Notebookcheck Logo

Chinese mini-pc wordt gepakt voor verzending met in de fabriek geïnstalleerde spyware

Reviewer vangt in de fabriek geleverde spyware op in een mini-pc (Afbeeldingsbron: The Net Guy Reviews)
Reviewer vangt in de fabriek geleverde spyware op in een mini-pc (Afbeeldingsbron: The Net Guy Reviews)
Een YouTuber met de naam The Net Guy Review ontving onlangs een mini-pc ter beoordeling van een Chinees merk genaamd Acemagic. Tijdens de eerste installatie leek alles in orde, maar toen de reviewer de minicomputer wilde testen, verscheen er een waarschuwing van Windows Defender. De ingebouwde antivirussoftware detecteerde spyware die wachtwoorden, crypto, Steam-accounts en andere gevoelige gebruikersgegevens steelt.

Een van de aantrekkelijke kanten van Chinese mini-pc's is dat ze over het algemeen capabele hardware bieden voor een budgetvriendelijk prijskaartje. U kunt zelfs een mini-pc op instapniveau goedkoper krijgen dan een authentieke Windows 11 productsleutel, en het verrassende is dat ze geleverd worden met een geactiveerd besturingssysteem geïnstalleerd.

Dit betekent over het algemeen dat deze Chinese mini-pc's geen echte Windows geïnstalleerd hebben. Authentieke Windows-licenties kosten immers meestal $100+, wat het prijskaartje van een mini-pc natuurlijk zou verhogen(koop een echte Windows 11-sleutel bij Amazon). De meeste systemen worden dus geleverd met een illegaal of aangepast besturingssysteem.

Deze Windows-besturingssystemen zijn riskant omdat ze kunnen worden geleverd met antivirus, spyware en malwaredie zelfs lange tijd onopgemerkt kunnen blijven. Maar hoewel veel Chinese fabrikanten van mini-pc's hun systemen controleren voordat ze verzonden worden, kunnen er ook slechte partijen zijn. Als u een systeem uit deze partijen kiest, kan uw persoonlijke informatie in gevaar komen.

Dat is in feite wat er gebeurd is met een YouTuber genaamd The Net Guy Review, die de Acemagic AD08 mini PC toegestuurd kreeg om te reviewen, maar ontdekte dat er spyware op geïnstalleerd zou zijn. De eerste Windows Defender waarschuwing wees erop dat de spyware zich in de herstelpartitie van het systeem bevond. Na een volledige pc-scan beweert de reviewer dat hij meerdere geïnfecteerde bestanden op de C-schijf heeft gevonden.

Bij verder onderzoek ontdekte de reviewer dat de mini PC Redline Stealer malware had. Deze kan browserwachtwoorden stelen, cryptowalletssteam-accounts en gevoelige gegevens stelen. Dit was echter geen alleenstaand geval. De reviewer zegt dat hij contact heeft opgenomen met vrienden die systemen van dezelfde fabrikant hebben gekocht en twee soortgelijke gevallen heeft gevonden.

Toen de reviewer contact opnam met Acemagic, bevestigde de Chinese fabrikant van mini-pc's dat deze systemen uit een bepaalde batch kwamen die gecompromitteerd was en verontschuldigde zich voor de zaak. De fabrikant verzekerde de recensent dat het probleem bij de volgende batch was opgelost en dat er nu schone mini-pc's worden geleverd.

Naast het informeren van de kijkers over het probleem, heeft de reviewer meerdere tips gegeven over hoe u veilig gebruik kunt maken van betaalbare mini-pc's. Bekijk ze in de video hieronder.

Bron(nen)

The Net Guy Recensies op YouTube (hierboven ingesloten)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 02 > Chinese mini-pc wordt gepakt voor verzending met in de fabriek geïnstalleerde spyware
Abid Ahsan Shanto, 2024-02-11 (Update: 2024-02-11)