Notebookcheck

Testrapport Lenovo Thinkpad T520 notebook

Tijdloos. Zoals we al gemerkt hebben bij de kleinere T420 is het Thinkpad ontwerp aan de buitenkant praktisch hetzelfde gebleven. Echter zal nu de nieuwe Sandy Bridge hardware zijn werk doen in de laptop. Ook ontdekken we een goede grafische kaart en de Optimus technologie in deze laptop.
Martina Osztovits (vertaald door Beau Verdiesen), 🇺🇸 🇩🇪 ...

De Thinkpad familie bestaat uit Lenovo's doorgewinterde laptops voor professioneel gebruik. Volgens Lenovo's homepage biedt de T-serie zich aan als "De beste veiligheid, bruikbaarheid, service en ondersteuning" en onderscheid zichzelf dus van de krachtigere W-serie en de mobielere X-serie.

Tegelijk met de T420 keken we ook naar een 15.6 inch model uit de T520 serie. Ook hier is het enige verschil in vergelijking met de T510 de nieuwe Sanday Bridge processors van Intel.

De exacte naam van ons testmodel is T520 4240-4CG. Een Intel Core i5 2410M CPU zorgt voor adequate prestaties. Een NVIDIA NVS 4200M grafische kaart of enkel de geïntegreerde Intel HD Graphics 3000 zorgen voor de grafische berekeningen (Optimus). Vier gigabyte aan DDR3 geheugen en een snelle 500GB harde schijf met 7200 rpm maken de configuratie af.

Daarnaast is er een hele rits aan verschillend geconfigureerde modellen waar je uit kunt kiezen. Hier gaat het prestatie spectrum van verschillende Core i5 processors tot en met de Intel Core i7 2620QM (quad core). Wat betreft de grafische prestaties kun je indien gewenst de dedicated 4200M grafische kaart weglaten. Daardoor zijn de prestaties afhankelijk van de gekozen onderdelen en zijn deze niet noodzakelijk gelijk met de rest.

De directe concurrent van de T520 is de Dell Latitude E6520, die ook op zijn hoogst geconfigureerd kan worden met een i7 processor en de NVS 4200M grafische kaart. Anders dan Lenovo gaat Dell wel voor een nieuwe look. We hopen je alle details te geven in dit testrapport.

Behuizing

We hebben deze behuizing al enkele keren eerder getest. Beginnend met de T500, daarna de T510 tot en met de laatste T4x0 serie. Lenovo vond het niet nodig om verrassende verandering aan te brengen aan het ontwerp van de huidige T520, afgezien van wat details. Bij een bewezen ontwerp blijven is op zichzelf geen slecht plan maar innovatie stopt niet bij het ontwerp van de behuizing. Vergeleken met de concurrentie verdient een dure laptop zoals de
T520 toch wel een volledig metalen behuizing.

In plaats daarvan kies Lenovo toch voor de plastic look en feel. Desondanks ziet de vrijwel volledig zwarte T520 er toch elegant uit met zijn matte, lichtelijk opgeruwde oppervlaktes en voelt prettig aan.

De laptop scoort goed op het gebied van draaistevigheid. De drukweerstand is net zo goed met uitzondering van de bekende zwakke plek bij de Ultra Bay poort. Het scherm kan goed omgaan met de druk als je hem in de hoek oppakt en vervormt nauwelijks. Ook kan het scherm goed omgaan met selectieve druk. Echter, het frame waar het scherm in zit buigt al bij lichte druk door waardoor er duidelijk zichtbare vervormingen op het scherm te zien zijn.

De metalen scharnieren zien er nogal klein uit vergeleken met de grootte van de laptop. Ze zorgen er wel voor dat het scherm nauwelijks wankelt als deze verzet wordt. Ze zijn echter niet stevig genoeg om te voorkomen dat het scherm van hoek veranderd in onstabiele situaties (in de trein). Je kunt het scherm gelukkig wel met één hand openen en sluiten. Het scherm kan verder dan 180 graden geopend worden.

Een ramshorn sluit systeem en het welbekende clamshell ontwerp beschermen de laptop tegen objecten die per ongeluk tussen het toetsenbord en achter het scherm zouden kunnen gaan zitten. Het openingsmechanisme is comfortabel in gebruik, maar kraakt wel een beetje. De harde schijf en het geheugen zijn nu makkelijk te bereiken via onderhoudsklepjes.

Verbindingsmogelijkheden

In vergelijking met de voorganger, de T510, is er ook niets veranderd aan de verbindingen en de layout van de aansluitingen. Dit betekent dat er geen USB 3.0 aanwezig is en de gebruiker toegang heeft tot vier USB 2.0 poorten, waarvan één eSATA/USB 2.0 combo en één powered USB poort. Hierdoor zijn snelle data uitwisselingen van en naar externe opslagmedia mogelijk via de eSATA. Het is echter wel zo dat steeds meer fabrikanten van deze opslagmedia kiezen voor USB 3.0 in plaats van eSATA.

Twee USB 2.0 poorten en de eSATA/USB 2.0 poort zitten aan de linkerkant in het midden. Daarnaast zit ook nog een IEEE 1394 (FireWire) poort vooraan. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor snelle datauitwisseling tussen de computer en multimedia apparaten zoals bijvoorbeeld videocamera's. Beide video interfaces, de analoge VGA en de digitale DisplayPort zitten ook aan de linkerkant in het midden. Linkshandige gebruikers zullen hierdoor in het nadeel zijn afhankelijk van de gebruikte randapparatuur.

Rechts ziet het er beter uit. Er is een 4in1 kaartlezer die SD, SDHC, SDXC en MMC formaten ondersteund. Tevens zit er een ExpressCard/34 slot die het mogelijk maakt om de functionaliteit van de T520 uit te breiden. De gecombineerde audio poort, de optische drive, een RJ45 voor verbinding met Ethernet en een Kensington veiligheidsslot volgen achteraan.

Aan de achterkant zitten de voorgenoemde USB 2.0 poort en de stroomvoorziening. Daarnaast kan de notebook aangesloten worden op een telefoon netwerk via RJ11. De voorkant heeft geen verbindingen.

Gebruik van een docking station is handig als je de laptop snel wilt verbinden met een bestaande kantooromgeving zonder alles aan te moeten sluiten. De voor een zakelijke notebook verplichte docking poort zit zoals gebruikelijk aan de onderkant van de notebook. Het blijft interessant om te zien welke docking stations er buiten de VS aangeboden worden. Zoals gebruikelijk kun je kiezen uit de ThinkPad Port Replicator Series 3 (180 US Dollar, ook beschikbaar in Europa) en de MiniDock Series 3 (220 US Dollar). Daarnaast is de MiniDock Plus voor rond de 250 US Dollar nu ook beschikbaar. Samen met het ingebouwde scherm biedt dit de mogelijkheid om vier monitoren aan te sluiten. De laatste twee zijn volgens de website alleen beschikbaar in "US/Canada/LA"

Voor: sluitmechanisme
Voor: sluitmechanisme
Links: ventilator, DisplayPort, VGA, 2x USB 2.0, USB/eSATA combo, FireWire, Wi-Fi schakelaar
Links: ventilator, DisplayPort, VGA, 2x USB 2.0, USB/eSATA combo, FireWire, Wi-Fi schakelaar
Achter: USB 2.0, modem, batterij, stroomvoorziening, ventilator
Achter: USB 2.0, modem, batterij, stroomvoorziening, ventilator
Rechts: 4in1 kaartlezer, ExpressCard/34, combo audio, UltraBay-poort, RJ45 (LAN), Kensington Lock
Rechts: 4in1 kaartlezer, ExpressCard/34, combo audio, UltraBay-poort, RJ45 (LAN), Kensington Lock

Communicatie

De communicatie configuratie is in ieder geval erg uitgebreid, hoewel het optionele breedband modem niet geïnstalleerd was op ons testmodel. Snelle verbindingen via WiFi hotspots zijn mogelijk met de ingebouwde Intel WiFi Link 1000 BGN, zelfs met Wireless-N ondersteuning als dat nodig is. De laptop kan aangesloten worden op Ethernet netwerken via de Intel 82579 LM Gigabyte netwerkkaart. Tevens is er een RJ11 socket beschikbaar voor kabelverbindingen, wat het mogelijk maakt om verbinding te maken met het internet via de telefoonlijn in regio's met een slechte infrastructuur. Andere configuraties zijn mogelijk afhankelijk van het model.

Veiligheid

Naast het Kensington Lock voor fysieke beveiliging tegen diefstal is de T520 naast andere snufjes ook uitgerust met een vingerafdruk lezer. Een spatwaterdicht toetsenbord en een schokbestendige harde schijf beschermen het systeem tegen dataverlies als er iets gebeurd.

Levering

Zoals gebruikelijk is Lenovo nogal terughoudend bij de levering. Alleen de noodzakelijke onderdelen als de batterij en de adapter worden meegeleverd. Daarnaast is er ook nog wat uitgeprinte informatie aanwezig. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het maken van recovery DVD's. Dit zou echter niet zo'n probleem moeten zijn met de comfortabele ThinkVantage tools.

Garantie

De garantie voor alle laptop in de T-serie is 36 maanden in Europa. De standaard garantie in de VS is maar een jaar. Er zijn verschillende uitbreidingen op de garantie mogelijk in Europa voor een extra aantal euro

Invoerapparaten

De T520 is qua invoerapparaten vrijwel hetzelfde als zijn voorganger en zijn kleinere broer, de T420. Hier een samenvatting:

Toetsenbord

Mensen die graag typen zullen de goede mechanische kwaliteiten van het toetsenbord op prijs stellen. Het beschikt over een goede toetsafstand, duidelijk drukpunt en, als je de verwisselde CTRL en FN toetsen buiten beschouwing laat, een goede layout. Hotkeys voor het volume en de reeds genoemde ThinkVantage knop zitten links boven het toetsenbord. Het toetsenbord licht, ingebouwd in het het bovenste deel van het schermframe, is handig in donkere omgevingen.

Touchpad en trackpoint

Het ietwat ruwe touchpad heeft een anti-slip oppervlak met goede glij eigenschappen. Deze ondersteund ook multi-touch bewegingen. Het is makkelijk om precies met de muis te navigeren. Een deel van de touchpad knoppen zit aan de rand. Ze werken soepel en reageren goed over de gehele lengte. Ze maken gelukkig ook geen hard klik geluid

Als alternatief kun je de rode trackpoint gebruiken. Deze maakt het mogelijk de muis cursor heel precies te bewegen zonder je positie aan te passen. De bijbehorende toetsen werken perfect en zijn nauwelijks hoorbaar.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad
Trackpoint
Trackpoint

Scherm

Passend bij een zakelijke notebook heeft Lenovo de T520 uitgerust met een mat scherm en voldoet dus aan de eisen van het scherm van een workstation. Net als zijn voorganger zijn er drie alternatieven, allen 15.6 inch met een verhouding van 16:9 en een ingebouwde antenne voor een breedband modem. De potentiële koper wordt verwent met de keuze voor HD. Je kunt namelijk kiezen uit 1366x768, HD+, wat 1600x900 betekend of FHD, wat 1920x1080 pixels heeft.

161.4
cd/m²
177.2
cd/m²
170.3
cd/m²
183.7
cd/m²
221
cd/m²
203
cd/m²
191.5
cd/m²
231
cd/m²
205
cd/m²
Helderheidsverdeling
LEN40B1
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 231 cd/m² Gemiddelde: 193.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 70 %
Contrast: 670:1 (Zwart: 0.33 cd/m²)

Ons testmodel beschikt over een scherm met de naam LEN40B1. Dit is het alternatief met een resolutie van 1600x900 pixels. Het scherm in de T510 had eenzelfde label. De bevindingen zijn daarom vergelijkbaar.

De lage zwartwaarde, het hoge contrast en de goede maximale en gemiddelde helderheid zijn een feest voor het oog. De verlichting had echter wel wat meer homogeen gemogen. Desondanks is het dimmen niet zichtbaar met het blote oog. Wat betreft het kleurspectrum is er een verbetering in vergelijking met de kleine broer, de T420. Het sRGB spectrum wordt goed gevuld. Het scherm heeft echter geen schijn van kans met AdobeRGB. Het verschil in kleuren in vergelijking met voor high-end schermen wordt duidelijk als je het vergelijkt met de Dell XPS 15.

T520 vs. sRGB (t)
T520 vs. sRGB (t)
T520 vs. AdobeRGB (t)
T520 vs. AdobeRGB (t)
T520 vs. XPS 15 (t)
T520 vs. XPS 15 (t)

Buitenshuis gebruik is mogelijk door het matte oppervlak. Je ogen zullen het minder zwaar hebben in direct zonlicht met een hoger helderheid. Over het algemeen is het scherm goed bruikbaar voor mobiel gebruik.

Van voren in de schaduw
Van voren in de schaduw
Van de zijkant in de schaduw
Van de zijkant in de schaduw
Van voren in de zon
Van voren in de zon
Van de zijkant in de zon
Van de zijkant in de zon

De kijkhoek stabiliteit is typisch voor notebooks. Deze is horizontaal dus vrij goed maar verticaal erg krap. Als je ook maar een beetje afwijkt van de ideale hoek zie je al duidelijke vervormingen van het beeld, zoals dimmen van de kleuren. Daarnaast vervormen de kleuren al vrij snel als je van boven naar het scherm kijkt.

Prestaties

De Thinkpad T520 is gebaseerd op de QM67 chipset. Deze ondersteund Core i-processors van de tweede generatie, genaamd Sandy Bridge. Het prestatie spectrum gaat van verschillende Core i5 CPU's tot en met de Intel Core i7 2820QM quad core processor.

Onze T520 test laptop heeft een Core i5 2410M CPU. Dit is een midrange dual core processor. Deze kan tot vier threads tegelijk aan dankzij Hyper Threading technologie. De standaard kloksnelheid van 2.3 GHz kan oplopen tot 2.6 GHz (2 cores) en 2.9 GHz (1 core).

De processor kan tot acht gigabyte aan DDR3-1066/1333 geheugen aanroepen. Ons model beschikte over vier gigabyte, verdeeld over twee modules. Dit betekend dat ten minste één module overbodig wordt als je een upgrade op het geheugen uitvoert. Bij een module kun je makkelijk komen via het onderhoudsluikje aan de onderkant. Om bij de ander te komen moet je het toetsenbord eerst losmaken. Het geïnstalleerde geheugen wordt efficiënt gebruikt door het voorgeinstalleerde Windows 7 Professional 64 bit, in contrast met een 34 bit besturingssysteem. Je kunt het geheugen dus makkelijk nog vergroten.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie DCPLat
Systeeminformatie: Lenovo Thinkpad T520 4240-4CG

De Intel HD Graphics 3000, met DirectX 10 ondersteuning, is ingebouwd in de CPU en wordt gebruikt bij lage belasting. Ons testmodel kan ook terugvallen op de dedicated nVidia NVS 4200M grafische kaart als de belasting omhoog gaat. Je merkt hier niets van vanwege de Optimus technologie. Als je er niet zeker van bent dat een programma met de juiste grafische chip werkt kun je de configuratie bekijken en zo nodig heel simpel aanpassen.

Onze prestatie tests werden allen uitgevoerd met de nVidia NVS 4200M die geïnstalleerd is op de volledig uitgeruste Thinkpad T520. Ter vergelijking, dezelfde chip met een lagere kloksnelheid is recentelijk gebruikt in de Dell Latitude E6420.
De zakelijke grafische kaart positioneert zichzelf als instapmodel in termen van 3D prestaties. De NVS serie is speciaal gemaakt voor het optimaliseren van zakelijke applicaties. De NVS 4200M ondersteund PureVideo HD (VP4) voor het decoderen van HD video's (H.264, VC1, MPEG-2, Full Spec Blu-Ray Decode). Monitoren met een resolutie tot en met 2560x1600 pixels kunnen verbonden worden via de DisplayPort. Een gigabyte aan DDR3 RAM zit vast aan de 64bit brede geheugenbus.

5.7
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.7
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

Laten we allereerst kijken naar de applicatie prestaties. Hiervoor gebruiken we de PCMark Vantage test die naar de samenhang van individuele componenten kijkt en hier een aantal punten voor geeft. Onze testopstelling behaalde 6644 punten en kan dus meedraaien met gaming notebooks zoals bijvoorbeeld de Asus G53JW-SZ098V (740QM GeForce GTX 460M). De Dell XPS 15 FHD (840QM, GeForce GT 435M) zit op hetzelfde niveau. Onze test laptop heeft veel baat bij de snelle 7200 rpm harde schijf, hoewel deze nog wel een heel eind afzit van notebooks met een hybride harde schijf of een SSD schijf.

We hebben enkele tests gedaan om de prestaties van de CPU te meten, te weten de 3DMark06 CPU test, de Cinebench Rendering tests, UperPi en Wprime. We kunnen vaststellen dat de resultaten overeenkomen met die van een configuratie met een Core i5 2410M CPU.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3650
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7920
Cinebench R10 Shading 32Bit
5355
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4545 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
9565 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5375 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
16.67 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.58 Points
Help
PCMark Vantage Result
6644 punten
Help

Grafische prestaties

Laten we nog eens naar de Cinebench testresultaten kijken. deze keer naar de shading snelheid, die de prestaties van de OpenGL van de grafische kaart meet. Ons testsysteem scoort 5355 punten in de Cinebench R10 64 bit Shading Test. Hiermee positioneert de T520 zich rond laptops met een GeForce GT 540M of zelfs een Radeon HD 6550M grafische kaart in onze database. Hij overstijgt dus verrassend makkelijk de Latitude E6420 die 4471 punten haalt met dezelfde, zij het lager geklokte, grafische kaart en een zwakkere processor.

Bij de 3DMark tests ziet het er anders uit. De E6420 en onze T520 scoren hier ongeveer even goed. De grafische chip plaatst zichzelf in de regio van een GeForce 320M, respectievelijk de GT 130M in de 3DMark06 test (1280x1024). Interessant is dat zelfs de ingebouwde Intel HD Graphics 3000 chip dicht bij de 4000 punten komt, afhankelijk van de configuratie.

Onze T520 is niet echt ontworpen voor CAD applicaties. Dit wordt bevestigd door de SPEC Viewperf 11 benchmark. De T520 doet het hier wederom beter dan de Latitude E6420 maar de gehele prestaties blijven in de onderste helft van onze database, net voor de NVS 3100M. Grafische oplossingen van de Quadro FX of FirePro categorie scoren hier velen malen beter.

3DMark 11
 ResolutieInstellingenWaarde
 1280x720Performance Combined490 points
 1280x720Performance Physics3409 points
 1280x720Performance GPU539 points
 1280x720Performance609 points
3DMark 05 Standard
9801 punten
3DMark 06 Standard
4992 punten
3DMark Vantage P Result
2142 punten
3DMark 11 Performance
609 punten
Help
SPECviewperf 11
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Siemens NX3.29 fps
 1920x1080Tcvis0.97 fps
 1920x1080SolidWorks6.68 fps
 1920x1080Pro/ENGINEER1.02 fps
 1920x1080Maya6.27 fps
 1920x1080Lightwave8.97 fps
 1920x1080Ensight6.36 fps
 1920x1080Catia3.71 fps
Hitachi Travelstar 7K500 HTS725050A9A
Overdrachtssnelheid Minimum: 50 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 109.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 83 MB/s
Toegangstijd: 16.7 ms
Pieksnelheid: 143 MB/s
Crystaldiskmark
HDTune

Er zijn een aantal opties met betrekking tot de harde schijf. Naast de conventionele harde schijven kan de koper ook kiezen uit hdd's met een ingebouwde SSD, die draait met een snelheid van 7200 rpm. De Hitachi HTS725050A9A biedt een capaciteit van 500GB waarvan een deel is gereserveerd voor de recovery partitie.

De snelheden die HDTune en CrystalDiskMark vast legden overstegen onze verwachtingen. Het gebruik van een SSD versnelt duidelijk de opstart- en laadtijden en verbetert beslist de snelheid van de laptop.

Een HL-DT-ST DVDRAM GT33N dient als optische schijf. Deze zit in een ultra bay slot en kan dus vervangen worden door een ander apparaat of zelfs met een stuk plastic om gewicht te besparen. Er zijn ook mogelijkheden om een tweede 2.5 inch schijf aan te sluiten.

Game samenvatting

Computer games zullen waarschijnlijk niet bij de primaire taken van deze laptop horen aangezien deze gemaakt is voor zakelijk gebruik. Ze reflecteren de 3D prestaties van een computer echter wel vrij goed. Onze verwachtingen zijn niet echt hoog gezien de configuratie van de hardware en de resultaten van de 3DMark test. Het zou wel mogelijk moeten zijn om een spelletje te kunnen spelen na het werk. Je zult dan wel de instellingen op middelmatig moeten zetten en afhankelijk van de game een lagere resolutie moeten gebruiken.

lage gem. hoge ultra
StarCraft 2 (2010) 149 30 19 fps

Emissies

Systeem geluid

De T520 laat geen onregelmatigheden zien onder lage belasting en blijft op een constant niveau van 32.5 dB(A) zitten. Dit kan opgevat worden als een zacht piepend geluid. De ventilator blijft lang hetzelfde als de belasting opgevoerd wordt, zoals bij 3D applicaties, maar gaat uiteindelijk naar 34.4 dB(A). Het maximaal haalbare niveau is een duidelijk hoorbare 36.8 dB(A).
Desondanks kun je blij zijn met een over het algemeen prettig achtergrond geluid bij kantoorgebruik.

Geluidsniveau

Onbelast
32.5 / 32.5 / 32.5 dB (A)
HDD
33.4 dB (A)
DVD
36.4 / dB (A)
Belasting
34.3 / 36.8 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-300 Plus (15 cm afstand)
Stress test
Stress test

Temperatuur

De T520 blijft redelijk koel zonder belasting. De temperatuur stijgt als de belasting omhoog gaat en bereikt de maximale temperatuur in de buurt van de ventilator.

Om de maximaal mogelijke temperaturen te gokken doen we een stresstest van enkele uren terwijl de CPU en GPU 100% belast worden (Prime95 & Furmark). Het gebied onder het toetsenbord blijft prettig koel. De temperatuur van de CPU stijgt naar 86 graden Celsius en de GPU haalt maximaal 83 graden Celsius, allebei acceptabele waardes.

Max. Belasting
 39.3 °C28.4 °C24.7 °C 
 32.4 °C27.9 °C25.5 °C 
 27.9 °C25.5 °C22.6 °C 
Maximum: 39.3 °C
Gemiddelde: 28.2 °C
37.2 °C38.1 °C24.6 °C
37.7 °C37.9 °C24 °C
32.1 °C28.4 °C25.8 °C
Maximum: 38.1 °C
Gemiddelde: 31.8 °C
Stroomadapter (max.)  57.8 °C | Kamertemperatuur 21.7 °C | Raytek Raynger ST
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 28.2 °C / 83 F, compared to the average of 29.5 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(+) The maximum temperature on the upper side is 39.3 °C / 103 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(+) The bottom heats up to a maximum of 38.1 °C / 101 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 24.8 °C / 77 F, compared to the device average of 29.5 °C / 85 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 27.9 °C / 82.2 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 27.9 °C / 82.2 F (0 °C / 0 F).

Luidsprekers

De waarde van een zakelijke notebook is niet hetzelfde als die van een multimedia of gaming laptop. Het maximale volume is prima voor binnenshuis en het geluid vervormd niet. Het geluid heeft wel slechte bastonen.

Om muziek te kunnen luisteren moet je daarom externe speakers of een koptelefoon gebruiken. Deze kunnen aangesloten worden op de 3.5mm combo audio socket. De verbinding is niet verwrongen en vrij van ruis (op gehoor getest, geen meting). De combo socket is niet feilloos en heeft speciale headsets nodig.

Batterijduur

Maximale batterijduur (Reader's Test)
Readers Test
Minimale batterijduur (Classic Test)
Classic Test

Ons testsysteem kwam met een 57 Watt uur lithium ion batterij in de behuizing. Er zijn ook nog andere batterijen mogelijk. Bijvoorbeeld een 9 cel batterij en een extra 9 cel batterij plak. De 9 cel batterij en de 9 cel plak zouden samen volgens de fabrikant voor een batterijduur van 30 uur moeten zorgen.

Een maximale batterijduur van bijna zeven uur is mogelijk met de 6 cel batterij. BatteryEater's Reader's Test haalde 408 minuten in energiebesparende stand, zonder draadloze verbinding en met de minimale helderheid.

Slechts 80 minuten aan minimaal mobiel gebruik is mogelijk, gemeten door de Classic Test. Deze test is uitgevoerd in "high performance" mode met de maximale helderheid en met draadloze verbindingen.

We konden bijna vijf uur onderzoek doen op het internet via een WiFi hotspot met de helderheid op 12/15 en met een energiebesparend profiel in beide praktische tests. Films kijken kan tot drie uur lang op maximale helderheid en op het "Video" profiel.

De batterij tests zijn alle uitgevoerd met de ingebouwde HD 3000 Graphics chip om energie te besparen. De enige uitzondering was de Classic Test die uitgevoerd werd met de NVS 4200M. Over het algemeen voldeed de batterijduur aan onze verwachtingen voor de hardware configuratie.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 48min
Surfen met WLAN
4h 51min
DVD
2h 46min
Belast (maximale helderheid)
1h 19min

Een lange batterijduur ligt niet alleen aan een krachtige batterij. Het verbruik moet ook laag zijn. Om dit te bereiken tijdens lage belasting vertrouwd Lenovo op Nvidia's Optimus technologie. Hierbij wordt automatisch gekozen tussen de geïntegreerde grafische chip en de Nvidia NVS 4200 zonder dat de gebruiker daar iets van merkt.

Het computer systeem heeft slechts 7 tot 16 watt nodig zonder belasting. Dit kan oplopen tot 76.3 watt tijdens zware belasting. Het algehele verbruik is toepasselijk voor deze hardware configuratie.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 7.5 / 12.9 / 16.1 Watt
Belasting midlight 54.1 / 76.3 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940 Plus
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Samenvatting

Lenovo Thinkpad T520

Zoals we al zagen bij de T420 zijn er veel dingen onveranderd gebleven, afgezien van de verbeterde prestaties door de nieuwe generatie processoren. Dit geld net zo goed voor het ontwerp en de meegeïnstalleerde  ThinkVantage tools. Zelfs de aansluitingen en de plaatsing daarvan zijn onveranderd gebleven ten opzichte van de T510. De gebruiker moet het nog steeds stellen zonder USB 3.0. In plaats daarvan is er een eSATA/USB combo poort beschikbaar. Niet alle communicatie mogelijkheden waren weggelaten in de test laptop. De breedband module was dan weliswaar niet aanwezig maar de andere interfaces waren indrukwekkend: een modem, Bluetooth versie 3.0, WLAN met standard n ondersteuning en gigabit Ethernet.

Het scherm is erg prettig vanwege het goede contrast. Ook bereikt deze een groot deel van het sRGB kleurspectrum. Het voldoet aan de eisen voor een scherm workstation met zijn anti-reflectieve oppervlak en is ook geschikt voor mobiel gebruik.

Volgens de fabrikant is er een batterijduur van 30 uur mogelijk met de 9 cel batterij met een extra 9 cel plak. We haalden een realistisch mogelijke batterijduur van bijna 5 uur met onze batterij met een capaciteit van 57 Wh (WLAN test).

De Thinkpad T520 representeert dus een soliede notebook met goede applicatie prestaties en, dankzij Optimus, goede mobiliteit kwalificaties voor zakelijke gebruikers. Hij kan duidelijk geplaatst worden bij de zakelijke notebooks met betrekking tot de prestaties. Hij is echter niet geschikt voor CAD applicaties ondanks de afzonderlijke grafische kaart. De Thinkpad W520 is daar wel voor ontworpen en zullen we spoedig onder de loep nemen.

Aangeboden door...
Please share our article, every link counts!
Onder de loep:  Lenovo Thinkpad T520 4240-4CG
Onder de loep: Lenovo Thinkpad T520 4240-4CG, met dank aan:

Specificaties

Lenovo Thinkpad T520 4240-4CG (Thinkpad T520 Serie)
Processor
Intel Core i5-2410M 2 x 2.3 - 2.9 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
NVIDIA NVS 4200M - 1024 MB, Core: 810 MHz, Geheugen: 800 MHz, DDR3 Videogeheugen, nvlddmkm 8.17.12.6696 (ForceWare 266.96) / Win 7 64
Geheugen
4096 MB 
, 2x 2GB PC3-10700 (DDR3)
Beeldscherm
15.60 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, LEN40B1, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM57 Express Chipset
Opslag
Hitachi Travelstar 7K500 HTS725050A9A, 500 GB 
, 7200 rpm
Geluidskaart
Conexant D330
Verbindingen
1 Express Kaart 34mm, 4 USB 2.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, Thinkpad Modem Adapter Modem, 1 Kensington Lock, 1 eSata, Audio Verbindingen: 1 combo audio poort, Card Reader: 4in1: SD/SDHC/SDXC/MMC, 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Intel 82579LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Thinkpad Bluetooth 3.0
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GT33N
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 35.6 x 373 x 245
Batterij
57 Wh Lithium-Ion
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 1
Bijkomende functionaliteiten
korte geprintte informatie, ThinkVantage Tools, 36 Maanden Garantie
Gewicht
2.6 kg, Voeding: 420 g
Prijs
1600 Euro

 

Noch de buitenkant
Noch de buitenkant...
ultra bay slot.
ultra bay slot.
De optische drive kan vervangen worden door een ander apparaat.
De optische drive kan vervangen worden door een ander apparaat.
DVD drive: Hitachi HTS725050A9A
DVD drive: Hitachi HTS725050A9A
Must have: De docking poort.
Must have: De docking poort.
Handige input apparatuur met twee muis vervanger: touchpad en trackpoint.
Handige input apparatuur met twee muis vervanger: touchpad en trackpoint.
ThinkVantage knop en volume.
ThinkVantage knop en volume.
Duidelijke toets groepering.
Duidelijke toets groepering.
Thinkpads van de T-serie doen een balanceer act...
Thinkpads van de T-serie doen een balanceer act...
...tussen prestaties (Core i5 2410M, NVS 4200M, 4 GB RAM)…
...tussen prestaties (Core i5 2410M, NVS 4200M, 4 GB RAM)…
...en batterijduur: Optimus en verschillende batterij mogelijkheden.
...en batterijduur: Optimus en verschillende batterij mogelijkheden.
Goede onderhoudbaarheid.
Goede onderhoudbaarheid.
Harde schijf.
Harde schijf.
Hoofdgeheugen
Werkgeheugen
DVD drive in
DVD drive in
Rechts voor: 4in1 kaartlezer en ExpressCard34.
Rechts voor: 4in1 kaartlezer en ExpressCard34.
noch de binnenkant zijn erg veranderd.
...noch de binnenkant zijn erg veranderd.
Bewezen en getest: Het clamshell ontwerp...
Bewezen en getest: Het clamshell ontwerp...
...en het transport haakje met een ramshorn systeem.
...en het transport haakje met een ramshorn systeem.
Goede openingshoek.
Goede openingshoek.
Matt scherm.
Mat scherm.
Goed contrast, maar zwakke verlichting.
Goed contrast, maar zwakke verlichting.
Webcam voor video conferenties.
Webcam voor video conferenties.
Een aantal poorten, zoals een powered USB en modem (RJ11)...
Een aantal poorten, zoals een powered USB en modem (RJ11)...
... en de stroomvoorziening zitten aan de achterkant.
... en de stroomvoorziening zitten aan de achterkant.
Voor links: WiFi schakelaar, FireWire, USB/eSATA combo
Voor links: WiFi schakelaar, FireWire, USB/eSATA combo
USB 2.0 + USB/eSATA - geen USB 3.0 aanwezig.
USB 2.0 + USB/eSATA - geen USB 3.0 aanwezig.
Video poorten links: Display poort, VGA.
Video poorten links: DisplayPort, VGA.
Rechts achter: RJ45 en Kensington veiligheidsslot
Rechts achter: RJ45 en Kensington Lock
De temperatuur aan de onderkant bleef acceptabel, zelfs tijdens de stress test.
De temperatuur aan de onderkant bleef acceptabel, zelfs tijdens de stress test.

Vergelijkbare Notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Dell Latitude E6420 Notebook
NVS 4200M, Core i3 2310M, 14.00", 2.67 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 in review: Meeslepende AMD-laptop voor onder de 1.000 euro
Vega 7, Cezanne (Zen 3, Ryzen 5000) R5 5600U, 15.60", 1.929 kg
Lenovo ThinkPad E14 G3 AMD Laptop Review - Affordable Business Notebook with Ryzen Power
Vega 7, Lucienne (Zen 2, Ryzen 5000) R5 5500U, 14.00", 1.591 kg
Lenovo ThinkBook 15 Gen2-laptop review: Betaalbare Tiger Lake laptop
Iris Xe G7 80EUs, Tiger Lake i5-1135G7, 15.60", 1.759 kg

Links

Verglijk prijzen

Pro

+Goede applicatie prestaties
+Optimus technologie
+Uitgebreide communicatie mogelijkheden
+Prettige input apparatuur
+Toetsenbord verlichting
+Batterij mogelijkheden
+Display poort
+Goed sRGB bereik en zeer goed contrast
 

Contra

-Verticale kijkhoeken
-Geen USB 3.0

In het kort

Wat we goed vonden

De bekende en bewezen Thinkpad kwaliteit.

Wat we wilden zien

Nieuwe design ideeën.

Wat ons verraste

We hebben het over een klassieke Thinkpad, wat kon ons verrassen?

De concurrentie

De Latitude E6520 en E5520 van Dell, en de aankomende Elitebook 8560p van HP.

Beoordeling

Lenovo Thinkpad T520 4240-4CG - 12-04-2011 v2(old)
Martina Osztovits

Behuizing
85%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
89%
Aansluitmogelijkheden
82%
Gewicht
79%
Batterij
82%
Beeldscherm
84%
Gaming-performance
71%
Applicatie-performance
89%
Temperatuur
89%
Luidheid
89%
Extra punten
86%
Gemiddelde
85%
86%
Office - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Lenovo Thinkpad T520 notebook
Martina Osztovits, 2011-05- 6 (Update: 2013-06- 6)