Notebookcheck Logo

Apple dankzij de nieuwe toegankelijkheidsfuncties kunnen gebruikers iPhones en iPads bedienen met hun ogen

Dankzij Apple's aankomende Eye Tracking functie, zal iedereen in staat zijn om hun iPad of iPhone te bedienen met alleen hun ogen. (Afbeelding via Apple)
Dankzij Apple's aankomende Eye Tracking functie, zal iedereen in staat zijn om hun iPad of iPhone te bedienen met alleen hun ogen. (Afbeelding via Apple)
Apple heeft verschillende nieuwe toegankelijkheidsfuncties aangekondigd voor iOS en iPadOS. Hiertoe behoren Eye Tracking, waarmee gebruikers alleen met hun ogen interactie kunnen hebben met een iPhone of iPad; Vocal Shortcuts, waarmee gebruikers spraakopdrachten kunnen aanpassen; en Vehicle Motion Cues, die bewegingsziekte kunnen helpen verminderen.

Apple heeft nieuwe functies aangekondigd voor iOS en iPadOS die bedoeld zijn om apparaten toegankelijker te maken voor iedereen, inclusief mensen met een handicap.

Het hoogtepunt van de nieuwe functies is Eye Tracking. Zoals de naam al zegt, kan een iPhone of iPad hiermee de ogen van een gebruiker volgen voor invoer. Door de focus van hun blik te verschuiven, kunnen gebruikers door apps navigeren en ermee interageren. De functie stelt gebruikers in staat om functies na te bootsen zoals het tikken op elementen, scrollen en andere bewegingen "uitsluitend met hun ogen," volgens Apple.

Hoewel een soortgelijke functie al een tijdje beschikbaar is op andere apparaten, was er extra hardware en gespecialiseerde software voor nodig. Eye Tracking is niet app-specifiek en vereist geen extra hardware. Compatibele apparaten doen dit door gebruik te maken van de camera aan de voorkant en "on-device machine learning," volgens Apple. Het bedrijf zegt dat alle gegevens die in deze functie worden gebruikt op het apparaat worden bewaard en niet worden gedeeld. De functie zou ontzettend handig kunnen zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, omdat het voor hen een makkelijkere manier is om hun apparaat te gebruiken.

Music Haptics laat een iPhone trillen in synchronisatie met audio die wordt afgespeeld via Apple's Muziek-app, wat volgens Apple "een nieuwe manier is voor gebruikers die doof of slechthorend zijn om muziek op de iPhone te ervaren." Hoewel de functie momenteel ontworpen is voor Apple's Muziek-app, zal het bedrijf een API vrijgeven voor ontwikkelaars om in hun apps in te pluggen om de functie mogelijk te maken.

Met Vocal Shortcuts kunnen gebruikers spraakopdrachten aanpassen. Met behulp van deze functie kan Siri niet-traditionele verbale signalen of geluiden begrijpen om snelkoppelingen en andere taken uit te voeren. In dezelfde geest laat Luisteren naar atypische spraak het apparaat leren hoe een gebruiker praat, wat betekent dat mensen met een afwijkende spraak hun telefoon kunnen trainen om hen beter te begrijpen.

Vehicle Motion Cues vult het scherm van het apparaat met bewegende stippen om de gebruiker visueel te wijzen op beweging in de omgeving, zoals tijdens het rijden in een auto. De functie maakt gebruik van de sensoren van de iPhone of iPad om de stippen automatisch of via een schakeloptie in het Control Center te laten meebewegen met de beweging.

CarPlay krijgt ook enkele nieuwe toegankelijkheidsfuncties, waaronder stembediening, kleurenfilters voor kleurenblinden en geluidsherkenning die dove of slechthorende bestuurders kan wijzen op omgevingsgeluiden zoals sirenes of alarmen.

Er zijn ook updates voor bestaande toegankelijkheidsfuncties, waarover u kunt lezen op Apple's newsroom (link hieronder). Deze updates worden later dit jaar uitgebracht.

Koop een Apple iPad (10e generatie) bij Amazon.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > Apple dankzij de nieuwe toegankelijkheidsfuncties kunnen gebruikers iPhones en iPads bedienen met hun ogen
Sam Medley, 2024-05-16 (Update: 2024-05-16)