Notebookcheck Logo

Prestaties van Processors en Computer Games

Hoe krachtig moet een processor zijn om games vloeiend te kunnen spelen? Welke games ondersteunen op het moment al "dual core" processors? Het volgende artikel behandelt deze aspecten.

De impact van de prestaties van de processor bij de huidige games hangt hevig af van de game. In het algemeen zijn de krachtigere architecturen van Intel (Pentium M, Core Duo, Core Solo, Core 2 Duo) en AMD (Turion 64, Turion 64 X2) het meest geschikt voor games. Onder de minder snelle processors zoals de Sempron- of Celeron M-series, zijn waarschijnlijk alleen die processors met de hogere kloksnelheden redelijk geschikt voor games maar dan wel met beperkingen. Bekijk ook eens de lijst met benchmarks van mobiele processors.

De grafische kaart is het echter het belangrijkste aspect van de prestaties wat betreft gaming. Krachtige grafische kaarten (bijvoorbeeld de 7900GTX) kunnen echter hun volledige capaciteit pas gebruiken als ze niet worden afgeremd door de processor. Dit komt vooral voor wanneer een game veel rekenwerk eist (zoals Oblivion, Half Life-2 - Lost Coast). Andere games, zoals Doom 3, hebben slechts iets betere frame rates wanneer de processor krachtiger is.

Notebook Processor GHz Frames per seconde in Doom 3 - Ultra
Toshiba A100-153 T2300 1.66 GHz 37.2 fps
Asus A6Ja T2300 1.66 GHz 37.7 fps
Asus A7Jc T7200 2.00 GHz 39.7 fps
Nexoc Osiris E704 T2700 2.33 GHz 40.3 fps

Games zoals Splinter Cell en Call of Duty 2 worden echter ook redelijk beperkt door de grafische kaart en iets minder door de processor.

Middel-klasse grafische kaarten, zoals de X1600 en X7600, zitten al eerder aan hun limiet wat betreft prestaties. Een krachtigere processor kan de algemene prestaties dan nog maar een beetje verbeteren.

Er is alleen een verschil tussen prestaties als het gaat om single core processor (zoals Pentium M) of dual core processors (zoals Core (2) Duo, Turion X2), wanneer een game dual core processors ondersteunt. Onder andere in FarCry is het verschil tussen een single core en dual core processor goed te merken. Steeds meer games ondersteunen dual core processors, aangezien deze mateloos populair zijn geworden. Half Life-2 zal een geupdate engine krijgen in Episode 2, die prestaties met 20 tot 30 procent moet verbeteren.

Conclusie

Alleen systemen met een krachtige grafische kaart kunnen profiteren van processors met een hoge kloksnelheid. Middel-klasse grafische kaarten beperken de frame rates al snel. Een snellere processor kan in dat geval dus niet veel verbeteren aan de prestaties.

Steeds meer games ondersteunen echter dual core processors. Notebooks met deze CPU's zijn dan ook zeker aan te raden aan gamers.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > FAQ / Techniek > Prestaties van Processors en Computer Games
Redactie, 2008-08-19 (Update: 2008-09- 5)