Notebookcheck

Testrapport HP Elitebook 8540w Notebook

Tobias Winkler, 09-07-2010

CAD Expert + X. Hoewel deze notebook is bedoelt voor professioneel werk trekt de configuratie ook de andacht van gamers en thuisgebruikers. We kijken naar wat dit workstation allemaal in zijn mars heeft.

De Elitebook van HP representeert het beste van de zakelijke notebooks van HP en biedt een aantal unieke features die de ProBooks duidelijk onder deze serie plaatst. De HP 8540w beschikt onder andere over een Quad core CPU, FullHD scherm, USB 3.0 + eSATA, tot 4 RAM slots en een 3 jarige garantie. De startprijs is daarom ook 1700 euro en met een FullHD scherm nog net geen 1900 euro. Het duurste alternatief heeft UMTS en kost 2300 euro. Het topmodel op het gebied van prestatie heeft een Core i7-720QM en een Nvidia Quadro FX1800M en kost 100 euro minder. Daarnaast worden ook een Intel Core i7-820QM en 160BG/256GB SSD's vermeld maar die zien we niet terug in de alternatieven. Ons testmodel (WH130AW) kost zo'n 2250 euro en heeft een Intel Core i7-620M CPU en een Nvidia Quadro FX880M grafische kaart, een BluRay combo drive, een FullHD scherm en een 500GB harde schijf.

Behuizing

Kleine maar onnodige foutjes
Kleine maar onnodige foutjes
Coole geborstelde look
Coole geborstelde look

Zo op het eerste oog heeft de behuizing van de HP Elitebook 8540w veel overeenkomsten met de ProBook serie met zijn zilveren, matte uiterlijk. Als je wat beter kijkt zie je echter de verschillen. De materialen zijn van hoge kwaliteit en erg stevig. De materialen van de ProBook waren al goed maar die van de EliteBook zijn net een beetje beter. Het scherm is gemaakt van geborsteld aluminium en heeft een goede draaistevigheid. Je kunt door te drukken geen reactie forceren. De scharnieren zijn erg handig en kunnen de laptop tot 180° openen maar houden het scherm ook op zijn plaats. De laptop kan met één hand geopend worden. De EliteBook 8540w weegt bijna 3kg en behoord dus tot de zwaargewichten in de 15.6" categorie. Het verschil vergeleken met de workstations van Dell en Lenovo is niet eens zo groot (beide ongeveer 2.8kg), zeker als je bedenkt dat de HP een sterkere batterij heeft.

De goed reagerende functie balk boven het toetsenbord zit verzonken in het aluminium. Het toetsenbord is identiek aan dat van de ProBook 6540B maar heeft ook een trackpoint wat extra toetsen. Wat vooral opvalt is dat het toetsenbord niet doorbuigt door de soliede onderconstructie. Het gedeelte onder het toetsenbord is zo hard als steen, gemaakt van geborsteld aluminium en heeft twee kleine ronde openingetjes voor het sluitingsmechanisme. De rest van de notebook is van zwart plastic en heeft verder geen zwakheden. De batterij zit stevig in zijn houder en kan makkelijk verwijderd worden. De EliteBook staat als een huis.

Niet zo goed: De knop voor de optische drive is niet goed voelbaar en lastig te gebruiken. Een slot-in drive als alternatief zou hier gescoord kunnen hebben. Met betrekking tot de afwerking is er maar één klein plekje bij de scharnieren waar verschillende componenten een klein beetje verschuiven.

Over het algemeen bewijst HP dat het mogelijk is om een sterke notebook te bouwen met conventionele constructie methodes. Het niveau is vergelijkbaar met dat van de Unibody Macbook Pro van Apple. Apple heeft echter een fractie van de interfaces en minder sterke hardware waardoor deze er zo dun uit kan zien. De Elitebook ziet er in vergelijking een beetje lomp uit maar voldoet aan de militaire standaard, MIL-STD 810G, dat hoge eisen stelt aan de weerstand tegen vibraties, stof, vocht en extreme temperaturen.

Configuratie

Verbindingsmogelijkheden

De standaard interfaces die HP heeft gebruikt zijn opmerkelijk. Alles wat er ontbreekt zit sowieso niet standaard op een notebook. Met 3 keer USB 2.0 en 2 keer USB 3.0 heb je genoeg USB poorten voor de gebruikelijke randapparatuur zoals een printer, USB stick, digitale camera en dergelijke, maar heb je ook de mogelijkheid om sneller externe harde schijven aan te sluiten en volledig te benutten. Een maximale overdrachtsnelheid van 29,4 MB/s voor de USB 2.0 en 109 MB/s voor de USB 3.0 biedt de mogelijkheid te zeer snelle verbindingen en de Firewire poort zal menig video-fan en Mac-migrant (FW400 4-pin / 34.5 MB/s) tevreden stellen. Als dat nog niet genoeg is heb je ook een upgrade mogelijkheid met de ExpressCard 54, die uitgerust kan worden met verschillende extra functies.

Gigabit LAN, WLAN 802.11 abgn, Bluetooth, een 6-in-1 kaartlezer (SD 1.7 MB/s, SD-HC 1.5 MB/s, XD 1.7 MB/s), een SmardCard lezer, een vingerafdruklezer, een Trusted Platform module, een toetsenbord lichtje een een webcam maken het rijtje af. De snelheden van de kaartlezer vallen erg tegen. We hadden dit probleem al vastgesteld bij de HP 2710p een tijdje terug. Zelfs een driver-update kan dit probleem niet verhelpen.

Externe schermen kunnen zowel via de VGA als de digitale poort worden aangesloten. De signaalkwaliteit van de analoge poort is goed op resoluties van 1280x1024 en 1680x1050 dus je kunt oudere of goedkope schermen goed gebruiken zonder de digitale poort.

De poortverdeling wordt onoverkoombaar beperkt door de batterij die achter zit en de voorkant die niet zo geschikt is voor interfaces. De VGA poort en stroomvoorziening zitten aan de achterkant en de kaartlezer aan de voorkant. De zijkanten zijn dus druk bezet. Je moet beter dan gewoonlijk opletten om je hardware in de goede poort te prikken. De rechtshandige hebben geluk dat de poorten aan de rechterkant vooral achter zitten en dus niet in de weg zitten van de muis. Vanwege de ventilator zitten de meeste poorten vooraan de linkerkant. De interfaces zijn zo makkelijk bereikbaar maar zullen problemen opveren voor het gebruiken van een muis als je linkshandig bent. De twee USB 2.0 poorten achteraan zouden dit probleem op kunnen lossen. Deze poorten zitten echter wel dicht op elkaar en dat kan problemen opleveren als je grote USB aansluitingen hebt.

Voor: kaartlezer
Voor: kaartlezer
Links: 2xUSB, scherm poort, eSATA, USB, FW, audio
Links: 2xUSB, scherm poort, eSATA, USB, FW, audio
Achter: batterij, VGA, DC-in
Achter: batterij, VGA, DC-in
Rechts: SmartCard, BluRay combo, 2 USB 3.0s, LAN, modem, Kensington
Rechts: SmartCard, BluRay combo, 2 USB 3.0s, LAN, modem, Kensington
Optional module bay available from HP or third party
Optional module bay available from HP or third party

Communicatie

Het is mogelijk een HSPA modem te nemen, maar alleen bij bepaalde configuraties. Ons model had dit niet. De poort, die al uitgerust is met antennes, is onaangetast. De bijbehorende SIM kaart slot zit bij de batterij. Het is daarom geen probleem om deze zelf te upgraden.

Uitbreidingsmogelijkheden

Het docking station interface aan de onderkant is geschikt voor het HP Docking Station (VB043AA) en het HP Advanced Docking Station (NZ223AA). Aangezien HP's Elitebook al een hoop interfaces heeft zal een Docking Station vooral als voordeel hebben dat je makkelijk permanente apparatuur aan kunt sluiten. Het Advanced Docking Station heeft zelfs een SATA uitbreiding slot en levert twee scherm poorten en twee DVI's.

De optische drive zit vast met een schroef en kan verwisseld worden via HP's upgrade bay AU097AA, die uitgerust is met een 500GB harde schijf (7200 rpm). Prijs: rond de 200 Euro. Onbegrijpelijk genoeg biedt HP de upgrade bay niet aan zonder de harde schijf. Bij newmodeus in de VS kun je een geschikte bay kopen zonder harde schijf (geen origineel HP onderdeel) voor ongeveer 55 USD (inclusief verzendkosten).

Onderdelen / Ondersteuning

De accessoires opties zijn over het algemeen niet transparant en alleen mogelijk met een hoop moeite. De productomschrijvingen zijn vaak niet compleet, ambigu en onprecies. Dit valt vooral op als je op zoek bent naar Docking Stations, batterijen, de upgrade bay of extra garantie. Je moet hierbij vaak contact opnemen met de verkoper of de support van HP of je zult intensief research moeten doen naar waar je geïnteresseerd in bent. Wij hadden 4 pogingen nodig voordat we de support afdeling konden bereiken via de telefoon. Ben dus niet verrast als je een aantal keer wordt afgesloten als je in de wacht staat. Email support voor Elitebooks is er niet en de live chat met een support medewerker is niet mogelijk voor de HP 8540w.

 

<script id="gtbTranslateElementCode">var gtbTranslateOnElementLoaded;(function(){var lib = null;var checkReadyCount = 0;function sendMessage(message, attrs) { var data = document.getElementById("gtbTranslateElementCode"); for (var p in attrs) { data.removeAttribute(p); } for (var p in attrs) { if ("undefined" != typeof attrs[p]) { data.setAttribute(p, attrs[p]); } } var evt = document.createEvent("Events"); evt.initEvent(message, true, false); document.dispatchEvent(evt);}function checkLibReady (){ var ready = lib.isAvailable(); if (ready) { sendMessage("gtbTranslateLibReady", {"gtbTranslateError" : false}); return; } if (checkReadyCount++ > 5) { sendMessage("gtbTranslateLibReady", {"gtbTranslateError" : true}); return; } setTimeout(checkLibReady, 100);}gtbTranslateOnElementLoaded = function () { lib = google.translate.TranslateService({}); sendMessage("{EVT_LOADED}", {}, []); var data = document.getElementById("gtbTranslateElementCode"); data.addEventListener("gtbTranslate", onTranslateRequest, true); data.addEventListener("gtbTranslateCheckReady", onCheckReady, true); data.addEventListener("gtbTranslateRevert", onRevert, true); checkLibReady();};function onCheckReady() { var ready = lib.isAvailable(); sendMessage("gtbTranslateLibReady", {"gtbTranslateError" : !ready});}function onTranslateRequest() { var data = document.getElementById("gtbTranslateElementCode"); var orig = data.getAttribute("gtbOriginalLang"); var target = data.getAttribute("gtbTargetLang"); lib.translatePage(orig, target, onProgress);}function onProgress(progress, opt_finished, opt_error) { sendMessage("gtbTranslateOnProgress", {"gtbTranslateProgress" : progress, "gtbTranslateFinished" : opt_finished, "gtbTranslateError" : opt_error});}function onRevert() { lib.restore();}})(); (function(){var d=window,e=document;function f(b){var a=e.getElementsByTagName("head")[0];a||(a=e.body.parentNode.appendChild(e.createElement("head")));a.appendChild(b)}function _loadJs(b){var a=e.createElement("script");a.type="text/javascript";a.charset="UTF-8";a.src=b;f(a)}function _loadCss(b){var a=e.createElement("link");a.type="text/css";a.rel="stylesheet";a.charset="UTF-8";a.href=b;f(a)}function _isNS(b){b=b.split(".");for(var a=d,c=0;c<b.length;++c)if(!(a=a[b[c]]))return false;return="" true}="" function="" _setupns(b){b="b.split(".");for(var" a="d,c=0;c<b.length;++c)a=a[b[c]]||(a[b[c]]={});return" a}d.addeventlistener&&typeof="" e.readystate="="undefined"&&d.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){e.readyState="complete"},false);" if="" (_isns(="" google.translate.element="" )){return}var="" c="_setupNS('google.translate._const');c._cl='nl';c._cuc='gtbTranslateOnElementLoaded';c._cac='';c._cam='lib';var" h="translate.googleapis.com" ;var="" b="(window.location.protocol=='https:'?'https://':'http://')+h;c._pah=h;c._pbi=b+'/translate_static/img/te_banner_bk.gif';c._pci=b+'/translate_static/img/te_ctrl.gif';c._phf=h+'/translate_static/js/element/hrs.swf';c._pli=b+'/translate_static/img/loading.gif';c._plla=h+'/translate_a/l';c._pmi=b+'/translate_static/img/mini_google.png';c._ps=b+'/translate_static/css/translateelement.css';c._puh='translate.google.com';_loadCss(c._ps);_loadJs(b+'/translate_static/js/element/main.js');})();</script>"></b.length;++c)if(!(a=a[b[c]]))return>

Input apparatuur

Toetsenbord

Het toetsenbord van het testapparaat is hetzelfde als dat van de ProBook 6540b. Het heeft dezelfde 102 toetsen, inclusief een apart numpad, en gebruikt bijna de gehele breedte. De stevigheid is zeer goed en zelfs het gebied bij de optische drive en het numpad kan niet ingedeukt worden. Het toetsenbord heeft goede kwaliteiten om vaak te typen met een gemiddelde tiklengte, een duidelijk drukpunt en een prettige feedback. De standaard layout met 19mm toetsen helpt hier ook bij. De belettering van de toetsen heeft een hoog contrast maar zou wat dikker mogen in slechte lichtomstandigheden. Het toetsenbordlampje, dat de rechterkant iets beter verlicht dan de linker, helpt hier mee.

Touchpad

Het touchpad is niet zo heel erg groot maar wel van goede kwaliteit met goede glij-eigenschappen en hij reageert snel. HP biedt geen multi-touch functie aan maar deze kunnen geïnstalleerd worden met een alternatieve driver van Synaptics. De touchpad toetsen hebben een dun laagje rubber en leveren dus goede grip, werken soepel en zijn goed bruikbaar. Er zit nog een derde knop in het midden die een speciale functie heeft in een aantal applicaties maar ook individueel ingesteld kan worden.

Pointstick

De derde input mogelijkheid (Synaptics Touchstyk) is niet zo precies als de trackpoint van de zeer goede ThinkPad of HP 2710p maar biedt na een periode van gewenning een goed alternatief voor het touchpad. De drie toetsen hebben ook een dun rubber laagje en zijn goed te gebruiken.

Keyboard
Keyboard
Touchpad
Touchpad
TouchStyck
TouchStyck

Scherm

Op het moment biedt HP de Elitebook 8540w aan met twee verschillende schermen. Beide hebben een AR-coating, LED backlight en een verhouding van 16:9. Het WVA HD+ scherm met 1600x900 pixels heeft een dpi van 118 en het FullHD scherm van 1920x1080 pixels heeft 141 dpi. Beide hebben een lichtsensor die de helderheid afstemt op de lichtomstandigheden

Hoewel het HD+ scherm een goed compromis tussen resolutie en schermoppervlak geeft levert het FullHD scherm, dat ook in ons testmodel zit (AU Optronics) het beste van beide werelden. Je zult wel goede ogen nodig hebben om vanwege de hoge resolutie. Dit nadeel kan gecompenseerd worden door symbolen en documenten groter te maken. In ons testmodel was de representeerbare grootte van het systeem al verhoogd naar 125%.

214
cd/m²
207
cd/m²
188
cd/m²
216
cd/m²
213
cd/m²
197
cd/m²
223
cd/m²
225
cd/m²
211
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 225 cd/m² Gemiddelde: 210.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 84 %
Helderheid in Batterij-modus: 213 cd/m²
Contrast: 666:1 (Zwart: 0.32 cd/m²)
89% van het sRGB spectrum is gedekt
89% van het sRGB spectrum is gedekt

We hebben de helderheid op 9 punten gemeten en deze wisselde van 188 cd/m2 tot 225 cd/m2 met een gemiddelde van 210 cd/m2. De verlichting is 83.5% en verschillen in helderheid zijn alleen merkbaar bij monotone achtergronden en als je heel goed kijkt.

De goede helderheid en het matte scherm zorgen ervoor dat de notebook ook buiten goed bruikbaar is. Reflecties zijn er haast niet en het backlight kan niet omgaan met direct zonlicht

Het contrast is 666:1 wat zorgt voor een verzadigd zwart. De, voor notebook bovengemiddelde, brede kleurruimte bedekt 89% van het sRGS kleurspectrum wat naast het goede contrast ook rijke kleuren oplevert.

De kijkhoeken zijn stabieler dan normaal. Desondanks moet je eerder rekening houden met afwijkingen op het verticale vlak dan het horizontale vlak. Daarnaast inverteren de kleuren en vervagen deze bij extreme kijkhoeken.

Kijkhoeken HP Elitebook 8540w
Kijkhoeken HP Elitebook 8540w

Prestaties

Alle HP 8740w's zijn gebaseerd op Intel's Mobile QM57 Express chipset. Je kunt kiezen uit verschillende dual core i5/i7 CPU's van de Arrandale familie alsmede quad core i7CPU's van de wat oudere Clarksfieldd serie. De quad core alternatieven kunnen 4 RAM slots aan en ondersteunen tot 16GB DDR3 1333MHzz RAM. De dual core modellen zullen het moeten doen met 2 slots en een maximum van 8GB RAM.

Ons testmodel heeft een van de sterkste CPU's die op het moment beschikbaar zijn in de vorm van een Intel Core i7-620M. Turbo Boost (kloksnelheid tot 3.33 GHz), hyperthreading (twee extra virtuele cores zorgen voor 4 threads tegelijk) en een 4MB L3 cache ondersteunen de processor en zorgen voor zeer goede prestaties. De RAM configuratie is volledig in gebruik met 8GB (2x 4GB modules). De aanwezige virtualisatie technologie staat uit in de BIOS maar kan indien gewenst ingeschakeld worden.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie HP Elitebook 8540w
iTunes MP3 naar AAC conversie
iTunes MP3 naar AAC conversie

Zoals de configuratie al laat zien zijn de CPU benchmarks erg goed. De SuperPi 32M berekening heeft 779 seconden nodig en wPrime 560 seconden. Cinebench R10 64bit scoort 4242 punten (single core) en 9399 punten (dual core). De laatste Cinebench R11.5, 2.46 Bps. De CPU prestaties komen dus in onze top 15 van CPU benchmarks van dit moment. Het systeem converteert MP3 naar AAC via iTunes met 38.6-voudige snelheid.

Je kunt wat rekenwerk doorgeven aan de grafische kaart met via converters als Badaboom (Nvidia) en Cyberlink Mediashow Espresso (Nvidia CUDA / ATI Stream) om ten eerste de processor te ontlasten en ten tweede een flinke prestatieboost te krijgen. We hebben al een video DVD geconverteerd naar een voor de iPhone leesbaar H.264 format (427x320) met Badaboom en kunnen daarom vergelijkingen maken met vorige tests. Hier is het voordeel van CUDA goed zichtbaar. De Nvidia Quadro FX 880M loopt hier al snel uit ten opzichte van andere systemen. Het snelste systeem is echter nog steeds de MacMini met een GF9400. HP heeft Intervideo's WinDVD 8 meegeleverd voor de BluRay combo drive. WinDVD 2010 is de laatste versie (Corel ondertussen). Hoewel al wat ouder is de software genoeg voor het spelen van BluRay's. Deze renderen soepel maar hebben te lijden onder het luidruchtige systeem.

DPC Latency Checker HP Elitebook 8540w
DPC Latency Checker
Zonder WLAN of modem
Zonder WLAN of modem

We hebben gekeken naar mogelijke synchronisatie fouten met behulp van de DPC Latency Checker tool. Deze kunnen leiden tot het fout lezen van real time streams bij gebruik van externe apparaten zoals audio en video kaarten. Dit heeft weer tot gevolg dat bijvoorbeeld het geluid gaat kraken. Alle waardes waren bij de eerste draai in het kritieke veld. De uitslag verbeterde na het uitschakelen van de gebruikelijke boosdoeners (LAN, WLAN, modem) maar je zult rekening moeten houden met flink wat fouten. Je zult uitgebreid debuggen niet kunnen voorkomen bij het gebruiken van USB extensies.

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4242 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
9399 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
4626 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
16.14 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.46 Points
Help
PCMark Vantage Result
7519 punten
Help
5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
6.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.4
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

De PCMark Vantage benchmark dekt een aantal kantoor en multimedia programma's en onthult details in de prestaties bij gebruik van applicaties. De HP 8540w doet dit erg goed met een score van over de 7500 punten. Zoals al is aangenomen is de prestatie van het massageheugen bij een aantal applicaties de bottleneck in vergelijking met de andere prestaties van het systeem. Photoshop, Office en dergelijke liepen allemaal soepel in de praktische test en geven geen reden om te klagen.

3DMark 06 Standard
6412 punten
3DMark Vantage P Result
2633 punten
Help
Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS
Overdrachtssnelheid Minimum: 48 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 102.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 80.5 MB/s
Toegangstijd: 17.4 ms
Pieksnelheid: 56.6 MB/s

Op het moment zijn er alleen alternatieven met conventionele harde schijven beschikbaar hoewel solid state drives van 160GB en 256GB wel genoemd worden in HP's quick specs. De schijven verschillen per model en draaien op 7200 rpm. Volgens de quick specs zijn ze verwijderbaar en dus kan de gebruiker de schijf desgewenst vervangen. Zoals al genoeg kan de capaciteit vergroot worden door een tweede harde schijf in plaats van een optische drive door middel van een expension bay. Hot swap werkte niet voor ons en een snelle wissel is sowieso niet echt mogelijk door de schroef aan de onderkant.

Omdat de expension bay ook 12.5mm harde schijven ondersteunt en de standaard bay genoeg ruimte lijkt te hebben (is niet getest wegens het ontbreken van een 12.5mm harde schijf), kan de HP 8540w uitgerust worden met maximaal 2TB aan schijfruimte (2x 1TB 2.5" van Toshiba of Western Digital). Volgens de documentatie is ook RAID 1 (spiegelen) en RAID 0 (prestatie) mogelijk. De RAID mode kan geselecteerd worden in de BIOS.

De Seagate behaalde een maximum van 102 MB/s en een gemiddelde van 80 MB/s in de HDTune benchmark. Dit zijn op zich goede snelheden maar in vergelijking met de rest van het systeem lijkt de harde schijf toch de bottleneck te zijn. Als je betere prestaties nodig hebt zul je een van de voorgenoemde alternatieven moeten gebruiken (RAID / SSD).

CAD/ Grafische prestaties

Wie wir testen - Leistung

Certifications
Certifications
SPECViewPerf 10
SPECViewPerf 10
Badaboom CUDA conversion
Badaboom CUDA conversion

De HP 8740w gebruikt een grafische kaart die speciaal gemaakt is voor mobiele workstations. Het is niet een van de sterkste modellen maar levert goede en gebalanceerde prestaties die goed genoeg zijn voor de meeste applicaties. In vergelijking met het consumenten alternatief, de Nvidia GT240M, heeft de Quadro FX 880M wel dezelfde grafische chip (n10p) maar is uitgerust met een speciale BIOS en draait op aangepaste Quadro drivers. Deze combinatie levert bovengemiddelde prestaties en stabiliteit, vooral bij professionele applicaties. De Elitebook 8740w is gecertificeerd voor mainstream producten en dekt de gebieden van construction software (CAD), digital content creation (DCC) geographic information systems (GIS) en infrastructure / supply software.

De Nvidia Quadro FX880M is uitgerust met 1GB GDDR3 grafisch geheugen met een kloksnelheid van 790 MHz en heeft een 128 bit brede geheugenbus. De chip draait op 550 MHz wat vergelijkbaar is met de GT240M.

Er worden consistent goede resultaten gehaald in de benchmarks en vooral Cinebench R10 en R11.5 in OpenGL Shading (4626 / 16.14) en de CAD benchmark SPECViewPerf leverde 10 goede resultaten op (zie scores). (Een aantal tests in de SPEC benchmark leverden geen resultaat op. Dit betekend echter niet dat deze programma's niet werken).

Je vind de sterkere Nvidia Quadro FX1800 in andere configuraties anders dan de Nvidia Quadro FX1800M in de Elitebook 8540w. ATI's FirePro M5800 (OpenGL 3.2) die ook als basis is bedoeld staat nog niet op de lijsten van de verkopers. Als je meer prestatie wil dan moet je kijken naar een van de 17" workstations met sterkere grafische kaarten zoals de FX2800M en FX3800M (beide in de Lenovo W700). De tests met ATI kaarten met Maya en Sold Works leverden goede resultaten op. Als je deze programma's vaak gebruikt is en waarschijnlijk beter om FirePro te gebruiken. Alternatieven van ATI zijn op het moment de FirePro M5800 (HP 8540w) en de FirePro M7740 (Dell Precision M6500)

SPECViewperf.10 in vergelijking
SPECViewperf.10 in vergelijking

Gaming prestaties

Wie wir testen - Leistung

Hoewel de notebook niet echt bedoelt is voor games hebben we er toch een aantal getest. De resultaten zijn vrij goed en naderen die van het conventionele zustermodel, de Nvidia GT240M. Zelfs de resultaten van de 3DMark06 en Vantage zijn gelijk met die van de GT420M en GT330M op een aantal kleine verschillen na. We hadden geen last van compatibiliteitsproblemen door de speciale driver. Oordeel: Je kunt er ook mee spelen.

lage gem. hoge ultra
Racedriver: GRID (2008) 48.728.9fps
Anno 1404 (2009) 13120.5fps

Emissies

Systeemgeluid

Het systeemgeluid hangt erg af van de belasting en zit tussen de 23.8 dB(A) en 45.2 dB(A). Dat is best acceptabel voor een workstation. Het amper doordringende ventilator geluid is vooral prettig. De ventilator is altijd hoorbaar maar wordt alleen storend bij zware belasting. Het is echter opvallend dat de ventilator niet altijd vertraagd na periodes van belasting. Zelfs het een ander energieprofiel veranderd dit niet. De ventilator vertraagd pas als je de stekker uit de notebook trekt.

De functie "ventilator altijd aan" was vooraf aangezet in de BIOS (verbonden met AC), maar de bovengenoemde problemen blijven ook als deze functie uit staat. De harde schijf is nauwelijks hoorbaar en is zachter dan de andere geluiden. De BluRay drive draait constant tijdens het renderen van een film en is met 43.6 dB(A) duidelijk lawaaieriger dan als deze DVD media afspeelt (33.6 dB(A)).

Geluidsniveau

Onbelast
32.8 / 32.8 / 37.6 dB (A)
HDD
31.7 dB (A)
DVD
33.6 / dB (A)
Belasting
37.4 / 45.2 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

Als de HP 8740w niet belast wordt blijft deze erg koel met een maximum van 32°C. Als de notebook echter belast wordt voor een langere periode en zware conversie en rendering taken te verwerken krijgt dan kan de temperatuur stijgen tot 52.7°C aan de onderkant. Dit is niet erg prettig om mee op de schoot te werken maar wel acceptabel voor een normale positionering op een bureau. Daarnaast moet erg wel erg veel tegelijk draaien om dit teweeg te brengen.

Max. Belasting
 41.9 °C42 °C40.8 °C 
 41.9 °C43.7 °C36.5 °C 
 30.4 °C36.5 °C34.3 °C 
Maximum: 43.7 °C
Gemiddelde: 38.7 °C
43.7 °C48.4 °C42.9 °C
40 °C52.7 °C43 °C
38.7 °C42.1 °C38.7 °C
Maximum: 52.7 °C
Gemiddelde: 43.4 °C
Stroomadapter (max.)  56.6 °C | Kamertemperatuur 23.6 °C
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 38.7 °C / 102 F, compared to the average of 31.1 °C / 88 F for the devices in the class Workstation.
(±) The maximum temperature on the upper side is 43.7 °C / 111 F, compared to the average of 37.1 °C / 99 F, ranging from 23 to 69.8 °C for the class Workstation.
(-) The bottom heats up to a maximum of 52.7 °C / 127 F, compared to the average of 40.4 °C / 105 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.4 °C / 81 F, compared to the device average of 31.1 °C / 88 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 36.5 °C / 97.7 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 27.8 °C / 82 F (-8.7 °C / -15.7 F).

Luidsprekers

De luidsprekers zitten aan de voorkant en geven standaard notebook geluid dat niet geschikt is voor multimedia. Ze zijn voldoende goed voor basale taken met een nogal hoog geluid zonder bas en met weinig middentonen. Je krijgt betere kwaliteit met externe luidsprekers of een koptelefoon.

Batterijduur

HP biedt naast de standaard long life 8 cel lithium ion batterij met een capaciteit van 68 Wh optioneel nog een 8 cel batterij aan van 73 Wh (KU533AA, ca. 80.00 euro) die standaard bij een aantal configuraties zit. Een 8 cel reisbatterij met 52 Wh (AJ359ET, ca. 120.00 euro, 455g) en een 12 cel hoge capaciteit batterij van 95 Wh (AT486AA, ca. 130.00 euro, 800g) maken het rijtje af. Zowel de reisbatterij als de hoge capaciteit batterij zitten aan de onderkant en zitten vast aan de tweede battij connector.

Uiteindelijk is het energieverbruik ook cruciaal voor de looptijd, naast de capaciteit van de batterij. Dit is een minimum van 12.9 watt  gemeten aan het stopcontact tot en met 84.9 watt onder belasting.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 12.9 / 18.2 / 20 Watt
Belasting midlight 66.3 / 84.9 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Maximale batterijduur (Readers Test)
Readers Test
Minimale batterijduur (Classic Test)
Classic Test

De batterijduur loopt uiteen van 262 minuten in de Battery Eater Reader's test (langste batterijduur) tot 90 min in de Battery Eater Classic test (kortste batterijduur). Je moet beide looptijden met een korrel zout nemen omdat er zeker kortere looptijden mogelijk zijn onder volledige belasting en omdat onze batterij al voor 5% leeg was (wat waarschijnlijk kwam omdat de batterij pas volledig oplaadt na een aantal keer compleet opladen).

De batterij hield het 208 minuten vol in de WLAN test, 151 minuten tijdens het afspelen van een DVD en 128 minuten met een BluRay in de praktische test.

Een Intervideo WinDVD energiebesparend profiel werd toegevoegd aan de installatie van de WinDVD 8 software. Dit had geen invloed in onze tests in vergelijking met de normale energiebesparende modus (op dezelfde helderheid).

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 22min
Surfen met WLAN
3h 28min
DVD
2h 31min
Blu-ray
2h 08min
Belast (maximale helderheid)
1h 30min

Samenvatting

HP's workstation, de Elitebook 8540w is erg indrukwekkend. De laptop is goed afgewerkt en heeft een krachtige configuratie. Dit zorgt voor goede grafische prestaties, een goed presterende CPU, een ergt goed scherm en acceptabele emissies, afhankelijk van het gebruik.

Hierdoor, en door de categorie waarin de notebook thuishoort is makkelijk om de gelimiteerde mobiliteit te accepteren vanwege het feit dat de notebook nogal zwaar is en de batterij niet al te lang meegaat. Je kunt de capaciteit van de batterij aanzienlijk uitbreiden met de optionele batterijen hoewel dit wel gewicht toevoegt.

Er is niet veel reden om te klagen. Zelfs de prijs lijkt erg redelijk, gezien de concurrentie zoals Lenovo (Thinkpad W510) en Dell (Precision M4500) waar deze notebook net iets voordeliger uit de bus komt afhankelijk van de configuratie.

Alleen de lastig te vinden, volledig specificaties (vooral de accessoires), de kleine, vermijdbare foutjes in de details en de lastig te bereiken helpdesk gooien een klein beetje roet in het eten. De standaard garantie van 3 jaar en de zeer uitgebreide accessoires portfolio helpen je daar wel overheen komen.

HP Elitebook 8540w
Onder de Loep: HP Elitebook 8540w
Onder de Loep: HP Elitebook 8540w

Specificaties

HP Elitebook 8540w (Elitebook 8540w Serie)
Grafische kaart
NVIDIA Quadro FX 880M - 1024 MB, Core: 550 MHz, Geheugen: 790 MHz, GDDR3, nvlddmkm 8.17.11.9805 (Forceware 198.05) Win7/64
Geheugen
8192 MB 
, 2x 4GB DDR3 PC3-10600s, 2 Slots
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, AUO13ED, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM57 Express Chipset
Opslag
Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS, 500 GB 
, 7200 rpm
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 5 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Modem, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Microfoon, Koptelefoon, Card Reader: SD, MMC, XD, MS/Pro/Duo, 2x USB 3.0
Netwerkmogelijkheden
Intel 82577LM Gigabit Network Connection (10/100/1000MBit), Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/g/n), Bluetooth 2.1+EDR
Optische drive
HP BDDVDRW CT21L
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 37 x 373 x 251
Batterij
68 Wh Lithium-Ion, 14.4V, 8 cellen
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 2.0 MP
Bijkomende functionaliteiten
Intervideo WinDVD 8, 36 Maanden Garantie, XP Professional Downgrade DVD
Gewicht
2.94 kg, Voeding: 550 g
Prijs
2200 Euro

 

De HP 8740w heeft een chique aluminium uitstraling.
De HP 8740w heeft een chique aluminium uitstraling.
Verschillende functies in het scherm.
Verschillende functies in het scherm.
Het toetsenbord lichtje is handig in het donker.
Het toetsenbord lichtje is handig in het donker.
Zeldzaam in moderne notebooks: De modem poort.
Zeldzaam in moderne notebooks: De modem poort.
De Elitebook heeft zelfs een SmartCard lezer.
De Elitebook heeft zelfs een SmartCard lezer.
Het scherm gaat open door middel van druk.
Het scherm gaat open door middel van druk.
Beide USB poorten zitten te dicht op elkaar voor sommige aansluitingen.
Beide USB poorten zitten te dicht op elkaar voor sommige aansluitingen.
De overvloed aan aansluitingen leidt te een drukte van belang.
De overvloed aan aansluitingen leidt te een drukte van belang.
Ontbrekende poorten kunnen aangesloten worden via de ExpressCard.
Ontbrekende poorten kunnen aangesloten worden via de ExpressCard.
Daardoor wordt het nóg drukker.
Daardoor wordt het nóg drukker.
Er is zelfs plaats gevonden voor de VGA en DC-in naast de batterij aan de achterkant.
Er is zelfs plaats gevonden voor de VGA en DC-in naast de batterij aan de achterkant.
De bereikbaarheid is erg goed.
De bereikbaarheid is erg goed.
Er zit nog een RAM slot onder het toetsenbord.
Er zit nog een RAM slot onder het toetsenbord.
De harde schijf is geclassificeerd als "verwijderbaar".
De harde schijf is geclassificeerd als "verwijderbaar".
De status LED lampjes zullen voor sommige net iets te sterk zijn.
De status LED lampjes zullen voor sommige net iets te sterk zijn.
De scharnieren zijn buitengewoon handig, het scherm wiebelt niet in de test.
De scharnieren zijn buitengewoon handig, het scherm wiebelt niet in de test.
Het oppervlak is makkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken.
Het oppervlak is makkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken.
Het gewicht en de dimensies zijn bovengemiddeld.
Het gewicht en de dimensies zijn bovengemiddeld.
Het scherm heeft een mat oppervlak...
Het scherm heeft een mat oppervlak...
en heeft een resolutie van 1920x1080, wat veel is voor een 15" notebook.
en heeft een resolutie van 1920x1080, wat veel is voor een 15" notebook.
De kleuren zijn rijk aan contrast en bedekken aardig wat kleurruimte.
De kleuren zijn rijk aan contrast en bedekken aardig wat kleurruimte.
Er zitten sterke componenten aan de binnenkant...
Er zitten sterke componenten aan de binnenkant...
...zoals een Core i7-620M dual core en een Nvidia Quadro FX880M grafische kaart,
...zoals een Core i7-620M dual core en een Nvidia Quadro FX880M grafische kaart,
...alleen de harde schijf ligt wat achter op de andere zwaar presterende onderdelen.
...alleen de harde schijf ligt wat achter op de andere zwaar presterende onderdelen.
De poorten aan de rechterkant zitten netjes achteraan.
De poorten aan de rechterkant zitten netjes achteraan.
De BluRay combo drive is nogal luidruchtig met het afspelen van BluRay discs.
De BluRay combo drive is nogal luidruchtig met het afspelen van BluRay discs.
Het gebied onder het toetsenbord is zeer stevig en laat geen zwakke plekken zien.
Het gebied onder het toetsenbord is zeer stevig en laat geen zwakke plekken zien.
Er is een vingerafdruklezer als veiligheidsfeature.
Er is een vingerafdruklezer als veiligheidsfeature.
De lichtsensor bedient de helderheid van het scherm automatisch.
De lichtsensor bedient de helderheid van het scherm automatisch.
Uiteraard mag een aansluiting voor een docking poort niet ontbreken.
Uiteraard mag een aansluiting voor een docking poort niet ontbreken.

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP ZBook Studio G5 (i7, P1000, 4K) Workstation
Quadro P1000, Core i7 8750H, 15.6", 2.091 kg
Kort testrapport HP ZBook 14u G5 (i7-8550U, Pro WX 3100) Workstation
Radeon Pro WX 3100 Mobile, Core i7 8550U, 14", 1.576 kg
Kort testrapport HP ZBook 15u G5 (FHD, i7-8550U) Workstation
Radeon Pro WX 3100 Mobile, Core i7 8550U, 15.6", 1.914 kg

Test Bibliothek

  • Weitere eigene Testberichte

  • Verfügbare externe Tests sortiert nach Displayformat

  • Verfügbare externe Tests sortiert nach Grafikkarte
  • Suche nach Testberichten in der umfangreichen Bibliothek von notebookCHECK.com

Vergelijk prijzen

HP Elitebook 8540w on Ciao

Pro

+Uitgebreide interface mogelijkheden
+Zeer goed scherm
+Zeer goede behuizing
+Zeer goede prestaties
+Zeer goed toetsenbord
+Veel mogelijke applicaties
+Goede grafische prestaties
+Goede uitbreidingsmogelijkheden
+Veel mogelijke accessoires
+Relatief lage emissies
+Goede stand-by batterijduur
+3 jaar garantie
 

Contra

-Nauwkeurigheid van de scharnieren
-Trage kaartlezer
-Ventilator na periode van belasting
-Geen email of live chat ondersteuning
-Korte batterijduur onder belasting
-Poorten zitten dicht op elkaar
-Nogal zwaar

In het kort

Wat we goed vonden

De van het begin tot het einde goede en gebalanceerde prestaties voor een 15" notebook.

Wat we misten

Een geoptimaliseerde ventilator, een snellere kaartlezer en wat duidelijkere fabrieksinformatie.

Wat ons verraste

Dat HP erin is geslaagd zo goed een over het algemeen succesvolle notebook neer te zetten. Er is nauwelijks iets te wensen over.

De concurrentie

Lenovo W510, Dell Precision M4500 of de Fujitsu Celsius H700. De laatste is beschikbaar met een FullHD scherm, Core i7-620M en Quadro FX880M beginnend vanaf 1500 euro.

Beoordeling

HP Elitebook 8540w - 04-12-2010 v2(old)
Tobias Winkler

Behuizing
96%
Toetsenbord
98%
Aanwijsapparaat
95%
Aansluitmogelijkheden
95%
Gewicht
74%
Batterij
79%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
76%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
84%
Luidheid
77%
Extra punten
92%
Gemiddelde
87%
90%
Workstation - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP Elitebook 8540w Notebook
Tobias Winkler, 2010-07- 9 (Update: 2013-06- 6)