Notebookcheck Logo

Ontslagen bij Microsoft treffen 343 Industries, The Coalition en Bethesda het hardst, maar studio bevestigt dat Halo en Master Chief blijven

Halo Infinite's 343 Industries werd het meest getroffen tijdens de recente ontslagen bij Microsoft. (Beeldbron: Xbox)
Halo Infinite's 343 Industries werd het meest getroffen tijdens de recente ontslagen bij Microsoft. (Beeldbron: Xbox)
De recente ontslagen bij Microsoft lijken 343 Industries - makers van de populaire Halo-franchise - het zwaarst te hebben getroffen, samen met studio's als The Coalition en Bethesda. Verschillende voormalige werknemers hebben hun mening gegeven over het leiderschap en de onterechte noodzaak om personeel te ontslaan ondanks een goede cashflow. Halo-fans vrezen dat deze maatregelen een negatief effect zullen hebben op Halo Infinite, ook al wordt hen officieel verzekerd dat de ontwikkeling van het spel volgens plan zal verlopen.

De recente beslissing van Microsoft om 10.000 werknemers te ontslaan..te midden van dreigende economische onzekerheden kwam als een schok voor veel werknemers - veteranen en anderen. De massaontslagen betroffen ook de Xbox-divisie van het bedrijf, met name de studio's die werken aan Halo (343 Industries), Gears of War (The Coalition) en Starfield (Bethesda Game Studios).

Hoewel een vermindering van 10.000 personeelsleden slechts ongeveer 5% van Microsofts wereldwijde personeelsbestand vertegenwoordigt, suggereren mensen met kennis van de zaak suggereren dat 343 Industries een van de zwaarst getroffenen was, afgezien van belangrijke vertrekken voorafgaand aan deze ontslagen.

Dit heeft gevolgen voor de Halo Infinite campagneteam nu Creative Head Joseph Staten de studio's verlaat om bij Xbox Publishing te gaan werken. Staten kwam eind 2020 bij 343 Industries om Halo Infinite te begeleiden naar een goede lancering.

Voormalig medewerker Che Chou schreef op Mastodon.. dat meer dan 60 mensen van 343 Industries zijn ontslagen, waaronder degenen die tientallen jaren werk hebben verzet. Voormalig Halo Multiplayer Designer Patrick Wren, die nu bij Respawn werkt, vond dat Microsoft's maatregelen "Halo op een mislukking hebben laten afstevenen..". Hij tweette,

De ontslagen bij 343 hadden niet moeten gebeuren en Halo Infinite zou in een betere staat moeten zijn. De reden voor beide zaken is incompetent leiderschap aan de top tijdens de ontwikkeling van Halo Infinite, wat enorme stress veroorzaakt bij degenen die hard werken om Halo het beste te maken dat het kan zijn."

Velen vinden dat Microsofts aannemersbeleid en de relatie met hen de reden is voor de problemen van Halo Infinite. Een voormalige Halo-ontwikkelaar met de naam Nick | Sir Iron Wolf reageerde op Twitter op Wren's post,

Vergeet niet de zware afhankelijkheid van aannemers/verkopers en dat verknipte systeem (hoewel ik weet dat dat meer MS is). Ik was graag bij het team gebleven als ik kon en had me omhoog gewerkt. Nog steeds een van mijn favoriete banen die ik heb gehad."

Een andere voormalige 343-ontwikkelaar, Zara, bevestigt dit,

Na bijna 6 jaar door die aannemerscyclus te zijn gewrongen, voelde het altijd alsof we werden vergast op hoeveel het leiderschap om ons en onze meningen gaf, maar het zelden uitnodigde waar het voelde alsof het het meeste goed zou doen om een verschil te maken & we kregen verzoenende passiviteit."

Uiteraard heeft dit Halo-fans bezorgd gemaakt over de toekomst van hun geliefde franchise. 343's Studio Head Pierre Hintze bevestigde echter,

Halo en Master Chief zijn hier om te blijven.

343 Industries zal Halo en in de toekomst blijven ontwikkelen, inclusief epische verhalen, multiplayer en meer van wat Halo geweldig maakt."

Hoewel dit de bezorgdheid een beetje kan wegnemen, vinden velen de ontslagen op dit moment nog steeds ongerechtvaardigd, gezien het feit dat er geen tekort aan geld is bij het bedrijf. Microsoft heeft 198 miljard dollar aan inkomsten en 83 miljard dollar aan bedrijfsopbrengsten in 2022.

De Redmond-reus heeft overgenomen Bethesda's moederbedrijf ZeniMax Media voor US$7,5 miljard in 2021 en is op zoek naar het uitwerken van de 68,7 miljard US$ aankoop van Activision Blizzard Inc. met de AMERIKAANSE FTC en andere toezichthouders. Microsoft CEO Satya Nadella verdiende in 2022 US$54,9 miljoen als compensatie.

Ontslagen zijn dus niet nieuw voor Microsoft, maar de timing ervan, met name gezien de wereldwijde gebeurtenissen en de stijgende inkomsten van Microsoft zelf, doet wel wat wenkbrauwen fronsen.

Maar het is niet alleen Microsoft. Grote techbedrijven zoals Google moeder Alphabet (12.000), Facebook moeder Meta (11.000), Salesforce (8.000), Cisco (4.000), Twitter (3.700), Seagate Technology Holdings (3.000), en Intel (naar verwachting in de duizenden) onder andere hebben alle besloten hun personeelsbestand in te krimpen.

Tijdens de pandemie nam de technologische industrie steeds meer mensen in dienst door de enorme toename van telewerken en samenwerking. Maar nu de situatie over de hele wereld begint te normaliseren, in combinatie met een inzakkende pc-markt, stijgende inflatie en de energieschok als gevolg van het voortdurende conflict tussen Rusland en Oekraïne, willen deze bedrijven het overtollige personeel van de afgelopen jaren van boord halen om zich voor te bereiden op economische onzekerheden.

Ondertussen werkt Bethesda hard aan zijn ambitieuze Starfield-project, terwijl The Coalition werkt aan het volgende Gears-deel, naast een andere onaangekondigde titel.

Laten we hopen dat 343i's nieuwe herstructurering goed is voor de franchise en de fans in het algemeen.

Koop de Xbox Series X op Amazon

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Ontslagen bij Microsoft treffen 343 Industries, The Coalition en Bethesda het hardst, maar studio bevestigt dat Halo en Master Chief blijven
Vaidyanathan Subramaniam, 2023-01-23 (Update: 2023-01-23)