Notebookcheck Logo

ADO Air 20 eBike review: Een leuke & wendbare opvouwbare stadsfiets met riemaandrijving

Een riem in plaats van een ketting. De ADO Air is niet bedoeld om zware goederen te vervoeren of een fietstocht door de bergen te voltooien - de Air 20 is een hobbyfiets, een stadsfiets! Dat is te danken aan het vouwmechanisme, de riemaandrijving, de enkele versnelling, de zitpositie en het relatief lichte gewicht. Wij hebben de opvouwbare speedster aan een test onderworpen.

De ADO Air 20is geen gewone elektrische fiets - het is geen echte vervanging voor een volledig "handgeschakelde" fiets, waarmee u uw kind en uw boodschappen kunt vervoeren. De ADO Air 20 is een ongecompliceerde, wendbare speedster voor korte ritjes door de stad. Hoewel caravanbezitters de opvouwbare fiets ook handig zouden kunnen vinden, wordt deze fiets meestal meer gezien als een lifestyleproduct voor hipsters en jongere mensen die hun fiets gratis mee willen nemen in de trein - of er een snelle rit mee willen maken om te lunchen voordat ze weer naar kantoor gaan.

Natuurlijk kan de Air 20 ook langere tochten aan, want de grote accu heeft naar verluidt een bereik tot 100 km. We bekijken wat de Air 20 zo'n leuk product maakt, en welke verbeteringen de fiets met e-assistentie misschien zou kunnen gebruiken. Hoe handig dat we onlangs een andere opvouwbare elektrische fiets hebben beoordeeld, dePVY Z20 Pro.

ADO financierde de Air aanvankelijk via een Indiegogo campagne, maar nu kun je de fiets ook pre-orderen op hun website. Hij zal vermoedelijk vanaf de huidige maand mei geleverd worden. De website van ADO biedt ook nog zes andere eBike-modellen aan.

Montage - snel dankzij veel snelspanhendels

Door het vouwmechanisme van de Air 20 hoefden niet veel onderdelen van de fiets te worden gehaald om hem te verzenden - meestal is dat bij andere fietsen niet het geval om ze nog in de doos te laten passen. Zelfs de pedalen van de Air kunnen worden ingeklapt en beide wielen zijn voorgemonteerd. Dit betekent dat de hydraulische schijfremmen goed zijn afgesteld.

Het pakket
Het pakket
En wat zit er in
En wat zit er in

Na het verwijderen van de gebruikelijke bekleding hoeft u de fiets alleen maar uit te klappen en het stuur vast te schroeven. In een paar seconden worden de kunststof beschermkappen vastgeschroefd, waarna de rest met snelspanners kan worden gemonteerd. Dit omvat het draaien van het stuur en het instellen van de hoogte, evenals het plaatsen van het zadel. En klaar is kees!

Hier kunt u de snelspanhendel openen en sluiten
Hier kunt u de snelspanhendel openen en sluiten
Samengevouwen - voor de bevestiging van het stuur en het zadel
Samengevouwen - voor de bevestiging van het stuur en het zadel
Het stuur kan ook worden gedraaid via een snelspanhendel
Het stuur kan ook worden gedraaid via een snelspanhendel
Snelontgrendelingshendel voor de zitting met een batterijknuppel
Snelontgrendelingshendel voor de zitting met een batterijknuppel

Zoals vaak het geval is bij eBikes, is de lichtsituatie interessant: Terwijl het voorlicht aan de accu is gekoppeld, is het achterlicht een externe lamp die een eigen accu nodig heeft. De fabrikant benadrukt dat dit een veiligheidsmaatregel is: het achterlicht moet altijd branden en functioneren - ook als de accu leeg is - zodat u nog steeds zichtbaar bent.

Maar eigenlijk mag je sowieso niet in het donker fietsen zonder licht aan. Dit betekent dat zodra de batterij leeg is en het voorlicht uitgaat, je de fiets moet duwen. Natuurlijk blijf je met het achterlicht wel zichtbaar (aangenomen dat deze batterij nog wat stroom heeft), maar wie duwt zijn fiets nou op de weg? Wij vinden de noodzaak van een aparte lamp een beetje lastig, omdat je dan een tweede batterij moet opladen.

Voorlicht opgenomen in het interne stroomcircuit
Voorlicht opgenomen in het interne stroomcircuit
Extra achterlicht met eigen accu
Extra achterlicht met eigen accu
1 reflector per wiel
1 reflector per wiel
20-inch banden
20-inch banden

Componenten & ontwerp - batterijzitting en riemaandrijving

Batterij

Over zadels gesproken: De ADO doet dit op een iets andere manier, namelijk zijn lange en dikke zadelpen herbergt ook de 365,5 Wh Samsung batterij.

Dit heeft zowel voordelen als nadelen: Het is goed dat de accu nergens aan het frame hangt en dat er geen water in de ruimtes kan komen als je hem verwijdert. Een nadeel is echter hoe groot de zadelstang daardoor is en die moet je natuurlijk niet al te zwaar belasten.

U zult waarschijnlijk toch geen kinderzitje aan een vouwfiets willen bevestigen, maar ADO biedt twee versies van een bagagedrager aandie ongeveer $54 en $77 kosten.

De lange, dikke zadelpen herbergt de batterij
De lange, dikke zadelpen herbergt de batterij
Helaas is er geen bescherming tegen diefstal
Helaas is er geen bescherming tegen diefstal
Sluit de kabel aan voordat je gaat fietsen
Sluit de kabel aan voordat je gaat fietsen
En druk op de knop op de batterij
En druk op de knop op de batterij

Ah ja, nog een vermijdbaar nadeel dat ons zorgen baart: Omdat er geen manier is om het zadel vast te zetten en het gemakkelijk en snel kan worden verwijderd met de snelkoppelingshendel, vroegen we ons bezorgd af hoe we de accu konden beschermen tegen mogelijke diefstal.

Beveiliging van de stoel door een extra slot
Beveiliging van de stoel door een extra slot

Dus onze oproep aan ADO Bikes: Installeer alsjeblieft een soort beveiligingssysteem voor de snelspanners of de zadelpen. Het zou bijvoorbeeld kunnen worden vastgeklikt of op zijn minst worden beveiligd door een extra klein vouwslot. Momenteel ben je min of meer gedwongen om een tweede, dun slot voor het zadel mee te nemen of om de accu en het zadel altijd bij je te dragen - of om het hoofdslot ook door de nauwe ruimte onder het zadel te halen, waardoor de fiets en het zadel tegelijkertijd beveiligd zouden zijn. De veronderstelling is natuurlijk dat de lengte en de dikte van je slot dit toelaten.

Frame

Het slanke frame van de fiets is grotendeels gemaakt van aluminium en is verkrijgbaar in de kleuren ivoor, blauw en grijs. Ook de velgen zijn van aluminium. In totaal weegt de Air 20 16 kg of 18 kg inclusief de accu. Ter vergelijking: de PVY Z20 Pro - die we ook hebben getest - weegt 22 kg. Die heeft wel een geveerde voorvork, wat de Air niet heeft.

Drie 3 kleurvarianten (bron: ADO)
Drie 3 kleurvarianten (bron: ADO)

Natuurlijk is het vouwmechanisme bijzonder. Daarvoor zit in het midden een snelspanhendel met een veiligheidsslot. Bovendien kunt u het stuur neerklappen, de pedalen inklappen en het zadel op de laagste hoogte zetten. Zo kun je de fiets gemakkelijk opbergen in de kofferbak van je auto - of je neemt hem gratis mee in de trein, want hij telt als handbagage.

De fiets rijdt zelf stapvoets (afbeelding: ADO)
De fiets rijdt zelf stapvoets (afbeelding: ADO)

Hier komt de wandelmodus van pas. Als je de "-" knop ingedrukt houdt, gaat de fiets stapvoets rijden - zelfs als hij ingeklapt is. Zo kun je de fiets gemakkelijk een heuvel opduwen of de trein uitduwen.

Als je de fiets uitvouwt, moet je op de twee kabels aan de binnenkant van het frame letten - vooral de dunne heeft de neiging vast te komen zitten. Het is het gemakkelijkst als u die met uw hand opzij schuift voordat u de Air helemaal uitvouwt.

Het vouwmechanisme met veiligheidsschuif
Het vouwmechanisme met veiligheidsschuif
Regelmatig samengevouwen. Het stuur, de zadelpen en de pedalen kunnen ook worden ingeklapt.
Regelmatig samengevouwen. Het stuur, de zadelpen en de pedalen kunnen ook worden ingeklapt.

Motor

Een uniek aspect is natuurlijk de riem van de fiets. Dat scheelt in gewicht ten opzichte van een ketting, vergt weinig onderhoud en je hoeft niet te vechten met vet en vastzittende broekspijpen. Een nadeel zou kunnen zijn hoe gemakkelijk hij te vernielen is (schaar, mes) in vergelijking met een ketting.

De voorkant van de onderhoudsvrije riem...
De voorkant van de onderhoudsvrije riem...
...en de achterkant
...en de achterkant
De 250-watt motor
De 250-watt motor

De motor met koppelsensor zit in het achterwiel en heeft in de CE-versie een vermogen van 250 watt. De internationale versie heeft 100 watt meer. Het is interessant dat ADO bij de Air 20 niet heeft gekozen voor een optie om te schakelen - daardoor is de fiets lichter en heeft hij minder onderhoud nodig. Als het gaat om de motorondersteuning van de elektrische fiets, die slechts tot 25 km/u gaat, moet dit geen al te groot probleem zijn. Hoewel u de Air iets rustiger zult willen rijden vanwege het concept met één versnelling, omdat u vrij vaak moet trappen als u sneller dan 20 km/u gaat. Dit betekent dat je waarschijnlijk niet eens zult willen proberen sneller te fietsen dan de 25 km/u die de fiets ondersteunt.

Om te stoppen gebruik je gewoon de hydraulische remmen van de Air, die goed voorgemonteerd zijn.

Display

Het display is in kleur en is IPX7 gecertificeerd, wat betekent dat het waterdicht is. Je ziet alles wat belangrijk is in één oogopslag, dus je hoeft niet door een heleboel menu's te klikken - heel goed! Naast een (weliswaar wat rudimentaire) batterijweergave worden ook de snelheid, ondersteuningsmodus, ritafstand, totale afstand, licht- en Bluetooth-status en mogelijke storingen weergegeven.

Gelukkig wordt de totale afstand zelfs opgeslagen als de batterij leeg is. Er is zelfs een USB-A poort aan de onderkant van de fiets, waarmee je bijvoorbeeld je smartphone kunt aansluiten.

Qua displayfuncties is de handleiding helaas erg minimalistisch - we konden bijvoorbeeld niet eens ontdekken hoe je het licht aanzet ("+" ingedrukt houden). Ook over het menu (houd "+" en "-" samen ingedrukt) wordt niets gezegd: Hier kun je kiezen om 5 in plaats van 3 ondersteuningsmodi te tonen, de taal en het achtergrondlicht te veranderen, en nog veel meer.

Display: Verbonden met de app via Bluetooth
Display: Verbonden met de app via Bluetooth
Licht ingeschakeld
Licht ingeschakeld
Het menu
Het menu
5 ondersteuningsmodi
5 ondersteuningsmodi

De app - Cool, maar onvoltooid

Het display toont eigenlijk al de meeste belangrijke informatie - maar door verbinding te maken met de "Smart App" kun je nog meer fietsstatistieken zien of kun je bij een storing contact opnemen met de fabrikant.

Helaas is de app nog niet helemaal af - nogal wat functies of knoppen zijn nog leeg. Een coole functie is de reis naar het testlaboratorium van ADO. Hier biedt de app een virtuele rondleiding door het lab waar je informatie over de fietsen bij alle verschillende teststations kunt zien - best cool.

Fietsen statistieken, service en navigatie
Fietsen statistieken, service en navigatie
Maar veel is nog niet af
Maar veel is nog niet af
Cool: virtuele reis door het lab
Cool: virtuele reis door het lab

Bereik en praktische test - Geweldige ondersteuning maar slechts de helft van het bereik

Genoeg theorie. Hoe voelt het om op de eBike te rijden en hoe lang gaat de accu mee? Het rijden op de fiets voelt leuk, want hij lijkt totaal ongecompliceerd. De motorondersteuning is vrijwel onmiddellijk en valt nooit uit. De fabrikant is erin geslaagd een probleemloze motorondersteuning te creëren met precies de juiste hoeveelheid naloop en zonder merkbare vertraging als je weer gaat trappen.

Klaar om te gaan
Klaar om te gaan

Het feit dat je niet hoeft te schakelen draagt ook bij aan het plezier en de ongecompliceerdheid van deze fiets - je gaat er gewoon op zitten en begint te fietsen. Met het hoogste niveau van motorondersteuning kun je 25 km/u fietsen, maar de trapfrequentie is vrij hoog. Bij het trappen kunnen uw voeten soms wat trillingen voelen - dit komt waarschijnlijk door de riem.

Het handboek suggereert dat u op de lagere niveaus slechts 20 km/u (niveau 2) of 15 km/u (niveau 1) kunt halen. Gelukkig is dat niet waar, want wij haalden op alle niveaus snelheden van 25 km/u - alleen met verschillende ondersteuningsniveaus. Wij gaven de voorkeur aan niveau 2, omdat je op niveau 3 te snel de grens van 25 km/u bereikt.

Je voelt je bijzonder snel en wendbaar op de Air 20 dankzij zijn compacte formaat, ongecompliceerde gordel en goede acceleratie, zelfs op niveau 2. De zitpositie is zeer comfortabel, want je kunt ook de hoogte van het stuur veranderen. Dit betekent dat je met plezier door de stad kunt rijden. De zitting zelf zou echter iets comfortabeler kunnen. En als de weg hobbelig is mis je wel een vering.

In het Jahn-Sportpark in Berlijn
In het Jahn-Sportpark in Berlijn
Een geweldige stadsfiets
Een geweldige stadsfiets
Na 50 km is de batterij leeg
Na 50 km is de batterij leeg

Voor de actieradiusmeting reden we het grootste deel van de tijd op het medium niveau 2 - we zetten hem alleen af en toe even op niveau 3 (een brug opfietsen) of soms wat langer op niveau 1 (naast mijn kind fietsen op weg naar de crèche). ADO vermeldt een bereik tot 100 km. Dit cijfer heeft betrekking op een laboratoriummeting met een gewicht van 65 kg, waarbij niveau 1 80 procent van de tijd wordt gebruikt en niveau 2 slechts 20 procent van de tijd. Voor ons zou de verhouding tussen niveau 1-2-3 ongeveer 10-85-5 procent moeten zijn.

Op deze manier fietsten we nauwelijks 50 km. Dat is goed, maar ook niet uitstekend en ver verwijderd van de opgegeven 100 km bij realistisch gebruik.

Om de accu op te laden, verwijder je gewoon het zitje met de stang en draag je hem naar binnen. Een 84-watt voeding zorgt ervoor dat de 345-Wh batterij in ongeveer 4,5 uur is opgeladen; wij deden er ongeveer 334 Wh aan energie in.

De batterij aangesloten op de voeding
De batterij aangesloten op de voeding
De 84-watt voeding
De 84-watt voeding
334 Wh gezet in
334 Wh gezet in

Pro

+ vouwmechanisme (gratis meenemen in de trein)
+ slank ontwerp, slechts 16 kg
+ riem in plaats van een ketting
+ goed geconfigureerde aandrijving met één versnelling
+ bijna perfect geconfigureerde assistentie

Contra

- geen diefstalbeveiliging op de accu
- geen vering
- app nog een werk in uitvoering
- bereik dichter bij 50 km dan bij 100 km

Verdict - Leuk, leuk, leuk

De ADO Air 20 - testmonster verstrekt door ADO
De ADO Air 20 - testmonster verstrekt door ADO

De ADO Air 20is een wendbare en ongecompliceerde eBike met veel potentieel voor plezier. Eventueel kun je voor 54 dollar extra een bagagedrager bevestigen - dan kan de city speedster zwaardere ladingen aan. Maar je wilt de Air 20 echt gebruiken voor ongecompliceerd plezier. De kleine fiets heeft een geweldige motorondersteuning die zo stil en natuurlijk aanvoelt dat je soms vergeet dat hij er zelfs is als je door de bochten slingert of bij verkeerslichten begint te trappen.

We hebben niet veel punten van kritiek. We zouden graag diefstalbeveiliging zien voor de accu, want die kun je niet vergrendelen. Het is een beetje vreemd dat het bereik eerder 50 km is dan de opgegeven 100 km bij realistisch gebruik - maar dit is gewoon een marketinggrap van veel fabrikanten die altijd proberen meer te bieden met onrealistische statistieken.

De ADO Air 20 is een kleine, wendbare, snelle, ongecompliceerde en goed afgestelde stadsspeedster die gewoon leuk is om te gebruiken. Het is alleen de batterij zonder diefstalbeveiliging die ons een beetje zorgen baart.

Prijs en beschikbaarheid

Op ADO's website, kun je momenteel de Air 20 voorbestellen voor ongeveer 1.599 dollar. Het is de bedoeling dat de fietsen vanaf mei 2023 worden verzonden.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > ADO Air 20 eBike review: Een leuke & wendbare opvouwbare stadsfiets met riemaandrijving
Christian Hintze, 2023-05-23 (Update: 2023-05-23)