Notebookcheck Logo

Linux vs Windows 11: 3 onderschatte en algemene kenmerken die de open-source software superieur maken

Op het gebied van toetsenbordinvoer ligt Linux ver voor op Windows. (Beeldbron: System76)
Op het gebied van toetsenbordinvoer ligt Linux ver voor op Windows. (Beeldbron: System76)
Het gebruik van op Linux gebaseerde besturingssystemen heeft een aantal voordelen, zoals betere aanpassing, een stabieler systeem en een responsiever systeem, maar er zijn ook een aantal Linux-functies die vaak onder de radar verdwijnen. Hier zijn drie van die onderschatte Linux-functies waar Microsoft van zou kunnen leren.

1. Linux's compose toets voor speciale tekens is lichtjaren vooruit op Windows's Alt-codes

Het toevoegen van speciale tekens in Windows is zo ingewikkeld dat er een hele grafische app en een website van van derden zijn gewijd aan het omzeilen ervan. In veel Linux-distributies vereenvoudigt de Compose Key het proces aanzienlijk. In plaats van een cryptische combinatie van tekens te moeten onthouden, druk je op de Compose-toets (waar je die ook op hebt ingesteld) en vervolgens op een combinatie van toetsen die visueel het gewenste teken weergeven.

Denk aan het symbool voor het Britse pond (£). In Windows moet je Alt ingedrukt houden en dan 0163 invoeren (tenzij je een UK-toetsenbord gebruikt). Dat is prima als u steeds dezelfde symbolen gebruikt, maar als u veel typt en verschillende symbolen moet gebruiken, heeft het weinig zin. Met de functie Samenstellen drukt u op de toets Samenstellen en vervolgens op een hoofdletter "L" en een "-" om het symbool te maken. Door de symbolen in serie in te voeren, is er geen vingergymnastiek nodig, en de combinatie van de "L" en "-" die op het eindresultaat lijkt, maakt het gemakkelijk om te onthouden hoe je bij de symbolen komt, zelfs als je de eerste keer op Google moet zoeken.

Behalve dat het eenvoudig te onthouden is, is het raden van de Compose-toetscombinatie van een personage verrassend lonend - een klein minispelletje midden in een werksessie, zogezegd.

De Compose-toets kan worden ingesteld op een willekeurig aantal accessoire-toetsen op Gnome. (Afbeelding Bron: Notebookcheck.net)
De Compose-toets kan worden ingesteld op een willekeurig aantal accessoire-toetsen op Gnome. (Afbeelding Bron: Notebookcheck.net)

2. Geen spiedend oog van Microsoft

Een van de grootste problemen die veel gebruikers hadden met de lancering van Windows 11, en Windows 10 daarvoor, is de constante stroom gegevens die naar Microsoft wordt teruggestuurd. Tests door beveiligingsbedrijf FB Pro GmbH onthulden dat Windows 10 tot 15 keer per uur gegevens terugstuurde naar Microsoft. Velen geven misschien niet om de telemetrie die Microsoft verzamelt en gebruikt om zijn winstmarges te verhogen, maar voor hen die dat wel doen, biedt Linux een veilige haven voor alle ongewenste spionage. Veel distributies, zoals Ubuntuhebben de optie om systeemtelemetrie in te schakelen, maar deze is meestal standaard uitgeschakeld, en u wordt gevraagd om deze in of uit te schakelen tijdens het installatieproces.

Vergeleken met Microsoft zijn Linux-distributies over het algemeen veel transparanter over de gegevens die ze verzamelen, en ze verzamelen meestal lang niet zoveel gegevens of gebruiken die voor reclamedoeleinden.

De privacyverklaring van Microsoft is nogal vaag over wat het bedrijf met wie deelt en waarom. (Beeldbron: Microsoft)
De privacyverklaring van Microsoft is nogal vaag over wat het bedrijf met wie deelt en waarom. (Beeldbron: Microsoft)

3. Vrije en open bron betekent over het algemeen veiligere software

De hoeveelheid malware en virussen die zich op Linux richten is drastisch toegenomen in de afgelopen jaren en bereikte een recordhoogte in 2022, maar Windows staat nog steeds bovenaan als het gaat om virus- en malware-infecties. In de Linux-gemeenschap wordt algemeen aangenomen dat de open-source aard van de meeste op Linux gebaseerde besturingssystemen hen veiliger maakt. Er is enige discussie over de vraag of dit de bron is van de veiligheid van Linux, maar de gedachte is dat omdat veel mensen voortdurend de broncode van de Linux-kernel en veel van de software die erop draait inspecteren en bewerken, kwetsbaarheden snel worden gevonden en verholpen.

Als je nieuw bent in de Linux commandoregel, koop dan de Linux Commands Line Mouse pad, verkrijgbaar bij Amazon.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 04 > Linux vs Windows 11: 3 onderschatte en algemene kenmerken die de open-source software superieur maken
Julian van der Merwe, 2023-04-25 (Update: 2023-04-25)