Notebookcheck

Testrapport: Lenovo Thinkpad X300 Notebook

Thinkpad Air.

Lenovo laat zijn nieuwste creatie zien, het dunste en lichtste model in de Thinkpad serie. De oorspronkelijke hype rondom de compactere notebook werd alleen maar verder verhoogd door de komst van de MacBook Air. In tegenstelling tot Apple blijft Lenovo bij het business gebruik met de Thinkpad X300, vooral vanwege de uitgebreide communicatieve mogelijkheden.

Lenovo Thinkpad X300

Volgestopt met snufjes, waarvan velen stammen uit de goede tijd van de IBM machines, gepaard met nieuwe ontwikkelingen en technologieën, plaatst de Thinkpad X300 zichzelf als de mobiele kantoor notebook voor de elite. Het model is vooral bedoeld voor de mensen met geld in de business sector die zich hechten aan traditionele Thinkpad waardes, zoals uitstekende invoerapparatuur, goede uitgebreide communicatieve mogelijkheden en dit alles in een robuuste en duurzame behuizing. Dit alles kost wat natuurlijk, de prijs van de Thinkpad X300 ligt goed boven de 2000 Euro

Behuizing

De Lenovo X300 presenteert zichzelf in klassiek Thinkpad zwart - een ander kleurenschema zou voor een Thinkpad niet gepast zijn. Een typisch herkenbare eigenschap die blijft is de rode trackpoint in het midden van het toetsenbord, het verwijst naar de rode punt op de "i' van het nieuwe Thinkpad logo.
De behuizing is ontworpen om het nieuwe grotere kindje in de Thinkpad familie te lijken. De vorm en grootte van de behuizing is daarentegen vooral bepaald door functionele aspecten, zoals de afgeschuinde rand bij het toetsenbord voor de handpalmen en het clamshell ontwerp van het beeldscherm.

Als uitleg voor de Thinkpad nieuwkomers: Als de notebook gesloten is, valt de vorm van de basiseenheid (onderste gedeelte) precies in de vorm van het beeldscherm, hierdoor ontstaat de vorm van een zeeschelp (vandaar de naam "clamshell"). Op deze manier grijpen beide gedeeltes in elkaar bij het sluiten. Dit geeft bijna niets de kans om zich tussen het toetsenbord en het beeldscherm in te wringen bij het sluiten. Dit principe vermindert ook de krachten die op het scharnier komen te staan als de laptop gesloten is en dus de levensduur vergroot.
Ook zorgt de wat dikkere constructie rondom het beeldscherm voor meer stevigheid. 

Over stevigheid gesproken, notebooks in de Thinkpad serie krijgen veel aandacht als het om dit onderwerp gaat, zowel van de makers als van de potentiële gebruiker. De ingenieuze constructie van de behuizing, zorgt het voor een degelijke structurele functie. Met behulp van hoge kwaliteits materialen, zoals de nieuwste composieten en lichte metalen, heeft de Thinkpad een uitstekende structurele stabiliteit.

Bij de Thinkpad X300 is dit in een opmerkelijke manier echt goed zichtbaar. Hoewel de basiseenheid uitstekende omgang met drukkrachten toont en ook nog eens erg buigvast is, is het beeldscherm dat zeker ook.
Voorheen was het oppakken van de notebook aan de voorste rand voor veel apparaten een lastige opgave, het ging ook vaak samen met luid gekraak. De Thinkpad doet dit zonder moeite, zelfs bij het beeldscherm: De X300 vastpakken aan een van de hoeken van het beeldscherm en hem dan van de tafel optillen veroorzaakt... helemaal niets ernstigs.
Behalve een minimale vervorming, is er geen verandering van het beeld te zien, of zelfs een zacht kraakgeluid hoorbaar. De X300 heerst in deze oefening, dit nadoen met een andere notebook is absoluut niet aan te raden.

 

Uitstekende stevigheid van de behuizing dankzij kwaliteitsmaterialen
Uitstekende stevigheid van de behuizing dankzij kwaliteitsmaterialen

De Thinkpad X300 heeft ook een goed sluitingsmechanisme voor het beeldscherm. Lenovo doet niet mee aan de trend van zelfsluitende scharnieren, maar gebruikt zoals altijd twee klassieke sluithaken. Vanwege hun decentrale positie zorgen ze dat het beeldscherm stevig vast zit, zelfs in de hoeken. Helaas kan het beeldscherm wel een beetje wiebelen als de notebook gesloten is.

De scharnieren zelf zien er niet te klein uit, maar ze houden het beeldscherm goed in positie. Het aanpassen van de hoek van het scherm voelt iets te makkelijk. Hoewel de notebook nooit meewipt bij het aanpassen van de hoek, was een beetje meer weerstand wat fijner geweest, al was maar voor het gevoel.

Aansluitingen

Bij het vergelijken van de Apple Macbook Air met Lenovo's Thinkpad X300 (zover dit mogelijk is), is de beperking in aansluitmogelijkheden van de Air steeds weer een voordeel voor de Lenovo X300.

De X300 is inderdaad duidelijk overladen met poorten, maar naar onze mening blijft de gebruiker zitten zonder een paar belangrijke poorten. Later meer daarover.

De voorste rand van de X300 is wat afgeschuind en daardoor kan die geen ruimte bieden voor poorten. Alleen het makkelijk te gebruiken openeningmechanisme met dubbele haak zit erin.

Aan de linkerkant van de behuizing, voor de ventilator zitten twee USB 2.0 poorten, vlakbij het klepje voor de interne massa opslag (SSD). Helemaal vooraan aan de linkerkant van de behuizing zitten de 3.5mm koptelefoon en microfoon aansluiting.

Aan de achterkant van de compacte 13 inch notebook zit een VGA poort, LAN aansluiting en nog een USB-poort . Aan de achterkant zitten dus poorten die meestal constant aangesloten zijn. De knop voor WLan functies is hier dan ook (naar onze mening) misplaatst, hiermee kunnen WLan functies worden uitgeschakeld om stroom te besparen.

Aan de rechterkant zit een erg dunne optische drive - nog iets waar de MacBook Air gebruikers zonder mee moeten doen. Het Kensington slot aan de achterkant zit standaard in de Lenovo Thinkpad X300.

Achter: Stroomvoorziening, VGA Out, LAN, USB 2.0
Achter: Stroomvoorziening, VGA Out, LAN, USB 2.0
Links: 2x USB 2.0, Audio Poorten
Links: 2x USB 2.0, Audio Poorten
Rechts: DVD Drive, Kensington Slot
Rechts: DVD Drive, Kensington Slot
Voorkant: Geen aansluitingen
Voorkant: Geen aansluitingen

Uitgebreide communicatie mogelijkheden worden ook vaak gezien als een sterk punt van de Thinkpad serie, de Thinkpad X300 is hier geen uitzondering op. De notebook heeft een Gigabit Ethernet connectie (Intel 82566MM Gigabit) en ook een WLan adapter die de a/g/n standaard ondersteunt (Intel Wireless 4965 AGN Module) en Bluetooth. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook mogelijk om een doorgaande internet verbinding te maken met behulp van de ingebouwde UMTS/HSDPA adapter.

Het slot voor de SIM kaart kan gevonden worden bij de accu aan de onderkant van de notebook (dit is nodig voor UMTS/HSDPA). Met het juiste netwerk contract kun je moeiteloos waar je ook bent verbinding maken waar je ook bent - en zonder onpraktische externe UMTS modems. Dit in combinatie met de ingebouwde webcam, maakt videovergaderingen ook mogelijk.

Data beveiliging speelt ook een belangrijke rol voor de X300. Om dit doel te bereiken heeft de X300 een geïntegreerde vingerafdruk lezer, een TPM Chip 1.2 bovenop de uitgebreide beveiligingsopties die door de ThinkVantage system administration softwar wordt verzorgt.

Andere opmerkelijke functies zijn een spatvrij toetsenbord, voor degenen die in de vroege ochtend nog niet helemaal wakker zijn en hun kop koffie over het toetsenbord heengooien. Belangrijk werk kan als veilig worden beschouwd op de geïntegreerde solid state drive (SSD) die voor de massa opslag zorgt, aangezien die drives vrijwel ongevoelig zijn voor stoten en andere schokken.

Over het algemeen is de X300 zeer uitgebreid qua aansluitmogelijkheden, vooral in verbindingsmogelijkheden. Helaas missen we wel een heel erg belangrijk deel: een docking aansluiting.
Zo'n aansluiting zou niet alleen goed zijn om de notebook meer aansluitingen te geven, zoals een digitale video uitgang om een extern groot scherm aan te sluiten, maar het zou ook het gebruiksgemak een stuk verhogen. Het bespaart de gebruiker om eindeloos stekkers los te koppelen en weer aan te sluiten bij het wisselen tussen mobiel en stationair gebruik.

Invoerapparatuur

Een eigenschap waardoor veel mensen voor een Thinkpad hebben gekozen is de kwaliteit van de invoerapparatuur, als eerste het toetsenbord. Natuurlijk is de ruimte voor verschillende invoerapparatuur een stuk krapper met een 13 inch notebook dan met een 15.4 inch; desondanks heeft Lenovo de X300 een soortgelijk toetsenbord gegeven als de grotere modellen hebben, met een standaard toetsgrootte van 18 x 18 millimeter. Een iets vergrote Shift, Tab en Ctrl toets maken het typen nog comfortabeler. 

Zoals gewend bij het Thinkpad model is de toetsenbord layout van de X300 goed geordend op functionaliteit. Het is niet uniek aan dit model maar nieuwkomers van de Thinkpad serie zullen wel even moeten wennen aan deplaatsing van de Fn en Ctrl toetsen. Voor al een flinke tijd hebben de Thinkpads de Fn toets linksonder geplaatst, waar normaal de Control toets zit.

Het toetsenbord van de X300 is kwalitatief ook goed als het gaat om typecomfort. De toetsen hebben een uitgebalanceerde indrukdiepte, weerstand en indrukpunt. Zelfs het geluid dat het toetsenbord produceert voldoet met zijn zachte geklik aan de eisen van een compacte en mobiele notebook. Hoewel we niet echt konden wennen aan het geluid van de spatiebalk. In ons testexemplaar, raakte het de hele tijd de onderkant van de toetsenbordeenheid, daardoor werd een iets agressiever en onplezieriger geluid geproduceerd.

Behalve het toetsenbord heeft de Thinkpad X300 ook de welbekende Trackpoint/Touchpad combinatie. Het anders zo foutloze touchpad moet nu wel bekritiseerd worden door zijn kleine formaat. Desalniettemin heeft het touchpad wel een horizontaal en verticaal scrollgebied.

Het trackpoint, voor degene die er onbekend mee zijn, is iets waar je even aan moet wennen. Maar is voor de lange duur een betere muisvervanging. Met een licht duwtje tegen de elastische knop, kan de muis in de gewenste richting worden bewogen zonder de wijsvinger maar een millimeter te bewegen. Met de duim kunnen zowel de "muis" als de drie corresponderende typevingers tegelijk gebruikt worden. Hierdoor is het niet nodig om de hele hand over een lange afstand te gebruiken zoals bij een touchpad. Als het comfort en de snelheid van een externe muis niet beschikbaar is, is voor mobiel gebruik de trackpoint de eerste keus.

Als het over aanvullende toetsen gaat, is de ongebruikelijke plek van de WLan schakelaar al aangekaart. Boven het toetsenbord zijn ook een paar knoppen geplaatst die gaan over het aanpassen van het volume en de ThinkVantage toets die Het ThinkVantage Productivity Centre opent.

Lenovo Thinkpad X300 Touchpad
Touchpad / Trackpoint
Lenovo Thinkpad X300 Toetsenbord
Toetsenbord

Beeldscherm

Lenovo heeft de Thinkpad X300 laten beschikken over een 13.3 inch LED beeldscherm met een maximale resolutie van 1440x900 pixels. Voor kantoorgebruik zorgt dit voor genoeg ruimte ondanks de compacte grootte, zelfs met meerdere vensters geopend. Voor een betere ergonomiek heeft Lenovo voor een mat beeldscherm gekozen.

De gemeten helderheid van het scherm is ook goed. In het gebied van de onderste hoeken behaalt het scherm een maximale helderheid van 243 cd/m². Met een extreem goede verlichting van bijna 90% en een gemiddelde helderheid van 226.7 cd/m² spreken de resultaten voor zich.

 

223
cd/m²
222
cd/m²
218
cd/m²
226
cd/m²
225
cd/m²
225
cd/m²
243
cd/m²
221
cd/m²
237
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 243 cd/m² Gemiddelde: 226.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 90 %
Contrast: 122:1 (Zwart: 1.85 cd/m²)

Het beeldscherm doet het daarentegen een stuk slechter als het om maximaal toonbaar contrast gaat. Met een zwartwaarde van 1.85 cd/m², is de contrastverhouding met een maximum van maar 131:1 ondergemiddeld. Onze mening als het gaat om kleurweergave is ook niet echt positief. Vooral huidskleuren worden verkeerd weergeen door de slechte kleurenbalans, waardoor die een groenige tint krijgen.

Thinkpad X300 Buiten
Thinkpad X300 Buiten

Vanwege de goede helderheid van het beeldscherm en het non-reflecterende beeldscherm oppervlak, zou er in principe niets moeten zijn wat buiten gebruik van de Thinkpad X300 belemmert. Echter, bij de eerste poging waren we wat teleurgesteld door de magere helderheid die werd gegeven als de notebook alleen op de accu liep, maar 71.8 cd/m². Dit kwam echter door de energiebespraar functie die gemakkelijk kon worden gedeactiveerd in de BIOS (F1 bij opstarten, Config, Display, Brightness: Normal -> High). Hierdoor kon de helderheid maximaal worden weergegeven, zelfs als je alleen de accu gebruikt. Met deze instellingen, was het gebruik van de notebook buiten wel mogelijk, zolang het scherm niet in direct zonlicht stond.

Nog een zwak punt van het scherm is de gelimiteerde kijkhoek. Zelfs de kleinste afwijking van de ideale verticale kijkhoek zorgt voor een verandering in het beeld,in de vorm van donkerder of lichter beeld.
Horizontale afwijkingen van de ideale kijkhoek zijn een stukvergevingsgezinder.

Lenovo Thinkpad X300 Kijkhoeken
Lenovo Thinkpad X300 Kijkhoeken
Lenovo Thinkpad X300 Kijkhoeken
Lenovo Thinkpad X300 Kijkhoeken
Lenovo Thinkpad X300 Kijkhoeken
Lenovo Thinkpad X300 Kijkhoeken
Lenovo Thinkpad X300 Kijkhoeken
Lenovo Thinkpad X300 KijkhoekenVideo van de kijkhoeken van het beeldscherm

Prestaties

De hardware is duidelijk uitgekozen voor een laag energieverbruik en kantoorgebruik. De notebook heeft een L7100 processor van Intel, de L staat voor Low Voltage, de processor heeft een laag verbruik. Samen met een Intel GMA X3100 ingebouwde grafische chip, heeft de X300 genoeg kracht voor hedendaags kantoorgebruik.

De laptop is zwaar gelimiteerd als het om reken- en grafische kracht gaat, hierdoor houdt het snel op voor de machine bij zware berekeningen en rendering. Dit is zelfs te zien in de Cinebench R10 benchmark test, de X300 loopt hier ver achter op notebooks met krachtigere hardware die bijvoorbeeld gebruik maken van een Penryn of Merom CPU. Zelfs de MacBook Air doet het in dat opzicht beter. De goede prestaties van de MacBook bij de Cinebench Shading Test is wellicht het meest verrassend. Met 1143 punten, is hij duidelijk beter dan andere notebooks in deze catagorie. Dit komt waarschijnlijk door de goede OpenGL prestaties bij het MacOS.

Prestaties: Cinebench R10
Prestaties: Cinebench R10

De PCMark 2005 Benchmark Test zorgt voor een ander beeld. In deze test presteert de Thinkpad X300 danzij de snelle SSD een stuk beter dan de MacBook Air (die geen SSD heeft) een ook andere notebooks met krachtigere processoren doen het minder goed.
In de 3D Mark 2006 Benchmark Test, zijn de prestaties van de Thinkpad X300 zoals verwacht ongeveer hetzelfde als vergelijkbare notebooks. De resultaten die hier zijn verkregen zijn praktisch identiek aan die van de MacBook Air.

PC Mark 2005
PC Mark 2005
3D Mark 2006
3D Mark 2006

De goede prestaties bij kantoorgebruik van de Lenovo Thinkpad X300 zijn duidelijk te wijden aan het optimale gebruik van de individuele hardwarecomponenten en de keuze voor voor aanvullende componenten zoals geheugen en opslag.
De X300 heeft in totaal twee gigabyte aan RAM (DDR2, PC5300, 667 MHz) verdeeld over twee geheugenslots. Het geheugen kan tot 4GB uitgebreid worden, maar dan moeten de huidige geheugenmodules wel vervangen worden door twee 2048MB modules.

Lenovo gebruikt ook componenten van hoge kwaliteit voor de massa-opslag van de notebook. Ons testexemplaar bevatte een SSD (solid state drive) van Samsung. Met een capaciteit van 64GB is er genoeg ruimte om probleemloos meerdere kantoorapplicaties te installeren.
De hoge prijs maar voor lief nemend, heeft de SSD meerdere voordelen ten opzichte van normale harde schijven: hij is stiller en beschermt de data beter door de schokbestendigheid. En dan zijn er ook nog de uitstekende prestaties, een toegangstijd van maar 0.4 milliseconde (tegenover de 18ms van een normale 5400rpm harde schijf) en snelle overdrachtssnelheid.

 

Systeeminfo CPU
Systeeminfo CPU
Systeeminfo CPU
Systeeminfo CPU
Systeeminfo GPU
Systeeminfo GPU
Systeeminfo HDD
Lenovo Thinkpad X300 Systeeminformatie
3DMark 2001SE Standard
3336 punten
3DMark 03 Standard
1442 punten
3DMark 05 Standard
609 punten
3DMark 06
539 punten
Help
PCMark 05 Standard
3871 punten
Help
Cinebench R10
 InstellingenWaarde
 Rendering Single 32Bit1290 Points
 Rendering Multiple CPUs 32Bit2294 Points
 Shading 32Bit508 Points
Samsung MCCOE64G8MPP-0VA
Overdrachtssnelheid Minimum: 67.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 96.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 75.5 MB/s
Toegangstijd: 0.3 ms
Pieksnelheid: 82.7 MB/s
CPU-gebruik: 3.9 %

Emissies

Geluidsproductie

De configuratie van de Lenovo Thinkpad X300 zou voor extreem stil werken zorgen - dit wordt in het lab snel duidlijk. Bij matige kantoorbelasting (typen in Word, surfen op het web of simpele berekeningen maken met een spreadsheet), is de X300 met 27.8dB(A) nauwelijks hoorbaar. In deze situaties wanneer de ventilator uit staat, is de SSD alleen maar een groter voordeel.

Afhankelijk van het gebruik van de notebook kunnen er regelmatig korte intervallen zijn van 15-20 seconden dat de ventilator draait . Hoewel het geluidsniveau van 31.4 dB(A) nog steeds erg laag is, lijkt het vrij luid in vergelijking met de vorige stille situatie.

Bij volle belasting bereikt de X300 een maximaal volume van 32.8dB(A), echter moet de computer constant zware berekeningen uitvoeren om hieraan te komen, zoals bij rendering of andere complexe berekeningen.

Geluidsniveau

Onbelast
27.8 / 27.8 / 31.4 dB (A)
DVD
35.2 / dB (A)
Belasting
32.8 / 32.8 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

Zelfs bij zomertemperaturen van boven de 23°, blijft de behuizing van de X300 binnen de groene temperatuurszone. Bij een uur van zwaar gebruik meten we een maximum van 38.3°C aan de onderkant en 34.5°C bovenkant. Zelfs mobiel gebruik op verschillende oppervlakken staat de notebook niet in de weg. Aangezien de ventilator aan de achterkant is geplaatst kan er altijd verse lucht worden aangevoerd, ongeacht het oppervlak waar de laptop op staat.

Max. Belasting
 34.6 °C34.5 °C30.7 °C 
 32.8 °C33.2 °C29.7 °C 
 30.5 °C30.9 °C28.4 °C 
Maximum: 34.6 °C
Gemiddelde: 31.7 °C
22.3 °C22.2 °C21.8 °C
22.6 °C22.5 °C22.5 °C
24.3 °C22.1 °C23.7 °C
Maximum: 24.3 °C
Gemiddelde: 22.7 °C
Kamertemperatuur 23.5 °C
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 31.7 °C / 89 F, compared to the average of 30.6 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(+) The maximum temperature on the upper side is 34.6 °C / 94 F, compared to the average of 35.8 °C / 96 F, ranging from 22 to 57 °C for the class Subnotebook.
(+) The bottom heats up to a maximum of 24.3 °C / 76 F, compared to the average of 39.8 °C / 104 F
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 30.9 °C / 87.6 F and are therefore cool to the touch.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.5 °C / 83.3 F (-2.4 °C / -4.3 F).

Luidsprekers

De twee ingebouwde luidsprekers leveren 2W RMS (volgens Lenovo), de X300 voldoet aan de minimale eisen en gaat verder dan dat.
Als het om geluidskwaliteit gaat, zijn de twee miniatuur speakers vrij verrassend. Zelfs bij maximaal volume was het geluid nog goed aan te horen, iets waar menig notebook jaloers op zou zijn. Het geluid is duidelijk verbeterd door de plaatsing van de speakers naar de buitenste randen van de handpalmsteunen, hoewel dit ook betekent dat bepaalde handposities bij het typen de speakers iets kunnen afdekken.

Misschien nog wel belangrijker is de kwaliteit van de audio-uitgang, die waarschijnlijk belangrijker zijn voor onderweg dan de speakers zelf. In een test met de AKG K314P koptelefoon kon geen kwaliteitsverlies worden waargenomen.

 

Accuduur

Maximale accuduur (BatteryEater Readers Test)
Readers Test
Minimale accuduur (BatteryEater Classic Test)
Classic Test

In ons testexemplaar van de Lenovo X300 zit een 10.8V 43.2 Wh (4000 mAh) Lithium-Ion accu. De maximaal haalbare accuduur (maximale energiebespaar functies, minimale helderheid van het scherm, draadloze verbindingen uit) werd gemeten met de BatteryEater Readers Test. Uit deze test bleek dat de maximale accuduur 308 minuten was.
Onder belasting bij de BatteryEater Classic Test daalde de accuduur tot 100 minuten. Dit kan worden gezien als de minimaal verwachte accuduur.

In de praktijk test met WLan aan en een praktisch helderheidsniveau (13/15) met energiebespaar functies aan behaalde de Lenovo Thinkpad X300 een zeer acceptabele accuduur van 240 minuten.
Bij het afspelen van DVD's heeft de notebook een accuduur van ongeveer 145 minuten.
Aangezien een mobiel apparaat zoals de X300 nooit genoeg accukracht bij de hand kan hebben is er ook nog een mogelijkheid om een extra accu aan te sluiten op de plek van de optische drive. Helaas moet je om te wisselen tussen beiden gebruik maken van een schroevendraaier, wat snel wisselen lastig maakt.

 

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 18 / 25 / 28 Watt
Belasting midlight 37 / 42 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 08min
Surfen met WLAN
4h 00min
DVD
2h 25min
Belast (maximale helderheid)
1h 40min

Eindoordeel

Lenovo's X300 leeft de Thinkpad standaard helemaal na. Een extreem robuuste behuizing gemaakt van hoge kwaliteits materialen zorgt niet alleen voor een fijn gevoel, maar ook voor een lange levensduur.
Qua aansluitingen is de X300 maar standaard, hoewel de poorten wel gebruiksvriendelijk zijn geordend. Helaas heeft de X300 geen docking poort, waardoor hij puur van de VGA-uitgang afhangt bij het aansluiten van een extern beeldscherm.

Ook typisch voor de Thinkpads zijn de ingebouwde communicatie technologieënGigabit LAN, Wireless LAN die de a/g/n standaarden ondersteunt, Bluetooth en een geïntegreerd UMTS/HSDPA modem zorgen ervoor dat de X300 een communicatieve pro is.

Als het om invoerapparatuur gaat, heeft Lenovo in eerste instantie een klassiek Thinkpad toetsenbord geïntegreerd met de gebruikelijke kwaliteit. Ondanks het goede typecomfort zullen nieuwkomers in de serie wel moeten wennen aan de soms vreemde layout.
Dit geldt ook voor de trackpoint / touchpad combinatie, die na wat training een erg goede muisvervanger blijkt te zijn voor onderweg.

Het beeldscherm heeft een erg goede helderheid en erg goede verlichting van bijna 90% , dit zijn positieve resultaten. Minder zijn de kijkhoeken. Vooral bij verticale bewegingen verliest het beeldscherm snel zijn kleuren. Dit zorgt ervoor dat de hoek van het beeldscherm onderweg vaak veranderd moet worden.

De prestaties van de notebook zijn duidelijk afgestemd op uithoudingsvermogen en kantoorwerk. In dit aspect biedt de Intel Core 2 Duo L7100 processor in combinatie met de geïntegreerde X3100 Grafische Module goede prestaties. De interne 64GB SSD, die ook punten scoort door de stille werking, zorgt ook voor de eerste klas resultaten van de notebook.
Al deze componenten samen zorgen voor een bijna stille omgeving in rustmodus, die afhankelijk van het gebruik nu en dan wordt verbroken door korte intervallen van de ventilator. De oppervlakte temperaturen blijven daarentegen altijd binnen de marges.

Ook heeft de Lenovo Thinkpad X300 een goede accuduur en dankzij de multifunctionele drive bay, kan de optische drive ook nog worden vervangen door een een extra accu.

Na onze test zijn we over het algemeen positief over de X300. Het apparaat zou aantrekkelijk kunnen zijn voor klanten die altijd al een Thinkpad gebruikt hebben. Geld moet daarentegen geen rol spelen bij de aanschaf aangezien de notebook ongeveer 2300 Euro kost, afhankelijk van de configuratie. De meeste kopers zullen daarom Thinkpad veteranen zijn in de business top. Tegelijkertijd zou de ontbrekende docking poort het er niet makkelijker op maken om de beslissing te maken...

Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Lenovo Thinkpad X300
Getest: Lenovo Thinkpad X300

Specificaties

Lenovo ThinkPad X300 (ThinkPad X Serie)
Processor
Intel Core 2 Duo L7100
Geheugen
2048 MB 
, DDR2 PC5300 667MHz, 2x1024MB, max. 4096MB
Beeldscherm
13.3 inch 16:10, 1440 x 900 pixel, LED WXGA+ TFT, glimmend: nee
Moederbord
Intel GM965
Opslag
Samsung MCCOE64G8MPP-0VA, 64 GB 
, Samsung MCCOE64G8MPP-0VA
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Koptelefoon, Microfoon
Netwerkmogelijkheden
Intel 82566MM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 2.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 19 x 231 x 318
Batterij
43 Wh Lithium-Ion, 10.8V 4000mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows Vista Business 32 Bit
Bijkomende functionaliteiten
36 Maanden Garantie, UMTS/HSDPA Modem ingebouwd
Gewicht
1.51 kg, Voeding: 340 g
Prijs
2300 Euro

 

Helemaal nieuw maar nog steeds een oude vriend-
Helemaal nieuw maar nog steeds een oude vriend-
De meest belangrijke is de omwisseling van de Fn en Ctrl toets.
De meest belangrijke is de omwisseling van de Fn en Ctrl toets.
De layout van het toetsenbord en en het typecomfort zijn indrukwekkend.
De layout van het toetsenbord en en het typecomfort zijn indrukwekkend.
Een echte Thinkpad heeft een rode trackpoint tussen de zwarte toetsen als muisvervanger, afgezien van het touchpad.
Een echte Thinkpad heeft een rode trackpoint tussen de zwarte toetsen als muisvervanger, afgezien van het touchpad.
Lenovo biedt een 13.3 inch LED paneel aan met een mat beeldoppervlak.
Lenovo biedt een 13.3 inch LED paneel aan met een mat beeldoppervlak.
Bij de test behaalde het scherm goede resultaten bij de helderheid en verlichting.
Bij de test behaalde het scherm goede resultaten bij de helderheid en verlichting.
De X300 werkt met een L7100 Low Voltage CPU.
De X300 werkt met een L7100 Low Voltage CPU.
Eerste klas prestaties worden geleverd door de interne 64GB SSD van Samsung.
Eerste klas prestaties worden geleverd door de interne 64GB SSD van Samsung.
Met tot 4GB RAM, biedt de X300 solide prestaties voor kantoorapplicaties van alle soorten.
Met tot 4GB RAM, biedt de X300 solide prestaties voor kantoorapplicaties van alle soorten.
Zelfs de ventilator profiteert van de componenten van de X300.
Zelfs de ventilator profiteert van de componenten van de X300.
Bij kantoorgebruik blijft de Thinkpad X300 extreem stil.
Bij kantoorgebruik blijft de Thinkpad X300 extreem stil.
De temperaturen van de behuizing blijven laag, zelfs onder belasting van het systeem.
De temperaturen van de behuizing blijven laag, zelfs onder belasting van het systeem.
Beide speakers geven acceptabel geluid, maar kunnen onder  bepaalde omstandigheden vreemd geplaatst zijn.
Beide speakers geven acceptabel geluid, maar kunnen onder bepaalde omstandigheden vreemd geplaatst zijn.
De 43.2 Wh hoofdaccu kan worden gevonden aan de onderkant van de notebook, vooraan.
De 43.2 Wh hoofdaccu kan worden gevonden aan de onderkant van de notebook, vooraan.
Het toetsenbord heeft de bekende Thinkpad layout.
Het toetsenbord heeft de bekende Thinkpad layout.
De DVD drive is een interessante aanvulling, zeker aangezien hij ook kan worden vervangen door een extra accu.
De DVD drive is een interessante aanvulling, zeker aangezien hij ook kan worden vervangen door een extra accu.
De Thinkpad X300 van Lenovo presenteert zichzelf als een van de traditionele Thinkpads.
De Thinkpad X300 van Lenovo presenteert zichzelf als een van de traditionele Thinkpads.
De volledig zwarte behuizing geeft een extreem comfortabel, zacht gevoel,...
De volledig zwarte behuizing geeft een extreem comfortabel, zacht gevoel,...
...maar geeft geen twijfel over de hoge kwaliteits materialen die zijn gebruikt.
...maar geeft geen twijfel over de hoge kwaliteits materialen die zijn gebruikt.
Die geven de Thinkpad X300 een uitzonderlijk stevige behuizing,...
Die geven de Thinkpad X300 een uitzonderlijk stevige behuizing,...
...die hoop geeft voor een lange levensduur zelfs bij mobiel gebruik.
...die hoop geeft voor een lange levensduur zelfs bij mobiel gebruik.
Typisch voor de Thinkpad is het clamshell ontwerp voor het beeldscherm, die de robuustheid nog verder verbetert.
Typisch voor de Thinkpad is het clamshell ontwerp voor het beeldscherm, die de robuustheid nog verder verbetert.
Het design zorgt voor minimale belasting op de scharnieren van het beeldscherm bij transport in gesloten positie.
Het design zorgt voor minimale belasting op de scharnieren van het beeldscherm bij transport in gesloten positie.
De poorten die in de Thinkpad X300 zitten zijn goed geplaatst rondom de behuizing van de notebook.
De poorten die in de Thinkpad X300 zitten zijn goed geplaatst rondom de behuizing van de notebook.
De over het algemeen meest gebruikte poorten zitten erbij: USB, VGA, LAN
De over het algemeen meest gebruikte poorten zitten erbij: USB, VGA, LAN
Helaas heeft de Thinkpad X300 geen docking poort of digitale video-uitgang.
Helaas heeft de Thinkpad X300 geen docking poort of digitale video-uitgang.
Als extra beveiligingsoptie heeft de notebook een vingerafdruk lezer tot zijn beschikking.
Als extra beveiligingsoptie heeft de notebook een vingerafdruk lezer tot zijn beschikking.
Om toegang te bieden tot het internet buiten het kantoor heeft de Thinkpad X300 een geïntegreerd UMTS/HSDPA modem.
Om toegang te bieden tot het internet buiten het kantoor heeft de Thinkpad X300 een geïntegreerd UMTS/HSDPA modem.
Dat samen met de webcam in het beeldscherm zorgt ervoor dat video-vergaderingen zelfs onderweg mogelijk zijn.
Dat samen met de webcam in het beeldscherm zorgt ervoor dat video-vergaderingen zelfs onderweg mogelijk zijn.
De accuduur is maximaal 5 uur, afhankelijk van het gebruik.
De accuduur is maximaal 5 uur, afhankelijk van het gebruik.

Vergelijkbare apparaten

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Apple MacBook Air Subnotebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo SP7500
Testrapport Fujitsu-Siemens Lifebook S6410 02DE Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T7500

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Pentium Dual Core T2390, 12.1", 1.984 kg
Testrapport Asus U2E 1P017E Ultraportable
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo U7500, 11.1", 1.28 kg
Testrapport Acer Aspire 2920-5A2G16Mi Subnotebook
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, Core 2 Duo T5550, 12.1", 2 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Lenovo IdeaPad S940 Laptop: dunner, lichter, scherper
UHD Graphics 620, Core i7 i7-8565U, 14", 1.236 kg

Lenovo ThinkPad X300 op Ciao

Pro

+Uitstekende, stevige behuizing
+Materialen van hoge kwaliteit en erg goede afwerking
+Optischel drive
+UMTS/HSDPA ingebouwd
+Non-glare beeldscherm met een goede helderheid
+Gebruiksvriendelijk toetsenbord
+Touchpad/trackpoint combinatie
+Lage warmte- en geluidsproductie
 

Contra

-Geen docking-poort
-Gelimiteerde kijkstabiliteit van het beeldscherm
-Prijs (alleen beschikbaar met SSD)

Oordeel

Lenovo ThinkPad X300 - 03-03-2008
J. Simon Leitner

Behuizing
92%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
87%
Aansluitmogelijkheden
78%
Gewicht
94%
Batterij
85%
Beeldscherm
84%
Gaming-performance
54%
Applicatie-performance
81%
Temperatuur
91%
Luidheid
96%
Extra punten
90%
Gemiddelde
85%
88%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport: Lenovo Thinkpad X300 Notebook
J. Simon Leitner, 2008-08-13 (Update: 2008-11-18)