Notebookcheck Logo

Linux gaming laptops krijgen mogelijk in de nabije toekomst eindelijk ondersteuning voor Nvidia Advanced Optimus

Gaming-laptops zoals de Alienware x15 R2 kunnen op een dag wellicht profiteren van dynamische MUX-schakeling terwijl ze Linux draaien
Gaming-laptops zoals de Alienware x15 R2 kunnen op een dag wellicht profiteren van dynamische MUX-schakeling terwijl ze Linux draaien
Linux laptops hebben het tot nu toe verloren van hun Windows tegenhangers met betrekking tot functies zoals Nvidia's Advanced Optimus. Nu stelt Nvidia een nieuwe user-space API voor de Linux-kernel voor die dynamische multiplexer (MUX)-schakeling mogelijk maakt die verder gaat dan de mogelijkheden van de huidige vga-switcheroo-implementatie, die verschillende beperkingen heeft.

Nvidia overweegt blijkbaar een nieuwe user-space API (uAPI) voor dynamische multiplexer (MUX)-schakeling in Linux-laptops. Momenteel wordt MUX-schakeling afgehandeld door de vga-swicheroo infrastructuur in de Linux-kernel. Nvidia vindt echter dat vga-switcheroo niet geschikt is voor dynamische MUX-schakeling, ook bekend als Advanced Optimus.

Voor wie het niet weet: moderne Windows laptops schakelen automatisch tussen de energiezuinige geïntegreerde graphics in de CPU en de meer energievretende discrete GPU (indien beschikbaar) om het energieverbruik tijdens niet-intensieve taken te minimaliseren. Dit heet MSHybrid of, in Nvidia-taal, Optimus. Hoewel Optimus voordelen biedt voor de levensduur van de batterij, moeten alle frames die door de dGPU worden gegenereerd door de iGPU, die een potentieel knelpunt kan worden, afhankelijk van de werkbelasting.

Met een MUX-schakelaar kan de gebruiker de routering fysiek veranderen en de iGPU volledig omzeilen. Dit zou een merkbare verbetering in frames moeten opleveren, naast het mogelijk maken van andere functies zoals Nvidia ShadowPlay capture voor de Windows desktop of technologie met variabele vernieuwingsfrequentie zoals G-Sync. Laptops zoals de Asus ROG Strix Scar 15 staan de gebruiker toe om de MUX te wijzigen vanuit Windows, maar dit vereist telkens een herstart van het systeem.

Laptops zoals de Alienware x15 R2 bieden wat Advanced Optimus of dynamische MUX-schakeling wordt genoemd, waarmee de MUX-routering on the fly kan worden gewijzigd. Nvidia beweert dat Advanced Optimus automatisch verbeterde framesnelheden, verminderde latentie en ondersteuning voor G-Sync-schermen kan bieden zonder dat de gebruiker zich zorgen hoeft te maken over het handmatig wijzigen van MUX-opties in het BIOS of elke keer dat er een instelling wordt gewijzigd opnieuw moet opstarten.

Nu wil Nvidia deze mogelijkheid naar de Linux-kernel brengen. Nvidia software engineer Daniel Dadap heeft een voorstel geplaatst voor een "RFC-DRM-gebaseerde uAPI voor Dynamic Mux Switching" op freedesktop.org. Volgens de Nvidia-ingenieur is vga-switcheroo ongeschikt voor MUX-schakeling wanneer het beeldscherm actief is. Dit komt omdat de huidige implementatie ervan uitgaat dat MUX-schakelen alleen mogelijk is wanneer geen van beide GPU's het beeldscherm aanstuurt.

Een benadering zou zijn om de functionaliteit van vga-switcheroo uit te breiden, maar daarvoor zouden ook mogelijkheden in de gebruikersruimte moeten worden toegevoegd. Vga-switcheroo gaat er ook van uit dat er slechts één MUX in een systeem kan zijn tussen de iGPU en de dGPU. Hoewel dit voor een groot deel waar is, merkt Nvidia op dat deze aanname sommige bestaande en toekomstige ontwerpen kan belemmeren die meerdere MUX's kunnen gebruiken (één voor het interne paneel en één voor het externe, bijvoorbeeld). Nvidia heeft intern getest en zelfs een vroeg X11/GLX-prototype voor dynamische MUX ontwikkeld, aldus Dadap.

Het voorstel vraagt om een nieuwe uAPI en koppelt de MUX ook nauwer aan de Linux Direct Rendering Manager (DRM)-Kernel Mode Setting (KMS). In wezen zal de dynamische MUX-besturingsfunctie moeten worden toegewezen aan een modus-instellende client zoals een X-server of de Wayland compositor die al context heeft van wat er op het scherm wordt getekend.

Meer technische informatie en potentiële wegversperringen over Nvidia's voorstel om Advanced Optimus op Linux aan te bieden zijn te vinden op de Source link hieronder. Momenteel vraagt Nvidia de gemeenschap om commentaar. Als dit voorstel er inderdaad komt, kan de hybride grafische ervaring op Linux eindelijk op gelijke hoogte komen met wat er nu al beschikbaar is in Windows-laptops.

Koop de Alienware x15 R2 met Core i9-12900H en RTX 3080 Ti op Amazon

Nvidia Advanced Optimus verlicht de noodzaak om de MUX-routing in compatibele laptops handmatig te wijzigen. (Afbeelding Bron: Nvidia)
Nvidia Advanced Optimus verlicht de noodzaak om de MUX-routing in compatibele laptops handmatig te wijzigen. (Afbeelding Bron: Nvidia)
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 11 > Linux gaming laptops krijgen mogelijk in de nabije toekomst eindelijk ondersteuning voor Nvidia Advanced Optimus
Vaidyanathan Subramaniam, 2022-11-12 (Update: 2022-11-12)