Notebookcheck Logo

Beperkt Nintendo Switch 2 specs lek richt zich op Xbox Series S en Asus ROG Ally prestaties als onverwachte T254 gerucht opduikt

De laatste geruchten over Nintendo Switch 2 specs zijn van subliem naar belachelijk gegaan. (Afbeeldingsbron: Nvidia/eian - bewerkt)
De laatste geruchten over Nintendo Switch 2 specs zijn van subliem naar belachelijk gegaan. (Afbeeldingsbron: Nvidia/eian - bewerkt)
Een meer ingetogen set van vermeende Nintendo Switch 2 specs is net op tijd geplaatst om een nogal bizarre bewering te weerleggen die onlangs elders op sociale media is gedaan. Terwijl de laatste betrekking heeft op T254 speculatie die waarschijnlijk werd ingegeven door vermeende teleurstelling in de Switch 2 die waarschijnlijk met de T239 chip komt, zijn de eerste specs door de poster de "meest accurate" genoemd.

Geruchten over de Nintendo Switch 2 sinds de vermeende technologiedemo op Gamescom zijn de geruchten over de Nintendo Switch 2 niet meer opgehouden, en nu zijn er weer twee lekken naar de volgende generatie hybride spelcomputer. De ene, van Paul Eccleston van RedGamingTech, is veel terughoudender dan zijn eerdere optimistische veronderstelde Switch 2 specs lek, is de andere categorisch afgedaan als "fanfictie" door velen die de vrij lange details hebben gelezen.

Om met de laatste te beginnen, er worden talloze grote beweringen gedaan in dit bericht dat helaas zijn oorsprong vindt op 4chan en vervolgens een kleine plons maakte op Reddit. Gezien de bron is slechts een korte samenvatting gerechtvaardigd: De OP denkt dat de T239-chip voor de Nintendo Switch 2 op is en dat er een nieuwe, de T254, zal worden gebruikt. De processor is naar verluidt een afgeslankte variant van Nvidia's geannuleerde Atlan SoC en wordt daarom geleverd met Ada Lovelace GPU knowhow. Daarnaast denkt deze claim ook dat de Switch 2 zal worden geleverd met een NVMe SSD voor opslag. (De volledige tekst van het T254 lek staat onder de bronnen voor degenen die het willen lezen)

Natuurlijk trekt iets als de Nintendo Switch 2 altijd "leakers" die ofwel fantasierijke beweringen doen of zelfs veel moeite doen om met geloofwaardige ontwerpen en afbeeldingen te komen om hun beweringen te ondersteunen. Maar in dit geval is het langdurige lek in tegenspraak met het feit dat Nintendo waarschijnlijk de kosten per eenheid laag en de levensduur van de batterij lang wil houden, aangezien eMMC-opslag zowel goedkoper als veel energiezuiniger is dan NVMe SSD-opslag. Eccleston's meer terughoudend De specificaties van de Switch 2 omvatten eMMC-opslag, met configuratieopties van 256 GB tot 512 GB. Alleen al deze opname rechtvaardigt de overtuiging van de tipgever dat zijn nieuwste lijst met specificaties "hoogstwaarschijnlijk correct" is.

De host draait ook de details van de Switch 2-chip terug ten opzichte van zijn eerdere voorspelling en stelt nu dat acht Cortex-A78-kernen verantwoordelijk zullen zijn voor het CPU-gedeelte, terwijl 12 streaming multiprocessors met Ampere-architectuur (maar mogelijk wat Ada Lovelace tovenarij inbegrepen) de GPU-component vormen. RAM wordt geleverd in de vorm van een gezonde 12 GB LPDDR5 en de mix van aangeboden klokken (zie afbeelding hieronder) duidt nog steeds op een gezonde upgrade voor de volgende generatie Switch ten opzichte van de OG Switch. In feite wordt de opvolger opnieuw vergeleken met met de Xbox Series S als het gaat om het potentieel van de gedockte Switch, waarbij de niet-gedockte unit op indrukwekkende wijze een Asus ROG Ally-prestatieniveau nastreeft.

Koop een Nintendo Switch Lite op Amazon

Naar verluidt "nauwkeurige" specificaties van de Switch 2. (Afbeeldingsbron: RedGamingTech)
Naar verluidt "nauwkeurige" specificaties van de Switch 2. (Afbeeldingsbron: RedGamingTech)

Bron(nen)

RedGamingTech & 4chan via Reddit

Teaserafbeelding (bewerkt): Nvidia & Switch 2 concept door eian

Nintendo Switch 2 - T254 volledige details uitgelekt

Let op: Veel leesvoer voor de boeg -->Hey, er is de afgelopen week veel opwinding geweest met informatie over de opvolger van Switch en nu wil ik wat van mijn informatie naar buiten brengen. Net genoeg om wat verouderde informatie op te helderen en om te bevestigen wat er al gezegd is. Samengevat, is de opwinding gerechtvaardigd? Wordt Nintendo weer concurrerend? Het antwoord op beide vragen is eigenlijk... ja, schokkend! Ik denk dat we een interessante consolegeneratie tegemoet gaan zoals we die 20 jaar geleden ook hadden. Sony en Microsoft zijn nog maar net begonnen met het uitbrengen van echte generatiegebonden games voor hun hardware. Hier begint de next-gen pas echt.

Ten eerste was de bewering dat de SoC van de Switch-opvolger nog steeds die "T239" zou zijn waar, maar dat was in 2019, voordat Nintendo gedwongen werd om de Switch Pro te schrappen. In feite was Nvidia al aan het twijfelen om dit aan Nintendo te leveren tegen de tijd dat de T239 uitlekte. Het zou worden gebruikt voor de Pro, en simpel gezegd is dat al meer dan een jaar van de baan. Naast Nintendo's veranderde houding in de afgelopen twee jaar, oefende Nvidia zelf druk uit op Nintendo om verder te gaan dan Ampere. Zoals veel mensen al vreesden, zoals bleek uit de vermeende "Samsung 8nm herbevestiging" van gisteren en de reactie daarop, is het procesknooppunt van Samsung gewoonweg verschrikkelijk. Daarnaast hebben ontwikkelaars de laatste tijd veel druk uitgeoefend op Nintendo. Ze willen dat hun games beschikbaar zijn op de enorme Switch-markt. En uiteindelijk begon Nintendo te kraken toen Nvidia zich vanuit hun hoek in dat gesprek mengde. Het kostte veel overtuigingskracht, maar Nvidia kreeg de leiding van Nintendo uiteindelijk zover dat ze accepteerden dat de T239 niet de juiste keuze was. De T239 kon de door Nintendo gewenste levensduur van de batterij niet halen en tegelijkertijd niet de functies bieden die ze wilden.

Dus wat blijft er over? Nee, het is geen Mediatek SoC, Nintendo geniet echt van hun samenwerking met Nvidia vanwege vergelijkbare bedrijfsfilosofieën. De nieuwere SoC heeft de modelnaam T254. Als je goed op de hoogte bent van je Nvidia-silicium, kun je uit deze cijfers misschien al afleiden wat dit is. Maar ik zal het toch even spellen. Deze SoC is het afgeslankte overblijfsel van wat Atlan zou worden, de "geannuleerde" SoC gemaakt voor Nvidia Drive. Het grappige is dat er een subtiele hint is dat dit ontwerp weer zou opduiken in Jensen's aankondiging van Thor. Het enige wat hij zegt is dat Atlan "niet meer" is en hij heeft het specifiek over hun producten voor de auto-industrie. De belangrijkste verbeteringen van Thor zijn allemaal gerelateerd aan functies die deze bedrijven willen. De op Atlan gebaseerde Drive-module is niet meer. Wat Nvidia deed, in plaats van al het ontwerpwerk naar de prullenbak te verwijzen, was het doorgeven aan Nintendo. Na alle druk die ik hierboven heb genoemd, heeft Nintendo uiteindelijk toegehapt. Waarom is dit spannend? T254 is veel beter dan wat T239 zou worden. Ada Lovelace schaalt opmerkelijk op lagere vermogens. Een ander voordeel is dat Nintendo op schaal geld *bespaart* door de hoeveelheid chips die ze per wafer van TSMC krijgen (dit was natuurlijk een enorme factor voor Nintendo). Ze hadden veel van de productie van Samsung moeten inpakken om zelfs maar in de buurt te komen van de efficiëntie-eis die ze stelden. De 4K Breath of the Wild-presentatie die werd getoond op Gamescom? Dat draaide zonder DLSS. Het was de bedoeling dat de presentatoren vaag zouden zijn over DLSS omdat er werd verwacht dat mensen zouden praten, en praten deden ze. Daarom waren er meteen meningsverschillen over de ondersteunde versie/functies. Mensen maakten ten onrechte aannames. De softwarestack is nog niet compleet en het doel is om Ray Reconstruction in de SDK te krijgen voor de lancering (dit zal gemakkelijk gebeuren). De Matrix-presentatie draaide intern op 1440p en upscaling naar 4K en draaide in werkelijkheid op DLSS 3.0. Geen van de publicaties heeft dat correct weergegeven. Geen van de publicaties had dat correct.

Ik ben zelf blij dat Nintendo zich weer gaat bekommeren om de core gamers. Waarom nu? Het komt erop neer dat ze geloven dat ze, omdat de Switch al zo'n grote markt heeft veroverd, meer gameverkopen van derden kunnen binnenhalen voor de opvolger die ze hebben gemist. Ze weten al dat consumenten alles first-party zullen kopen, voor bijna elke prijs, en de post-Covid markt en PS5 hebben hen bewezen dat dure hardware dat ook zal doen. Iets wat me verbaasde, gebaseerd op mijn eigen interpretatie, is dat ik denk dat het leiderschap van Nintendo zelf enthousiast is om iedereen te verrassen. Het is de laatste tijd heel stimulerend voor ze geweest. Er zijn nog een paar andere stukjes algemene hardware-informatie die ik kan geven. De opslag zal bestaan uit een standaard PCI Express 4.0-gebaseerde NVME SSD. Nintendo bespaart hier op de kosten omdat dit tegenwoordig goedkoop en krachtig genoeg is, zonder al te ingewikkeld te worden. De hoeveelheid opslagruimte is voor mij onbekend, op één detail na. Daar kom ik zo op. De USB ondersteuning is USB4 20Gbps of USB4 40Gbps. Dit is wel grappig, voor mij althans, dat de doorslaggevende factor hier de kabels zullen zijn. Ze hebben nog niet besloten of ze de extra kosten willen dragen van kabelvalidatie van hogere kwaliteit voor 40Gbps. Elektronisch zal het werken, maar 40Gbps wordt waarschijnlijk soft-locked out - daar zou ik mijn geld op inzetten. Er is nauwelijks een reden om hogere snelheden nodig te hebben. De uitbreidbare opslag die mogelijk zal zijn via USB4 zal hoe dan ook snel genoeg zijn. En dat is hoe Nintendo dit keer grote spelgroottes gaat beheren zonder dat ze een enorme interne opslagcapaciteit nodig hebben, zodat ze de initiële consoleprijs redelijker kunnen houden.

Er was nog een demo gepland voor Gamescom die het niet heeft gehaald. Een Mario 64-stijl Peach's kasteeltrap. Deze was/is (komt misschien later nog) bedoeld om te laten zien waartoe de Switch-opvolger in staat zal zijn met native rendering versus DLSS-uitgebreide rendering voor zowel het prestatieprofiel in het dock als het prestatieprofiel op de handheld. Dat zijn dus 4 vergelijkingen in totaal. Het heeft geometrisch gras, dichter dan dat van Breath of the Wild maar korter, en met een veel grotere trekafstand. Het meest indrukwekkend is dat elke afzonderlijke spriet een schaduw werpt. De slotgracht heeft duidelijk padgetraceerde reflecties, maar de reflectiediepte is indrukwekkend. Er zijn raamreflecties die door de reflecties van het water zelf komen. Elk detail in deze zandbak is nauwgezet. Texturen met een zeer hoge resolutie, dichte boomkruinen en gebladerte. Alles erop en eraan. Het is niet realistisch voor een game, maar daarom is het een demo voor ontwikkelaars. Deze heeft Duitsland niet gehaald omdat de softwarestack nog niet klaar was. Het loopt op dit moment niet goed, maar de verwachting is dat het een stabiele 30 frames per seconde wordt zodra het klaar is voor productie. Bedankt voor het lezen!

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 09 > Beperkt Nintendo Switch 2 specs lek richt zich op Xbox Series S en Asus ROG Ally prestaties als onverwachte T254 gerucht opduikt
Daniel R Deakin, 2023-09-16 (Update: 2023-09-16)