Notebookcheck

Testrapport HP EliteBook 2540p Subnotebook

Sebastian Jentsch, 30-08-2010

Zonder compromis. Een krachtige subnotebook met een lange batterijduur? HP heeft zoveel mogelijk in deze 12.1 inch machine gepropt. De kleinste van de Elitebooks heeft een Core i7, samen met draadloze technologie van WLAN tot GPS en pporten van Firewire tot docking. Er was zelfs nog ruimte voor een DVD drive.

HP EliteBook 2540p WK302EA: Turbo prestaties en batterijduur dankzij de zuinige Core i7-640LM?
HP EliteBook 2540p WK302EA: Turbo prestaties en batterijduur dankzij de zuinige Core i7-640LM?

Sommige mensen hebben een normale notebook voor op het kantoor en een subnotebook voor op reis. Als je liever niet twee verschillende laptops gebruikt samen met de data synchronisatie problemen die dit met zich meebrengt dan is je enige optie een krachtige subnotebook. In combinatie met een docking station kunnen deze subnotebooks (bijna) net zo krachtig zijn als desktop vervangers. Op reis zijn ze zo zuinig in hun energiebehoeften dat een batterijduur van minstens vier uur haalbaar is.

Ons testmodel is de HP Elitebook 2540p (versie WK302EA) en is slechts 12.1 inch breed maar heeft alle features van een professionele laptop in zijn kleine behuizing gestopt. HP werknemers zijn er zelfs in geslaagd om een optische drive in de behuizing te krijgen zonder poorten weg te laten.

Een machine voor elke situatie. Krachtige subnotebooks zijn niets nieuws in de zakelijke markt - Intel's Core 2 Duo SL en SP processoren bieden al jaren krachtige prestaties in combinatie met een lange batterijduur. Zie bijvoorbeeld de voorganger van dit model, die Elitebook 2530p met een SL9400.

In dit testrapport zien we of de kleinste Elitebook de hoge standaard van zijn voorgangers door kan zetten (in termen van robuustheid, krachtige prestaties, etc.) en tegelijkertijd de zwakke punten kan verbeteren (temperatuur onder zware belasting, slechts twee USB poorten, zeer stijve scharnieren). De vraag is of de Core i7-640LM (2x 2.13GHz) de batterijduur kan verbeteren is met name interessant; de Core 2 Duo in de vorige versie kon de vier uur niet halen.

Behuizing

Compacte behuizing
Compacte behuizing
Vergelijking: 2540p & Aspire 1830T
Vergelijking: 2540p & Aspire 1830T
12.1-inch
12.1-inch
Robuuste constructie van hoge kwaliteit
Robuuste constructie van hoge kwaliteit

Hoewel de krachtige consumenten subnotebooks zoals de Acer Aspire 1830T en de Lenovo U160 (beide met een i5-520UM) plat, dun en lichtgewicht zijn heeft de HP machine duidelijk wat meer massa. Met een gewicht van 1.833 kg, is deze ietwat zwaar in de hand maar de het grote verschil zit hem in de hoogte van 3.4 cm (aan de achterkant) wat 1.6 cm meer is dan de Acer Aspire 1830T.

Het gewicht van de Elitebook en de afmetingen zijn niet echt aantrekkelijk maar maken de behuizing wel zeer robuust en soliede. HP heeft gekozen voor kwalitatief goede en zware materialen, als je op zoek bent naar een lichtgewicht notebook dan zit je hier verkeerd. Wij vinden dat HP wederom een uitstekende keuze heeft gemaakt om de notebook steviger te maken.

We konden de notebook op geen enkele wijze buigen, zelfs met aardig wat kracht. Het gebied onder het toetsenbord bood flink wat weerstand tegen lokale druk. De notebook heeft zoveel hardware dat je verwacht dat deze tot de laatste millimeter gevuld is. Toen we echter de twee toegangsklepjes aan de onderkant opende bleek dit niet het geval. Er is een vrij geheugen slot, en onderop is nog wat vrije ruimte op het moederbord waar nog iets extra's had kunnen zitten.

Het scherm is verrassend stevig. We konden het slechts een klein beetje buigen als we tegenovergestelde hoeken vastpakten. De zilveren oppervlaktes zijn gemaakt van lichtelijk geborsteld aluminium en laat geen vingerafdrukken achter. Het scherm kan ook goed tegen lokale druk. Als je met je vinger stevig tegen het scherm aan drukt buigt deze slechts een millimeter of twee mee. Als je op meer punten tegelijk tegen het scherm drukt geeft deze helemaal niet mee.

De gebruikte materialen (plastic, geborsteld aluminium) voelen koel aan (afhankelijk van hoe hard de laptop moet werken) en zijn krasbestendig. HP heeft gekozen voor metalen scharnieren, net als bij de ProBook serie en de grotere Elitebooks. De scharnieren zitten stevig vast aan de laptop. Drukken en trekken aan de scharnieren heeft geen effect. Ze houden het scherm stevig vast, deze wiebelt totaal niet als je je hand weghaalt. Dankzij het gewicht van de notebook kun je het scherm altijd met één hand openen.

Een zilver gekleurde drukknop, die nogal prominent uitsteekt, zorgt ervoor dat het scherm van het soliede metalen slot afgaat en een halve centimeter omhoog springt. De stevig vastzittende batterij kan ook makkelijk verwijderd worden door eerst haakjes rechts en links los te maken.

Verbindingsmogelijkheden

Docking poort aan de rechterkant
Docking poort aan de rechterkant
ExpressCard/34, i-Link, VGA
ExpressCard/34, i-Link, VGA

Professionals en veeleisende consumenten waarderen een uitgebreide keuze aan poorten. Een docking poort is natuurlijk verplicht bij een laptop in deze prijsklasse. De 2540p heeft alles wat we zouden verwachten van een modern kantoor notebook, inclusief de steeds minder aanwezige modem poort (RJ-11), een scherm poort, een Expresscard/34 en FireWire (i-Link). De schermpoort kan gebruikt worden in plaats van HDMI.

Er was waarschijnlijk geen ruimte meer voor een eSATA poort die gebruikt wordt voor snelle externe harde schijven maar er zit er wel een op het docking station. Als alternatief voor het docking station kun je de i-Link gebruiken, aangezien de meeste eSATA HDD's een gecombineerde controller/poort hebben. USB 3.0 poorten, die beginnen te verschijnen op een aantal consumenten laptops (zoals de Asus N71JV), zijn niet aanwezig.

Je kunt de ExpressCard/34 slot gebruiken om specifieke poorten te vervangen die ontbreken; zo kun je bijvoorbeeld een USB 3.0 controller aansluiten. We vonden de positionering van de twee USB poorten en de ethernet poort aan de achterkant van de laptop prima. Dit betekend namelijk dat de dikke netwerkkabel en twee USB kabel buiten het zicht zijn en uit de weg. De voorganger van dit model, de 2530p, werd bekritiseerd om het hebben van slechts twee USB poorten, een aan de linker- en een aan de rechterkant.

Kleine details zijn belangrijk voor professionele gebruikers en soms kan dat zelfs zijn of de laptop een VGA poort met schroeven heeft. Aan de rechterkant zit het Kensington slot, de Display poort, VGA, FireWire, ExpressCard/34, kaartlezer, docking poort en de audio-uitgang erg dicht bij elkaar. Met zoveel kabels zo dicht op elkaar wordt je bureau een zooitje. Het docking station van de 3540p anticipeert hierop en lost dit probleem op.

We waren bijna de smart card reader aan de linkerkant vergeten. Smart cards zijn login kaarten voor de identificatie van de gebruiker. Grote IT infrastructuren zouden zo'n systeem kunnen gebruiken.

Voor: geen poorten
Voor: geen poorten
Links: stroom, modem, USB 2.0, DVD multibrander, smart card lezer
Links: stroom, modem, USB 2.0, DVD multibrander, smart card lezer
Achter: ethernet, 2 x USB 2.0
Achter: ethernet, 2 x USB 2.0
Rechts: ExpressCard/34, kaartlezer, FireWire, audio/mic combi, VGA, Display Poort, docking poort, Kensington slot
Rechts: ExpressCard/34, kaartlezer, FireWire, audio/mic combi, VGA, Display Poort, docking poort, Kensington slot

HP heeft een docking station specifiek ontworpen voor de 2540p, anders dan voor de grotere Elitebooks en de Probooks. De VU895AA (vanaf €130) is niet bruikbaar in combinatie met andere HP zakelijke notebooks. Hoewel de 14- en 15 inch laptops een docking poort aan de onderkant van de notebook hebben zitten (HP NZ223AA Advanced Docking Station), zit de docking verbinding hier aan de rechterkant.

het station heeft bijna dezelfde poorten als de 2540p (poort replicatie). Daarnaast krijg je ook een eSATA poot en een extra vier USB 2.0 poorten (één powered USB). De laptop laadt ook op als deze verbonden is met het docking station. De ethernet poort is verbonden door het docking station (pass-through). Dit vermijdt conflicten met gedupliceerde netwerk kaarten.

GPS - waar is mijn notebook?

Naast WLAN draft-n (Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN) heeft de 2540p praktisch alle draadloze technologie die je zou willen in een notebook (dit ligt echter wel aan het model). Bluetooth 2.1 is nogal standaard deze dagen. Het wordt pas echt interessant met de HP mobile broadband module (mini PCI Express), die GPS mogelijkheden heeft met gebruik van Globi.

De GPS ontvangen geeft je toegang tot locatie-gebaseerde diensten zoals navigatie of geofencing. Tenminste, als je de juiste software hebt - aangezien deze niet wordt meegeleverd met de 2540p. Ons plezier met de GPS technologie hing dus af van het activeren van onze T-mobile UMTS verbinding via HP's Connection Manager en dan onze locatiegegevens zien door het klikken op GPS. Omdat A-GPS gebruik maakt van het UMTS signaal om je positie te bepalen werkt dit altijd binnenshuis. Een standaard navigatie systeem zal niet werken zonder een directe verbinding met een satelliet. We zien hier vooral professioneel gebruik waarbij het handig is om de informatie over een locatie te zenden of ontvangen met gebruik van je laptop.

Speciaal docking station voor de 2540p VU895AA
Speciaal docking station voor de 2540p VU895AA
Draadloze set-up in de Connection Manager
Draadloze set-up in de Connection Manager
Verbinden via 3G en je GPS positie bepalen
Verbinden via 3G en je GPS positie bepalen

Input Apparatuur

Toetsenbord

De toetsen geven een duidelijk en heldere feedback maar drukken niet al te ver in (ongeveer 2 mm). De pijltjestoetsen zijn duidelijk gescheiden van de rest en komen iets omhoog aan de rechter onderkant. Ze zijn in ieder geval duidelijk te onderscheiden zonder te hoeven kijken. Een apart number pad is niet mogelijk door de grootte van de notebook maar gebruikers kunnen een geïntegreerde numpad inschakelen met gebruik van de function toetsen. De nummers zijn duidelijk gemarkeerd naast de letters op de toetsen.

Het toetsenbord zit stevig vast en geeft de gebruiker een stevig eindpunt bij het tikken, hoewel niet zo hard als op de Elitebook 8440p. De toetsen hebben een prettig anti-slip laagje van rubber. Ze zijn bestand tegen vingerafdrukken.

Touchpad

HP heeft twee mogelijkheden uitgewerkt om hun professionele doelgroep te vriend te houden. Afhankelijk van je voorkeur kun je een traditioneel touchpad gebruiken of de point-stick (Synaptics TouchStyk v2.0). De twee point-stick toetsen zitten onder de spatiebalk. Alle muisknoppen zijn van hard rubber en zijn even zacht als dat ze mat zijn. De knoppen hebben een duidelijk tiklengte en geven een licht, maar voelbare feedback.

Deze muisknoppen overtuigen op alle gebieden. De voelbare feedback en het feit dat ze extreem stil zijn (vooral de point-stick toetsen) geeft ze een flinke streep voor op de rest van de consumenten notebooks.

Het Synaptics touchpad v7.4 is niet erg groot, met een diameter van 7.6 cm. Het touchpad is gevoelig tot op zijn randen. Het pad heeft verticale en horizontale scroll gebieden maar alleen de verticale is gemarkeerd en ook is alleen deze geactiveerd in de initiële stand van de laptop.

Synaptics pads zijn meestal multi-touch pads. Deze functionaliteit (pinch zoom, multi-finger gestures, etc) zijn echter niet direct beschikbaar. Deze opties zijn zichtbaar in het settings scherm en moeten eerst geactiveerd worden met gebruik van de Quick Launch knoppen

Het toetsenbord geeft goede feedback
Het toetsenbord geeft goede feedback
Aparte pijltjestoetsen
Aparte pijltjestoetsen
Touchpad
Touchpad
Point-stick met zijn eigen knoppen
Point-stick met zijn eigen knoppen

Scherm

Helderheidssensor aan de onderkant van het frame
Helderheidssensor aan de onderkant van het frame

Het 12.1 inch (30.7 cm) WXGA scherm van de Elitebook 2540p heeft een inheemse resolutie van 1280x800 (16:10). Het is een mat paneel. Niet zoals de gebruikelijke HD-ready resoluties (1,366 x 768; 16:9), is dit format een kleine stap terug naar de 4:3 aspect ratio.

Soms maakt het gebrek aan hoogte het lastig om alles te zien wat je wilt. Grote Excel spreadsheets, website back-ends of zakelijke software met vaste dimesies worden al snel afgesneden door de 800 pixels aan hoogte. Elke individuele gebruiker zal zelfs moeten beslissen of dit een nadeel voor hem of haar is. Veel mensen zullen de WXGA resolutie prima vinden en helemaal niet te smal.

Voor een zakelijke subnotebook is het scherm acceptabel maar niet perfect. De anti-glare laag minimaliseert reflecties maar de zwarte waarde van 1.45 en de contrast ratio van 139:1 zijn erg laag.

Een afwijking van de Elitebooks is het gebruik van de Display Poort in plaats van HDMI. Deze stelt je in staat om externe monitors aan te sluiten met een resolutie van maximaal 2560x1600. HDMI zou je dezelfde resolutie geven maar HP zou dan een licentie moeten kopen voor het gebruik ervan. Een 22 inch Display Port scherm is al te koop voor maar €190.

186
cd/m²
181
cd/m²
191
cd/m²
198
cd/m²
202
cd/m²
196
cd/m²
202
cd/m²
199
cd/m²
197
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 202 cd/m² Gemiddelde: 194.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 90 %
Helderheid in Batterij-modus: 167 cd/m²
Contrast: 139:1 (Zwart: 1.45 cd/m²)

Deze subnotebook heeft niet echt een erg helder scherm, met een gemiddelde waarde van 195 cd/m². Perfecte heldere schermen die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis hebben 230 to 300 cd/m² nodig. De verdeling van de helderheid is wel uniform met 90% en het helderste punt van het scherm was 202 cd/m².

De helderheid kan automatisch gereguleerd worden door een ambient light sensor die onder aan het frame zit. De sensor reageert op de helderheid van de kamer door de intensiteit van de LED lampjes in het scherm te veranderen. In het zonlicht wordt het backlight verhoogt naar het maximum; 's nachts kan deze zo laag als 100 cd/m² worden.

De reden voor deze lichtsensor is om energie te besparen en het is rustiger voor je ogen. Aangezien de LED backlighting tussen de 3 en 5 Watt verbruikt is het slim om hier energie te besparen, daarnaast is een te helder scherm in een donkere ruimte niet prettig om mee te werken. De sensor zorgt ervoor dat de gebruiker niet zelf de helderheid aan hoeft te passen. We hebben de sensor gedeactiveerd met de Fn + F11 combinatie tijdens onze helderheid tests.

Is het matte scherm van de notebook geschikt voor buiten? Een anti-reflecterende coating is hierbij een van de belangrijkste vereisten. Hoe we de 2540p ook draaide, er waren geen reflecties op het scherm te zien. De middelmatige maximale helderheid van 195 cd/m² is naar onze menging echter wel te laag. De foto's hieronder laten het scherm zien op een bewlokte dag. Als je direct voor het scherm zit is de helderheid genoeg, maar als je vanaf de zijkant kijkt wordt het scherm al gauw donker. Als het zonlicht te fel is en direct op het scherm staat kun je te weinig zien om te werken.

Zicht van voren (lichtelijk bewolkt)
Zicht van voren (lichtelijk bewolkt)
Zicht van de zijkant (lichtelijk bewolkt)
Zicht van de zijkant (lichtelijk bewolkt)
Zicht vanaf 45°(lichtelijk bewolkt)
Zicht vanaf 45°(lichtelijk bewolkt)

Goede kijkhoeken zijn de basis van een goed scherm en stellen je in staat vanaf de zijkant naar het scherm te kijken zonder verlies van helderheid en kleur. De 2540p scoort op dit vlak maar gemiddeld. De 12.1 inch notebook heeft dezelfde kijkhoeken als ongeveer 80% van de notebooks die we testen - slecht vertikaal, acceptabel horizontaal.

Iemand die naar het scherm kijkt vanaf de zij- of bovenkant ziet zwaar geïnverteerde kleuren en een donkerder beeld. Horizontaal blijven de kleuren duidelijk tot ongeveer 45°. Daarna inverteren de kleuren al snel en gaat de helderheid omlaag. We hadden iets meer verwacht van HP's 'Elite' serie zakelijke notebooks. De Elitebook kan duidelijk niet concurreren met de stabiele kleuren van een desktop monitor.

Kijkhoeken van de HP EliteBook 2540p
Viewing angles for the HP EliteBook 2540p

Prestaties

De krachtigste versie van de Elitebook 2540p heeft een Core i7-640LM processor (2.13 GHz). We verkozen dit model boven het model met een Core i5-540M (2.53Ghz). De 540M verbruikt meer waardoor de batterij dus minder lang meegaat.

De 640LM-Westmere CPU heeft twee cores, beide standaard op 2.13 Ghz geklokt. Dankzij Intel's Turbo Boost technologie ligt de daadwerkelijke snelheid tussen de 2.13 en 2.93 Ghz. De Turbo Boost technologie klokt de indiviuele cores automatisch over als daar behoefte aan is.

De Core i7-640LM's hyper-threading functie voegt nog eens twee virtuele cores toe bovenop de twee echte. Dit betekent dat applicaties gebruik kunnen maken van vier threads. Zoals verwacht werkt Turbo Boost ook in combinatie met de virtuele cores.

De 640LM heeft een TDP van 25 watt, inclusief de geheugen controller en Intel Graphics Media Accelerator HD. Voor een zuinige processor lijkt dit nog een hoop. Een Core i5-520UM heeft een TDP van 18 Watt (Acer Aspire 1830T). De Intel HD loopt op 266-566 Mhz (variabel als Turbo Boost niet actief is) en behaald een score van 1.205 in de 3DMark2006 test.

We snappen niet waarom er een nietige 2.048 aan DDR3 geheugen (PC3-10700, Hyundai) op het moederbord zit. Het enige geheugenslot waar je via de onderkant van de laptop bij kan is leeg. We nemen dus aan dat de 2GB aan het moederbord is vast gesoldeerd. Voor een laptop in deze prijsklasse wil je upgraden naar 4GB in plaats van het te doen met slechts 2GB.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ Cache
System information HP EliteBook 2540p

Hoe snel is de Core i7-640LM? We hebben de Cinebench R10 Single test (32 Bit) gebruikt om dat uit te zoeken. Met het gebruiken van slechts een van de vier threads (Turbo Boost tot 2.933 GHz) scoorde het systeem 2.980 punten. Dit is een goede score, ongeveer even goed als die van veel 15-, 17-, en 18 inch multimedia notebooks met een i7-720QM processor die we hebben getest (zoals de Asus G51J of de Dell Precision M6300). Machines met een i5-520M zijn iets sneller met 3.050 punten (bijv. de Samsung NP-R580-JS03DE).

Dit is goed nieuws voor de nieuwe zuinige processors, vooral als je deze vergelijkt met de Core 2 Duo processors, hiervoor de krachtigeste zuinige processors. Een SP9400 (2.4 GHz) loopt achter met 2.650 punten (Dell Latitude E4300), een SL9400 (1.86 GHz) haalt slechts 2.205 punten (Lenovo Thinkpad X200s), en de langzaamste Core 2 Duo processor, de SU9400 (1.4 GHz), wordt compleet van de kaart geveegd met 1.532 punten (Panasonic Toughbook CF-W8).

Dus de Turbo Boost technologie van de i7 helpt de 2540 goede prestaties te leveren met single-core applicaties. Kan hetzelfde gezegd worden voor multi-threaded berekeningen? We hebben dit getest met de Cinebench R10 Multi (32 Bit) benchmark. Ons systeem scoorde 6.043 punten waarbij de threads een snelheid van tussen de 2.3 en 2.66 GHz hadden. De notebooks met een i7-720QM die in de single core benchmark ongeveer hetzelfde scoorden als ons model lopen nu wat uit met scores tussen de 7.800 en 10.000 punten (bijv de Toshiba Qosmio X500-10V) Een i5-520M is ook iets beter met rond de 6.819 punten (Dell Vostro 3500).

De i7-640LM hoeft zich echter niet zielig te voelen aangezien deze stukken beter is dan de Core i5-520UM voor de consumenten markt (3.368 punten, Aspire 1830T) hoewel de 520UM wel 5.225 punten kan halen als deze overgeklokt is (Asus PL30JT, Asus UL30JT). De SP9400 (5000 punten) en de SL9400 (3.850 punten) worden beide verslagen door de 640LM, net zoals in de single-thread test.

Systeeminformatie overzicht
Systeeminformatie overzicht
Snelheid energiebesparend 1197 MHz
Snelheid energiebesparend 1197 MHz
Snelheid multi-core berekeningen 2659 MHz
Snelheid multi-core berekeningen 2659 MHz
Snelheid single-core berekeningen 2926 MHz
Snelheid single-core berekeningen 2926 MHz
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2980
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
6043
Cinebench R10 Shading 32Bit
1436
Help
PCMark 05 Standard
5734 punten
PCMark Vantage Result
5149 punten
Help
3.6
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.4
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
3.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
4.8
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.2

De zuinige CPU in de Elitebook 2540p is snel, duidelijk sneller dan de oudere Core 2 Duo Low Voltage Elite. Als je verwacht dat de applicatie prestaties van de i7 zeer sterk zullen zijn, dan heb je deels gelijk.

De PCMark Vantage benchmark gaf 5.149 punten als resultaat. Dit is beter dan de i5-520UM (overgeklokt, Asus PL30JT-RO030X, 4.536 punten) en de Acer Aspire 1830T-52U4G32n (niet overgeklokt, 3.950 punten). Hij verslaat zelfs het snelste SP9400 systeem (Dell Latitude E4300, 7.200 rpm HDD) dat 3.732 punten scoorde.

De applicatie prestaties zijn ongeveer hetzelfde als de i5-430M notebooks met gemiddelde GPU's (zoals de HP Probook 6450b WD690E). i7-720QM systemen, afhankelijk van de snelheid van de harde schijf, scoren rond de 5.091 (Deviltech Fire DTX) of 6.255 punten (MSI GX740-i7247LW7P). Je kunt dus zeggen dat de Elitebook 2540p op een echt Core i7 niveau werkt, maar dat kun je ook weerleggen.

3DMark 03 Standard
3477 punten
3DMark 05 Standard
2365 punten
3DMark 06 Standard
1205 punten
Help
Toshiba MK1633GSG
Overdrachtssnelheid Minimum: 21.7 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 59.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 43.4 MB/s
Toegangstijd: 19.8 ms
Pieksnelheid: 77.9 MB/s
CPU-gebruik: 3.3 %

Deze notebook zou iets beter gescoord kunnen hebben in de PCMark Vantage test, ware het niet dat de harde schijf van Toshiba (type MK1633GSG) met een totale capaciteit van 160GB relatief langzaam is. Hij heeft de gebruikelijke snelheid van 5.400rpm maar het is slechts een 1,8-inch microSATA HDD.

HDTune gaf een gemiddelde overdrachtsnelheid van 43.4MB/s. Dit is duidelijk onder het gemiddelde van 2.5-inch harde schijf. Dit is waarom de HDD score in de PCMark Vantage test zo laag was met 3.046 punten.

De harde schijf is de reden voor het grote verschil in prestatie tussen de 2530p en de grotere Elitebooks/Probooks 8540w en 4720s. HP heeft daar standaard een snellere 7200rpm harde schijf in gezet (ongeveer 80MB/s), die leidt tot betere prestaties (PCMark Vantage HDD score: 4.000 punten).

Emissies

Ventilatie rooster
Ventilatie rooster
Ventilator in de behuizing
Ventilator in de behuizing

Systeemgeluid

25 Watt TDP en uitstekende applicatie prestaties. Zal de Elitebook 2540p dan een gat in je broek branden als je deze op je schoot zet? HP heeft een voorbeeld gegeven hoe je een 12.1 inch notebook kunt maken met een krachtige processor zonder dat het een soort draagbare verwarming wordt. Over het web surfen, e-mailen of Excel spreadsheets maken, de notebook kan deze stressvrije activiteiten aan met de ventilator op de laagste stand (31.7 DB(A)). De ventilator kan bij licht gebruik na een tijdje luidruchtiger worden of na een korte periode van hevig gebruik (33.9 dB(A)) maar kalmeert weer na een aantal minuten. De schrijf- en leeskoppen van de harde schijf zijn ook hoorbaar als je je oor tegen de laptop houdt.

Onder belasting, kan het koelsysteem 43.3 dB(A) halen. Dit kan alleen omschreven worden als hard, en is lastig te negeren. We haalden dit niveau echter niet met middelmatig tot zwaar gebruik (3DMark2006, 35 dB(A)), maar alleen met de Furmark en Prime95 stress tests. De laatste laat alle vier de threads van de de Core i7-640LM op 100% werken, wat normaal gesproken nooit voor zal komen. Toen de stresstest voorbij was daalde het geluidsniveau naar 36 dB(A) binnen 20 seconden.

De optische schijf geeft wel reden tot kritiek; tijdens het afspelen van een DVD produceert deze 36.3 dB(A) maar je hoort een constant gefluit op de achtergrond.

Geluidsniveau

Onbelast
31.7 / 33.8 / 33.9 dB (A)
HDD
31.7 dB (A)
DVD
36.3 / dB (A)
Belasting
36 / 43.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)
Stresstest CPU max. 82°C
Stresstest CPU max. 82°C

Temperatuur

Net als het systeemgeluid laag is bij weinig eisende taken, zo is ook de temperatuur laag. Hoewel de kamertemperatuur redelijk hoog was tijdens het testen (24.1°C), was de gemiddelde temperatuur aan de bovenkant nog geen  27°C. De binnenkant was ook voorbeeldig met een temperatuur van 28°C

De onderkant van de laptop gaat tijdens normaal gebruik over de 30°C heen en met 100% gebruik van de CPU haalt deze op plaatsen 43°C (bij het ventilatie rooster). Maar zelfs dan is de gemiddelde temperatuur slechts 33°C. Voor een kleine subnotebook met een krachtige Core i7 processor zijn dit opmerkelijk lage temperaturen.

Ook de temperatuur van de processor is geen rede tot paniek. Bij licht kantoorgebruik laat deze 67°C zien en onder belasting (25 Watt TDP) stijgt dit tot 82°C. Je kunt hieruit afleiden dat het koelingssysteem prima zijn werk doet.

Max. Belasting
 27.6 °C33.5 °C36.5 °C 
 28 °C34.7 °C36.3 °C 
 26 °C26.7 °C28.4 °C 
Maximum: 36.5 °C
Gemiddelde: 30.9 °C
42.8 °C33.7 °C30.5 °C
40.3 °C30.6 °C29.3 °C
34.2 °C28.3 °C27.8 °C
Maximum: 42.8 °C
Gemiddelde: 33.1 °C
Stroomadapter (max.)  48 °C | Kamertemperatuur 22.6 °C
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 30.9 °C / 88 F, compared to the average of 30.7 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.5 °C / 98 F, compared to the average of 35.8 °C / 96 F, ranging from 22 to 57 °C for the class Subnotebook.
(±) The bottom heats up to a maximum of 42.8 °C / 109 F, compared to the average of 40.1 °C / 104 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 26.6 °C / 80 F, compared to the device average of 30.7 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 28.4 °C / 83.1 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.6 °C / 83.5 F (+0.2 °C / 0.4 F).

Luidsprekers

De geïntegreerde stereo luidsprekers zitten onder het touchpad. Hoewel het lijkt alsof ze naar onderen gericht staan, is het geluid wel helder - maar niet erg uitgebalanceerd. Vanwege de kleine membramen in de speakers ontbreekt de bas volledig, waarop het geluid zich te sterk richt op de middelste frequenties. De kwaliteit van het geluid voor muziek kan iets verbeterd worden door 'Virtual Surround' aan te zetten bij de luidspreker opties. Dit maakt het geluid net iets voller.

Als je externe speakers aansluit via de 3.5mm audio output (gecombineerd met een microfoon input), viel het op dat het geluid verrassend hard kan. In een simpele luistertest hoorden we geen gekraak.

Batterijduur

De 2540p is uitgerust met een 62 Wh batterij (5.225 mAh). Dit zorgt ervoor dat de notebook het vier en een half uur (275 minuten) volhoud als je alleen surft op het web. Als je verhoogde processor prestaties vergelijkt met bijvoorbeeld de Core 2 Duo SP9400, dan lijkt deze batterijduur geschikt. De Dell Latitude E4300 met een SP9400 haalde een slechts iets langere batterijduur  (290 minuten).

Echte ultra zuinige processor zoals de i5-520UM behaalden een iets langere batterijduur maar leveren minder prestaties. Een Aspire 1830T haalt, ondanks een batterij met dezelfde capaciteit en een kleiner 11.6 inch scherm, maar 4 uur en 47 minuten in de WLAN test. Dat is maar 12 minuten langer dan onze HP.

Een film afspelen met de geïntegreerde DVD kan vier uur duren (241 minuten). De helderheid was hierbij op 100 cd/m² gezet en de draadloze modules (Bluetooth, WLAN, 3G) waren uitgeschakeld.

Erg zuinige gebruikers zouden de laptop 7 uur en 50 minuten kunnen gebruiken met alle energiebesparende opties aangezet. Deze maximale batterijduur komt van de Battery Eater Reader's test. De helderheid van het scherm was op zijn laagst, de draadloze modules allen uit en de processor stond stil. Dit scenario is echter compleet onrealistisch aangezien geen enkele gebruiker zo lang naar een donker scherm gaat staren zonder programma's.

Als vier en een half uur niet genoeg is dan kun je de 6-cel batterij omruilen voor de HP MS06XL (BS555AA). Deze batterij weegt 330g en geeft je een iets hogere capaciteit van 73 Wh. Deze batterij houdt het dus maar iets langer vol dan de standaard batterij, verwacht iets in de regio van een half uur extra.

62 Wh battery
62 Wh battery
WLAN surfing 275 min.
WLAN surfing 275 min.
DVD film 241 min.
DVD film 241 min.
Idle 470 min.
Idle 470 min.
Heavy use 102 min.
Heavy use 102 min.
UMTS surfing 222 min.
UMTS surfing 222 min.
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
7h 50min
Surfen met WLAN
4h 35min
DVD
4h 01min
Belast (maximale helderheid)
1h 42min

Kleine notebooks met een goede batterijduur hebben meestal ook een laag verbruik. Dit kan ook gezegd worden van de Elitebook 2540p. Het minimale verbruik, als de laptop niets doet, was 7.6 Watt. In energiebesparende modus valt de snelheid van de Core i7-640LM van 2.13 GHz naar 1.2 GHz. Het maximale verbruik terwijl de laptop niets deed was 12.4 Watt. Hiervoor stond alles aan wat eventueel stroom zou kunnen verbruiken (draadloze modules, maximale helderheid, prestatiemodus).

Interessant genoeg was er een groot verschil tussen de waardes als de laptop niets doen en het maximale verbruik tijdens de stress test. Als we alle vier de threads van de i7-640LM volledig benutten en de geïntegreerde Intel HD bezig houden met Furmark dan liet onze multimeter 46.1 Watt zien. Het is dus geen verrassing dat de batterijduur onder zware belasting omlaag schiet naar 1 uur en 40 minuten (Battery Eater Classic). De kleine 65 Watt adapter heeft genoeg capaciteit en bereikt een maximale temperatuur van 48°C tijdens periodes van intensief gebruik.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 7.6 / 11.5 / 12.4 Watt
Belasting midlight 29.4 / 46.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        

Samenvatting

HP EliteBook 2540p WK302EA
HP EliteBook 2540p WK302EA

De HP Elitebook 2540p (versie WK302EA) krijgt van ons een 'Zeer goed' en mag zijn hoofd hoog houden in de subnotebook community. De goed-presterende Core i7-640LM (2x 2.13 GHz, Turbo Boost, hyper-threading) is een waardige opvolger van de zuinige Core 2 Duo processors (De SL/SP series) die hiervoor het sterkst waren. Hoewel de prestaties iets terug worden gehouden door de langzame 1.8 inch harde schijf, naderen deze toch het niveau van krachtige Core i7 systemen (niet zuinig).

De batterijduur van vier en een half uur (WLAN surfen) is redelijk. De notebook voelt vrij zwaar aan met een gewicht van 1,833g (inclusief de 5.225 mAh batterij). Maar de 12.1 inch machine is zo robuust en van hoge kwaliteit dat je er geen problemen mee zult hebben om hem mee te nemen.

Zakelijke gebruikers zullen niet gestoord worden door een luidruchtige ventilator tijdens het werken, noch zal de notebook oncomfortabel heet worden. Het geluidsniveau is niet storend bij normaal gebruik en hetzelfde geld voor de temperatuur.

De Elitebook is zeker elite als het aankomt op de gigantische hoeveelheid poorten (inclusief een docking poort) en de hoge kwaliteit van de input apparatuur inclusief een point-stick. Naast de eSATA en serieële poort was er nog genoeg ruimte voor dezelfde poorten die je krijgt op de grotere Elitebooks en Probooks. Er was zelfs nog ruimte voor een DVD multibrander.

Het systeem in onze testmodel (version WK302EA) heeft een zware marktprijs van €1.550 aangezien deze is uitgerust met een 3G module (inclusief GPS functionaliteit met Globi) en een optische drive. Als je het zonder deze twee kunt stellen dan kun je een 2540p met een i5-540M (2x 2.53) kopen vanaf €1.370. De super-versie met een 160GB SSD en 4GB aan RAM lijkt disproportioneel duur met een prijskaartje van €2.048.

HP EliteBook 2540p: Met een prijskaartje van €1550 niet goedkoop, maar het is de ultieme mobiele machine voor professionele gebruikers
HP EliteBook 2540p: Met een prijskaartje van €1550 niet goedkoop, maar het is de ultieme mobiele machine voor professionele gebruikers
Onder de loep: HP EliteBook 2540p
Onder de loep: HP EliteBook 2540p

Specificaties

HP EliteBook 2540p (EliteBook 2540p Serie)
Grafische kaart
Intel Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics
Geheugen
2048 MB 
, 1333 MHz DDR3 SDRAM
Beeldscherm
12.1 inch 16:10, 1280 x 800 pixel, omgevingslicht sensor, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM57 Express Chipset
Opslag
Toshiba MK1633GSG, 160 GB 
, 5400 rpm, 1.8-Zoll microSATA 16MB
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
1 Express Kaart 34mm, 3 USB 2.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Modem, 1 Kensington Lock, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Koptelefoon, Microfoon combinatie, Card Reader: SD/MMC, Smart Card Reader
Netwerkmogelijkheden
Intel 82577LM Gigabit Network Connection (10/100/1000MBit), Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN (a/b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR, GPS/UMTS/HSDPA
Optische drive
HL-DT-ST DVDRAM GU10N
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 28 x 282.2 x 213.4
Batterij
62 Wh Lithium-Ion, 6-cell 5225mAh HSTNN-IB0R
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 32 Bit
Camera
Webcam: 2MP
Bijkomende functionaliteiten
Windows 7 & XP SP3 Recovery DVDs, PDF Complete SE, 12 Maanden Garantie, spatbestendig toetsebord; HP Night Light toetsenbord verlichting; geïntegreerde Smart Card lezer; TPM 1.2 veiligheids chip; HP vingerafdruk lezer
Gewicht
1.833 kg, Voeding: 263 g
Prijs
1599 Euro

 

Op zoek naar een kleine notebook?
Op zoek naar een kleine notebook?
verbeterd de boel.
verbeterd de boel.
De touch-gevoelige icoontjes boven het toetsenbord reageren snel (hier de volumeknop)
De touch-gevoelige icoontjes boven het toetsenbord reageren snel (hier de volumeknop)
Status LED lampjes aan de voorkant laten de status zien van de draadloze verbinding, de batterij, en de activiteit van de HDD.
Status LED lampjes aan de voorkant laten de status zien van de draadloze verbinding, de batterij, en de activiteit van de HDD.
Wat verbergt dit paneel? De Broadcom Bluetooth module.
Wat verbergt dit paneel? De Broadcom Bluetooth module.
De Elitebook 2540p gebruikt alle beschikbare ruimte voor poorten, er zitten zelfs twee USB poorten en een RJ45 ethernet aan de achterkant.
De Elitebook 2540p gebruikt alle beschikbare ruimte voor poorten, er zitten zelfs twee USB poorten en een RJ45 ethernet aan de achterkant.
Een slimme kaartlezer zit boven de optische drive gepropt.
Een slimme kaartlezer zit boven de optische drive gepropt.
De stevige batterij kan verwijderd worden door deze uit de achterkant de schuiven.
De stevige batterij kan verwijderd worden door deze uit de achterkant de schuiven.
Hij heeft een capaciteit van 62 Wh.
Hij heeft een capaciteit van 62 Wh.
Volledig opgeladen of leeg? Dit kun je makkelijk zien met het status scherm.
Volledig opgeladen of leeg? Dit kun je makkelijk zien met het status scherm.
Onder de batterij kun je een SIM kaart steken.
Onder de batterij kun je een SIM kaart steken.
De toegangsklepjes bieden aan aantal mogelijkheden tot upgraden.
De toegangsklepjes bieden aan aantal mogelijkheden tot upgraden.
De mini PCI Express WLAN (links) en 3D (rechts) modules.
De mini PCI Express WLAN (links) en 3D (rechts) modules.
De nietige 2.048 MB aan DDR3 RAM kun je hier upgraden.
De nietige 2.048 MB aan DDR3 RAM kun je hier upgraden.
De 160GB Toshiba harde schijf wordt beschermd door rubberen kussentjes.
De 160GB Toshiba harde schijf wordt beschermd door rubberen kussentjes.
Het is een 1.8 inch microSATA.
Het is een 1.8 inch microSATA.
On-board GPS! De HP mobile broadband 3G kaart heeft GPS functionaliteit (Globi).
On-board GPS! De HP mobile broadband 3G kaart heeft GPS functionaliteit (Globi).
De 263 gram zware adapter levert tot 65 Watt aan vermogen.
De 263 gram zware adapter levert tot 65 Watt aan vermogen.
De verlichtingsknop naast de webcam
De verlichtingsknop naast de webcam
Het toetsenbord hoeft niet donker te blijven.
Het toetsenbord hoeft niet donker te blijven.
Is elke millimeter voor jou belangrijk?
Is elke millimeter voor jou belangrijk?
Maar hoeft deze niet ultra-dun te zijn?
Maar hoeft deze niet ultra-dun te zijn?
De Elitebook 2540p is een 12.1 inch notebook met een 16:10 ratio,
De Elitebook 2540p is een 12.1 inch notebook met een 16:10 ratio,
met ruimte voor een optische schijf ondanks alle hardware.
met ruimte voor een optische schijf ondanks alle hardware.
Een Core i7-640LM met Turbo Boost.
Een Core i7-640LM met Turbo Boost.
De Elitebook 2540p is krachtig genoeg om de meeste standaard notebooks bij te houden.
De Elitebook 2540p is krachtig genoeg om de meeste standaard notebooks bij te houden.
De vierkante behuizing is gemaakt aluminium en kan goed omgaan met druk, zelfs in het midden.
De vierkante behuizing is gemaakt aluminium en kan goed omgaan met druk, zelfs in het midden.
Het metalen pin vormt het sluitingsmechanisme.
Het metalen pin vormt het sluitingsmechanisme.
En verdwijnt in een opening onder het toetsenbord.
En verdwijnt in een opening onder het toetsenbord.
De laptop gaat alleen open als je stevig op de knop drukt.
De laptop gaat alleen open als je stevig op de knop drukt.
De scharnieren kunnen volledig openen tot  180°.
De scharnieren kunnen volledig openen tot 180°.
Ze zijn gemaakt van metaal en houden het scherm stevig op zijn plek.
Ze zijn gemaakt van metaal en houden het scherm stevig op zijn plek.
Het 1.8kg zware chassis kan extreem goed omgaan met druk.
Het 1.8kg zware chassis kan extreem goed omgaan met druk.
Hetzelfde geldt voor de rest van de notebook.
Hetzelfde geldt voor de rest van de notebook.
Het scherm lijkt op een 4:3 ratio.
Het scherm lijkt op een 4:3 ratio.
Maar het matte 1280x900 scherm is eigenlijk een 16:10.
Maar het matte 1280x900 scherm is eigenlijk een 16:10.
Gaan de lichten uit als je in de trein zit?
Gaan de lichten uit als je in de trein zit?

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Lenovo IdeaPad U160 Subnotebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i5 520UM

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Dell Vostro 3300 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i5 450M, 13.3", 1.93 kg
Kort testrapport over de Dell Vostro 3300
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i5 430M, 13.3", 1.94 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport HP Envy 13t (i7-8550U, MX150, SSD, FHD) Laptop
GeForce MX150, Core i7 8550U, 13.3", 1.21 kg
Kort testrapport HP Spectre 13-af033 (i7-8550U, FHD) Laptop
UHD Graphics 620, Core i7 8550U, 13.3", 1.11 kg
Kort testrapport HP Envy 13-ad006ng (i7-7500U, MX150) Laptop
GeForce MX150, Core i7 7500U, 13.3", 1.3 kg

Vergelijk prijzen

HP EliteBook 2540p on Ciao

Pro

+Krachtig voor een subnotebook
+Lage temperaturen tijdens normaal gebruik
+Geïntegreerde DVD drive
+Laag verbruik
+Goede batterijduur
+Robuuste constructie
+Materialen van hoge kwaliteit
+Toetsenbord geeft goede feedback
+Point-stick en touchpad
+Docking poorten
+Veel poorten
+3G inclusief Globi GPS module
+Goede luidsprekers
+Recovery disc inclusief XP
 

Contra

-Slecht contrast
-Langzame, kleien harde schijf
-Slechts 2GB aan RAM

In het kort

Wat we goed vonden

De behuizing is robuust, kan veel hebben en van hoge kwaliteit. Dit maakt het makkelijk om het gewicht van 1.8kg te dragen.

Wat we misten

Niet echt veel. Misschien een helderder scherm en een sterkere batterij?

Wat ons verraste

Dat de core i7 zo'n goede batterijduur levert terwijl deze ook goed presteert als dat nodig is. Een succesvol compromis tussen prestatie en mobiliteit.

De concurrentie

De Lenovo Thinkpad X100e: 11.6 inch met spartaanse AMD prestaties, of nog beter: de Thinkpad X201 met vergelijkbare hardware. De HP Elitebook 2530p: de voorganger van dit model met een SL9400. De Panasonic Toughbook CF-W8: lichtgewicht en met een SU9400. Consumenten met behoefte aan zware prestaties zouden voor de Core i5-520UM processor moeten gaan vanwege de lage prijs: de Lenovo IdeaPad U160 of de Acer Aspire 1830T.

Beoordeling

HP EliteBook 2540p - 04-12-2010 v2(old)
Sebastian Jentsch

Behuizing
96%
Toetsenbord
94%
Aanwijsapparaat
98%
Aansluitmogelijkheden
80%
Gewicht
89%
Batterij
87%
Beeldscherm
74%
Gaming-performance
53%
Applicatie-performance
88%
Temperatuur
88%
Luidheid
83%
Extra punten
94%
Gemiddelde
85%
88%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP EliteBook 2540p Subnotebook
Sebastian Jentsch, 2010-08-30 (Update: 2013-06- 6)