking te hebben. Mocht er iets misgaan, dan moet helaas het hele apparaat worden vervangen of opgestuurd voor reparatie.

Specs en kenmerken

De Creative SXFI TRIO gebruikt drie drivers, elk met een duidelijk doel. De twee gebalanceerde armatuurdrivers zorgen voor het midden- en hooggebied van het audiospectrum, terwijl de 10 mm bio-cellulose dynamische aandrijving de lage tonen oppompt.

De essentiële technische specificaties van de SXFI TRIO hieronder staan naast die van de standalone SXFI AMP (Aurvana TRIO voor de frequentierespons) om een beter beeld te krijgen van de kleine verschillen tussen de twee oplossingen:

  • Inter-modulatievervorming: 0.008% vs. 0,0022%
  • SXFI-versterkermodule: 40% kleiner
  • Signaal-ruisverhouding: 100 dB vs. 120 dB
  • Frequentierespons: 8 Hz - 30 kHz vs. 5 Hz - 40 kHz

Naast het bovenstaande moet ik ook de inline microfoon toevoegen die het werk prachtig doet in zowel telefoongesprekken als voice-chat diensten en stemopname-scenario's die plaatsvinden op een computer. Het gebruik van de SXFI TRIO met een PC op de vloer naast het bureau is echter bijna onmogelijk, zelfs als de kabel - die ongeveer 1,2 meter lang is - wordt aangesloten op een naar voren gerichte USB-poort die zich boven op de behuizing bevindt.

Voordat ik verder ga, moet ik ook toevoegen dat de Creative SXFI TRIO 24-bit 96 kHz audio kan leveren in 2.0, 5.1 en 7.1 formaten. Uiteraard draait de hele audio-ervaring om de SXFI surround sound, maar ik vond het pure stereogeluid van de SXFI TRIO ook indrukwekkend.

Gebruik in de praktijk: ergonomie, software en geluidskwaliteit

Hoewel het vreemd aanvoelde toen ik de SXFI TRIO voor het eerst aantrok, hielp de eigen AuraSeal geluidsisolerende oordopjes me de deal goed af te sluiten, wat zowel een goed niveau van bescherming tegen externe geluiden biedt als een solide pasvorm die helpt als je met je hoofd bonkt of gewoon rond danst terwijl je geniet van je muziek. De enige kleine overlast is dat de Kevlar-kabel soms kabelwrijfgeluiden genereert als hij de kleding van de drager raakt, dus ten minste één of twee extra afneembare clips zouden een welkome - en zeer goedkope - aanvulling zijn op het verkooppakket.

Bij gebruik op een PC is de Creative SXFI TRIO een plug-and-play apparaat dat geen extra software nodig heeft. Er is echter ook een smartphone nodig om aangepaste SXFI-voorinstellingen te maken door de SXFI-app uit te voeren en het hoofd en de oren van de gebruiker te scannen. We hebben het over hetzelfde stuk code dat wordt gebruikt om verbinding te maken met de Sound Blaster X3 en SXFI-presets te laden - niets nieuws of anders.

Soms, als ik de audiohardware doorzie, leen ik het uit aan een vriend van mij die toevallig ook een audiofiel en creatief fan is. Echter, zijn mening was altijd spot-on en in lijn met mijn gedachten, omdat we allebei elke keer weer graag de eerlijke benadering kiezen. In dit geval is het genoeg om hem te vermelden dat de Creative SXFI TRIO hem een "audiogasme" heeft bezorgd tijdens het luisteren naar de Doom 2016 soundtrack en dat hij absoluut geen geluidsvervorming heeft opgemerkt, zelfs niet op het maximale niveau waar alle andere headsets niet zo accuraat waren.

Voor mij krijgt de Creative SXFI TRIO de klus in alle scenario's prachtig geklaard, al heb ik soms het gevoel dat er een beetje te veel hoge tonen zijn. Het mooiste is dat - zoals mijn vriend al zei - er geen merkbare geluidsvervorming is, zelfs niet wanneer het volume maximaal wordt gezet. De signaal-ruisverhouding van 100 dB lijkt misschien niet zo veel voor sommige audiofielen, maar voor mij is het meer dan genoeg en ik vond dat een volumeniveau van ongeveer 70% de sweet spot was waar alle gebieden van het audiospectrum de best mogelijke weergave krijgen.

De Super X-Fi ervaring van de Creative SXFI TRIO komt, zoals gebruikelijk bij deze innovatieve technologie, met hoge en lage tonen. Gewoon heen en weer bewegen helpt niet, want de meeste luisteraars merken dat het directe stereogeluid gedetailleerder is. Door de SXFI-effecten in te schakelen wordt alles echter meteen beter in scenario's als bellen of langer naar muziek luisteren, omdat het geluid dat uit het hoofd wordt geprojecteerd minder vermoeiend is.

Het goede, het slechte en de waarheid

Bijna alles aan de Creative SXFI TRIO is van topkwaliteit: het ontwerp, de gebruikte materialen en de bouwkwaliteit, om nog maar te zwijgen van de totale geluidsbeleving. Het is prettig om de oordopjes bij elkaar te houden als ze achter elkaar worden geplaatst, maar de magnetische kracht die ze op hun plaats houden is niet altijd sterk genoeg. De op maat gemaakte Kevlar kabel is uitstekend en het retailpakket bevat oordopjes voor vrijwel elk oorformaat.

Wat helaas de perfectie van het retailpakket voor mij verpest is het beschermende siliconen hoesje. Het gebruikte materiaal voelt broos aan, wordt te snel en te gemakkelijk vuil en is ook op de lange termijn vatbaar voor uitval. Ik denk ook dat het leuk zou zijn om Creative SXFI TRIO als ondersteund apparaat aan de Sound Blaster Command software voor Windows toe te voegen, zodat er meer aanpassingen aan de audio-uitgang kunnen worden gedaan. Vreemd genoeg kon ik de Creative SXFI TRIO gewoonweg niet gebruiken met de FiiO M3 Pro, hoewel veel andere USB-C hoofdtelefoons er als een soort charme mee werken. Ik kan nog niet zeggen of het Creative of FiiO is dat is de schuld hier, dus ik wacht op een van de volgende firmware-updates van beide bedrijven om dit probleem op te lossen. Bij gebruik van de hoofdtelefoon wordt de versterker warm, maar omdat het naar mijn mening niet te warm wordt, moet niemand zich zorgen maken over dit onderdeel zolang ze zich niet in een zeer heet tropisch gebied bevinden (de SXFI TRIO wordt verondersteld te werken tussen 0 en 45 °C - of 32 en 113 °F).

Voor US$139,99 is de Creative SXFI TRIO een groot bedrag dat veel gebruikers gelukkig zou moeten maken, of ze nu een telefoon gebruiken - helaas geen iPhone-ondersteuning - of een computer.

Disclaimer: De auteur van deze recensie heeft de Creative SXFI TRIO gratis ontvangen van Creative Labs om te testen.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Creatieve SXFI TRIO hands-on - Triple-driver USB-C in-ears die de klus klaren en dan wat
Codrut Nistor, 2020-10-29 (Update: 2020-10-29)
Codrut Nistor
Editor of the original article: Codrut Nistor - News Editor