Notebookcheck Logo

Trillende zijden stof is geluidsisolerend zoals ANC-hoofdtelefoons, maar dan beter

Niet alleen voor de oren. Een stof maakt hele kamers stil. (Afbeelding: pixabay/Alexei_other)
Niet alleen voor de oren. Een stof maakt hele kamers stil. (Afbeelding: pixabay/Alexei_other)
Een nieuw ontwikkeld materiaal kan lawaai effectief verminderen door als een gordijn te werken. In tegenstelling tot ANC-hoofdtelefoons onderdrukt het het geluid echter niet en kan het dus hele kamers stiller maken.

Het materiaal is nauwelijks dikker dan een menselijke haar. En het kan in trilling worden gebracht door er een elektrische spanning op aan te sluiten, wat ten minste twee zeer interessante eigenschappen oplevert.

Net als bij hoofdtelefoons met ruisonderdrukking kan er een geluidsgolf worden opgewekt in de tegenovergestelde richting van het storende geluid, zodat dit wordt onderdrukt. Het probleem is dat deze technologie slechts in een zeer beperkt bereik werkt. Beide geluidsgolven moeten immers synchroon het oor bereiken, zij het niet gelijktijdig. Daarom is het beter om niet te bewegen.

In plaats daarvan kan de nieuwe ontwikkeling, die eruitziet als een gordijn bedekt met zijde of andere dunne stoffen, iets anders doen: binnenkomend geluid laat het trillen zodat het aan de andere kant ongestoord verder kan gaan.

Nu heft het materiaal deze trillingen volledig op. De inkomende geluiden kunnen niet worden doorgegeven. Wat zelfs bijzonder dikke en zware stoffen niet kunnen, kan een zeer delicate stof wel.

De meetresultaten zijn vooral indrukwekkend als ze vrij hangen. In het onderzoek werd bijvoorbeeld in sommige gevallen 20 decibel minder geluidsdruk gemeten met een stof van slechts 50 micrometer dik, maar minstens 10 decibel minder.

Omdat elke reductie van 10 decibel overeenkomt met een halvering van het waargenomen volume, kan het gordijn geluiden reduceren tot een kwart van hun oorspronkelijke volume. Dit verandert het gesis van een stofzuiger in regen of een normaal gesprek in een achtergrondgebrul.

In de toekomst hoeft u alleen maar het delicate zijden gordijn op te trekken in plaats van een ANC-hoofdtelefoon op te zetten of tegen de buren te schreeuwen omdat ze aan het stofzuigen, grasmaaien of feesten zijn om half één 's ochtends.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 06 > Trillende zijden stof is geluidsisolerend zoals ANC-hoofdtelefoons, maar dan beter
Mario Petzold, 2024-06-10 (Update: 2024-06-10)