Notebookcheck Logo

Nothing Ear (Stick) TWS hoofdtelefoon review - Transparant geluid

De nieuwste TWS-koptelefoon van Nothing heet Ear(stick). De oplaadcase in lipstickdesign en de transparante Earbuds zijn blikvangers. Zelfs zonder aptX, LC3 of LDAC kunnen de half-in-ears een vol geluid bieden. Met slechts 4,4 gram per oordopje behoren de Ear (stick) bovendien tot de absolute lichtgewichten.

Nothing Ear (1) is al meer dan 560.000 keer verkocht. Nu brengt Nothing opnieuw een transparante technologie op de markt. De Ear (Stick) TWS hoofdtelefoon wil echter niet de opvolger zijn van de Ear (1). Als Half-In-Ear of Earbuds behoort de nieuwste hoofdtelefoon van Nothing tot een andere apparaatklasse. Zoals Nothing Phone (1) gebruikers gewend zijn, zijn de Ear (Stick) volledig geïntegreerd in het (nog) vrij kleine ecosysteem van Nothing. De Earbuds werken echter ook feilloos samen met andere smartphones en tablets.

Aan de feature kant levert de Ear (Stick) iets minder dan de Ear (1). Draadloos opladen en actieve ruisonderdrukking zijn hier niet aanwezig. Wel zou de ruisonderdrukking van de microfoons tijdens gesprekken aanzienlijk zijn verbeterd.

Niets oor (Stick)
Draagstijl Half-In-Ear/ Earbuds
Connectiviteit Bluetooth 5.2
Luidsprekers 12,6 mm driver, dynamisch, 20 - 20.000 Hz
Audio codecs SBC, AAC
Batterijprestaties Ear-Buds Telefoon: 3 uur; Muziek: 7 uur
Batterijprestaties met oplaadhoes Telefoongesprekken: 12 uur; muziek: 29 uur
Oplaadpoort USB-C
Gewicht (per oordopje) 4,4 g
Gewicht (oplaadetui) 46,3 g
Microfoons 3 microfoons per oordopje
Beschermingsklasse IP54
Leveringsomvang Oordopjes, oplaadetui, documentatie, USB-oplaadkabel (Type-C naar Type-C)
Prijs (MSRP) 119 Euro
Pagina van de fabrikant Nothing Tech

Leveringsomvang - Oplaadhoesje, hoofdtelefoon en een korte kabel

Afgezien van een beschermfolie rond het oplaaddoosje en de twee ripcords is de verpakking van de Nothing Ear (stick) plasticvrij. Het enige meegeleverde accessoire is een korte oplaadkabel van ongeveer 21 cm. Deze is dubbel beschermd tegen slijtage, met een siliconenlaag en een nylon stof. Hoewel de ronde USB-C connectoren hier zeker passen bij het ontwerp van de Nothing Ear (Stick), is de kleine oplaadkabel in onze ogen een slechte metgezel in het Nothing ecosysteem. De kabel kan namelijk niet op de Nothing Phone (1) worden aangesloten als deze het originele Nothing beschermhoesje draagt. De oplaadcase kan alleen energie ontvangen van de smartphone via de kabel als de batterij leeg is. Het ondersteunt geen draadloos opladen.

Niets oor (stok) en verpakking
Niets oor (stok) en verpakking
Geopend pakket
Geopend pakket
Niets oor (stok) Leveringsomvang
Niets oor (stok) Leveringsomvang

Vakmanschap, ergonomie en ontwerp - Niets is nog transparant

Naar verluidt heeft Nothing het ontwerp van de Ear (Stick) getest op meer dan 100 verschillende soorten oren. In het ontwikkelingsproces werden meer dan 200 verschillende modellen via een 3D-printer geprint. In ieder geval in onze oren was het buitensporige werk aan het ontwerp de moeite waard. Hoewel het deel van de hoofdtelefoon dat in de oren zit met 19,9 mm × 15,3 mm × 12 mm niet bepaald klein is, zitten de Earbuds comfortabel en stevig in de oren. Tijdens het wandelen, hardlopen en dansen zou de pasvorm van de hoofdtelefoon niet verslappen. Met hun 4,4 g, merkt u nauwelijks dat de Ear (stick) zelfs gedurende langere periodes. Omdat ze de gehoorgang niet afsluiten, wordt de omgeving ongehinderd waargenomen

Nothing Ear (Stick) prototypes (Bron: Youtube screenshot)
Nothing Ear (Stick) prototypes (Bron: Youtube screenshot)
Niets oor (stok) maatregel
Niets oor (stok) maatregel
Niets Oor (stok) [links] en Oor (1) [rechts] in vergelijking
Niets Oor (stok) [links] en Oor (1) [rechts] in vergelijking

Het ontwerp van de hoofdtelefoon doet sterk denken aan de transparante toestellen uit de jaren 90. Je kunt details zoals de antennes of de kleine chips op de printplaat door het polycarbonaat heen zien. De batterijen en luidsprekers zijn echter verborgen in het witte gedeelte van de behuizing. De oplaadcase heeft ook een grote hoeveelheid doorzichtig plastic. Hier zijn echter alleen ontwerpelementen te zien en geen technische componenten.

Net als in de Ear (1) heeft Nothing ook in de Ear (Stick) oplaadcase een fidget toy geïntegreerd. Het draaiende openingsmechanisme klikt met een aangenaam stille klik vast in de gesloten of open positie. Telkens weer betrap je jezelf erop dat je met het draaiende hoesje speelt. De kleurcodering geeft aan waar de Earbud in het etui hoort: de rechter oordop met een rode stip hoort bij het rode uiteinde van het oplaaddoosje, dat doet denken aan lippenstift.

Stof in de behuizing
Stof in de behuizing

Qua afwerking staat Nothing zich geen fouten toe. De Ear (Stick) hoofdtelefoon heeft vrijwel geen openingen. Er is een perfect passende en soepele overgang bij de verbinding tussen de afzonderlijke behuizingsdelen. Dit verhoogt ook het draagcomfort. Het witte plastic heeft een microtextuur, die de pasvorm in het oor verbetert en er tegelijkertijd enigszins voor zorgt dat zweet niet aan de Earbuds blijft plakken. Het concept van het hoesje heeft echter ook nadelen. Stof verzamelt zich al na korte tijd tussen het draaiende klepje en het witte middengedeelte. Met de beste wil van de wereld kun je daar niet bij zonder het hoesje te demonteren.

Niets oor (stok)
Niets oor (stok)
Nothing Ear (stick) oplaadhoesje op Nothing Phone (1)
Niets oor (stick) met Niets telefoon (1)
Oordopjes Niets Oor (stokje)
Oordopjes Niets Oor (stokje)

Uitrusting en bediening - IP54, persbediening en een goede begeleidende app

Druk op het bedieningselement aan de zijkant van het Niets-oor (stokje)
Druk op het bedieningselement aan de zijkant van het Niets-oor (stokje)

In Nothing OS 1.1.6 zijn alle bedieningselementen voor de oor(stok) geïntegreerd. Diverse instellingen kunnen worden ingesteld en de status van de koptelefoon kan via de instellingen worden opgevraagd. De bediening is toegankelijk via een lange druk op het Bluetooth-pictogram in het uitklapmenu. Ook de laadstatus van alle batterijen wordt hier weergegeven. De geïntegreerde equalizer is weliswaar vrij eenvoudig. Hoge tonen, middentonen en bassen kunnen worden aangepast, maar een grafische equalizer is niet beschikbaar.

De toetstoewijzing kan ook worden gewijzigd in de details van het apparaat. Eén, twee en drie keer drukken en twee keer ingedrukt houden kan de TWS-hoofdtelefoon onderscheiden. Hier kan ook slijtagedetectie worden ingesteld en de low-latency modus worden geselecteerd. Zonder Nothing Phone (1) zijn alle instellingen nog steeds toegankelijk via de Nothing X app. De app is grafisch gebaseerd op het uiterlijk van Nothing OS.

Nothing beschrijft de knoppen op de speakers als drukknoppen. Hier moet met de greep van een pincet lichte druk worden uitgeoefend op de zijvlakken van de Earbuds. Bedieningsfouten worden zo aanzienlijk verminderd, vooral in vergelijking met de Ear (1), die aanraakgevoelig zijn. Alleen wanneer we de oordopjes bij het staafje vasthouden, merken we sporadisch dat er een druk op de knop wordt geregistreerd.

De oplaadcase heeft een knop die Google Fast Pair en Microsoft Quick Switch activeert. Zo is de TWS-hoofdtelefoon snel verbonden met een apparaat. De zilveren knop past goed in het ontwerp van de oplaadcase. Je moet het echter doen zonder draadloos opladen met deze Bluetooth-hoofdtelefoon. Ze hebben een IP54-classificatie, die de hoofdtelefoon beschermt tegen stof en spatwater.

Niets oor (stick) op Niets telefoon (1)

Aansluiting
Aansluiting
Android Drop down menu
Android Drop down menu
Apparaatgegevens 1
Apparaatgegevens 1
Apparaatgegevens 2
Apparaatgegevens 2
Sleutelopdracht
Sleutelopdracht
Equalizer
Equalizer

Stemkwaliteit - "Clear Voice" technologie werkt

Met drie microfoons per oordopje vangt de Nothing Ear (Stick) omgevingsgeluiden en je eigen stem op. Clear Voice technologie detecteert en verwijdert meer dan een miljoen verschillende omgevingsgeluiden. We hebben de ruisonderdrukking op de proef gesteld door te bellen in het verkeer, op een bouwplaats en in winderige omstandigheden. In geen van de gevallen werd de ruis door de gesprekspartner waargenomen. Ook de spraakkwaliteit bleek hier optimaal te zijn.

Geluidskwaliteit - Goed, zelfs zonder aptX

Screenshot Amazon Music
Screenshot Amazon Music

Met SBC en AAC ondersteunt de Nothing Ear (Stick) twee niet echt actuele audiocodecs. SBC is opgenomen in bijna alle Bluetooth-audioapparaten als de kleinste gemene deler. De lossy codec kan echter onder goede omstandigheden beter zijn dan zijn reputatie. een geluidsresolutie van 16 bits met een bemonsteringsfrequentie tot 48 kHz kan door SBC worden verzonden. AAC (Advanced Audio Coding), de audiocodec bij uitstek op Apple, ondersteunt tot 24-bit bij 96 kHz. De Amazon Music app geeft precies aan welke transmissiekwaliteit mogelijk is met het huidige afspeelapparaat. Het maximum dat we hier hebben vastgesteld is een geluidsresolutie van 24 bits bij 48 kHz. Deze waarde werd zowel met de Nothing Phone (1) als met een Google Pixel 6a bereikt.

Nothing heeft volledig gebruik gemaakt van de luidsprekers, die belangrijk zijn voor de geluidskwaliteit. Met een diameter van 12,6 mm zijn de drivers in de slanke Earbuds bijzonder groot. Volgens Nothing zijn de membranen voorzien van een stabiliserende coating en dus extreem vormvast. Daarnaast zorgt de Bass-Lock technologie voor een vol geluid. Deze detecteert bij het afspelen van muziek met de Ear (Stick) een basverlies via de ingebouwde microfoons en past de equalizercurve aan op het optimale niveau. Zo komt het best mogelijke geluidsspectrum altijd aan bij het trommelvlies, ook als een deel van het geluid de gehoorgang passeert.

In combinatie zorgen de hardware en software en de gebruikte audiocodecs voor een goed geluid. Als het oor (stick) zich eenmaal aan de drager heeft aangepast, zijn de bassen verrassend krachtig, de hoge tonen zeer helder en de middentonen gepuncteerd. Hoewel de geïntegreerde equalizer maar weinig vrijheid biedt, heb je die functie hier nauwelijks nodig. In onze oren heeft de half-in-ear hoofdtelefoon een geluid dat zich ook kan meten met veel goede in-ear hoofdtelefoons. Maar natuurlijk is de bas niet zo drukkend als bij in-ears.

Luidsprekermembraan van het geopende Niets-oor (Stick) [Bron: Youtube]
Luidsprekermembraan van het geopende Niets-oor (Stick) [Bron: Youtube]

Batterijduur - 7 uur muziek afspelen

Opgeladen tot ongeveer 36% na 10 minuten en 27 seconden
Opgeladen tot ongeveer 36% na 10 minuten en 27 seconden
Volledig opgeladen na 54 minuten en 26 seconden
Volledig opgeladen na 54 minuten en 26 seconden

Niets specificeert de batterijduur van de Ear (stick) op zeven uur voor het afspelen van muziek en drie uur voor bellen. Als de draadloze hoofdtelefoon via de oplaadcase wordt opgeladen, moet in totaal 29 uur muziek afspelen en 12 uur bellen mogelijk zijn. Deze waarden waren reproduceerbaar in de test. De Earbuds konden meer dan vier keer worden opgeladen in de oplaadcase totdat de batterij voor één procent leeg was.

Bij het afspelen van een luisterboek haalde de TWS-hoofdtelefoon een afspeeltijd van iets minder dan acht uur. In de loop van de dag werd de Nothing Ear (stick) geladen met vijf uur stand-by in het oor, één uur telefoneren en drie uur muziek afspelen. De resterende lading in beide oordopjes was negen procent.

Binnen tien minuten zou het hoesje op de oplader voldoende energie moeten absorberen voor nog eens negen uur afspelen. Ons meetapparaat stelde binnen tien minuten een energieverbruik vast van 594 mWh. De oordopjes en het etui waren binnen 55 minuten volledig opgeladen, waarbij het etui 1.647 mWh opnam.

Verdict - Niets brengt het plezier terug

The Nothing Ear (stick) - Geleverd door Nothing
The Nothing Ear (stick) - Geleverd door Nothing

"Nothing is hier om het plezier in technologie terug te brengen", is het motto van het bedrijf. De Nothing Ear (stick) maakt deze claim waar. Zonder te pronken met veel audiocodecs of andere reclame-eigenschappen van Bluetooth-hoofdtelefoons, kunnen de Nothing Ear (stick) in onze test overtuigen. Ze zijn comfortabel om lang te dragen, leveren een gebalanceerd geluid en hebben bovendien een lange batterijduur.

Het transparante ontwerp is een blikvanger, net als de Phone (1) en de Ear (1). Daarnaast is er een goed concept voor de bediening van de Earbuds. De drukbediening is nauwkeurig en praktisch. Zolang de hoofdtelefoon in het oor zit, zijn bedieningsfouten bijna onmogelijk. Het aanbod van Bluetooth hoofdtelefoons is groot, maar de Nothing Ear (stick) springen eruit. Ze laten zien dat je niet per se de nieuwste audiocodecs nodig hebt om goed geluid te leveren

De Nothing Ear (stick) bieden veel geluid en een indrukwekkend ontwerp zonder te proberen alle technische mogelijkheden uit te putten. Ze beperken zich tot het essentiële.

Het feit dat de hoofdtelefoon geen draadloos opladen ondersteunt, in tegenstelling tot de Ear (1), is hier een beetje vervelend. Ook valt aan het eind van de reviewperiode op dat de oplaadcase een klein zwak punt heeft. Stof verzamelt zich in het draaiende element, dat moeilijk of niet te verwijderen is. Wie absoluut codecs als aptX of LC3 nodig heeft, kan dat ook negatief aan de Ear (stick) toeschrijven. Voor de rest is het uiterlijk van de Bluetooth-oortjes natuurlijk discutabel. Technologie van Nothing valt niet bij iedereen in de smaak.

Prijzen en beschikbaarheid

De Nothing Ear (stick) is nu in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar bij diverse retailers. De Bluetooth koptelefoon is vanaf 4 november ook in grotere aantallen verkrijgbaar. De adviesprijs is 119 euro.

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Nothing Ear (Stick) TWS hoofdtelefoon review - Transparant geluid
Marc Herter, 2022-11- 1 (Update: 2022-11- 1)