Notebookcheck

Testrapport HP Pavilion dv6-1211sg Notebook

Door Bernd Müller 11/03/2009

Brood en spelen

HP weet wat de mensen willen? Een goede grafische kaart met een acceptabele processor in een behuizing met een hoop verbindingsmogelijkheden. Uiteraard mag dit pakketje niet teveel kosten, 700 Euro maximaal. De koopjesjagers kunnen een HP Pavilion dv6-1211eg vinden voor 660 Euro. Zijn een Pentium T4200 en een ATI Mobility HD4650 datgene waar zo veel notebook kopers naar op zoek zijn?

HP Pavilion dv6-1211sg
HP Pavilion dv6-1211sg

De Pavilion laptops van HP zijn bedoelt voor privé gebruikers die bepaalde entertainment eisen hebben. De pavilion serie laptops (dv5, dv67, dv6) zijn allemaal ontworpen om zo veel mogelijk mensen aan te spreken. Gladde, glanzende oppervlaktes worden vergezeld met patronen en verfraaiingen in de coating. Dit is de zogenoemde HP Imprint Finish. De Pavilion dv6 serie heeft een 16:9 WXGA scherm van 15.6 inch.
De beschikbare configuraties binnen de serie kunnen heel anders uitpakken. We hebben de HP Pavilion dv6-1199eg met een AMD Turion RM 75 processor en een middenklasse ATI Mobility Radeon HD 4530 GPU al gestest. De configuraties gaan van een krachtige dv6-1310eg (VJ691EA) met een Core 2 Duo P7450 en een ATI Radeon HD 4530 tot goedkopere multimedia configuraties zoals de dv6-1265sg (VK390EA) met een Athlon 64 X2  QL-65 en een ATI Radeon HD 4530.
Wat er speciaal is aan ons dv6-1211eg prototype is de combinatie van een goedkope Intel Pentium processor met een redelijk efficiënte en daardoor favoriete ATI HD 4650 grafische kaart met 1024 MB GDDR3 video geheugen.

In de VS zijn er een hoop verschillende dv6 modellen beschikbaar. Deze modellen zijn onder te verdelen in twee series, de dv6z en de dv6t serie. De dv6z's zijn uitgerust met een AMD processor en de Intel gebaseerde dv6t serie komt dichter in de buurt van ons model. In tegenstelling tot ons testmodel is de het zwakste model uitgerust met een krachtige Intel Core 2 Duo T6600 CPU en een zwakkere Intel GMA 4500M HD grafische chipset. Modellen met een ATI Radeon HD 4530 of een ATI Radeon HD 4650 zijn ook beschikbaar.

Behuizing

De HP dv6 is verpakt in een massieve en grote behuizing. Het geraffineerde uiterlijk suggereert een zeer hoge stabiliteit maar die indruk is misleidend. We kunnen de behuizing vrij makkelijke draaien met beide handen. We konden de behuizing echter nergens indrukken. De onstabiele indruk werd versterkt door het scherm. Het TFT frame zit vrij losjes en als de notebook snel dicht wordt gedaan dan klappert deze een beetje aan de bovenkant. We konden het frame van het scherm indrukken met vrij weinig druk. Het ergste is dat je het scherm al met minimale kracht kan draaien.

De HP ziet er geweldig uit, ook al zou de gebruiker de voorkeur geven aan hoogglans afwerkingen. De afwerking van het schermframe en bij de handpalm gebeiden ziet er stijlvol uit en het zwarte geperforeerde metaal bij het toetsenbord geven een stevige indruk. Een zeef-achtige plaat sluit de schuine achterkant van de dv6 en is een mooi detail.

Het matte zwarte toetsenbord ziet er bijna buitenaards uit midden in het met hoogglans afgewerkte werkgebied. Maar het is juist deze hoogglans afwerking dat het grootste punt van irritatie is aan de HP Pavilion dv6. Al na enkele uren zitten er al vieze vingerafdrukken op het frame, het scherm en onder het toetsenbord. Zelfs het touchpad is hier niet tegen bestand. HP heeft simpelweg een spiegel gemaakt...

Verbindingsmogelijkheden

Audio poorten aan de voorkant
Audio poorten aan de voorkant: Twee koptelefoon sockets

HP heeft goed werk geleverd met de interfaces. Degene die een multimedia laptop kopen zoeken misschien ook naar een desktop vervanger vol met verbindingsmogelijkheden. De dv6 beschikt naast vier USB poorten ook over FireWire en eSATA. Gebruikers kunnen door middel van FireWire interface (links) snel een camcorder of drives aansluiten, dit is vooral cruciaal voor videobewerking. Snelle externe USB harde schijven kunnen met de eSATA/USB combo poort verbonden worden. En degenen die nog niet tevreden zijn kunnen audio, TV of controller cards upgraden via het ExpressCard54 extension slot. Dit is niet standaard voor elke laptop. Veel fabrikanten laten de ExpressCard54 weg, waarschijnlijk vanwege de kosten.

Voor
Voor: Toegang tot drie 3.5 jack-plugs (microfoon, 2x koptelefoon)
Links
Links: VGA (D-SUB), docking, Ethernet, eSATA, USB, FireWire, ExpressCard54, kaartlezer
Achter
Achter: Geen verbindingen
Rechts
Rechts: DVD drive, 2x USB, Kensington, DC-in

Uiteraard is er ook een onboard kaartlezer aanwezig alsmede een HDMI en VGA. De kaartlezer ondersteunt zelfs xD kaarten. De gebruiker kan het HP XB4 Notebook Media Docking Station (expansion cable connector) verbinden met de docking poort. Anders dan bij de meeste docking oplossingen zit de notebook niet vast aan een standaard maar is deze vrij flexibel met een kabel verbonden. Het HP Media Docking Station kan gebruikt worden in combinatie met alle HP Pavilion's. De prijs begint bij 120 Euro. Het station heeft niet alle interfaces van de dv6 maar heeft in plaats daarvan 6 extra USB poorten en een S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) poort.

HP docking verbinding
HP docking verbinding voor de HP XB4 Notebook Media Docking Station
Afstandsbediening in het ExpressCard slot
Afstandsbediening in het EpressCard slot
Mini IR afstandsbediening
kan worden opgeslagen in het ExpressCard slot

Input Apparatuur

Toetsenbord

Het toetsenbord is erg stevig en geeft bijna nergens echt mee. Allen het gebied rond de WASD toetsen geeft iets mee onder druk. Vooral gamers zullen dit vervelend vinden omdat je deze toetsen vaak gebruikt in games. Een dun, maar compleet numeriek blok zal mensen die numerieke kolommen in Excel of de rekenmachine vaak gebruiken tevreden stellen.
De toetsen hebben een uitgesproken drukpunt en een tiklengte die lang genoeg is maar helaas een onduidelijke aanhaal. Het typgevoel kan omschreven worden als on precies en glibberig. De lay-out van het toetsenbord is standaard en de meest belangrijke toetsen zoals Enter, Shift, de spatiebalk en CTRL zijn groot genoeg. Alleen de pijltjestoetsen zijn vrij klein.

Touchpad

Met het gladde muispad heb je vrij goede controle over de muis maar de haptics zullen niet iedereen aanspreken. Vieze plekken zullen altijd aanwezig zijn omdat het zilveren oppervlak zo glad als glas is. We hadden het gevoel alsof we constant in een leeg Nivea blikje aan het vegen waren...
Het uiterlijk is een kwestie van smaak maar HP heeft een blunder begaan met het touchpad wat betreft functionaliteit. De toetsen geven een luide klik terwijl de linker toets een hoog geluid geeft en de rechter toets nogal dof klinkt. Het geluid van de muistoetsen is eerder irritant dan dat het een goede feedback geeft.

Toetsenbord
Toetsenbord: Beide toetsen zijn van normale grootte; zelfs de pijltjestoetsen zijn duidelijk te onderscheiden
Touchpad
Touchpad: Het vieze en te gladde oppervlak is niet fijn in gebruik.
Numeriek Blok
Numeriek blok: Het numerieke blok vereenvoudigd de input van nummers en het rekenen met de calculator

Scherm

Er zijn twee grote punten die belangrijk zijn voor het scherm van een multimedia notebook: resolutie en contrast. De helderheid moet niet te zwaar worden meegewogen omdat entertainers, zoals de dv6 en gaming notebooks, vooral binnen worden gebruikt. Het scherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels (WXGA) met een voor een 15.6 inch notebook typische aspect ratio van 16:9. Het voordeel van het brede scherm is het wegblijven van zwarte balken boven en onder films. Sommigen zouden echter liever een hogere resolutie hebben voor een beter overzicht van de inhoud van het scherm. Twee websites naast elkaar? Dat is helaas niet mogelijk op de dv6. Zelfs 11.6 inch notebooks zoals de Acer Aspire 1810TZ zijn uitgerust met 1366x768 pixels. We kunnen zeggen dat het WXGA scherm van de 15.6 notebook in dit licht nogal grof over komt. Gebruikers die het fijner vinden om een groter lettertype te zien zullen dit echter niet erg vinden.

De dv6 stelt teleur wat betreft kleur en contrast met een zwarte waarde van 0.93 bij maximale helderheid. Het contrast heeft een gemiddelde van 187:1. Daardoor ziet het zwart er grauw uit, zijn de kleuren niet echt helder en ziet wit er een beetje grijsachtig uit. In vergelijking: Het beste contrast van multimedia en gaming notebooks was bijna 1000:1. Zo'n lage helderheid als die in de HP Pavilion dv6-1211sg is eigenlijk typisch voor kantoor notebooks of netbooks.

149.1
cd/m²
156.7
cd/m²
150
cd/m²
146.5
cd/m²
165.6
cd/m²
154.7
cd/m²
146.3
cd/m²
177.8
cd/m²
158.6
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 177.8 cd/m² Gemiddelde: 156.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 82 %
Helderheid in Batterij-modus: 0.93 cd/m²
Contrast: 178:1 (Zwart: 0.93 cd/m²)

De helderheid van een TFT scherm is belangrijk voor gebruik in daglicht. 150 cd/m2 is meer dan voldoende voor gebruik binnen. Als je buiten wilt werken heb je ten minste 230 cd/m2 nodig. De dv6-1211sg behaald een gemiddelde van slechts 174 cd/m2, een gemiddelde score.

HP dv6 buiten
De HP Pavilion dv6 is niet geschikt voor gebruik buiten.
Reflecties op het glanzende TFT scherm
Naast de reflecties bederft ook de lage helderheid de pret.

De HP Pavilion dv6 is een laptop voor thuis. Dit wordt vrij duidelijk in het daglicht. Het glanzende 15.6 inch scherm produceert nogal irritante reflecties. De glans op het scherm haalt niets uit tegen de heldere zonnestralen vanwege de lage helderheid. Daardoor lijkt het scherm donker en bleek in verband met de lage contrast verhouding.

Ook de aantrekking van stof zouden gebruikers irritant kunnen vinden. Net zoals alle schermen trekt ook het glanzende TFT scherm stof aan. Als het scherm wordt blootgesteld aan de zon zijn de stofdeeltjes duidelijk zichtbaar. De HP Pavilion dv6, met een hoogglans afwerking ziet er dan allesbehalve perfect uit.

De horizontale en verticale kijkhoeken zijn te zien op onze foto's. De kleuren worden al snel negatief op het verticale gebied (boven, beneden). De kleuren worden al na 15 graden bleek, en bij 30 graden is het effect duidelijk zichtbaar. De verlichting en de intensiteit van de kleur blijven tot 40 graden stabiel op het horizontale vlak. Delen van het beeld worden eerst dof en de kleuren worden vanaf dit punt negatief. Daardoor is het 15,6 inch scherm bruikbaar voor het kijken van films voor hoogstens twee of drie personen.

Kijkhoeken HP Pavilion dv6-1211sg
Kijkhoeken HP Pavilion dv6-1211sg

Prestatie

De Intel Pentium Dual Core T4200 (2.00 GHz) is een middelmatige processor. HP gebruikt de dual-core in dit geval om deze versie van de dv6 voor een aantrekkelijke prijs van minder dan 660 Euro te kunnen verkopen maar nog steeds het Intel logo te kunnen gebruiken. In combinatie met de vrij sterke ATI Mobility Radeon HD 4650 grafische kaart is er sprake van een scheve CPU-GPU combinatie. De T4200 heeft slechts 1 MB level 2 cache. De meer gebruikte Core 2 Duo processors zoals de T6600 (2 MB) of de P7450 (4 MB) hebben meer L2 cache en leveren daardoor betere prestaties. De 45 nanometer lithografische procédé is in overeenstemming met de nieuwste techniek.

Onze synthetische processor benchmarks omschrijven de Pentium T4200 slechts als acceptabel presterend. De dv6 behaald slechts 3760 punten in de Cinebench R10 multiple CPU rendering test. Meer dan 5000 punten is meestal geen probleem voor snelle Core 2 processors zoals de P8600 of de P8400.

Systeeminformatie CPU-Z CPU
CPU-Z Specificaties
Systeeminformatie CPU-Z Cache
CPU-Z Cache
Systeeminformatie CPU-Z Moederbord
CPU-Z Moederbord
Systeeminformatie CPU-Z RAM
CPU-Z Geheugen
Systeeminformatie CPU-Z RAM SPD
CPU-Z SPD
Systeeminformatie GPU-Z
GPU-Z Specificaties
Benchmark HDTune
HDTune
Systeeminformatie HP Pavilion dv6-1211sg
DPC Latency Checker HP Pavilion dv6-1211sg
DPC Latency Checker

We hebben de latencies van de dv6-1211sg getest met de DPC Latency Checker. De vertraging is binnen de maximale waarde van 1000µ en zou daarom geen problemen moeten geven met betrekking tot de synchronisatie van externe apparaten.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2044
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
3760
Cinebench R10 Shading 32Bit
3667
Help
PCMark Vantage Result
3004 punten
Help

De PCMark Vantage gaat verder dan de pure computerkracht van de processor en geeft informatie over de prestaties van het systeem. Dit is de combinatie van de CPU, de grafische kaart, het RAM, de harde schijf en de chipset. De PCMark Vantage bereikte slechts 3004 punten, een nogal lage score. De dv6 zit dus op hetzelfde niveau als de Dell Inspiron 13z of de Asus UL30A-QX050V die beiden CULV notebooks zijn met een Intel SU7300 en een GeForce G 105M of een GMA 4500MHD grafische chip.

3DMark 2001SE Standard
19803 punten
3DMark 03 Standard
18299 punten
3DMark 05 Standard
10565 punten
3DMark 06 Standard
5569 punten
3DMark Vantage P Result
2262 punten
Help

De dv6-1221sg heeft een ATI Mobility Radeon HD 4650 grafische kaart met 1024 MB GDDR3 geheugen. De HD4650 heeft een zeer goede prijs kwaliteit verhouding en is even goed als de Nvidia GPU's in veel gaming notebooks. Gepaard met een sterke Intel P9700 of P8600 processor behaalde deze een goede 6713 punten in de 3DMark06 benchmark bijvoorbeeld in de mySN MG6 of de Dell Studio XPS 16.

Dit maakt veel gamers enthousiast. Een ATI HD 4640 voor nog geen 700 Euro - dat klinkt aantrekkelijk. Potentiële kopers moeten echter wel rekening houden met de afnemende prestaties dankzij de zwakke Pentium Dual Core T4200. Het dv6-1221sg prototype behaalde slechts 5569 punten in de 3DMark06. Een atypisch resultaat voor een HD 4650 met GDDR3 geheugen. Dat is meer dan 1100 punten minder dan het resultaat in combinatie met een sterke Core 2 Duo.

Call of Duty 4 - Modern Warfare
 ResolutieInstellingenWaarde
 1280x1024high, 4xAA36 fps
 1024x768med, 0xAA65 fps
 800x600low, 0xAA95 fps
Racedriver: GRID
 ResolutieInstellingenWaarde
 1280x1024, 2xXMSAAAA32.8 fps
 1024x768, 0xAA38.5 fps
 800x600, 0xAA, 0xAF66.5 fps
Anno 1404
 ResolutieInstellingenWaarde
 1280x1024very high, 0AA, 4AF15.8 fps
 1024x768low, 0AA, 0AF63.4 fps
F.E.A.R. 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1280x1024high, all on, 4xAA, biliniarAF43.3 fps
 1024x768medium, all on, 2xAA, biliniarAF61.5 fps
 800x600minimum, all off, 0xAA, biliniarAF71.7 fps
Crysis - GPU Benchmark
 ResolutieInstellingenWaarde
 1024x768High26.6 fps
 1024x768Medium, 0xAA, 0xAF33 fps
 1024x768Low, 0xAA, 0xAF41 fps

De 3DMark2006 is een synthetische benchmark en is weinig betekenisvol voor games. Dus probeerde we een stel games uit. Een HD4650 zou om moeten kunnen gaan met de niet zo veeleisende shooter Call of Duty 4 - Modern Warfare op ongeveer 50 fps (1280x1024, details op hoog, 4xAA). Laptops zoals de Toshiba Satellite A500-15H (52 fps) of de Asus M60VP (51 fps) hebben dat al bewezen. De dv6-1211 levert een teleurstellend resultaat van 36 fps. Call of Duty is goed speelbaar maar de prestatie zit op het niveau van de eigenlijk inferieure GeForce 130M.

Race Driver GRID draait niet slechter met de zwakke Pentium processor. Het race spel draait vloeiend met 33 fps op 1280x1024 pixel (details op hoog, 2xXMSAA). Een Core 2 Duo P8700 behaald een vergelijkbaar resultaat met 34 fps. Hetzelfde geld voor de horror shooter F.E.A.R. 2. Ons prototype levert  met 43 fps een goede weergave op een hoge resolutie (1280x1024, details op hoog, 4xAA). Een sterke processor zoals de T9800 in de mySN MG6 doet het met 47 fps maar iets beter.

Het bouwspel Anno 1404 heeft een sterke grafische kaart nodig op een hoge resolutie (1280x1024) en met zeer hoge details. Een Asus M60VP met een Intel P8700 behaalde slechts 19 fps. De GP Pavilion dv6-1211sg met de Pentium T4200 haalt slechts 16 fps. Op een lagere resolutie (1024x786) en met lage details is Anno 1404 echter wel speelbaar met 63 fps.

500 GB - 5400 rpm
Overdrachtssnelheid Minimum: 38.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 78.9 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 61.3 MB/s
Toegangstijd: 16.8 ms
Pieksnelheid: 85.1 MB/s
CPU-gebruik: 7.4 %

De Western Digital harde schijf, WD5000BEVT-60ZAT1, heeft een capaciteit van 500GB. De harde schijf leest gemiddeld met een acceptabele snelheid van 60 MB/s, wat bijdraagt aan de werksnelheid. De Western Digital HDD blijft echter gewoon een normale harde schijf met een rotatiesnelheid van 5400 rpm.

Emissies

Koeling systeem
Ventilator opening voor de koeling

Systeemgeluid

We verwachten een laag systeemgeluid omdat de laptop zo'n massieve behuizing heeft en maar middelmatig presterende onderdelen. Zonder belasting, als de processor en de grafische kaart vrijwel niets doen draait de ventilator constant en produceert dan 35,4 dB(A). Het geluid is nooit zachter. Zelfs een Alienware M17x met een QX9300 en een GeForce GTX 280M SLI grafische kaart draait op dat niveau zonder belasting.

De dv6 produceert 50.3 dB(A) onder belasting door een gecombineerde CPU en GPU stress test. Het gemiddelde kwam uit op 43.7 dB(A). De rotatiesnelheid van de ventilator bleef tenminste constant. Er waren geen versnellingen of vertragingen of andere veranderingen tussen de verschillende standen. Hp's Pavilion dv6-1199eg model gebaseerd op de AMD Turion RM 75 processor en met een zwakkere GPU Radeon HD 4530 was zelfs luider zonder belasting: 38 dB(A).

Geluidsniveau

Onbelast
34.7 / 35.4 / 35.4 dB (A)
HDD
35.4 dB (A)
DVD
37.8 / dB (A)
Belasting
43.7 / 50.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

Het gebied links boven het toetsenbord bereikte een temperatuur van 44 graden onder belasting. Enkele gebieden aan de onderkant werden 52 graden. Het is daarom niet aan te raden om de laptop op je schoot te gebruiken. Dat kan namelijk ook leiden tot een blokkering van de ventilatieopening waardoor het systeem zichzelf af zou kunnen sluiten vanwege oververhitting.

Maar een stress test geeft geen goede weergave van normaal laptop-gebruik. De temperatuur van de hete plekken gaat met 13 graden omlaag als De 15 inch laptop van HP niet belast wordt. De onderkant, voorheen de warmste plek, koelt zelfs af naar 16 graden. De HP Pavilion dv6 kan nu gewoon op de schoot gebruikt worden om te surfen.

De gebieden rond de handpalmen voelen altijd acceptabel en prettig, met of zonder belasting. Helaas ligt het warmste gebied bij het touchpad. De temperatuur stijgt naar 37.4 graden onder belasting, bijvoorbeeld als je een spelletje speelt. Het vieze oppervlak van het touchpad wordt dan een nog grotere ergernis. Zelfs zonder belasting geeft de thermometer nog 44 graden Celsius aan.

Max. Belasting
 43.9 °C42.9 °C39.9 °C 
 42.1 °C41.9 °C38.1 °C 
 34.3 °C37.4 °C32.5 °C 
Maximum: 43.9 °C
Gemiddelde: 39.2 °C
37.9 °C51.1 °C52.3 °C
39.5 °C45.9 °C44.3 °C
33.6 °C37.7 °C30.7 °C
Maximum: 52.3 °C
Gemiddelde: 41.4 °C
Stroomadapter (max.)  59.1 °C | Kamertemperatuur 22 °C
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 39.2 °C / 103 F, compared to the average of 31 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(±) The maximum temperature on the upper side is 43.9 °C / 111 F, compared to the average of 36.6 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(-) The bottom heats up to a maximum of 52.3 °C / 126 F, compared to the average of 38.9 °C / 102 F
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 37.4 °C / 99.3 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (-8.4 °C / -15.1 F).

We voerden een stress test met Prima95 en Furmark uit om het uithoudingsvermogen van de processor cores en het koeling systeem te testen. Prime95 belastte de processor en Furmark de grafische kaart gedurende een periode van 10 uur. De ventilator draaide in deze 10 uur op zijn hoogste niveau (met een volume van 50.3 dB(A)). Gedurende de stress test crashte het systeem niet, maar liep het liep het stabiel. De ATI HD 4650  core behaalde een temperatuur van 93 graden Celsius (56 graden zonder belasting). De Pentium core met een TDP van 35 watt had een constante temperatuur van 83 graden (61 graden zonder belasting).

CPU Temperatuur zonder belasting
CPU Temperatuur zonder belasting
CPU Temperatuur onder belasting
CPU Temperatuur onder belasting
GPU Temperatuur onder belasting
GPU Temperatuur onder belasting
GPU Temperatuur zonder belasting
GPU Temperatuur zonder belasting

Luidsprekers

Met zijn tweeën een film kijken in de trein zonder de overige passagiers te storen? Dat is met de dv6 mogelijk omdat filmfanaten twee koptelefoons tegelijk aan kunnen sluiten. De audio sockets zitten beide aan de voorkant. De dv6 heeft geen volume knop maar een verlichte soft touch knop onder het toetsenbord. Als je het geluid van de dv6 uit wilt zetten kan dat met de mute knop.

De HP dv6-1211eg heeft twee stereo luidsprekers die ingebouwd zijn boven het toetsenbord, links en rechts van de scharnieren. De akoestiek levert niet wat het Altec Lansing label beloofd. Het geluid neigt naar de middelste tonen en we hoorden vrijwel geen bas. De IDT High Definition luidsprekers aanpassen met behulp van het configuratiescherm heeft ook geen nut. De gebruiker moet, zoals bij de meeste notebooks, een audio extensie gebruiken wil deze bas, surround sound en een gebalanceerd volume tot zijn beschikking hebben maar hoe hard de testers het ook probeerden, de dv6-1221eg levert geen goed multimedia notebook geluid.

Het volume werkt tenminste wel. De kleine membranen lijden niet op het hoogste niveau en kunnen een middelmatige ruimte vullen met geluid. De HP dv6-1211eg levert goede resultaten met externe luidsprekers. Ook als we het geluidsniveau van de 3.5 millimeter jack op laag zetten blijven externe speakers vrij van wit geluid na enkele keren versterkt te zijn. Ook hier merkten we weinig van de audio extensie zoals de versterkte bas of virtueel geluid. We testte het geluid met twee actieve Yamaha speakers (YST-M20SDP).

Aan- en uit knop
De linker luidspreker zit links naast de aan- en uit knop
Soft touch volume balk
Het volume wordt geregeld door de soft touch balk

Batterijduur

Batterij verwijderen
De batterij kan verwijderd worden voor gebruik op een bureau

De echte batterijduur zit erg dicht bij onze WLAN surf test. De batterij is leeg na 90 minuten aan Youtube filmpjes kijken, files downloaden en nieuwssites bekijken. Het LED scherm stond in deze test op de laagste instellingen, dus rond de 100 cd/m2. Een batterijduur van 1.5 is eigenlijk te weinig voor een entertainer. De Asus K50AB met een AMD Athlon QL 64 en een Mobility Radeon HD 4570 behaalde 124 minuten in deze test en de HP Pavilion dv6-1199eg (AMD Turion RM 75 en een HD 4530) haalde zelfs 130 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
2h 29min
Surfen met WLAN
1h 30min
DVD
1h 22min
Belast (maximale helderheid)
0h 56min
Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.3 / 0.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 19.1 / 24 / 26.4 Watt
Belasting midlight 59.2 / 82.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        

Als de batterijduur laag is, is het energieverbruik dan te hoog? Nou, de HP dv6-1221sg heeft een gemiddeld verbruik van 59 watt onder belasting. Dit is vergelijkbaar met andere 15.6 inch notebooks met een Mobility Radeon HD 4650 grafische kaart zoals de Toshiba Satillite A500-15H of de MSI EX625 (P8600, HD 4670).

De dv6 verbruikt slechts 24 watt (kantoor) als deze niet belast wordt. Dit blijkt toch nog veel te zijn als je het vergelijkt met Ultra Low Voltage notebooks zoals de Asus UL30A-QX050V die slechts 7 watt nodig heeft. Vergelijkbare notebooks als de Asus M50V met een T9400 en een GeForce 9650M GT zitten echter op hetzelfde niveau of hoger.

Samenvatting

De 15.6 inch HP Pavilion dv6-1211sg spreek de prijsbewuste koper aan die een goede ATI grafische kaart voor slechts 660 Euro niet kunnen laten liggen. De dv6 degradeert zichzelf echter tot een entertainment machine door de zwakke Pentium T4200 processor. Dit is echt zonde aangezien de verbindingsmogelijkheden prima zouden zijn voor audio- of videobewerking.

Veel potentiële kopers zullen hopen voor weinig geld een goede gaming laptop binnen te halen. Deze hoop wordt slechts beperkt gerealiseerd omdat een aantal games door de langzame Pentium Processor met 2.0 GHz een lagere framerate produceren dan de HD4650 suggereert. We denken dat deze restrictie wel acceptabel is met betrekking tot de lage prijs.

HP begaat een blunder met het touchpad. We konden onszelf zien in het zilveren glanzende pad omdat deze sterk reflecteert. Het touchpad is ook gevoelig voor vieze vingerafdrukken die de gebruiker constant weg moet vegen. Dit is nogal overbodig in gebruik.

Op het moment is de Packerd Bell Easynote TJ65 de dichtstbijzijnde concurrent met een Pentium T4300 (2.13 GHz) en een GeForce G240M. Deze is al beschikbaar vanaf 450 Euro en zit levert dezelfde prestaties.

HP Pavilion dv6-1211sg
De HP Pavilion dv6-1211sg is geschikt voor mensen die af en toe gamen met een laag budget, ondanks de zwakke Pentium processor

Onze dank gaat uit naar Notebook.de die zo aardig waren ons te voorzien van dit testmodel. Je kunt hier je eigen notebook samenstellen en kopen.

Onder de loep: HP Pavilion dv6-1211sg
Onder de loep: HP Pavilion dv6-1211sg, met dank aan

Specificaties

HP Pavilion dv6-1211sg (Pavilion dv6-1000 Serie)
Processor
Intel Pentium Dual Core T4200 2 x 2 GHz @ 2 GHz, Penryn
Grafische kaart
ATI Mobility Radeon HD 4650 - 1024 MB, Core: 550 MHz, Geheugen: 667 MHz, GDDR3, 7.14.10.0630 / Vista
Geheugen
4096 MB 
, DDR2
Beeldscherm
15.6 inch 16:10, 1366 x 768 pixel, AUO10EC, glimmend: ja
Moederbord
Intel PM45
Opslag
500 GB - 5400 rpm, 500 GB 
, 5400 rpm, WD5000BEVT-60ZAT1
Geluidskaart
Intel IDT 92HD81B1C @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller [A-3]
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 4 USB 2.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Infrared, 1 Kensington Lock, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: 3, Card Reader: SD-MS/Pro-MMC-xD
Netwerkmogelijkheden
Realtek RTL8168C/8111C Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Broadcom 802.11 b/g (b/g)
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GT20L
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 42 x 378.5 x 258
Batterij
47 Wh Lithium-Ion, HSTNN-UB72
Besturingssysteem
Microsoft Windows Vista Home Premium 32 Bit
Camera
Webcam: HP Webcam
Bijkomende functionaliteiten
Mini afstandbediening, 24 Maanden Garantie
Gewicht
2.85 kg, Voeding: 520 g

 

De 15.6 inch Pavilion dv6-1211sg
De 15.6 inch Pavilion dv6-1211sg
Details, zoals de ronde luidspreker cover geven een hoogwaardige indruk.
Details, zoals de ronde luidspreker cover geven een hoogwaardige indruk.
We kunnen de behuizing met beide handen zichtbaar draaien
We kunnen de behuizing met beide handen zichtbaar draaien
De ronde hoeken geven de behuizing een stabiel uiterlijk maar deze indruk is misleidend.
De ronde hoeken geven de behuizing een stabiel uiterlijk maar deze indruk is misleidend.
De gebruikers zullen de gebieden rond de handpalm vaak schoon maken.
De gebruikers zullen de gebieden rond de handpalm vaak schoon maken.
Piano lak domineert het uiterlijk. HP heeft een schoonmaak doekje inbegrepen.
Piano lak domineert het uiterlijk. HP heeft een schoonmaak doekje inbegrepen.
Entertainment fans zullen de vele interfaces (inter alia: FireWire, eSATA, ExpressCard) wel prettig vinden.
Entertainment fans zullen de vele interfaces (inter alia: FireWire, eSATA, ExpressCard) wel prettig vinden.
Even kort: Echte gamers zouden de dv6-1211sg niet eens moeten overwegen.
Even kort: Echte gamers zouden de dv6-1211sg niet eens moeten overwegen.
maar de goedkope en zwakke Intel Pentium T4200 processor (2.0 GHz) zorgt vaak voor lage framerates.
maar de goedkope en zwakke Intel Pentium T4200 processor (2.0 GHz) zorgt vaak voor lage framerates.
De efficiënte ATI HD4650 grafische kaart zou gamers enthousiast moeten maken,
De efficiënte ATI HD4650 grafische kaart zou gamers enthousiast moeten maken,
Een webcam is een noodzaak voor een multimedia notebook.
Een webcam is een noodzaak voor een multimedia notebook.
en houdt de dv6 maximaal 149 minuten weg van het stopcontact.
en houdt de dv6 maximaal 149 minuten weg van het stopcontact.
De batterij heeft een capaciteit van slechts 4200 mAH
De batterij heeft een capaciteit van slechts 4200 mAH
De batterij kan verwijderd worden met een knopje en daarom met één hand al verwijderd worden.
De batterij kan verwijderd worden met een knopje en daarom met één hand al verwijderd worden.
De Pavilion dv6-1211sg is niet gemaakt voor mobiliteit. Het gewicht van 2.8 kilogram bewijst dit.
De Pavilion dv6-1211sg is niet gemaakt voor mobiliteit. Het gewicht van 2.8 kilogram bewijst dit.
Het gladde frame van het scherm heeft een leuk patroontje maar is gevoelig voor krassen en vingerafdrukken
Het gladde frame van het scherm heeft een leuk patroontje maar is gevoelig voor krassen en vingerafdrukken
Het WXGA scherm is niet anti-reflecterend waardoor het scherm gevoelig is voor irritante reflecties.
Het WXGA scherm is niet anti-reflecterend waardoor het scherm gevoelig is voor irritante reflecties.
heeft een massieve en zware hoogglans behuizing.
heeft een massieve en zware hoogglans behuizing.
Ook de zilveren rand geeft een goede indruk.
Ook de zilveren rand geeft een goede indruk.
De 500GB SATA harde schijf
De 500GB SATA harde schijf
kan makkelijk worden vervangen
kan makkelijk worden vervangen
De HDD heeft kleine buffers
De HDD heeft kleine buffers
De WLAN module zit onder de harde schijf. Er is genoeg ruimte voor een halve of hele constructie hoogte.
De WLAN module zit onder de harde schijf. Er is genoeg ruimte voor een halve of hele constructie hoogte.
Een tweede klep leidt naar het RAM, de CMOS batterij en het mini PCIe slot.
Een tweede klep leidt naar het RAM, de CMOS batterij en het mini PCIe slot.
Twee slots voor het RAM
Twee slots voor het RAM

Vergelijkbare Notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Samsung R522-Aura Notebook
Mobility Radeon HD 4650, Core 2 Duo T6400

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP Envy 17t (Core i7-1065G7, Nvidia MX330, 4K) Laptop
GeForce MX330, Ice Lake i7-1065G7, 17.3", 2.73 kg

Links

Vergelijk Prijzen

Pro

+Aantrekkelijk ontwerp
+Zeer goede waarde voor je geld
+FireWire, eSATA interfaces
+Docking station beschikbaar
+Mini afstandsbediening
+Bruikbare grafische kaart
 

Contra

-Constant hoorbaar, zelfs onbelast
-Glanzend scherm met een gemiddeld contrast
-gecoat "vieze vingers" touchpad
-Korte batterijduur
-Onprecies typgevoel
-Gemiddelde applicatie prestaties

In het kort

Wat we goed vonden

Veel verbindingsmogelijkheden, goede grafische kaar en zelfs de optie voor een docking station voor weinig geld.

Wat we miste

Een iets sterkere CPU. De T4200 is zo'n beetje de zwakste CPU in het multimedia notebook segment.

Wat ons verraste

De onsmakelijk vieze film op het touchpad. Als klanten willen we dat zelfs niet in een goedkope consumenten notebook accepteren.

De concurrenten

De Asus X64VN met een T6600 en een GeForce GT240M van rond de 749 Euro. Packard Bell's Easynote TJ65 met een T4300 en een GeForce G240M van rond de 579 Euro. Samsung R522 Satin met een T6400 en een HD4650 van rond de 700 Euros.

Beoordeling

HP Pavilion dv6-1211sg - 04-11-2009
Bernd Müller

Behuizing
65%
Toetsenbord
85%
Aanwijsapparaat
60%
Aansluitmogelijkheden
94%
Gewicht
77%
Batterij
61%
Beeldscherm
75%
Gaming-performance
84%
Applicatie-performance
82%
Temperatuur
70%
Luidheid
71%
Extra punten
74%
Gemiddelde
75%
75%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP Pavilion dv6-1211sg Notebook
Bernd Müller, 2010-01- 3 (Update: 2013-06- 6)