Notebookcheck Logo

Robothond zoekt naar drugs en gevaarlijke chemicaliën

Deuren openen en voorwerpen optillen: De arm van Spot maakt het mogelijk. (Afbeelding: youtube/Boston Dynamics)
Deuren openen en voorwerpen optillen: De arm van Spot maakt het mogelijk. (Afbeelding: youtube/Boston Dynamics)
Spot, een vierpotige robot van Boston Dynamics, gaat in de toekomst autonoom ondersteuning bieden aan de Nederlandse politie. Het speciaal uitgeruste model heeft veel te bieden, en niet alleen dankzij zijn AI-ondersteunde aanpak.

Robothond Spot helpt sinds 2021 bij de strijd tegen drugsgerelateerde criminaliteit in Nederland. Hij kan door de kleinste kieren passen, zelfstandig deuren openen en tot 7 kilogram tillen.

Op deze manier helpt hij vooral bij het onderzoeken van verdachte drugslaboratoria en schuilplaatsen. Tegelijkertijd zorgt hij ervoor dat politieagenten zichzelf niet in gevaar brengen. Vuurwapens hebben weinig effect op de hond, hij kan tenminste gemakkelijk gerepareerd of vervangen worden. Explosies veroorzaakt door chemische stoffen vormen ook geen groot gevaar.

Tot nu toe worden de robots echter bestuurd door een mens, die natuurlijk ook een stabiele radioverbinding nodig heeft. Dit is een grote zwakte die binnenkort verholpen zal worden na een grondige training in een gesimuleerd drugslaboratorium.

Uitgerust met visuele en thermische sensoren, akoestische registratie, talloze camera's en de grijparm, zou de robot zelfstandig kamers moeten kunnen doorzoeken. Het helpt dat het niet alleen zware voorwerpen kan oppakken, maar ook meer dan 20 kilogram opzij kan duwen.

Ondertussen moet het in staat zijn om een kamer eerst te doorzoeken op aanwezige personen. Potentieel gevaarlijke stoffen en chemicaliën kunnen dan worden geïdentificeerd en, indien nodig, in veilige containers worden opgeborgen.

Pas daarna is het nodig en veel veiliger voor de politie om zelf een kijkje te nemen. Het risico van onverwacht contact met criminelen, ook al is dat nog steeds het uiteindelijke doel, of met gevaarlijke chemicaliën wordt dan grotendeels vermeden.

De slanke, onverwoestbare en zelfzoekende robot kan ondertussen al de volgende verdenking onderzoeken. Er worden momenteel echter nog meer tests uitgevoerd, want autonoom bewegende robothonden zorgen niet alleen voor een gevoel van extra veiligheid.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 06 > Robothond zoekt naar drugs en gevaarlijke chemicaliën
Mario Petzold, 2024-06-10 (Update: 2024-06-10)