Notebookcheck Logo

Teleurgestelde ontwikkelaars blazen Unity af nadat bedrijf plan aankondigt om kosten in rekening te brengen voor het installeren van games die daarvoor in aanmerking komen

De Unity Runtime Fee zal verschillende standaard- en opkomende markttarieven hebben. (Bron: Unity)
De Unity Runtime Fee zal verschillende standaard- en opkomende markttarieven hebben. (Bron: Unity)
Unity heeft een berg kritiek over zich heen gekregen nadat het bedrijf plannen had aangekondigd om een Unity Runtime Fee in rekening te brengen voor elke nieuwe installatie van een spel voor titels die daarvoor in aanmerking komen. Volgens het bedrijf zal de vergoeding, die op 1 januari 2024 van kracht wordt, niet meer dan 90% van de klanten treffen. Dit heeft het bedrijf er echter niet van weerhouden om op de vingers getikt te worden door zowel ontwikkelaars als gamers.

Unity, een van de populairste game-engines op de markt, heeft zowel ontwikkelaars als fans boos gemaakt nadat het bedrijf op 12 september bekendmaakte plannen heeft aangekondigd voor een nieuw prijsbeleid op 12 september. Met de naam "Unity Runtime Fee" is het bedrijf van plan om in aanmerking komende ontwikkelaars een vast bedrag te laten betalen voor elke nieuwe kopie van de game die wordt geïnstalleerd.

De nieuwe Unity Runtime Fee gaat in op 1 januari 2024 en is van toepassing op nieuwe game-installaties na 1 januari voor titels die voldoen aan bepaalde criteria voor inkomsten en lifetime game-installaties:

  • Unity Personal en Plus: 200.000 lifetime game-installaties en US$200.000 omzet in de afgelopen 12 maanden.
  • Unity Pro en Enterprise: 1 miljoen levenslange game-installaties en US$1 miljoen aan inkomsten in de afgelopen 12 maanden.

Zodra een titel aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, moeten gebruikers met een Unity Personal/Plus-abonnement een standaardtarief van US$ 0,20 betalen voor elke nieuwe installatie van hun spel. Het tarief is lager voor Unity Enterprise- en Unity Pro-gebruikers, die respectievelijk US$0,02 en US$0,01 tot US$0,15 en US$0,125 moeten betalen, afhankelijk van de installatiedrempel die is bereikt.

Het bedrijf legt uit waarom er een vast bedrag per installatie van een spel in rekening wordt gebracht: "Elke keer dat een spel wordt gedownload, wordt ook de Unity Runtime geïnstalleerd. We geloven ook dat een initiële installatievergoeding makers in staat stelt om de lopende financiële winsten van de betrokkenheid van spelers te behouden, in tegenstelling tot een inkomstenaandeel".

De duidelijke problemen in het nieuwe Unity Runtime vergoedingsbeleid

Aan de oppervlakte lijkt de Unity Runtime Fee vrij eenvoudig. Je betaalt voor elke nieuwe installatie zodra je spel een bepaald niveau van spelers- en monetair succes bereikt. Maar bij nader inzien zijn er nogal wat problemen met het beleid, waarvan de meeste voortkomen uit het verzuim van het bedrijf om duidelijk te maken hoe de nieuwe installaties worden bijgehouden.

Unity legt uit dat het bedrijf "gebruik zal maken van ons eigen gegevensmodel. We geloven dat dit een nauwkeurige bepaling geeft van het aantal keren dat de runtime is gedistribueerd voor een bepaald project". De verklaring is ongetwijfeld vaag en lijkt geen antwoord te geven op de vraag hoe het bedrijf installaties daadwerkelijk gaat meten.

Bovendien zegt Unity dat de vergoeding alleen geldt voor nieuwe installaties. Als je echter al een spel hebt gekocht op Steam en het op meerdere systemen wilt installeren, bijvoorbeeld een PC en een Steam-deckwas het aanvankelijk onduidelijk of de ontwikkelaars een vergoeding zouden moeten betalen voor meerdere installaties door dezelfde gebruiker.

Unity verduidelijkte later dat het geen kosten in rekening zal brengen voor herinstallaties omdat "de geest van dit programma is en is altijd geweest om kosten in rekening te brengen voor de eerste installatie en we hebben geen wens om kosten in rekening te brengen voor dezelfde persoon die doorlopende installaties doet".

Een ander punt van zorg bij het berekenen van spelinstallaties is het probleem van frauduleuze installaties zoals piraterij. Hoe zou Unity onderscheid kunnen maken tussen spelinstallaties van een titel uit een legitieme bron en een illegaal gekopieerde kopie? Opnieuw is het antwoord van Unity vaag en wekt het geen vertrouwen. Het bedrijf beweert dat "we al fraudedetectiepraktijken hebben in onze Ads-technologie die een soortgelijk probleem oplost, dus we zullen die kennis als uitgangspunt nemen. We erkennen dat gebruikers zich hierover zorgen zullen maken en we zullen een proces beschikbaar stellen waarmee ze hun zorgen kunnen voorleggen aan ons fraudelevingsteam".

Er zijn ook problemen met het berekenen van installaties van abonnementsdiensten zoals Game Pass en spellen die worden gedistribueerd via liefdadigheidsbundels zoals de Humble Bundle. Unity beweert dat de Runtime Fee bijvoorbeeld wordt betaald door de aanbieder van het abonnement, Microsoft in het geval van Game Pass. Wat betreft liefdadigheidsbundels legt het bedrijf uit dat al deze bundels en initiatieven vrij zijn van de vergoeding. Hier rijst opnieuw de vraag: Hoe kan Unity zien of de geïnstalleerde titel deel uitmaakt van een liefdadigheidsbundel?

Last but not least wordt de nieuwe Unity Runtime Fee met terugwerkende kracht toegepast op alle Unity-games die aan de bovenstaande criteria voldoen en niet alleen op de nieuwe. Als een game bijvoorbeeld in 2013 is uitgebracht en sindsdien de levenslange installatie- en omzetdrempel voor games heeft overschreden, wordt deze na 1 januari 2024 nog steeds belast met de nieuwe vergoeding, net als een gloednieuwe game die na 1 januari wordt uitgebracht.

De heftige reactie

Kort nadat Unity de Runtime-vergoeding en het bijbehorende beleid had aangekondigd, kwamen grote en kleine ontwikkelaars in opstand tegen de nieuwe veranderingen.

InnerSloth, de studio achter Among Us, uitte zijn bezorgdheid op Twitter door uit te leggen dat de vergoeding "niet alleen ons zou schaden, maar ook collega-ontwikkelaars van alle budgetten en groottes." De studio waarschuwde ook dat als het plan van kracht wordt, ze "content en functies die onze spelers echt willen uitstellen" en dat ze zelfs de game zouden kunnen overzetten naar een nieuwe engine.

Net als Innersloth zijn ook veel indiestudio's niet blij met de aankondiging en overwegen ze om Unity te vervangen door andere opties zoals Godot en Unreal als het beleid wordt doorgezet. Aggro Crab, ontwikkelaars van het aankomende Another Crab's Treasure, toonde zich teleurgesteld over de nieuwe prijsstelling en noemde het "de laatste in een reeks kortzichtige beslissingen". De studio verklaarde ook dat ze "zwaar" gedwongen zullen worden om Unity te verlaten en naar andere engines uit te kijken als de geplande veranderingen niet worden teruggedraaid.

Het valt nog te bezien of Unity deze veranderingen terugdraait en terugkeert naar het oude abonnementsmodel of dat het de beslissing verdubbelt en het vertrouwen en de steun van de indiegaminggemeenschap dreigt te verliezen. Zoals het er nu voor staat, heeft Unity alleen verduidelijkingen en een paar updates gegeven, maar is het onvermurwbaar gebleven in het handhaven van het nieuwe beleid.

(Bron: Innersloth)
(Bron: Innersloth)
(Bron: Aggro Crab)
(Bron: Aggro Crab)
(Bron: Unity)
(Bron: Unity)
 
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 09 > Teleurgestelde ontwikkelaars blazen Unity af nadat bedrijf plan aankondigt om kosten in rekening te brengen voor het installeren van games die daarvoor in aanmerking komen
Fawad Murtaza, 2023-09-16 (Update: 2023-09-16)