Notebookcheck

Testrapport HP G62-130EG notebook

Budget laptop. Eén Intel Core processor graag, met een garnering van een ATI grafische kaart en snelle harde schijf! Dat klinkt als een laptop die aan de wensen van veel mensen voldoet. Voor € 565,- biedt HP misschien precies de 15,6-inch all-rounder die zij zoeken. We bekijken deze slanke machine met grote aantrekkingskracht.
Sebastian Jentsch,
HP G62-130EG: 15,6-inch notebook met een unibody uiterlijk
HP G62-130EG: 15,6-inch notebook met een unibody uiterlijk

Een veelzijdig notebook voor kleinere budgets. Zo omschrijft HP zijn 15,6-inch G62-130EG. En gebaseerd op de specificaties heeft deze notebook veel te bieden. Naast een moderne Core i3-330M processor is er een snelle (7.200 rpm) harde schijf met een 500 GB capaciteit. Met name de 5000-serie ATI DirectX 11 grafische kaart is aanlokkelijk. Kun je een waardige all-rounder voor zo'n lage prijs krijgen? We onderzoeken alle aspecten van de G62-130EG en bekijken of deze zijn goede eerste indruk vast kan houden tijdens de verscheidene tests.

Behuizing

Biscotti met prismapatroon
Biscotti met prismapatroon
Aluminium scharnier
Aluminium scharnier
Rand van het touchpad
Rand van het touchpad

De behuizing van de G62-130EG is verfrissend anders. HP gaat voor een unibody uiterlijk, vergelijkbaar met de MacBook. Maar de behuizing is niet gemaakt van een enkel blok aluminium; het is gemaakt van verscheidene vergelijkbare stukken. Waar andere basiseenheden een modern slimline-effect proberen te creëren door een schuine voorkant, heeft HP voor een simpel symmetrisch profiel gekozen. Hierbij wordt het oog echter wel bedrogen door de zwarte bodemplaat, doordat de behuizing wel degelijk iets naar voren leunt.

De 2,55 kg behuizing is geschikt voor mobiel gebruik dankzij de robuuste oppervlakken; en zijn gedegen uiterlijk betekent dat het bij alles van een thuiskantoor tot een studentenkamer past. Het oppervlak van de bovenkant van de basiseenheid voelt plezierig an. Het plastic oppervlak is bedekt in een prismapatroon en wordt geleverd in een kleur die HP 'biscotti' noemt. Het is een anti-slip oppervlak en voelt toch glad aan. Het oppervlak is goed bestand tegen vingerafdrukken en vette vegen, welke enkel op de glanzende beeldschermrand blijven zitten.

De compact uitziende behuizing is robuust en ziet er kwalitatief goed uit dankzij zijn goede vakmanschap. Je kunt de basiseenheid slechts een beetje buigen als je twee handen gebruikt. De polssteun is op elk punt solide, en hetzelfde geldt voor het toetsenbord (en het gebied boven de DVD drive).

De deksel kan makkelijker verbogen worden, maar ook hier slechts gelimiteerd. Zijn stevige, niet-slippende oppervlak geeft het een kwalitatief goed uiterlijk. Je kunt de deksel in het midden iets indeuken door puntsgewijs druk toe te passen.

De batterij kan verwijdert worden wanneer je de notebook op een bureau gebruikt. Je kunt deze met slechts één hand losmaken en verwijderen. Het laat niet een gapend gat achter in de bovenkant van de basiseenheid. De robuuste aluminium scharnieren houden de deksel stevig op zijn plaats. Ze zijn zo strak dat we twee handen nodig hebben om de deksel te openen. De scharnieren zitten zelf erg stevig op hun plaats. De maximale openingshoek van 135° is meer dan genoeg om het notebook op je schoot te gebruiken.

De bodemplaat buigt alleen een beetje door in het gebiedt rond de ventilatieroosters. Twee toegangspanelen aan de onderzijde maken het mogelijk om de harde schijf, het geheugen (DDR3 SDRAM) en WLAN module (mini PCI Express) te vervangen.

Aansluitingen

G62-130EG poorten aan de linkerzijde
G62-130EG poorten aan de linkerzijde

Om de gebruikelijke randapparatuur zoals printers, routers, muizen of externe harde schijven aan te sluiten biedt HP G62-130EG een gelimiteerde hoeveelheid poorten. Er is geen eSATA (voor externe HDD's), DisplayPort of FireWire; maar externe beeldschermen of tv's kunnen via HDMI of de analoge VGA-poort aangesloten worden.

Er zijn slechts 3 USB-poorten. De positionering van de VGA- en HDMI-poorten (aan de linkerzijde, naar achter) en de rechter USB-poort (richting de achterkant) is verstandig, en maakt een georganiseerde werkplek mogelijk. Dit betekend dat ongeacht of je links- of rechtshandig bent, de muis niet verstrikt hoeft te raken in andere kabels. De scharnieren zitten te ver aan de achterkant om de voedingsaansluiting daar te positioneren. 

Voorkant: geen poorten
Voorkant: geen poorten
Links: VGA, HDMI, Ethernet, 2 x USB 2.0, microfoon, koptelefoon, cardreader
Links: VGA, HDMI, Ethernet, 2 x USB 2.0, microfoon, koptelefoon, cardreader
Achterkant: geen poorten
Achterkant: geen poorten
Rechts: DVD brander, USB, voeding, Kensington Lock-aansluiting
Rechts: DVD brander, USB, voeding, Kensington Lock-aansluiting

De Atheros AR9285 draadloze netwerk adapter ondersteunt de snelste draft-N standaard (WLAN 802.11 bgn). Er is echter geen Bluetooth module geïntegreerd en de Realtek netwerkkaart is niet echt meer cutting-edge. Het is een fast ethernet adapter; iedereen die thuis een Gigabit switch gebruikt zal niet de volle snelheid op de HP G62 halen.

Invoerapparaten

Toetsenbord

De toetsen voelen stevig aan en drukken een behoorlijk eind in. De impact aan het eind van de aanslag maakt een doffe klik en is relatief zacht. Diegenen die niet van een harde aanslag houden zullen dit een plezierig toetsenbord vinden. Het toetsenbord zit stevig op zijn plaats en buigt slechts een beetje door rond de D-, F- en G-toetsen.

HP heeft bewust het numerieke keypad weggelaten zodat er ruimte is voor een ruimer toetsenbord. Dus aan de rechterzijde zijn enkel de page up- en page down-toetsen, de delete-, home- en end-toetsen. Dit kan goed uitvallen, doordat deze toetsen mogelijk anders een minder comfortabele plaatsing gekregen zouden hebben. Vooral de plaatsing rechts van de delete-toets is handig.

Touchpad

Het touchpad is een Synaptics multi-touchpad (LuxPad V7.4). Het oppervlak gaat naadloos over in de polssteun, en is plezierig tijdens het gebruik. De naam LuxPad refereert naar de lichtsensor links boven de touchpad. Wanneer je deze bedekt met je hand tijdens het typen, deactiveert het oppervlak van het touchpad. Dit voorkomt het per abuis verplaatsen van de cursor, zonder dat je handmatig het touchpad uit moet zetten. Er is dan ook geen speciale functie-toets om het touchpad uit te schakelen. De sensor kan ook ingesteld worden om het touchpad helemaal aan- of uit te schakelen.

Het oppervlak van het touchpad heeft horizontale en verticale scrollbars, welke niet gemarkeerd zijn. Horizontaal scrollen is standaard uitgeschakeld, maar kan onder de muis-eigenschappen geheractiveerd worden. De touchpad knoppen maken een bijna onhoorbare klik, maar er is nogal wat druk nodig om ze in te drukken doordat ze vrijwel niet meegeven. Dit betekend dat de feedback minimaal is en ze oncomfortabel in gebruik zijn.

Toetsenbord
Toetsenbord
Geen numeriek keypad
Geen numeriek keypad
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

HP heeft de lat hoog gelegd wat betreft het uiterlijk van deze 15,6-inch laptop. Helaas is dit niet gelukt als het aankomt op het beeldscherm. Het glanzende LG Phiips beeldscherm (model type LP156WH2-TLQA) heeft een standaard resolutie van 1.366 x 768 pixels (WXGA). Dit geeft een 16:9 aspect ratio. Het zwakke punt van het beeldscherm is het slechte contrast ratio van 159:1. Een dergelijk laag contrast ratio is typisch voor office notebooks en vele netbooks. Het glanzende beeldscherm verbetert het contrast enigszins, maar de kleuren lijken op het oog nog steeds uitgewassen. Zwarte gebieden op het beeldscherm zijn niet diep, puur zwart, maar hebben een grijze waas over zich.

Een kantoorgebruiker zou de voorkeur geven aan een mat beeldscherm, om irriterende reflecties op de werkplek te minimaliseren. Maar voor het kijken van foto's of films en spelen van computer games maakt het glanzende beeldscherm in elk geval de kleuren iets levendiger.

170
cd/m²
190
cd/m²
187
cd/m²
169
cd/m²
192
cd/m²
188
cd/m²
177
cd/m²
186
cd/m²
184
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 192 cd/m² Gemiddelde: 182.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 192 cd/m²
Contrast: 159:1 (Zwart: 1.21 cd/m²)

Net als het contrast, is de beeldscherm helderheid laag. We meten een gemiddelde helderheid van 182,6 cd/m2. Dit is meer dan genoeg voor gebruik binnen, maar in een erg heldere omgeving (zoals direct zonlicht) zul je naar een donker beeldscherm staren.

Als je naar buiten gaat om in de zon te werken of spelen op je G62-130EG, zul je niet erg blij zijn met deze all-rounder van HP. Zonder een anti-glare coating kan het 15,6-inch beeldscherm zichzelf niet beschermen tegen reflecties. Een mat beeldscherm zou de traditionele keuze zijn voor een office notebook, maar de G62 is ook een multimedia notebook en moet daarom ook kleuren zo goed mogelijk weergeven. De lage helderheid van 183 cd/m2 is hierbij een hindering doordat het beeldscherm simpelweg te donker wordt in zonlicht om nog maar iets te kunnen lezen.

Gebruik buiten zijkant
Gebruik buiten zijkant
Gebruik buiten voren
Gebruik buiten voren
Gebruik buiten boven
Gebruik buiten boven

In horizontale richting kunnen we maximaal 45° van het midden afwijken voor het scherm donkerder wordt en de kleuren omslaan. Verticaal begint het probleem met de kleuren al bij een kleine afwijking van 10°. Kleuren worden vager en het beeld wordt donkerder. De kleuromslag van de G62 zijn duidelijk zichtbaar op de foto hier beneden. We hadden dezelfde gelimiteerde kijkhoeken bij het kijken van de zijkant aan de boven- of onderkant.

Kijkhoeken van de HP G62-130EG
Kijkhoeken van de HP G62-130EG

Prestaties

De Intel Core i3-330M (2,13 GHz, 3 MB L2 cache) is Intel's minst krachtige Arrandale processor. Het gerelateerde i3-350M model is met 2,26 GHz iets sneller. De i3-330M heeft een geïntegreerde grafische kaart en geheugencontroller; echter is de Intel HD grafische kaart gedeactiveerd ter faveure van een ATI Mobility Radeon HD 5430 (512 MB GDDR3). Meer over de HD 5430 in onze game prestaties sectie. De Core i3 wordt ondersteund door 4.096 MB DDR3 SDRAM (twee modules).

In tegenstelling tot de oudere Intel Core 2 Duo processoren, heeft de Core i3 een belangrijke nieuwe feature: Hyper-Threading (HT). HT voegt voor elke core een virtuele core toe, zodat de dual-core processor aan 4 threads tegelijkertijd kan werken. Het verschil tussen de i3-330M en de Core i5 en i7 is dat de Core i3 niet beschikt over Turbo Boost. Turbo Boost is met name van belang voor professionele gebruikers en gamers, doordat het beste uit zowel multi-core als single-core applicaties gehaald kan worden, de eerste met behulp van HT en de tweede met Turbo Boost. Maar gebruikers van de G62-130EG kunnen enkel voordeel halen uit Hyper-Threading, niet van Turbo Boost.

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CPUZ Cache
Systeeminfo CPUZ moederbord
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ RAM SPD
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo HDTune
DPC Latency WLAN aan/uit
Systeeminformatie HP G62-130EG


Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2360
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
5527
Cinebench R10 Shading 32Bit
3702
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
2931 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
6746 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
3752 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
7.35 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
1.77 Points
Help
PCMark 05 Standard
5924 punten
PCMark Vantage Result
5005 punten
Help
5.1
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.2
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.1
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

Het notebook scoort verrassend hoog in de PCMark Vantage test met 5.005 punten. Dit resultaat is representatief voor de algehele applicatie prestaties van het notebook, doordat deze alle componenten test, van CPU tot GPU tot geheugen, door alledaags gebruik te simuleren (bijvoorbeeld video transcoding). Met 5.005 punten staat de G62 op gelijke voet met de Toshiba Satellite L550-207 (4.956 punten), welke dezelfde i3 processor heeft, maar een aanzienlijk sterkere grafische kaart (de HD 5165).

De gemiddelde score voor Core i3-330M systemen is rond de 4.600 punten, waar het langzaamste notebook slechts 4.300 punten scoort (Medion P7615). Dit betekent dat de G62 bovengemiddelde prestaties heeft voor een i3. We krijgen deze indruk ook bij de snelheidservaring tijdens gebruik; installeren, programma's opstarten, alles gaat erg snel.

De reden voor de goede systeem prestaties is de snelle Seagate harde schijf met 7.200 rpm. Een harde schijf score van 4.077 punten in de PCMark Vantage test is indrukwekkend. Gangbare 2.5-inch HDD's met een snelheid van 5.400 rpm halen meestal tussen de 2.500 en 3.000 punten. De harde schijf kan bottlenecks veroorzaken, waardoor notebooks met een sterke dedicated GPU niet noodzakelijkerwijs erg goede systeem prestaties hoeven te hebben. Een voorbeeld hiervan is de Acer 8942G-334G64Mn (ATI HD 5650), welke slechts 4.755 punten scoort.

Een snelle blik op de Core i5-520M processor is genoeg om te zien waar de HP G62 staat met zijn i3-330M. Een Dell Studio 1558 met de i5-520M scoort 5.929 punten en deze heeft niet eens een dedicated GPU. Een Samsung R580-JS03DE haalt 6.026 punten (GeForce GT 330M). De reden voor dit grote verschil is de Turbo Boost functionaliteit die i5 en i7 processoren hebben, net als de hogere standaard kloksnelheid van deze processoren.

3DMark 05 Standard
5509 punten
3DMark 06 Standard
3082 punten
3DMark Vantage P Result
962 punten
Help
Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS
Overdrachtssnelheid Minimum: 50.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 103.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 82.7 MB/s
Toegangstijd: 15.6 ms
Pieksnelheid: 60.2 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

De 7.200 rpm harde schijf (500 GB) van Seagate blijkt één van de hoogtepunten van de G62. De Momentus ST9500420AS leest data van de roterende schijven met een snelheid van 82,7 MB/s (sequentieel lezen). Dit is wat de G62-130EG helpt bovengemiddelde systeem prestaties te halen. De gemiddelde sequentiële leessnelheid voor een 2.5-inch notebook HDD (5.400 rpm) is ongeveer 65 MB/s.

Je kunt de harde schijf horen wanneer deze actief werkt - een niet-storend ratelen en klikken van de lees- en schrijfkoppen. Maar we kunnen deze feedback van de HDD echter waarderen, doordat de harde schijf status LED met zijn positie aan de linkerzijde nauwelijks zichtbaar is.

Game prestaties

De G62 is niet bedoelt om computer games te draaien. Of toch wel? Een kleine sticker op de basiseenheid benadrukt dat de ATI grafische kaart DirectX 11 ondersteund. De ATI Mobility Radeon HD 5430 heeft toegang tot 512 MB GDDR3 videogeheugen en is door AMD geclassificeerd als een instapmodel grafische kaart. Het geheugen heeft een snelheid van 800 MHz en de core heeft een snelheid van 500 MHz. Dat is het grote verschil tussen deze GPU en zijn neef de HD 5470 (geheugen snelheid 800 MHz, core snelheid 750 MHz), welke in vele mainstream notebooks gebruikt wordt.

In de 3DMark06 test scoort de HD 5430 een voorspelbaar zwakke 3.082 punten (de HD 5470 scoort 3.702 punten). Game fans kunnen wellicht al raden wat er gebeurd wanneer de notebook aan sommige moderne games begint. Maar we weigeren zomaar iets aan te nemen, en voeren twee game tests uit met populaire first-person shooters.

Battlefield: zelfs op lage detailinstellingen onspeelbaar
Battlefield: zelfs op lage detailinstellingen onspeelbaar

Battlefield: Bad Company 2

De Japanners worden ongenadig afgestraft in deze game, en hetzelfde geldt voor de HD 5430. Deze haalt enkel 15 fps op gemiddelde detailinstellingen (1366 x 768, medium, HBAO uit, 1x AA, 1x AF). Een HD 5470 kan ook maar slechts 20 fps opbrengen. De detailinstellingen omlaag schroeven (1024 x 768, minimum, HBAO uit, 1x AA, 1x AF) brengt met 20 fps geen uitkomst (27 fps voor de HD 5470). Conclusie: Battlefield is geen optie voor de G62-130EG. Ter vergelijking, een Toshiba Satellite L670D-120 met HD 5650 (middenklasse grafische kaart) haalt 39 fps op de gemiddelde detailinstellingen van de game (1366 x 768, medium, HBAO uit, 1x AA, 1x AF). Hoeveel gaat dit je kosten? € 635.

Battlefield: Bad Company 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1366x768high, HBAO on, 1xAA, 4xAF9.34 fps
 1366x768medium, HBAO off, 1xAA, 1xAF14.83 fps
 1024x768low, HBAO off, 1xAA, 1xAF20.16 fps
Modern Warfare 2: enkel speelbaar op lage detailinstellingen
Modern Warfare 2: enkel speelbaar op lage detailinstellingen

Modern Warfare 2

Hetzelfde geld voor de first-person shooter van Infinity Ward. Op lage detailinstellingen en een resolutie van 800 x 600 (0 x AA) is 58 fps mogelijk, maar de game ziet er erg korrelig uit. Op gemiddelde detailinstellingen (1024 x 768, 2x AA, gemiddelde details) neemt de frame rate een duikvlucht. 24 fps is het gemiddelde en de game schokt erg. Ter vergelijking: met een ATI HD 5650 (bijvoorbeeld in de Acer Aspire 5625G-P924G50Mn) is Modern Warfare 2 met 39 fps zelfs op hoge detailinstellingen speelbaar.

CoD Modern Warfare 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1366x768all on/high vsync off, high textures, 4xAA12.94 fps
 1024x768all on/med vsync off, normal textures, 2xAA24.35 fps
 800x600all off/low vsync off, low textures, 0xAA57.85 fps
Far Cry 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1024x768high DX10, 0xAA17.5 fps
 640x480low DX9, 0xAA55.82 fps

Game samenvatting

De game tests laten zien dat de ATI HD 5430 tot weinig in staat is. Je moet niet de illusie hebben dat modernere en veeleisende games op dit notebook gespeeld kunnen worden. Oudere games zoals Left 4 Dead zouden speelbaar moeten zijn, maar slechts op gemiddelde detailinstellingen. Iedereen die met een krap budget wil gamen zou iets meer moeten betalen voor een notebook zoals de Toshiba Satellite L670D-120 met ATI HD 5650 (vanaf € 635).

lage gem. hoge ultra
Call of Juarez Benchmark (2006) 10.2 fps
Far Cry 2 (2008) 55.82 17.5 fps
CoD Modern Warfare 2 (2009) 57.85 24.35 12.94 fps
Battlefield: Bad Company 2 (2010) 20.16 14.83 9.34 fps

Emissies

Lucht inlaat (bodemplaat)
Lucht inlaat (bodemplaat)
Lucht uitlaat (achterzijde)
Lucht uitlaat (achterzijde)

Systeem geluid

Wat betreft het geluid is de HP G62 weinig opmerkelijk. Tijdens het schrijven van e-mails, luisteren van muziek of typen in Word draaien de ventilatoren op een constante lage snelheid, zonder enige fluctuatie. De ventilatoren gaan nooit uit. We meten een volume van 31,7 dB(A) bij normaal gebruik en continue werkdruk. Wanneer deze actief is maakt een harde schijf een onopvallende brom op 32,2 dB(A).

Tijdens de twee game tests bereikt de ventilator slechts 33,4 dB(A). We kunnen onderscheid maken tussen twee verschillende ventilator snelheden (32,9 en 33,4 dB(A)). Enkel bij het uitvoeren van onze gebruikelijke stress test (Furmark en Prime95) van twee uur kunnen we de ventilator aan het werk zetten; het geluid neemt toe naar 43,3 dB(A). Over het algemeen maakt het koelsysteem een goede indruk op ons - wanneer nodig (tijdens games) doet deze zijn werk soepel en consequent. Wanneer de belasting laag of afwezig is draait de koeling stilletjes op de achtergrond.

Een klein punt van kritiek: wanneer we de notebook oppakken en snel omdraaien, begint de ventilator tegen zijn behuizing aan te draaien. Dit zorgt ervoor dat de ventilator eventjes langzaam loopt voordat de normale snelheid weer gehaald wordt.

Geluidsniveau

Onbelast
31.7 / 31.9 / 32 dB (A)
HDD
32.2 dB (A)
DVD
33.7 / dB (A)
Belasting
33.4 / 43.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)
Stress test: CPU max. 86°
Stress test: CPU max. 86°

Temperatuur

In een scenario van tekstbewerken en websurfen is de gemiddelde temperatuur aan de bovenzijde van de notebook 32°C. Ondertussen blijft de polssteun in de blauwe zone met temperaturen tussen 30°C en 34 °C. De onderkant wordt sneller warm, maar overschrijdt niet de kritische 40°C grens. Enkel bij een erg zware belasting komen de temperaturen in de rode zone.

We meten een maximum temperatuur van 46°C aan de bovenkant van de laptop tijdens de stress test. Je krijgt wellicht warme vingers tijdens het gamen; we meten 44°C in het midden van het toetsenbord. De onderkant haalt nu een maximale temperatuur van 48°C. De temperatuur sensoren in de processor en videokaart geven een maximum waarde van 86°C voor de CPU en GPU bij 100% belasting. Dit is voor een 35 watt CPU (TDP) zoals de Core i3-330M nog niet een gevaarlijke temperatuur.

Max. Belasting
 44.8 °C46.5 °C39.5 °C 
 43.2 °C44.1 °C38 °C 
 42 °C33.6 °C33.6 °C 
Maximum: 46.5 °C
Gemiddelde: 40.6 °C
38.4 °C48.2 °C44.6 °C
35.1 °C43.1 °C41 °C
34 °C38.2 °C35.4 °C
Maximum: 48.2 °C
Gemiddelde: 39.8 °C
Stroomadapter (max.)  54.7 °C | Kamertemperatuur 26.3 °C
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 40.6 °C / 105 F, compared to the average of 31 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(-) The maximum temperature on the upper side is 46.5 °C / 116 F, compared to the average of 36.6 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(-) The bottom heats up to a maximum of 48.2 °C / 119 F, compared to the average of 38.9 °C / 102 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 32.5 °C / 91 F, compared to the device average of 31 °C / 88 F.
(-) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 42 °C / 107.6 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (-13 °C / -23.4 F).

Luidsprekers

De HP G62 heeft stereo luidsprekers; een Altec Lansing geluidssysteem volgens de opdruk. Er is geen subwoofer voor de verbetering van de bastonen. Toch vinden we de geluidskwaliteit goed gebalanceerd op alle volumeniveaus. De luidsprekers, gepositioneerd boven het toetsenbord, reproduceren hoge en middel frequenties, en zelfs een hint van bas, op een acceptabel niveau. In het geluid setup menu (luidspreker eigenschappen) vinden we de geluidseffecten die verantwoordelijk zijn voor de goede geluidskwaliteit. Met name het 'BassBack EXP'-effect zorgt voor bas-geluiden. Het volume niveau is voldoende voor een 15,6-inch notebook. Op maximaal volume is er geen teken van storing of brommen in het geluid.

Batterijlevensduur

Netbooks hebben de verwachtingen voor de notebook batterijlevensduur verhoogd. De G62-130EG maakt dus niet echt indruk met zijn 2 uur 41 minuten (WLAN test). Dit is de prijs die je betaald voor de Core i3-330M processor met zijn hoge TDP van 35 watt. Dit geld met name voor de batterijlevensduur tijdens zwaar CPU gebruik (slechts 75 minuten).

De batterijlevensduur tijdens een internet surf sessie met WLAN actief is zoals gezegd 161 minuten (2 uur 4 minuten); gedurende deze test bezoeken we nieuwssites en genereren een CPU gebruik van 7-10%. Weinig veeleisende gebruikers kunnen de batterijlevensduur verhogen naar 3 uur 51 minuten (Battery Eater Reader test, idle). Maar deze looptijd van 231 minuten is puur theoretisch, omdat weinig mensen hun notebook zullen gebruiken op de laagste helderheid, zonder WLAN en zonder processor belasting.

We kunnen een DVD film gedurende 138 minuten (2 uur 18 minuten) bekijken. De 4.090 mAh (47 Wh) batterij zou in slechts 1 uur en 55 minuten gereed zijn voor de volgende film sessie; zo lang duurt het om het notebook volledig op te laten.

Laden 115 min
Laden 115 min
WLAN test 161 min
WLAN test 161 min
Idle test 231 min
Idle test 231 min
Zwaar gebruik 75 min
Zwaar gebruik 75 min
DVD film 138 min
DVD film 138 min
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
3h 51min
Surfen met WLAN
2h 41min
DVD
2h 18min
Belast (maximale helderheid)
1h 15min
231

Gezien zijn insteek als multimedia laptop zou de HP G62-130EG niet veel energie moeten verbruiken. Dit is voor het grootste gedeelte waar, maar het is niet de meest efficiënte machine die ooit gemaakt is. Zijn idle energieverbruik is 12,5 watt, zolang de energiebesparende opties geactiveerd zijn en de helderheid op de laagste instelling staat. Een Acer Aspire 5741G-334G50Mn met dezelfde CPU en een vergelijkbare GPU (HD 5470) is met 10,5 watt slechts iets efficiënter.

Bij realistischer gebruik zullen energiebewuste gebruikers van de G62 tussen de 15 en 25 watt verbruiken tijdens kantoorgebruik. De notebook adapter kan het best uit het stopcontact gehaald worden wanneer het notebook niet gebruikt wordt, omdat zelfs wanneer deze uit is er nog 0,6 watt verbruikt wordt.

Wanneer de ATI HD 5430 belast wordt met de 3DMark2006 benchmark, stijgt het energieverbruik naar 46,7 watt. De G62 zou eenzelfde hoeveelheid verbruiken wanneer er bijvoorbeeld een veeleisende computer game gespeeld wordt. We behalen het maximale energieverbruik bij het gebruik van Prime95 en Furmark (stress test). De multimeter laat 62,3 watt zien, dit betekent dat de 90 watt adapter ruim voldoende capaciteit biedt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.6 / 1 Watt
Inactiefdarkmidlight 12.5 / 15.5 / 17.8 Watt
Belasting midlight 46.7 / 62.3 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        

Samenvatting

HP G62-130EG: unibody uiterlijk
HP G62-130EG: unibody uiterlijk

De HP G62-130EG met Core i3-330M (2,13 GHz) processor is een office all-rounder met multimedia aspiraties. De Core i3 is de minst krachtige van Intel's nieuwe Core CPU's, maar de systeem prestaties zijn bovengemiddeld voor een i3 dankzij de 7.200 rpm Seagate harde schijf.

Helaas is de GPU benedengemiddeld - een basisniveau ATI Mobility Radeon HD 5430. Deze is grotendeels ongeschikt om moderne 3D games op te spelen, zelfs niet op de laagste detailinstellingen en resolutie. Als je een beetje serieus wilt gamen moet je op zoek naar iets met op zijn minst een HD 5650 or GeForce GT 330M.

De batterijlevensduur van de 15,6-inch machine presteert beneden verwachting. Twee en half uur van surfen op het internet via WLAN of het kijken van DVD's is nogal magertjes in deze tijd van 10-uur netbook batterijen. Daarnaast is het beeldscherm te donker en is niet mat, wat buiten werken van erg moeilijk tot onmogelijk maakt. 

Eén van de grote pluspunten van de G62-130EG is de robuuste behuizing met een prijzenswaardig stevig oppervlak. Onze ergonomische metingen (systeem geluid, temperatuur) zijn goed en de invoerapparaten zijn uitstekend op het probleem met de touchpad knoppen na.

De G62-130EG is een snelle office notebook met een unibody uiterlijk, geschikt voor iedereen die zich niet teveel bezig houdt met game prestaties of draagbaarheid. De 15,6-inch notebook is beschikbaar vanaf €565.

HP G62-130EG: Robuuste consumenten laptop met snelle harde schijf
HP G62-130EG: Robuuste consumenten laptop met snelle harde schijf
Getest: HP G62-130EG
Getest: HP G62-130EG

Specificaties

HP G62-130EG (G62 Serie)
Processor
Intel Core i3-330M 2 x 2.1 GHz, Arrandale
Grafische kaart
ATI Mobility Radeon HD 5430 - 512 MB, Core: 500 MHz, Geheugen: 800 MHz, GDDR3, 8.681.0.0
Geheugen
4096 MB 
, PC3-10700 Samsung
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, LP156WH2-TLQA, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM55
Opslag
Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS, 500 GB 
, 7200 rpm, 7,200 rpm Seagate Momentus
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Line-out, microfoon, Card Reader: SD/MMC/MS/MS Pro/xD
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe FE Family Controller GigaBit (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optische drive
HP DVDRAM GT30L
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 31.8 x 374 x 246
Batterij
47 Wh Lithium-Ion, 10.8V 4090mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 0.3MP VGA 640x480
Bijkomende functionaliteiten
CyberLink Suite, 12 Maanden Garantie
Gewicht
2.556 kg, Voeding: 344 g
Prijs
570 Euro

 

Een robuuste mainstream notebook van HP.
Een robuuste mainstream notebook van HP.
Maar helaas maakt het glanzende beeldscherm hier een einde aan.
Maar helaas maakt het glanzende beeldscherm hier een einde aan.
Niet op de laatste plaats omdat het grote hoeveelheden stof verzamelt.
Niet op de laatste plaats omdat het grote hoeveelheden stof verzamelt.
De webcam met een lage VGA resolutie (640 x 480) maakte geen indruk op ons.
De webcam met een lage VGA resolutie (640 x 480) maakte geen indruk op ons.
Maar de luidsprekers doen dat wel - het Altec Lansing systeem produceert een gebalanceerd geluid.
Maar de luidsprekers doen dat wel - het Altec Lansing systeem produceert een gebalanceerd geluid.
Waar Alienware een hele reeks lichten zou hebben, zien we hier enkel een gloeiende punt rond de WLAN-toets
Waar Alienware een hele reeks lichten zou hebben, zien we hier enkel een gloeiende punt rond de WLAN-toets
en de sierlijke aan/uit-knop.
en de sierlijke aan/uit-knop.
We kunnen de batterij met één hand verwijderen.
We kunnen de batterij met één hand verwijderen.
Eén klik, en de batterij is los.
Eén klik, en de batterij is los.
De lage capaciteit van 4.090 mAh (47 Wh)
De lage capaciteit van 4.090 mAh (47 Wh)
betekent dat de batterijlevensduur niet 4 uur haalt.
betekent dat de batterijlevensduur niet 4 uur haalt.
De HP G62-130EG met toegangspanelen verwijdert.
De HP G62-130EG met toegangspanelen verwijdert.
Het DDR3 geheugen bestaat uit twee modules van 2.048 MB.
Het DDR3 geheugen bestaat uit twee modules van 2.048 MB.
De WLAN module in het mini PCI Express slot.
De WLAN module in het mini PCI Express slot.
De SATA harde schijf met een snelle 7.200 rpm.
De SATA harde schijf met een snelle 7.200 rpm.
Plezier in de zon!
Plezier in de zon!
Het is erg compact voor een 90 watt adapter.
Het is erg compact voor een 90 watt adapter.
met een plug die een behoorlijk eind uitsteekt.
met een plug die een behoorlijk eind uitsteekt.
Hij beschikt over een instap Core processor, de i3-330M en een ATI HD 5430.
Hij beschikt over een instap Core processor, de i3-330M en een ATI HD 5430.
HP noemt deze kleur en design biscotti met een prism patroon.
HP noemt deze kleur en design biscotti met een prism patroon.
De 15,6-inch notebook heeft een rechthoekige vorm
De 15,6-inch notebook heeft een rechthoekige vorm
en is goed in elkaar gezet. De deksel opent tot 135°
en is goed in elkaar gezet. De deksel opent tot 135°
en word op zijn plaats gehouden door
en word op zijn plaats gehouden door
stabiele aluminium scharnieren.
stabiele aluminium scharnieren.
De behuizing is met 2,55 kg niet licht.
De behuizing is met 2,55 kg niet licht.
Maar zijn stroeve oppervlak maakt het dragen comfortabel.
Maar zijn stroeve oppervlak maakt het dragen comfortabel.
Het patroon op de deksel en basiseenheid (zonder patroon)
Het patroon op de deksel en basiseenheid (zonder patroon)
zijn resistent tegen vingerafdrukken en is krasbestendig.
zijn resistent tegen vingerafdrukken en is krasbestendig.
Samen met de stevige constructie van de behuizing,
Samen met de stevige constructie van de behuizing,
is dit een notebook die nogal wat kan doorstaan.
is dit een notebook die nogal wat kan doorstaan.
Sluit eerst een voeding aan.
Sluit eerst een voeding aan.
De voeding is een 344 gram, 90 watt adapter.
De voeding is een 344 gram, 90 watt adapter.
Niet veel wat betreft accessoires - een instructie boekje en geen recovery schijven.
Niet veel wat betreft accessoires - een instructie boekje en geen recovery schijven.

Vergelijkbare notebooks

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Solide, slijtvaste behuizing
+Snelle harde schijf
+Laag systeem geluid
+Fatsoenlijk toetsenbord
+Goede geluidskwaliteit uit de luidsprekers
 

Contra

-Slechte grafische prestaties
-Glanzend beeldscherm met laag contrast
-Geen numeriek keypad
-Touchpad knoppen drukken niet ver in

In het kort

Wat we goed vonden

Het erg duurzame oppervlak van de deksel. Is dit de start van een nieuwe aanpak?

Wat we misten

Met een mat scherm zou dit een goede office notebook zijn.

Wat ons verraste

De snelle (7.200 rpm) harde schijf duwt de Core i3 processor, an sich nogal zwak, naar een hoger niveau. De systeem snelheid was aanzienlijk sneller.

De concurrentie

De Acer Aspire 5741G: met Radeon HD 5470 en een slanker uiterlijk; de Sony VAIO VPCEA1S1E/W: vergelijkbare hardware op een 14,1-inch formaat; de Acer Aspire 4820TG: HD 5650 met een 14-inch beeldscherm; de Acer Aspire 5551G: met AMD triple-core; de Samsung P530 Pro: enkel voor kantoorgebruik; de Packard Bell EasyNote TM87: ziet er goed uit in rood.

Beoordeling

HP G62-130EG - 08-07-2010
Sebastian Jentsch

Behuizing
86%
Toetsenbord
80%
Aanwijsapparaat
72%
Aansluitmogelijkheden
68%
Gewicht
80%
Batterij
75%
Beeldscherm
78%
Gaming-performance
70%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
74%
Luidheid
90%
Extra punten
86%
Gemiddelde
79%
79%
Multimedia - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP G62-130EG notebook
Sebastian Jentsch, 2010-08- 5 (Update: 2013-06- 6)