Notebookcheck

Preview Asus G750JX Notebook

J. Simon Leitner, Stefanie Voigt, 08-07-2013

Stille gamer. Zoals gewoonlijk verschijnen er krachtige gaming notebooks na het uitbrengen van een nieuwe generatie CPU's. Eén van hen is de Asus G750JX gaming notebook.

Voor de originele Duitse vertaling, klik hier.

In 2007 legde Asus met de G2 notebook de basis voor z'n gaming activiteiten. Een testmodel van deze serie bevatte een Intel Core 2 Duo T7400 processor, een ATI Mobility Radeon X1700 grafische kaart, 2 GB RAM en een 160 GB harde schijf. In zes jaar tijd hebben we vele generaties chips langs zien komen. Nu staat de Asus G750JX voor ons. Het is Asus' zesde generatie van 17 inch gaming notebooks en bevat moderne CPU technologie, namelijk een Intel Core i7-4700HQ "Haswell" CPU. Ook is de Nvidia GTX 770M grafische kaart aanwezig.

We hebben een voortijdig testmodel van Asus ontvangen om te testen. De componenten, software en drivers kunnen dus nog veranderen ten tijde van het uiteindelijke model. Vanwege de voortijdige status gaan we niet in op alle details, maar zullen we later een volledig rapport schrijven over de Asus G750JX.

+ Detailed specifications of our test model (unfold)

Diegenen die denken dat een kleine naamsverandering een ander ontwerp tot gevolg heeft, hebben het mis. Hoewel diversie details zijn aangepast, behoudt de G750JX het bekende Stealth ontwerp. Het rooster van de ventilatoren en de ongewone randen zijn opvallende eigenschappen. De basiseenheid lijkt simpeler en dunner dan de voorganger en is volledig zwart. Met een maximum van ongeveer 50 millimeter blijft de laptop echter behoorlijk dik.

De oppervlaktes zijn ook enigszins veranderd: de bovenkant van de basiseenheid is gemaakt van zwart plastic. Deze wordt beschermd door een enkele aluminium plaat, die ook het toetsenbord en touchpad  huisvest. Stof en vingerafdrukken zijn goed te zien, maar het is ook makkelijk om de oppervlaktes schoon te maken. Het beeldschermdeksel heeft het welbekende 'soft touch' oppervlakte, dat niet alleen fijn is om vast te houden, maar ook vuilafstotend werkt. De stabiliteit en bouwkwaliteit van het model zijn al erg goed. We willen met de beoordeling ervan echter wachten tot het definitieve model.

Verbindingsmogelijkheden

Wie wir testen - Ausstattung

De Asus G750JX heeft bijna alle aansluitingen overgenomen van z'n voorganger, inclusief vier USB 3.0 poorten, HDMI en een Thunderbolt poort. De poorten voor de microfoon en koptelefoon zitten aan de andere kant en zijn naar voren geschoven. Net zoals bij de G75 heeft de G750JX tamelijk veel poorten naar voren zitten, wat het gebruik van een externe muis kan beperken.

Communicatiemodules

Ons testmodel heeft een Gigabit Ethernet module van Atheros (AR8171/8175) en een Atheros AR9485WB-EG Wi-Fi module (2,4 GHz; 150 Mbit/s). Deze werden ook gebruikt bij het G75VX model.

Rechterkant: audio, 2x USB 3.0, Thunderbolt, HDMI, Ethernet, VGA, stroomaansluiting
Rechterkant: audio, 2x USB 3.0, Thunderbolt, HDMI, Ethernet, VGA, stroomaansluiting
Linkerkant: Kensington lock, 2x USB 3.0, Blu-ray, SD kaartlezer
Linkerkant: Kensington lock, 2x USB 3.0, Blu-ray, SD kaartlezer

Onderhoud

Een enkel onderhoudspaneel biedt toegang tot twee RAM slots (van de totale vier) en de slots voor harde schijven. Alle beschikbare slots waren bij ons testmodel bezet. De laptop bevat vier 4 GB RAM modules en twee conventionele harde schijven met een totale opslagcapaciteit van 1500 GB. De maximale RAM capaciteit is 32 GB. Afhankelijk van de bezetting die in de fabriek wordt gekozen, kunnen de twee slots die niet goed toegankelijk zijn de mogelijkheden tot het uitbreiden beperken.

We hebben de notebook zo ver als verantwoord was uit elkaar gehaald. Nadat we talloze schroefjes hadden verwijderd, kon de aluminium plaat van de basiseenheid eraf worden gehaald. Nu waren de andere twee RAM slots ook bereikbaar. Ook zou het nu mogelijk zijn geweest om de ventilatoren schoon te maken. Asus heeft de belangrijkste componenten, zoals de CPU en GPU, aan de onderkant van het moederbord geplaatst. Deze zou verwijderd moeten worden als je toegang tot deze onderdelen zou willen. Het voordeel hiervan is dat de bovenkant van de basiseenheid hierdoor beter beschermd is tegen hoge temperaturen. Dit is te zien in onze test (zie Emissies).

Software, accessoires en garantie

Omdat het model nog niet definitief is kunnen we hier geen zinnige uitspraken over doen. De G750JX zou geleverd kunnen worden met veel software tools en een basisgarantie van 24 maanden, net zoals z'n voorgangers.

Invoerapparaten

Wie wir testen - Eingabegeräte

Toetsenbord

Dit toetsenbord is bijna hetzelfde als die van de G75VX. Het meest opvallende verschil is dat het numeriek toetsenblok nu dichter bij de rest van het toetsenbord zit. Dit is mogelijk gemaakt door de pijltoetsen naar onderen te plaatsen. Het toetsenbord heeft verlichting die in drie standen in is te stellen. Ook kan de verlichting volledig uitgeschakeld worden.

Het toetsenbord is erg direct en is geslaagd voor de eerste gaming tests. Afhankelijk van je voorkeuren zou het drukpunt wat duidelijker kunnen zijn. Maar, over het algemeen gezien is het toetsenbord van goede kwaliteit. De toekomst zal uitwijzen of de toetsen veelvuldig gebruik kunnen weerstaan.

Touchpad

Het touchpad van de voorganger was relatief groot. De afmetingen zijn nu vergroot tot 117 x 66 mm. Dankzij het gladde oppervlakte, de fatsoenlijke muisknoppen en ondersteunde multi touch bewegingen is een externe muis niet nodig voor alledaagse bezigheden.

Beeldscherm

Wie wir testen - Display

Zoals gewoonlijk voor 17 inch gaming notebooks heeft Asus gebruik gemaakt van een 17,3 inch paneel met een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD). Daarnaast is het beeldscherm mat, wat storende weerspiegelingen voorkomt. Ons testmodel heeft een beeldscherm met de naam AUO B173HW02 V1. Het blijft de vraag of dit beeldscherm ook in het uiteindelijke model wordt toegepast.

243
cd/m²
242
cd/m²
237
cd/m²
274
cd/m²
278
cd/m²
252
cd/m²
270
cd/m²
276
cd/m²
239
cd/m²
Helderheidsverdeling
AUO219D
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 278 cd/m² Gemiddelde: 256.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 85 %
Helderheid in Batterij-modus: 278 cd/m²
Contrast: 556:1 (Zwart: 0.5 cd/m²)
ΔE Color 5 | 0.6-29.43 Ø6
ΔE Greyscale 7.2 | 0.64-98 Ø6.2
Gamma: 2.1

De metingen van het voortijdige model zijn vergelijkbaar met die van z'n voorgangers. De gemiddelde helderheid is ongeveer 260 cd/m² en het contrast is fatsoenlijk met 560:1. In totaal zijn de resultaten behoorlijk goed, maar er zijn betere beeldschermen beschikbaar in deze categorie.

Ondanks de voortijdige status hebben we het kleurenspectrum gemeten: in grijswaarden behaalt het beeldscherm een gemiddelde DeltaE 2000 van 7,2. Heldere grijswaarden wijken meer af van de ideale waarde dan donkere grijswaarden. De G750 presteert beter met het kleurenspectrum. Dit is behalve cyaan met een DeltaE 2000 van 10, terwijl het gemiddelde DeltaE 5 is. Cyaan en magenta wijken af met een blauwe gloed. De beeldkwaliteit is voldoende voor de gemiddelde gebruiker.

Grijswaarden
Grijswaarden
Kleurprecisie
Kleurprecisie
Verzadiging
Verzadiging
G750 vs. sRGB
G750 vs. sRGB
G750 vs. AdobeRGB
G750 vs. AdobeRGB

Het beeldscherm kan noch het sRGB noch het AdobeRGB kleurenspectrum reproduceren. Dit is echter alleen relevant voor professionele beeldbewerkers en fotografen.

Dankzij het matte oppervlakte, de acceptabele helderheid en het goede contrast zou de notebook geschikt moeten zijn voor gebruik buitenshuis. Dit zal echter niet vaak voorkomen omdat de laptop behoorlijk zwaar een groot is.

Kijkhoeken: Asus G750JX
Kijkhoeken: Asus G750JX

Omdat de kijkhoeken op het verticale vlak relatief klein zijn, hebben we vaak de openingshoek van het beeldscherm moeten aanpassen. Bij een horizontale beweging veranderen de kleuren en helderheid niet zo snel.

Prestaties

Wie wir testen - Leistung

Zoals hierboven vermeld is de Asus G750JX gebaseerd op de nieuwe Intel chip generatie genaamd Haswell. De Ivy Bridge opvolgers zijn gefabriceerd in een 22 nm lithografie maar hebben ze een nieuwe architectuur. De resulterende vooruitgang in prestaties wordt uitgebreid besproken in dit artikel van Notebookcheck, dat uitgebracht was na de officiële introductie van Haswell. We hebben ons gericht op de systeem- en grafische prestaties van ons testmodel van Asus.

Processor

De G750 heeft een gloednieuwe i7-4700HQ Haswell CPU. In dit geval wijst HQ niet op de geïntegreerde grafische kaart (wat slechts de HD Graphics 4600 is en niet de Iris Pro Graphics 5200), maar op de ondersteuning van vPro en het BGA pakket. De IGP is echter niet actief in de Asus G750, aangezien er gebruik wordt gemaakt van de aparte Nvidia GeForce GTX 770M.

De quad core CPU verhoogde de kloksnelheid tot 3,3 GHz tijdens de Cinebench R11.5 single core rendering benchmark en behaalde een score van 1,47 punten. Dit is op hezelfde niveau als de i7-3520M dual core CPU of de veel gebruikte i7-3630QM. In de multi core rendering tests behaalde de CPU 6,93 punten, wat bijna op hetzelfde niveau zit als de Intel i7-3920XM Extreme CPU, die kort geleden nog de meest krachtige CPU was. De 3630QM CPU was ongeveer 10% trager in deze test.

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
6302 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
24374 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6837 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.47 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
6.93 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
60.11 fps
Help

Systeemprestaties

We hebben de systeemprestaties getest met bekende benchmarks. Subjectief gezien reageert het systeem snel. Programma's starten snel op en het opstarten duur minder dan 10 seconden.

In de PCMark 7 benchmark behaalde ons testmodel een score van 3550 punten. Vergeleken met de 4541 punten van de G75VX voorganger (3630QM; GTX 670M; HDD) is dit resultaat niet bepaald representatief. Gezien de veel krachtigere componenten zou de G750 beter moeten presteren. We nemen aan dat dit komt door de voortijdige status van de software en drivers van het testmodel.

5.9
Windows 8 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
7.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
7.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark 7 Score
3550 punten
Help

Opslagapparaten

HD Tune
CrystalDiskMark

De Asus G750JX heeft twee slots voor 2,5 inch harde schijven. Bij ons testmodel waren beide slots bezet met een Hitachi Travelstar 7K500 harde schijf met 750 GB capaciteit en een rotatiesnelheid van 7200 rpm. De totale opslagcapaciteit is dus 1500 GB (1,5 TB). Het zal ons benieuwen wat de uiteindelijke configuratie wordt. Wij denken dat een combinatie van een snelle SSD met een grote, conventionele harde schijf een aantrekkelijke combinatie zou zijn.

Laten we kort kijken naar de benchmarks: de Hitachi HDD scoort punten in HD Tune met een fatsoenlijke gemiddelde overdrachtssnelheid van 103,2 MB/s en een toegangstijd van 16,4 ms. Daarmee behoort de harde schijf tot één van de snellere van z'n soort. Hoewel de HDD niet een SSD kan bijhouden, biedt deze harde schijf een grote opslagcapaciteit voor een lage prijs.

Hitachi Travelstar 7K500 HTS727550A9E364
Overdrachtssnelheid Minimum: 64 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 129.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 103.2 MB/s
Toegangstijd: 16.4 ms
Pieksnelheid: 137.9 MB/s
CPU-gebruik: 1.7 %

Grafische Kaart

De Nvidia GeForce GTX 770M is de opvolger van de GeForce GTX 670MX. Beide grafische kaarten behoren tot de Kepler generatie en zijn gefabriceerd in een 28 nm lithografie. De hoeveelheid shaders (960) en videogeheugen (3072 MB) is ook identiek. Alleen heeft de GTX 770M hogere kloksnelheden.

De standaard kloksnelheid is 706 MHz (670MX: 600 MHz) en bevat, net zoals Intel CPu's, een dynamische turbo die afhankelijk van het koelsysteem de kloksnelheid kan verhogen. We hebben kloksnelheden tot 862 MHz gemeten in onze tests. Een gedetailleerde beschrijving van de GTX 770M grafische kaart van Nvidia is hier te lezen. Het topmodel van Nvidia is de GeForce GTX 780M met meer shaders (1536 vs. 960), meer videogeheugen en een 256-bit geheugeninterface.

Bedenk wel dat de resultaten van de komende benchmarks komen van een laptop die nog niet te koop is. Uiteindelijke modellen kunnen andere hardware en drivers gebruiken, wat een grote invloed kan hebben op de prestaties. Ons testmodel kwam met een vooraf geïnstalleerde ForceWare 311.12 driver.

In de Unigine Heaven benchmark behaalde de Asus G750JX een gemiddelde score van 62 fps en is daarmee 37% sneller dan de GTX 670MX (in de Asus G75VX). AMD's HD 7970M presteert, afhankelijk van de configuratie, 20 tot 30% beter. Nvidia's tomodel, de GTX 780M is 60% sneller en komt daarmee op de eerste plaats van onze lijst van videokaarten. In de 3DMark 11 Performance score behaalde ons testmodel 5066 punten en bevestigt daarmee de beoordeling van Unigine Heaven.

3DMark 06 Standard
23020 punten
3DMark 11 Performance
5066 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
109375 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
14784 punten
3DMark Fire Strike Score
3131 punten
Help

Gaming Prestaties

Het meest cruciale aspect van een gaming notebook is de gaming prestaties. Wederom moeten we opmerken dat het hier gaat om een voortijdig testmodel. Vooral de geïnstalleerde drivers , maar ook een mogelijke andere CPU in het uiteindelijke product kan van grote invloed zijn. Daarom kunnen we slechts een globaal beeld schetsen van de G750.

BioShock Infinite
BioShock Infinite

Laten we kijken hoe het testapparaat presteert in BioShock Infinite (hier getest). In de geïntegreerde benchmark (hoge grafische kwaliteit, 1366 x 768), behaalde de Nvidia GTX 770M een score van 101 fps. De AMD 7970M (XMG P502 met 3610QM) is 16% sneller, de GTX 680M in dezelfde notebook 22%. De eerste plaats gaat weer naar de Nvidia GTX 780M in de XMG P703 met +46%. De GTX 670MX (ook in de Asus G75VX) is met -23% aanzienlijk trager.

We hebben daarna de belasting op de GPU verhoogd (1920 x 1080 pixels; hoogste grafische instellingen). Nvidia's topmodel, de GTX 780M, is maar liefst 57% sneller dan ons testmodel. De twee andere voormalig topmodellen, de 7970M en de 680M zijn ook significant sneller: +56% voor de Nvidia GPU en +46% voor de AMD in de XMG P502. Interessant genoeg wordt de afstand tot de GTX 670MX merkbaar kleiner: de voorganger is hier slechts 7% trager.

BioShock Infinite
1920x1080 Ultra Preset, DX11 (DDOF) (sorteer op waarde)
Asus G750JX
GeForce GTX 770M, 4700HQ, Hitachi Travelstar 7K500 HTS727550A9E364
29.86 fps ∼11%
Schenker XMG P703
GeForce GTX 780M, 4900MQ, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
46.8 fps ∼18% +57%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 680M, 3610QM
46.6 fps ∼18% +56%
Schenker XMG P502
Radeon HD 7970M, 3610QM
43.7 fps ∼16% +46%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 670MX, 3610QM
27.9 fps ∼11% -7%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 660M, 3610QM
22.9 fps ∼9% -23%
1366x768 High Preset (sorteer op waarde)
Asus G750JX
GeForce GTX 770M, 4700HQ, Hitachi Travelstar 7K500 HTS727550A9E364
101.11 fps ∼25%
Schenker XMG P703
GeForce GTX 780M, 4900MQ, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
148.1 fps ∼36% +46%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 680M, 3610QM
122.5 fps ∼30% +21%
Schenker XMG P502
Radeon HD 7970M, 3610QM
116.6 fps ∼29% +15%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 670MX, 3610QM
78.3 fps ∼19% -23%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 660M, 3610QM
64 fps ∼16% -37%
Crysis 3
Crysis 3

Crysis 3 kan ook gebruikt worden als vergelijking omdat ook dit een veeleisende game is. Met hoge details (1366 x 768) behaalde de Asus G750 49,1 fps in onze Crysis 3 benchmark. De eerste plaats gaat wederom naar de GTX 780M in de Schenker P703 (+47%). De GTX 680M in de XMG P502 is 5% sneller, hoewel de 7970M in hetzelfde apparaat 9% trager is. De GTX 670MX (-29%) en de GTX 660M (-47%) zijn allebei trager.

Bij maximale grafische detail (1920 x 1080 pixels) geldt dezelfde volgorde als bij BioShock: GTX 780M met +50%, gevolgd door de GTX 680M met +12% en de 7970M met +4%. De GTX 670MX met -29% en de 660M met -49% zijn aanzienlijk trager. De krachtige Haswell CPU van ons testmodel zou een positieve invloed kunnen hebben op de grafische prestaties.

Crysis 3
1920x1080 Very High Preset AA:2xSM AF:16x (sorteer op waarde)
Asus G750JX
GeForce GTX 770M, 4700HQ, Hitachi Travelstar 7K500 HTS727550A9E364
19.55 fps ∼16%
Schenker XMG P703
GeForce GTX 780M, 4900MQ, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
29.2 fps ∼24% +49%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 680M, 3610QM
21.8 fps ∼18% +12%
Schenker XMG P502
Radeon HD 7970M, 3610QM
20.3 fps ∼17% +4%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 670MX, 3610QM
13.8 fps ∼11% -29%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 660M, 3610QM
10 fps ∼8% -49%
1366x768 High Preset AA:FX AF:16x (sorteer op waarde)
Asus G750JX
GeForce GTX 770M, 4700HQ, Hitachi Travelstar 7K500 HTS727550A9E364
49.06 fps ∼36%
Schenker XMG P703
GeForce GTX 780M, 4900MQ, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
72.2 fps ∼52% +47%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 680M, 3610QM
51.4 fps ∼37% +5%
Schenker XMG P502
Radeon HD 7970M, 3610QM
44.8 fps ∼32% -9%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 670MX, 3610QM
35 fps ∼25% -29%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 660M, 3610QM
26 fps ∼19% -47%
Far Cry 3
Far Cry 3

Als laatste hebben we Far Cry 3 (gedetailleerde benchmark) vergeleken. Ons G750 testconfiguratie met Haswell CPU en Nvidia GTX 770M grafische kaart behaalde 58,6 fps met hoge grafische details (1366 x 768) en zit op hetzelfde niveau als de AMD 7970M in de XMG P502. Ook hier is de GTX 780M van Nvidia de snelste met +36%. Nvidia's GTX 680M in de P502 is ongeveer 17% sneller. Zoals verwacht zijn de GTX 670MX (-25%) en de 660M (-39%) trager.

Bij verhoogde belasting (1920 x 1080 pixels) verandert de eerste plaats niet: +45% voor de GTX 780M. Maar, deze keer komt de 7970M op de tweede plaats (+22%) en volgt de GTX 680M met +12%. De 670MX en 660M zijn respectievelijk -34% en -49% trager.

Far Cry 3
1920x1080 DX11 Ultra Preset (HDAO, Enhanced Alpha To Coverage) AA:4x MS (sorteer op waarde)
Asus G750JX
GeForce GTX 770M, 4700HQ, Hitachi Travelstar 7K500 HTS727550A9E364
20.9 fps ∼28%
Schenker XMG P703
GeForce GTX 780M, 4900MQ, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
30.4 fps ∼41% +45%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 680M, 3610QM
23.6 fps ∼32% +13%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 680M, 3610QM, Seagate Momentus XT ST750LX003-1AC154
23.5 fps ∼32% +12%
Schenker XMG P502
Radeon HD 7970M, 3610QM, Seagate Momentus XT ST750LX003-1AC154
27.1 fps ∼36% +30%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 660M, 3610QM
10.6 fps ∼14% -49%
1366x768 DX11 High Preset (SSAO, Standard Alpha To Coverage) AA:2x MS (sorteer op waarde)
Asus G750JX
GeForce GTX 770M, 4700HQ, Hitachi Travelstar 7K500 HTS727550A9E364
58.64 fps ∼50%
Schenker XMG P703
GeForce GTX 780M, 4900MQ, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
80 fps ∼68% +36%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 680M, 3610QM
68.4 fps ∼58% +17%
Schenker XMG P502
GeForce GTX 660M, 3610QM
35.5 fps ∼30% -39%

Gaming samenvatting: De Asus G750 gaming notebook met Nvidia GTX 770M grafische kaart en Haswell CPU staat op de tweede plaats. De GTX 780M is met +50% aanzienlijk sneller. De GTX 770M is meestal net iets trager dan de GTX 680M en de HD 7970M. De GTX 670MX voorgangers (zoals in de Asus G75VX) waren gemiddeld 25% trager.

In onze tests konden veel games met volledige Full HD resolutie en hoge details gespeeld worden.

lage gem. hoge ultra
Battlefield 3 (2011) 126.44 90.72 78.15 32.6 fps
Assassin´s Creed III (2012) 76.59 72.64 30.06 fps
Far Cry 3 (2012) 116.03 103.71 58.64 20.9 fps
Crysis 3 (2013) 115.26 66.42 49.06 19.55 fps
Tomb Raider (2013) 266.6 146.3 95.7 40.9 fps
BioShock Infinite (2013) 195.39 117.76 101.11 29.86 fps

Emissies

Wie wir testen - Emissionen

Systeemgeluid

De ventilatoren hebben een kenmerkend uiterlijk
De ventilatoren hebben een kenmerkend uiterlijk

Asus' gaming notebooks hebben tot nu toe altijd een acceptabel geluidsniveau gehad. Gezien de update naar snellere componenten zijn we benieuwd hoe het koelsysteem nu presteert.

Net zoals bij de voorganger heeft Asus geen gebruik gemaakt van de geïntegreerde grafische kaart (Nvidia Optimus). De aparte grafische kaart wordt dus ook bij lage belasting gebruikt. Zonder belasting hebben we een minimum van 33,6 dB(A) gemeten. De G75VX was hier iets stiller.

Zoals gebruikelijk laat de G750 z'n sterke punten zien onder belasting. In 3DMark 06 zit het geluidsdrukniveau meestal rond 36,8 dB(A). Subjectief gezien is de notebook onder zware belasting slechts marginaal luider dan tijdens alledaags gebruik. Tijdens de stresstest behaalde het systeem een maximum van 41,4 dB(A). Gezien de prestaties is dit een redelijk resultaat. Bij realistische tests, zoals Battlefield 3 sessies van meerdere uren, hebben we ongeveer 40 dB(A) gemeten.

Samengevat laat de G750 een bekend gedrag zien. Het systeem zou stiller kunnen zijn bij lage belastingen, maar met advies willen we wachten totdat we het uiteindelijke model hebben test.

Geluidsniveau

Onbelast
33.6 / 33.6 / 33.6 dB (A)
HDD
33.6 dB (A)
DVD
37.8 / dB (A)
Belasting
36.8 / 41.4 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-300 (15 cm afstand)

Temperatuur

Aan de bovenkant blijft de temperatuur zelfs onder zware belasting comfortabel.
Aan de bovenkant blijft de temperatuur zelfs onder zware belasting comfortabel.
Zelfs na uren van volle belasting blijft het systeem koel.
Zelfs na uren van volle belasting blijft het systeem koel.

De twee ventilatoren (één voor de CPU en één voor de GPU) houden de temperatuur goed in toom. Zonder belasting blijft de bovenkant van de basiseenheid onder 30°C. Zelfs de onderkant blijft rond dit niveau.

We hebben de stresstest voor meerdere uren laten lopen en hebben de volgende temperaturen gemeten: de maximum temperatuur was 35,4°C op het toetsenbord en de temperatuur blijft onder 30°C op de polssteunen. Aan de onderkant kan de temperatuur richting de ventilatoren oplopen tot 46,7°C.

Tijdens games bleef de temperatuur onder deze waardes. Op het toetsenbord klom de temperatuur tot 32,8°C, hoewel de onderkant bleef hangen op een acceptabele 40,1°C.

Stresstest

Zoals gebruikelijk hebben we de stresstest voor meerdere uren laten lopen. Prime95 en Furmark simuleren 100% belasting op de CPU en GPU en na drie uur hebben we de temperaturen van de onderdelen gemeten. De ingebouwde CPU had geen last van oververhitting en bleef op een constante 83-87°C (~ 3 GHz). De GeForce GTX 770M kon ook voortdurend draaien op 823 MHz. De temperatuur was ongeveer 79°C (volgens CPUID Hardware Monitor). Hoewel dit een extreem scenario is, blijkt dat het koelsysteem voldoende reserves heeft voor upgrades.

Max. Belasting
 31.8 °C36.2 °C35.1 °C 
 25.7 °C35.4 °C33.1 °C 
 24.3 °C28.3 °C28.6 °C 
Maximum: 36.2 °C
Gemiddelde: 30.9 °C
46.7 °C45.6 °C40.3 °C
43.2 °C44.2 °C28.4 °C
31.9 °C31.2 °C25 °C
Maximum: 46.7 °C
Gemiddelde: 37.4 °C
Stroomadapter (max.)  49.4 °C | Kamertemperatuur 22.3 °C | Raytek Raynger ST
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 30.9 °C / 88 F, compared to the average of 33.2 °C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.2 °C / 97 F, compared to the average of 39.6 °C / 103 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(-) The bottom heats up to a maximum of 46.7 °C / 116 F, compared to the average of 42.3 °C / 108 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.8 °C / 82 F, compared to the device average of 33.2 °C / 92 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 28.7 °C / 83.7 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.8 °C / 83.8 F (+0.1 °C / 0.1 F).

Energiebeheer

Wie wir testen - Akkulaufzeit

Energieverbruik

88 Wh batterij voor korte periodes zonder de stroomadapter.
88 Wh batterij voor korte periodes zonder de stroomadapter.

Omdat er geen gebruik is gemaakt van de geïntegreerde GPU, is de GTX 770M altijd actief. In het beste geval (geen belasting, minimale helderheid, energiebesparing aan, vluchtmodus) heeft de G750 nog steeds 22,5 Watt nodig. Ter vergelijking: de G75VX had bij deze omstandigheden slechts 15,4 Watt nodig. De Schenker P703 notebook (Haswell CPU, GTX 780M) is ook zuiniger (19,8 Watt), maar deze notebook heeft wel Nvidia Optimus. Het maximale verbruik van de G750 is 30,6 Watt zonder belasting, terwijl dat van de P703 31,4 Watt is.

Onder belasting (3DMark06) heeft de G750 ongeveer 95 Watt nodig. De voorganger (3610QM; GTX 670MX) was hier ook zuiniger (82 Watt). Schenker's XMG P703 met GTX 780M heeft een aanzienlijk hoger energieverbruik van 128 Watt. Het maximum van 164,2 Watt was gemeten tijdens de stresstest. De capaciteit van de meegeleverde stroomadapter is met 200 Watt groot genoeg.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.6 Watt
Inactiefdarkmidlight 22.5 / 28.2 / 30.6 Watt
Belasting midlight 95.7 / 164.2 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

De G750 heeft een 88 Wh batterij. Dit lijkt een grote capaciteit, maar het energieverbruik is daarentegen ook hoog. In onze eerste tests hebben we een maximale batterijlevensduur van ruim 6 uur. In onze WLAN tests met aangepaste helderheid hield de G750 het meer dan 4 uur vol. Korte reizen zonder stroomadapter zijn dus mogelijk, maar dit zal niet het voornaamste doel zijn van de potentiële kopers.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 10min
Surfen met WLAN
4h 10min
Belast (maximale helderheid)
2h 30min

Samenvatting

Wie wir testen - Fazit

Met de G750 zorgt Asus voor een nieuwe generatie. Volgens het motto 'Never change a running system' is de notebooks zorgvuldig aangepast. De Stealth uitstraling is subtiel veranderd en het apparaat ziet er nu simpeler en volwassener uit.

De prestaties zijn ingrijpender veranderd. Dankzij Intels Haswell CPU en de nieuwe GeForce GTX 770M van Nvidia presteert de Asus G750 ongeveer 25% sneller dan de G75VX (3630QM; 670MX). Het koelsysteem heeft geen problemen met de componenten (4700HQ; GTX 770M). Er zijn voldoende reserves voor de turbo's van de GPU en CPU.

Hoewel het testmodel zonder belasting iets te luidruchtig is, blijft het geluidsdrukniveau binnen de perken bij volledige belasting. Dit kan echter nog verbeterd worden in het uiteindelijke model.


Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Preview Asus G750JX Notebook
J. Simon Leitner, 2013-07- 8 (Update: 2013-07-11)