Notebookcheck Logo

CheckMag | Upscalers en perspectieven: In de aanval op AMD's FSR 2.0

AMD is van plan om FidelityFX Super Resolution 3 aan het begin van de herfst (herfst) uit te rollen naar de eerste ondersteunde games. (Afbeeldingsbron: AMD)
AMD is van plan om FidelityFX Super Resolution 3 aan het begin van de herfst (herfst) uit te rollen naar de eerste ondersteunde games. (Afbeeldingsbron: AMD)
Technieken voor het opschalen van beelden in games zijn een enorme stap voorwaarts geweest, waardoor de grafische kwaliteit is verbeterd en de prestaties zijn geoptimaliseerd. Hoewel de belofte van een beeldkwaliteit die beter is dan de native resolutie slechts in een paar geselecteerde gevallen realiteit is - meestal vanwege slechte temporal antialiasing (TAA) in het basisspel - is de mogelijkheid om lagere resoluties om te zetten in hogere met minimaal verlies van visuele natuurgetrouwheid prijzenswaardig, of het nu gaat om DLSS van Nvidia, XeSS van Intel of FSR 2 van AMD.

Het is nog niet zo lang geleden dat het schalen van resoluties veel, veel smeriger was dan alle bovengenoemde opties. Voordat Nvidia DLSS voor het eerst lanceerde met hun Turing-generatie GPU's - of eigenlijk voor de DLSS 2.0-update in maart 2020 die het de moeite waard maakte om het te gebruiken - zaten pc-gamers opgescheept met ouderwetse bicubische interpolatie die monitors deden als de invoer van de game een lagere resolutie had, of games met hun eigen interne scalers die de UI behielden maar de beeldkwaliteit nog steeds verpestten. Zelfs de ruitvormige rendering van de vernieuwde 8e generatie consoles werd vaak bespot vanwege de artefacten.

AMD's FSR 1 was een stap voorwaarts ten opzichte van deze interne scalers, hoewel het werkte met een getunede versie van het Lanczos algoritme voor zijn ruimtelijke upscaling; maar FSR 2, die afgelopen mei werd uitgebracht, was een volwaardige temporele upscaler zoals DLSS 2.0. Het heeft zeker nog zijn fouten. Het heeft zeker nog steeds zijn fouten - ghosting en flikkering kunnen nog steeds opduiken bij fijne details en snel bewegende objecten - maar DLSS deelt er veel vanalleen variërend afhankelijk van de omstandigheden.

De discussie over de (tot nu toe) schijnbare afwezigheid van DLSS en XeSS in Bethesda's Starfield-game heeft de vergelijking met upscalers misschien een beetje vergiftigd, maar het is nog steeds de moeite waard om te onthouden dat deze op technologisch niveau allemaal wonderen verrichten en dat ze de twee decennia oude "truc" van om de eigen resolutie te verlagen, naar de prullenbak hebben verwezen naar de vuilnisbak van de geschiedenis verwezen.

Alle drie de huidige temporele upscalers, inclusief de nieuwkomer XeSS, die beelden levert die grotendeels niet te onderscheiden zijn van de anderen, zijn dramatisch zijn een dramatische verbetering ten opzichte van de beste van de oude ruimtelijke upscalers; het is alleen zo dat ze in een verbazingwekkend korte tijd zijn veranderd van een revolutionaire technologie in een verwachte basislijn voor game-technische analyses.

De waarheid is dat de sleutelzin in de openingsverklaring van dit artikel "minimaal verlies van visuele natuurgetrouwheid" is - en iedereen die je iets anders vertelt, maakt van een bewegingsvector een berg.

Koop een XFX Speedster MERC310 AMD Radeon RX 7900 XT videokaart op Amazon

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 09 > Upscalers en perspectieven: In de aanval op AMD's FSR 2.0
Matthew Lee, 2023-09-18 (Update: 2023-09-18)