Notebookcheck

Testrapport HP EliteBook 8540p Notebook

Tobias Winkler, 15-07-2010

De gouden jongen? de HP Elitebook 8540p bevind zich tussen de HP Probook 6540b en de HP Elitebook 8540w zowel door zijn prijs als door de prestaties. Zij die nieuwsgierig zijn naar de prestaties van deze notebook, vinden alle nodige informatie in het volgende uitgebreide testrapport.

De HP EliteBook 8540p is bedoeld voor gebruikers die kwaliteit, robuustheid en betrouwbaarheid van hun notebook eisen, maar niet per se zeer hoge prestaties nodig hebben. Daarom wordt de 8540p niet geleverd met een high-end Intel quad-core processor en de NVIDIA Quadro of ATI Fire Pro grafische kaart. Zelfs de Full HD-weergave, die we kennen van de HP8540w model, is niet beschikbaar voor deze serie. De gebruiker hoeft zich echter geen zorgen te maken over de garantieperiode, de kwaliteit van de behuizing en de beschikbare poorten op de laptop. Deze drie punten maken de 8540p is veel beter dan de goedkopere HP ProBook 6540b. uiteindelijk, zullen de kopers veel aandacht besteden aan de specificaties van elk model en diegene kiezen die het best bij hun behoeften past. Ons testmodel is uitgerust met de Intel Core i5-540m, 2GB DDR3 RAM, 250 GB harde schijf, Nvidia 5100 NVS graphics, WVA HD+ scherm en het Windows 7 Professional 32bit besturingssysteem. De prijs van deze variant van de 8540p is 1400 euro (adviesprijs). De goedkoopste variant kost 1300 euro en wordt geleverd met een WXGA scherm.

Behuizing

De behuizing is bijna identiek aan die van de HP 8540w. De felle kleur reflecties van de aluminium oppervlakken zijn hetzelfde en dus vinden we het moeilijk om het verschil tussen de twee modellen te zien. De behuizing is erg stevig, van hoge kwaliteit, en makkelijker schoon te maken dan de behuizing van de HP 8540w. Helaas vonden we de scharnieren te vast, zelfs in de HP8540p, wat nogal vervelend is voor een laptop van deze prijsklasse. Wilt u meer weten, lees dan ons uitgebreid testrapport van de HP Elitebook 8540w.

Connectiviteit

De beschikbare poorten en apparaten zijn ook vrijwel identiek aan die van de HP 8540w. Het enige verschil is dat er geen Blu-ray optisch station is en het besturingssysteem is de 32 bit versie van Windows 7 Professional. Een opslagmedium kan worden besteld bij HP Support en de 64 bits versie van Windows 7 Professional kan worden opgenomen in de levering. Bovendien is Windows XP Professional beschikbaar als een downgrade-optie in de levering van de laptop. De poorten werken allemaal op dezelfde gebruikelijke snelheid, behalve voor de USB-poorten die de nieuwe 3.0-standaard zijn. Helaas geldt dit niet voor de trage kaartlezer van Ricoh. Hoewel de VGA-output op 1280x1024 pixels helder en scherp is, is bij ons testmodel de beeldoutput via deze poort nogal onduidelijk. Toch moet de poort voldoen voor occasioneel gebruik. Meer details over de poorten van de 8540w kan worden gevonden onder HP Elitebook 8540w.

Voorkant: Kaartlezer
Voorkant: Kaartlezer
linkerkant: 2x USB, Display poort, eSata, 1x USB, firewire, audio
linkerkant: 2x USB, Display poort, eSata, 1x USB, firewire, audio
Achterkant: Batterij, VGA, Voeding
Achterkant: Batterij, VGA, Voeding
Rechterkant: SmartCard lezer, Dvd-brander, 2x USB 3.0, LAN, modem, Kensington security slot
Rechterkant: SmartCard lezer, Dvd-brander, 2x USB 3.0, LAN, modem, Kensington security slot

Invoer apparaten

Identiek aan de HP 8540w, daarom enkel een kort overzicht:

Toetsenbord

Zeer goed toetsenbord met verschillende functies, een numeriek gedeelte en achtergrondverlichting (in de rand van het scherm).

Touchpad

Goed touchpad zonder multitouch feachures, maar makkelijk te gebruiken met rubberen toetsen

Pointstick

Goede interface, maar, de gebruiker zal er aan moeten wennen

Toetsenbord met numerniek gedeelte
Toetsenbord met numerniek gedeelte
Touchpad met rubberen toetsen
Touchpad met rubberen toetsen
Touchpoint als alternatief
Touchpoint als alternatief

Scherm

HP biedt de Elitebook 8540p aan met twee verschillende 15.6" niet-reflecterende LED dispays. Het ene scherm heeft een WXGA resolutie (1366x768, 100dpi) en het andere heeft een full HD-scherm, met een resolutie van 1600x900 pixels en 117 dpi (deze versie is beschikbaar in het testmodel). Het evenwicht tussen de resolutie en de grootte van het scherm zal optimale prestaties leveren door de iconen en letters op het scherm goed te tonen.

Hoewel de panelen voor de HP 6540b werden gemaakt door GMO en LG, is de versie die geïnstalleerd is in de Elitebook van AU Optronics. Het contrast, lichtsterkte en helderheid liggen een niveau hoger dan het scherm van de GMO en LG en geven een algemene goede indruk.

242
cd/m²
243
cd/m²
228
cd/m²
253
cd/m²
246
cd/m²
240
cd/m²
260
cd/m²
252
cd/m²
246
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 260 cd/m² Gemiddelde: 245.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 246 cd/m²
Contrast: 879:1 (Zwart: 0.28 cd/m²)

Dit zijn de resultaten van de schermmetingen: de helderheid varieert van 228 cd / m² tot 260 cd / m², en heeft een gemiddelde van 246 cd / m²; Bovendien, ligt de lichtspreiding op 88%. Al deze waarden zijn eigenlijk goed. De volledige helderheid is nog steeds beschikbaar is wanneer de laptop op de accu werkt, en het matte scherm zorgt ervoor  dat de laptop ook buitenshuis goed gebruikt kan worden. Alleen direct zonlicht kan het zicht belemmeren tijdens het gebruik buiten.

De contrast waarde van 879:1 is boven het gemiddelde en resulteren in een donkere zwart. Zelfs de kleuren profiteren van een goed contrast. Het kleurbereik van het scherm ligt duidelijk boven dat van de gemiddelde laptop met 82,5% van de sRGB bereik. Toch zullen de meeste ambitieuze foto bewerkers teleurgesteld zijn als ze een notebook vereisen die kan omgaan met het volledige sRGB spectrum.

HP 6540b (t) vs HP 8540p
HP 6540b (t) vs HP 8540p
sRGB (t) vs HP 8540p
sRGB (t) vs HP 8540p
HP 8540w (t) vs HP 8540p
HP 8540w (t) vs HP 8540p

Hetzelfde geldt voor de kijkhoeken. Horizontaal en verticaal zijn de kijkhoeken veel stabieler dan normaal, Maar een ervan krijgt redelijk vroeg te maken met kleur- en helderheidsveranderingen. De 'leesbaarheid' van de weergegeven inhoud blijft min of meer constant. Verbleken en inversie van de kleur van de inhoud kunnen voorkomen bij extreme kijkhoeken wanneer het display snel wordt aangepast.

Kijkhoeken van de HP EliteBook 8540p
Kijkhoeken van de HP EliteBook 8540p

Prestaties

De HP EliteBooks 8540 maken allemaal gebruik van de Intel chipset QM57. De snelste processor die momenteel beschikbaar voor de "p"-reeks is de Intel Core i7 CPU-620m, waarmee we al vertrouwd zijn door de 8540w. Quad-cores zijn niet beschikbaar, evenmin als een derde of vierde RAM-sleuf. Ons testmodel is uitgerust met de Intel Core i5-540m processor heeft een speciale nVidia NVS 5100 grafische chip net als alle andere 8540p modellen. Het RAM-geheugen bedraagt een slechts 2 GB, en kan gemakkelijk benaderd worden via het klepje aan de onderkant van de notebook. Het primaire slot van de 8540w ligt onder het toetsenbord.

De technische specificaties van de Core i5 dual-core CPU bevatten de huidige technologie zoals Turbo Boost (tot 3,06 GHz in enkele draad), "Hyperthreading" (2 threads per kern - in feite een simulatie van 2 extra cores ter beschikking stellen zodat het totale aantal cores gelijk is aan 4 en dus wordt een quad core gesimuleerd),de geïntegreerde grafische chip (uitgeschakeld, geen Optimus) en 3 MB L3-cache. De "Turbo Boost" en "Hyperthreading" functies bieden de gebruiker kans de CPU tot het uiterste te pushen. De CPU kan worden overclocked tot 3,06 GHz voor de programma's die alleen gebruik maken van één enkele kern. Plus, multi-core software zal profiteren van de hyperthreading-functie, waarbij 2 extra aders worden gesimuleerd om vier threats tegelijk draaien.

Systeem informatie: CPUZ CPU
Systeem informatie: CPUZ cache
Systeem informatie: CPUZ Mainboard
Systeem informatie: CPUZ RAM
Systeem informatie: CPUZ RAM SPD
Systeem informatie: GPUZ
Systeem informatie: HDTune
Systeem informatie van de HP EliteBook 8540p
SPECViewperf resultaten
SPECViewperf resultaten
SPECViewperf in vergelijking met de anderen
SPECViewperf in vergelijking met de anderen
Video conversie via CUDA
Video conversie via CUDA
iTunes MP3 naar AAC conversie
iTunes MP3 naar AAC conversie

De CPU benchmark resultaten liggen zoals verwacht tussen die van de Intel Core i7-620m en de Intel Core i5-430. De wPrime 1024M berekening resulteerde in 576 seconden en de Cinebench R10 (32 bit) gaf een resultaat van 3179 punten (single core) en 7028 punten (multi core). MP3 naar AAC conversies werden uitgevoerd op 29,8 keer de normale snelheid door de processor, en in dit geval is de processor van het testmodel zwakker dan de i5-520m van de Sony Vaio B11 met 33,4 maal de normale snelheid. Er zijn veel redenen voor deze tragere prestaties, bijvoorbeeld: het systeem (32/64 bit), beschikbaar RAM-geheugen (2GB / 4GB), chipset (QM57 / HM55) en software (iTunes 32/64bit). De Turbo Boost functie liet niets speciaal zien

In onze benchmark lijst, werd de CPU van ons testmodel gerangschikt op de 22e plaats. Dit laat het potentieel van de processor zien. Verschillende uitgebreide weergaves en het omzetten van taken bracht het systeem tot de limiet. Typische taken, zoals internet, office, fotobewerking, etc kunnem makkelijk worden gebruikt in energiebesparende modus, omdat zij niet veel rekenkracht vergen van de hardware.

Terwijl de Quadro grafische kaarten zijn ontworpen voor professionele 3D-programma's, is de NVD familie van grafische chips gemaakt om compact, robuust en betrouwbaar te zijn. Vooral CAD programma's vergen veel van de GPU en de NVS grafische kaarten zijn niet bedoeld voor zulke graphics-intensieve programma's, ze komen niet in de buurt van de Quadro FX880M grafische kaart, die vergelijkbare specificaties van hardware heeft, maar specifiek ontworpen is voor grafisch-intensieve programma's ( zie SPECviewperf resultaten). Aan de andere kant, 3D Mark `06 / Vantage, Cinebench R10 OpenGL Shading en video conversie via CUDA alle werken zonder rendementsverlies. Het systeem scoord 2534 punten in de 3D Mark Vantage benchmark en ligt dus op hetzelfde niveau als een Geforce GT240M of GT330M. In de Cinebench R10 OpenGL shading benchmark (32bit), was de eindscore 3602 punten, dit resultaat is ongeveer 1000 punten minder dan dat van de relatief professionele Quadro-kaart FX880M. Tot slotnog even de SPECView resultaten, samengevat is de NVS niet OpenGL-geoptimaliseerd en wordt in sommige gevallen verslagen door de Quadro-serie.

De video conversie door de GPU, met behulp van CUDA, heeft veel voordelen. De belasting van het systeem wordt enorm verlaagd, en afhankelijk van het type CPU dat geïnstalleerd is in het systeem, kan deze taak aanzienlijk worden versneld. Sinds Intel de Core ix processors introduceerde,is de winst in prestatie niet meer zo significant, maar in grotere projecten is het eindresultaat zeker beter.

De nVidia NVS5100 kan schitteren wanneer de converter "Badaboom"gebruikt wordt, die biedt een goede ondersteuning van CUDA. Het systeem converteerd onze test film in H.264-formaat in een resolutie van 427x320 pixels met 73,2 fps. Het CPU-gebruik is slechts 20% tijdens deze omzetting. De NVS5100 is erin geslaagd om hetzelfde niveau te bereiken als de Quadro FX880M van de 8540w workstation.

Ons tweede test programma, de Cyberlink Mediashow Espresso, werdt niet ondersteund door de Quadro FX880M noch door de NVS5100. Dus moet de omzetting van de "Full HD" H.264-test trailer volledig door de CPU worden gedaan in H.264-formaat met een resolutie van 480x270 pixels. Het resultaat van 74 seconden heeft ons enigszins verbaasd, omdat de ProBook, met een i5-430 CPU (Intel HD), 44 seconden en de Sony Vaio VPC-B11 (Intel HD), met een Core i5-520m, slechts 11 seconden nodig had voor de dezelfde taak. Ter vergelijking: deze taak werd vervolledigd door Badaboom met CUDA en de NVS5100 in 40 seconden.

DPC Latency Checker
DPC Latency Checker
DPC zonder LAN, W-LAN, Modem, USB 3.0, FW
DPC zonder LAN, W-LAN, Modem, USB 3.0, FW

Uit de DPC Latency checker blijkt dat dezelfde problemen opduiken bij de 8540p als bij de HP8540w. Tal van DPC vertragingen liggen in het rode gebied en zijn reden tot zorgen, zoals het gebruik van externe apparaten kan worden gehinderd door deze vertragingen. Synchronisatie fouten zijn bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk. We hebben de W-LAN, de LAN, de modem, de USB 3.0 host controller en de IEEE1394-controller gedeactiveerd. Dit leidde tot een lichte verbetering, maar nog steeds bleef een groot deel van de timings rood. Dus het wordt aangeraden dat de kopers van deze laptop enige tijd besteden aan het controleren van fouten en het bijwerken van de drivers.

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7028
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3179
Cinebench R10 Shading 32Bit
3602
Help
PCMark Vantage Result
5863 punten
Help
5.5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.6
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.5
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

Programma's leveren over het algemeen goede prestaties, wat ook wordt bevestigd door het resultaat in de PC Mark Vantage benchmark, 5863 punten. Het verschil tussen de 8540p en de 8540w is ongeveer 1700 punten. De harde schijf en het RAM-geheugen zijn deel van de reden waarom de 8540p langzamer presteert. Omdat het RAM-geheugen slechts één module van 2 GB bedraagt, testten we het systeem opnieuw na het installeren van een tweede 2 GB module in het beschikbare vrije slot. In de volgende PC Mark Vantage test hebben we geconstateerd dat de 8540p 6773 punten scoord. Hoewel de RAM upgrade goedkoop is, is het veranderen van de harde schijf prestaties niet zo gemakkelijk. Hardeschijf-prestaties kunnen alleen aanzienlijk worden veranderd door de schijf te vervangen met een SSD of met 2 harde schijven in RAID-0 array. Zelfs zonder al deze veranderingen zijn de prestaties bij het gebruik van programma's zoals Photoshop Elements, Open Office, Skype en web browsers zoals verwacht, onberispelijk.

3DMark 06 Standard
6325 punten
3DMark Vantage P Result
2634 punten
Help
Seagate Momentus 7200.4 ST9250410AS
Overdrachtssnelheid Minimum: 46.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 100.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 77.8 MB/s
Toegangstijd: 17.6 ms
Pieksnelheid: 60.9 MB/s
CPU-gebruik: 5.4 %

De harde schijf van Seagate heeft een capaciteit van 250 GB en draait op 7200 rpm. Hierdoor is de transfer rate is net iets meer dan 100 MB/s maximaal en 77 MB/s gemiddeld. Deze waarden plaatsen de harde schijf in de klasse van de snelste notebook harde schijven. Aangezien de systeem prestaties zeer hoog zijn, is het verwisselen van de harde schijf met een SSD aanbevolen indien de koper echt de laatste barricade wil verwijderen die volledige prestaties belemmert. Een RAID-0 array tussen twee harde schijven is mogelijk, maar kan tot problemen leiden, zoals in het slechtste geval, volledig verlies van gegevens. Gebruikers die bezorgd zijn over de veiligheid van hun gegevens zouden een RAID-1 array moeten gebruiken. waarbij alle data op de eerste harde schijf gekopierd wordt naar de tweede harde schijf.

Gaming Performance

Wie wir testen - Leistung

Games kunnen vloeiend worden gespeeld op de 8540p als het detail level wordt verlaagd. Bijvoorbeeld: the Sims 3 ( 21 frames per seconde), en Grid (29 fps), lopen bijzonder vlot, ondanks het lage aantal frames per seconde. Aan de andere kant kunnen spellen zoals Anno 1404 redelijk traag zijn aan gelijkaardige frame rates. (19fps)

lage gem. hoge ultra
Racedriver: GRID (2008) 29fps
Sims 3 (2009) 2255821fps
Anno 1404 (2009) 5919fps

Emissies

Systeem Geluidsemissie

Dit is lastig. De HP 8540p is meestal comfortabel stil met een emissie van 31,2 dB(A) (voor dit niveau, moet men eerst de "always on"-optie van de ventilator in de Bios deactiveren. De koeler is nauwelijks merkbaar en werkt op een comfortabele frequentie. Deze toestand is mogelijk tijdens licht gebruik met alle energiebesparende opties aan. Als de HP 8540p recent zwaar gebruikt is, dan zal de ventilator niet steeds terugkeren naar het originele niveau. Bovendien zorgt het motorgeluid van de Seagate harde schijf met een emissie van 34,4 dB(A) voor heel wat achtergrondruis. Als er gegevens op de harde schijf worden opgevraagd, dan kan de emissie oplopen tot 35,2 dB (A). Dus om de emissielevels van de harde schijf te testen haalden we ze uit de laptop en werd hij opgestart met een USB-stick (Linux Mint). De geluidsemissie viel onmiddellijk viel terug naar een veel rustigere 31,2 dB(A). We hadden een soortgelijke ervaring toen we de ProBook testte. In dit geval is een SSD of een tragere harde schijf met een toerental van 5400 misschien beter, maar als gevolg van de respectievelijk hogere kostprijs / lagere doorvoersnelheid, wordt het omwisselen van de de huidige harde schijf wordt aanbevolen. Misschien is dit waarom de huidige configuraties van de HP 8540p geen van bovenstaande bieden.

DVD's maken de HP laptop duidelijk luider, het geluidsemissieniveau ligt op 37,5 dB(A) bij het afspelen van een film. De duidelijk merkbare maximale geluidssterkte van 44 dB(A) is aanvaardbaar als men de prestaties bekijkt, maar is storend voor de meeste gebruikers wanneer het continu is.

Geluidsniveau

Onbelast
31.2 / 33.9 / 36.8 dB (A)
HDD
34.4 dB (A)
DVD
37.5 / dB (A)
Belasting
36.8 / 44.2 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

De verschillende temperaturen van de HP 8540w redelijk matig met een maximum van 42,4 °C, aan de onderkant van de laptop, bij zwaar gebruik. De steunplaats voor de handen warmen op tot ongeveer 30 °C en kunnen dus worden genegeerd. Zonder zwaar gebruik, de bleef het laptop oppervlak onder de 30 °C.

Max. Belasting
 40.1 °C39.3 °C32.8 °C 
 40.2 °C41.6 °C31.3 °C 
 28.6 °C31.5 °C28.9 °C 
Maximum: 41.6 °C
Gemiddelde: 34.9 °C
34 °C40.6 °C41 °C
34.1 °C42.4 °C39.5 °C
31.7 °C36.2 °C33.8 °C
Maximum: 42.4 °C
Gemiddelde: 37 °C
Stroomadapter (max.)  62.3 °C | Kamertemperatuur 23.4 °C

Geluid

De luidsprekers leveren goed geluid dat eerder neigt naar hoge tonen, maar ze kunnen nog steeds een onverstoord geluid lever over een groot volumebereik. Het geluid is goed genoeg voor bijvoorbeeld een kantoorpresentatie die muziek bevat. Voor iets meer, zal de gebruiker op externe luidsprekers moeten vertrouwen om echt tevreden te zijn over de geluidskwaliteit.

Batterijduur

De HP 8540p notebook maakt gebruik van een 8-cell batterij met een capaciteit van 73Wh, in plaats van de 68Wh "Longlife" batterij gebruikt in de HP 8540w. De iets hogere capaciteit betekent dat gebruikers blij zullen zijn door een langere runtime, maar het ontbrekende "Longlife" bij de naam betekenen een kortere levenduur. De runtime van het notebook bij mobiel gebruik kan verder worden uitgebreid met een optionele 8-cel reis batterij van 52-Wh (AJ359ET, CA. 120 euro, 455G) of een 12-cel batterij met hoge capaciteit 95-Wh (AT486AA, ca . 130 euro, 800g). Beide worden onderaan aangesloten en kunnen worden aangesloten op de secundaire accu-aansluiting.

Het door ons gemeten stroomverbruik was ongeveer 13,2 W, terwijl de notebook inactief was. Helaas is dit nog steeds hoger dan de stroom die wordt verbruikt door de HP 8540w (12,9 W), maar het blijft nog steeds een zeer lage waarde. Het maximale stroomverbruik was 78,5 W wat ongeveer 6 W minder is dan dat van het werkstation. Bovendien kunnen, bij mobiel gebruik, de energie besparende opties worden ingeschakeld en kan de gebruiker dus gemakkelijk het verbruik verminderen.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.3 Watt
Inactiefdarkmidlight 13.2 / 16.9 / 18.6 Watt
Belasting midlight 58.4 / 78.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Maximum batterijduur (Readers Test)
Readers Test
Minimum runtime  (Classic Test)
Classic Test

In de Battery Eater Readers test ( met alle energiebesparende opties ingeschakeld voor een maximale batterijduur) scoorde de notebook 354 minuten. De Battery Eater Classic test (voor minimale runtime met alle energieverslindende hardware ingeschakeld en maximale helderheid) hield de laptop het 110 minuten uit. In het praktische test, met aangepaste instellingen, liep de notebook voor 290 minuten met WLAN geactiveerd en 3 uur (178 min.) als we een dvd-film speelden. Al de bovengenoemde activiteiten moesten stoppen met slechts 3% overschot in de batterij.

De HP 8540p slaagt erin een runtime te bereiken van maximum 6 uur, en laat dus alledaags gebruik zeer goed toe en de optionele 95 Wh batterij verdubbelt de runtime.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 54min
Surfen met WLAN
4h 50min
DVD
2h 58min
Belast (maximale helderheid)
1h 50min

Samenvatting

De HP 8540p biedt een stuk minder in vergelijking met de workstation 8540w, maar presteerd nog steeds erg goed. De CPU behoort tot een iets tragere serie, het RAM-geheugen en de harde schijf zijn kleiner, en het scherm heeft een lagere resolutie, maar is van goede kwaliteit. alles bij elkaar heeft de HP 8540p veel te bieden met de vooraf geïnstalleerde 32-bits versie van Windows 7 Professional.

De NVS Nvidia 5100 is niet echt geschikt voor CAD-projecten in tegenstelling tot de Quadro FX 880. Maar, in alle andere gevallen presteren de grafische kaarten even goed.

Helaas heeft de HP EliteBook 8540p een paar kleine afwerkingsfoutjes en de koeling lijkt soms een eigen leven te lijden.

Aan de andere kant, de behuizing, de verschillende poorten en de 3 jaar garantie zijn zeer goed. De levensduur van de batterij en de prijs zijn ook veel beter dan die van de HP8540w.

De HP EliteBook 8540p vult de hiaten in tussen de HP ProBook 6540b en de Elitebook 8540w, omdat hij een goede balans bied tussen prestaties, poorten, prijs en kwaliteit.

HP EliteBook 8540p
In dit testrapport: HP EliteBook 8540p
In dit testrapport: HP EliteBook 8540p

Specificaties

HP EliteBook 8540p
Grafische kaart
NVIDIA Quadro NVS 5100M - 1024 MB, Core: 550 MHz, Geheugen: 790 MHz, DDR3, 8.17.11.9805 - nVidia Forceware 198.05
Geheugen
2048 MB 
, 1x 2GB PC3-10600s, max. 8GB in 2 slots
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, AUO01EE, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM57 Express Chipset
Opslag
Seagate Momentus 7200.4 ST9250410AS, 250 GB 
, 7200 rpm
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 5 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Modem, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Hoofdtelefoon, microfoon, Card Reader: XD, MMC, MMS Pro/ Duo, SD, SDHC, Lichtsensor, 2x USB 3.0
Netwerkmogelijkheden
Intel 82577LM Gigabit Network Connection (10/100/1000MBit), Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN (a/b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR
Optische drive
HP CDDVDW TS-L633N
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 37 x 372 x 251
Batterij
73 Wh Lithium-Ion, 8 cellen, 14.4V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 32 Bit
Camera
Webcam: 2.0 MP
Bijkomende functionaliteiten
36 Maanden Garantie
Gewicht
2.94 kg, Voeding: 550 g
Prijs
1400 Euro

 

De HP 8540p heeft dezelfde behuizing als de 8540w
De HP 8540p heeft dezelfde behuizing als de 8540w
Natuurlijk is er ook een vingerafdruk scanner.
Natuurlijk is er ook een vingerafdruk scanner.
2.0 MP webcam en toetsenbord achtergrondverlichting zijn ook beschikbaar.
2.0 MP webcam en toetsenbord achtergrondverlichting zijn ook beschikbaar.
Zeer goed toetsenbord met numeriek blok en point-stick.
Zeer goed toetsenbord met numeriek blok en point-stick.
Zeer stevige en confortabel koele steunplaatsen voor de handen.
Zeer stevige en confortabel koele steunplaatsen voor de handen.
Het kleine verschil in de naam is een indicator voor de mindere prestatie bij CAD programma's
Het kleine verschil in de naam is een indicator voor de mindere prestatie bij CAD programma's
...maar heeft wel een licht-sensor aan de voorkant.
...maar heeft wel een licht-sensor aan de voorkant.
Het test model heeft geen blu-ray station...
Het test model heeft geen blu-ray station...
De VGA-poort levert een lagere beeld kwaliteit dan de HP 8540w
De VGA-poort levert een lagere beeld kwaliteit dan de HP 8540w
Zelfs de voorkant bevat veel poorten die dicht opeen staan.
Zelfs de voorkant bevat veel poorten die dicht opeen staan.
beide USB 2.0 poorten achteraan zijn ietwat te dicht opeen gezet en niet gemaakt voor dikke usbsticks.
beide USB 2.0 poorten achteraan zijn ietwat te dicht opeen gezet en niet gemaakt voor dikke usbsticks.
De kaartlezer is zeer traag met een snelheid van 1.7 MB/s.
De kaartlezer is zeer traag met een snelheid van 1.7 MB/s.
...aan de andere kant zijn de afwerking en materiaalqualiteit zeer goed.
...aan de andere kant zijn de afwerking en materiaalqualiteit zeer goed.
...hierdoor zijn andere delen van de notebook een beetje bij elkaar gedrukt...
...hierdoor zijn andere delen van de notebook een beetje bij elkaar gedrukt...
Maar, de scharnieren nemen te veel plaats in.
Maar, de scharnieren nemen te veel plaats in.
De look van geborseld alluminium wordt alleen benadrukt door het stylisch design.
De look van geborseld alluminium wordt alleen benadrukt door het stylisch design.
dit heeft een positief effect omdat het makkelijker te poetsen is.
dit heeft een positief effect omdat het makkelijker te poetsen is.
Verschil: Het alluminium oppervlak is zilver inplaats van antraciet kool-zwart
Verschil: Het alluminium oppervlak is zilver inplaats van antraciet kool-zwart
De batterij heeft een grotere capaciteit maar heeft geen "longlife" toegevoegt aan zijn naam.
De batterij heeft een grotere capaciteit maar heeft geen "longlife" toegevoegt aan zijn naam.

Vergelijkbare apparaten

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP EliteBook 840 G5 (i5-8250U, SSD, Full HD) Laptop
UHD Graphics 620, Core i5 8250U, 14", 1.541 kg
Kort testrapport HP ProBook 440 G5 (i5-8250U, FHD) Laptop
UHD Graphics 620, Core i5 8250U, 14", 1.552 kg
Kort testrapport HP Elitebook Folio 1040 G4 (FHD, 7820HQ) Laptop
HD Graphics 630, Core i7 7820HQ, 14", 1.519 kg
Kort testrapport HP EliteBook 755 G4 (AMD PRO A12-9800B) Laptop
Radeon R7 (Bristol Ridge), Bristol Ridge PRO A12-9800B, 15.6", 1.834 kg
Kort testrapport HP EliteBook 850 G4 (Core i5, Full HD) Laptop
HD Graphics 620, Core i5 7200U, 15.6", 1.883 kg

Links

Vergelijk prijzen

HP EliteBook 8540p on Ciao

Pro

+Zeer goede plaatsing van de beschikbare poorten
+Zeer stevige behuizing
+Goede prestaties
+Goed scherm
+Zeer goed toetsenbord
+Goede grafiesche prestaties (buiten het gebruik van CAD)
+Verscheidene gebruiksmogelijkheden
+lage emissies
+Uitgebreide keuze aan accesoires (mits bijbetalen)
+Goede levensduur van de batterij
+3 Jaar garantie
 

Contra

-Kleine Afwerkingsfoutjes
-Ietwat zwaar
-Zeer trage kaartlezer
-Op sommige plaatsen is de afstand tussen de poorten een beetje klein
-Onvoldoende documentatie en support
-Koeling sturing

In het kort

Wat we goed vonden

Scherm, kwaliteit, prestaties, en poorten.

Wat we mistten

Een goed ventilator controle.

Wat ons verraste.

Het eerder zware gewicht van de nieuwe pro- en elitebooks van HP

De competitie

...is allerminst gevarieerd. men kan kiezen uit verschillende configuraties van veel verschillende modellen. Terwijl sommige bedrijven, zoals Lenovo en  

Dell, een uitgebreide keuze aan modellen hebben, brengen bedrijven zoals Toshiba slechts drie verschillende configuraties van de Tecra modellen.

Bijvoorbeeld: Dell Latitude E6510, Lenovo T510, Lenovo W510, HP Probook 6540b, HP Elitebook 8540w, Fujitsu Celsius H700, Tecra S11, etc.

Waardering

HP EliteBook 8540p - 04-12-2010 v2(old)
Tobias Winkler

Behuizing
96%
Toetsenbord
98%
Aanwijsapparaat
95%
Aansluitmogelijkheden
96%
Gewicht
74%
Batterij
86%
Beeldscherm
88%
Gaming-performance
76%
Applicatie-performance
89%
Temperatuur
89%
Luidheid
79%
Extra punten
92%
Gemiddelde
88%
90%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP EliteBook 8540p Notebook
Tobias Winkler, 2010-07-15 (Update: 2013-06- 6)