Notebookcheck Logo

Poly Voyager Focus 2 review: Capabele zakelijke headset met diverse QoL-functies

Gerichte samenwerking. De Poly Voyager Focus 2 is gemaakt om de zakelijke samenwerking in het nieuwe werken te verbeteren. De headset wordt geleverd met een aantal vernuftige quality-of-life (QoL) functies die vergaderingen veel minder lastig maken. De Voyager Focus 2 kan ook gebruikt worden als muziek headset met verschillende connectiviteitsopties. We evalueren de prestaties van de headset op deze gebieden in onze review.

Werken op afstand is tegenwoordig gemeengoed geworden, waardoor de vraag naar producten die helpen bij effectieve samenwerking toeneemt. Hoewel er geen gebrek is aan hoogwaardige headsets en audioapparatuur, zijn er niet veel die zich sterk richten op kantoorgebruik.

Professionele headsets genieten de voorkeur in zakelijke omgevingen omdat de nadruk meer ligt op spraakkwaliteit dan op iets anders. Deze headsets hebben meestal een minimalistisch ontwerp en bieden meerdere connectiviteitsopties, waarbij de duurdere headsets zelfs geschikt zijn voor IT-beheer.

Plantronics was een van de eerste fabrikanten van headsets die als eerste met handsfree bellen via Bluetooth begon. Het bedrijf werd in 2018 overgenomen door Polycom, dat later een rebranding kreeg als Poly. Poly richt zich sindsdien op samenwerkingsapparatuur voor op kantoor. In maart van dit jaar nam HP Poly over voor 3,3 miljard dollar inclusief schuld.

Het is ongeveer een jaar geleden dat Poly de Voyager Focus 2 introduceerde, maar de headset is pas dit jaar naar India gekomen. Poly biedt twee jaar garantie op de Voyager Focus 2. De vraagprijs kan echter oplopen tot ₹52,999 (US$642) inclusief accessoires.

Eerder testten we de Poly Sync 20+ smart speakerphone. Nu hebben we wat tijd doorgebracht met de nieuwe Voyager Focus 2 draadloze headset van het bedrijf en het nut ervan getest voor werk op afstand en professioneel gebruik.

Poly Voyager Focus 2 - Specificaties. (Bron: Poly)
Poly Voyager Focus 2 - Specificaties. (Bron: Poly)
Poly Voyager Focus 2 - Specificaties - vervolg (Bron: Poly)
Poly Voyager Focus 2 - Specificaties - vervolg (Bron: Poly)

Eigenschappen en bouwkwaliteit: Kan de hele dag gedragen worden

In de doos krijg je de Voyager Focus 2 headset zelf, een BT700 Bluetooth dongle, Voyager Office basisstation met USB-C, een USB Type-C oplaadkabel en een draagtasje. De Poly Voyager Focus 2 maakt gebruik van duurzame materialen die hem een premium en stevige uitstraling geven. De verstelbare metalen hoofdband heeft een kussen dat zeer comfortabel is voor langdurig gebruik zonder het gevoel dat er iets op je hoofd zit.

De demping maakt de draaibare oorschelpen vrij comfortabel om te dragen, hoewel lange luistersessies op hoge volumes je ertoe kunnen aanzetten ze een tijdje uit te doen. Interessant is dat er bij de Voyager Focus 2 geen afbakening is tussen linker- en rechterspeakers - u kunt ze plaatsen zoals u wilt. De microfoon kan dus in beide richtingen worden gedraaid, afhankelijk van uw voorkeur. Als u de microfoon rechtop zet, wordt hij automatisch gedempt, maar u kunt het kleine knopje op de microfoon ook gebruiken om hem handmatig te dempen.

Connectiviteit en bediening: Fatsoenlijke opties met visuele aanwijzingen

De Poly Voyager Focus 2 biedt een behoorlijk scala aan connectiviteitsopties. De headset kan direct op een computer worden aangesloten via de meegeleverde micro-USB naar USB-C connector. Bluetooth 5.1 wordt ondersteund, dus je kunt hem gemakkelijk koppelen met je smartphone. Net als bij de Poly Sync 20+ moet je echter de meegeleverde BT700 dongle gebruiken voor een draadloze verbinding met een pc. De dongle biedt lichtsignalen om aan te geven dat er een gesprek gaande is en dat het toestel gedempt is.

De meeste opties kunnen op de headset zelf worden ingesteld. Er zijn duidelijke knoppen om Bluetooth aan/uit te zetten en de actieve ruisonderdrukking (ANC) aan te passen van 0 tot 2. De oorschelp met de microfoon heeft ook volumeregelaars.

Behalve volumeregeling heeft de oorschelp ook een speciale Microsoft Teams/Call-knop waarmee u met één druk op de knop kunt bellen of ophangen. Daarnaast kan de belknop ook worden gebruikt om de standaard spraakassistent van de smartphone op te roepen (twee seconden ingedrukt houden), naar het volgende nummer te gaan (dubbel tikken) of het vorige nummer af te spelen (drie keer tikken).

App-bediening: Eenvoudige configuratie van headset-functies

Er zijn een paar manieren om verschillende aspecten van de headset te bedienen. De Poly Lens-app voor Windows en Mac biedt een eenvoudige manier om verschillende aspecten van de headset aan te passen, de batterijstatus te controleren en de firmware voor zowel de dongle als de headset zelf bij te werken. Android en iOS-versies van de app moeten nog beschikbaar komen, maar in de tussentijd kun je de Plantronics Hub-app gebruiken. Het is mogelijk om twee Bluetooth-bronnen tegelijk met de headset te verbinden.

Een handige quality-of-life feature in de Voyager Focus 2 is dat de actieve sensoren in het apparaat automatisch de microfoon kunnen dempen/ontkoppelen of muziek pauzeren/hervatten wanneer je de headset afzet/opdoet. De functie werkt grotendeels, maar we hebben geconstateerd dat ze niet altijd betrouwbaar is. Het afspelen stopt zodra de headset wordt afgedaan, maar wordt vaak hervat door de oorschelpen te draaien of van richting te veranderen.

Desktop gebruikers kunnen de Poly Lens app gebruiken terwijl mobiele gebruikers het moeten doen met de oudere maar vrij functionele Plantronics Hub-app. De Poly Lens-app biedt een overzicht van de aangesloten headset of dongle, het batterijniveau en een instellingenpagina waar de meeste aanpassingen worden gedaan.

Zowel de desktop- als de mobiele apps bieden functies als Zoek mijn headset en het instellen van limieten voor ruisonderdrukking. Ook is er de mogelijkheid om de G616 anti-start aan te zetten om je oren te beschermen tegen plotselinge schokken door het piekvolume te beperken tot 102 dBSPL.

Gesprekskwaliteit: ANC heeft meer werk nodig

De Voyager Focus 2 is primair gericht op het zakelijke publiek, maar is ook een prima headset voor het afspelen van muziek. De microfoon kan slechts éénkanaals 16-bit 16 kHz opnemen, wat overeenkomt met de kwaliteit van een bandrecorder. Toch zou het voldoende moeten zijn om je stem duidelijk te laten horen in online gesprekken. De lage bit-rate helpt ook bij efficiënte transmissie over tragere netwerken.

Poly heeft het in zijn marketing vaak over de digitale hybride ANC-mogelijkheden van de Voyager Focus 2. De plaatsing van de microfoon dicht bij uw mond creëert wat Poly een Acoustic Fence noemt, wat betekent dat uw stem al voorrang krijgt op achtergrondgeluiden.

Er zijn twee micro-elektromechanische systemen (MEMS) microfoons naar de binnenste oorschelpen die ongewenst geluid bij het oor kunnen opheffen. Daarnaast zijn er twee andere microfoons aan de buitenkant van elke oorschelp die geluid van buitenaf onderdrukken. De Voyager Focus 2 geeft de gebruiker enige mate van ANC-controle met een speciale ANC-schakelaar die kan schakelen tussen 0 (geen ruisonderdrukking), 1 en 2.

Poly beweert dat zijn ANC implementatie niet het gevoel geeft van een oorvergrendeling tijdens het praten. Hoewel we vonden dat dit grotendeels waar was, kunnen je oren de ANC zeker voelen wanneer het werkt.

We vonden dat de ruisonderdrukking niet te zwaar is - zelfs bij de hoogste ANC-instelling konden we nog steeds achtergrondgeluid horen doorsijpelen. Dus, hoewel de functie handig is tijdens het aannemen van gesprekken onderweg of op een typische werkplek, verwacht niet dat het een absoluut stille omgeving biedt.

Afspeelkwaliteit: Niet voor bashoofden

Poly Voyager Focus 2: diagram met roze ruis
Poly Voyager Focus 2: diagram met roze ruis

De weergavekwaliteit is goed als u vooral stereo bronnen gebruikt. De maximale luidheid kan oplopen tot 82,31 dB(A), wat voor een luid genoeg geluidsbeeld zou moeten zorgen. Zoals blijkt uit het diagram met roze ruis is de Voyager Focus 2 zeker geen headset voor bashoofden, aangezien de basweergave niet zo geweldig is. De midden- en hoge tonen lijken echter acceptabel.

De Voyager Focus 2 voldoet aan de basisbehoeften op muziekgebied. De headset is het meest geschikt voor stereo audio. Films die gecodeerd zijn in multi-channel formaten klinken niet goed, zelfs niet na down-mixing naar stereo.

Als we een sinus van 1 kHz afspelen, zien we dat de frequentieresponscurve niet vloeiend is. Hogere amplitudes worden alleen gezien bij hogere frequenties, wat betekent dat de Voyager Focus 2 het beter doet bij zang en andere hoogfrequente muziek dan bij lagere frequenties.

De totale harmonische vervorming (THD) is met 0,18% vrij laag, maar dit stijgt tot 0,35% wanneer rekening wordt gehouden met achtergrondruis. De signaal-ruisverhouding (SNR) bedraagt 57,2 dBFS, wat voldoende is om de meeste instrumentnoten tijdens het afspelen waar te nemen.

Alle metingen zijn uitgevoerd met de Voyager Focus 2 via USB aangesloten op de PC en met een Earthworks M23R omnidirectionele referentiemicrofoon op gelijke afstand van de twee oorschelpen.

Poly Voyager Focus 2: frequentiekarakteristiek
Poly Voyager Focus 2: frequentiekarakteristiek
Poly Voyager Focus 2: Totale harmonische vervorming en ruis (SNR: 57,2 dBFS)
Poly Voyager Focus 2: Totale harmonische vervorming en ruis (SNR: 57,2 dBFS)

Levensduur van de batterij: Voor een normale werkdag

De Voyager Focus 2 heeft een ingebouwde 560 mAh Li-ion batterij, die ongeveer twee uur nodig heeft om volledig op te laden. Poly schat deze batterij op maximaal 18 uur met ANC uit en andere instellingen op standaard, maar wij kregen tot 16 uur in onze tests

De exacte gebruiksduur hangt af van andere instellingen van de headset en specifieke gebruikspatronen, maar het moet mogelijk zijn om meer dan een dag met deze headset te werken zonder naar de oplader te hoeven grijpen.

Verdict: Een capabele zakelijke headset die beter geprijsd moet worden

Poly Voyager Focus 2. Review unit met dank aan Poly India.
Poly Voyager Focus 2. Review unit met dank aan Poly India.

De Poly Voyager Focus 2 is bedoeld voor zakelijke professionals die behoefte hebben aan betrouwbare spraakcommunicatie op het werk of onderweg. De headset heeft een eersteklas uitstraling en de Voyager Focus 2 komt over als een capabel communicatie-apparaat

De oorschelpen van de Voyager Focus 2 kunnen naar wens worden geplaatst en de microfoon kan dienovereenkomstig worden gedraaid. Alle knoppen op de oorschelp zijn binnen handbereik, hoewel de toegang tot de ANC-bediening een beetje lastig kan zijn. Poly heeft ervoor gezorgd dat de headset niet als een last aanvoelt, zelfs na een hele dag dragen, en dat is prijzenswaardig.

De Poly Lens-app op pc en Mac biedt een eenvoudige interface voor het aanpassen van verschillende functies van de headset. De Plantronics Hub op iOS en Android klaart de klus grotendeels, maar de interface kan wel een opknapbeurt gebruiken. De headset is ook IT admin-vriendelijk voor het geval bedrijven dergelijke flexibiliteit nodig hebben.

De Poly Voyager Focus 2 komt over als een capabele headset met diverse quality-of-life functies voor VoIP-samenwerking, terwijl hij ook prima geschikt is om lekker ontspannen naar muziek te luisteren. Verwachtingen op andere gebieden moeten worden getemperd.

De Voyager Focus 2 is luid genoeg. Het primaire doel van deze headset is zakelijke samenwerking, en de geluidskarakteristieken zijn daarop afgestemd. De headset is ook geschikt voor muziek, maar de frequentierespons in het lagere segment is niet adequaat. Een ander gebied waar we graag verbeteringen zouden zien is de ANC. De ANC is geschikt voor een typische werkplek of thuiswerkomgeving, maar het achtergrondgeluid is zelfs op het hoogste ANC-niveau nog waarneembaar

Connectiviteitsopties zijn behoorlijk, maar een directe verbinding met de PC zou mogelijk moeten zijn zonder afhankelijk te zijn van een aparte dongle. Over het geheel genomen is de Poly Voyager Focus 2 goed geschikt voor zijn doelgroep, maar er is inderdaad ruimte voor verbetering op veel gebieden.

Prijs en beschikbaarheid

De Poly Voyager Focus 2 is verkrijgbaar via Amazon US voor US$249. Newegg biedt de Voyager Focus 2 momenteel aan voor US$207, compleet met oplaadstandaard.

In India is de Voyager Focus 2 met oplaadstandaard verkrijgbaar voor een hoge prijs van ₹66,890 op Amazon Indiaterwijl u voor de variant zonder standaard ₹42.754,- betaalt.

Disclaimer: De auteur ontving de Poly Voyager Focus 2 headset als testapparaat voor testdoeleinden.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Poly Voyager Focus 2 review: Capabele zakelijke headset met diverse QoL-functies
Vaidyanathan Subramaniam, 2022-12-12 (Update: 2022-12-12)