Notebookcheck Logo

Gerucht | Intel dumpt mogelijk eigen 7 nm-proces voor volledige TSMC N5 op zijn 2023 Meteor Lake-processoren

Intel is van plan om de Meteor Lake 14e gen processoren in 2023 uit te rollen.  (Beeldbron: Intel)
Intel is van plan om de Meteor Lake 14e gen processoren in 2023 uit te rollen. (Beeldbron: Intel)
Ondanks Intel's laatste rapporten over de gestage vooruitgang met de eigen 7 nm productieknooppunten, beweren bronnen in de industrie dicht bij DigiTimes dat Intel de Meteor Lake blauwdrukken zou kunnen wijzigen om uitsluitend op de TSMC N5 knooppunten te worden geproduceerd, om vertragingen te voorkomen en concurrerende prestaties te garanderen in de strijd tegen Apple's aankomende M-processoren.

Intel onthulde onlangs in haar laatste conference call dat de Meteor Lake ontwikkelingen voorspoedig verlopen en dat het fabricageproces nog steeds grotendeels gebaseerd zou moeten zijn op de Intel 4 (7 nm) technologie. Meteor Lake is de codenaam voor Intels 14e processorgeneratie die zal worden gelanceerd na Raptor Lake ergens in 2023. CEO Pat Gelsinger specificeerde dat "op Intel 4, Meteor Lake nu met succes Windows en Linux heeft opgestart," en "de snelheid waarmee het team deze mijlpaal heeft kunnen bereiken is een belangrijk teken van de gezondheid van zowel Meteor Lake als onze Intel 4-procestechnologie." Industriebronnen dicht bij DigiTimes beweren echter dat Intel nu de mogelijkheid evalueert om alle geïntegreerde chips voor Meteor Lake te produceren op TSMC's N5 nodes.

Het aanvankelijke plan dat in augustus 2021 werd onthuld op Intels Architecture Day was om het 7 nm eigen proces te combineren met TSMC's N5-proces. Sommige Meteor Lake-componenten zoals de compute-tegel zouden door Intel worden geproduceerd, terwijl TSMC de geïntegreerde GPU-tegel en mogelijk de I/O-tegel (SoC-LP) zou hebben geproduceerd. Het lijkt erop dat dit niet meer het geval is en Intel probeert nu productievertragingen te voorkomen door de capaciteit van TSMC volledig te benutten voor alle Meteor Lake-tegels. Door gebruik te maken van het 5 nm-proces van TSMC in plaats van het eigen 7 nm-proces, wil Intel waarschijnlijk een voorsprong nemen op Apple's M-processoren.

DigiTimes bronnen leggen verder uit dat TSMC's N4 proces ook op de kaarten staat, aangezien het is afgeleid van de N5. Intel wil blijkbaar niet concurreren met Apple voor de N3 capaciteit, en zal het vasthouden aan N4 en N5 voor de Meteor Lake tegels. Deze ontwikkelingen kunnen verband houden met Pat Gelsinger's "geheime" TSMC bezoek van april dit jaar. Intel heeft het laatste bezoek van Gelsinger aan Taiwan nooit publiekelijk erkend, maar lokale bronnen die verslag uitbrachten voor DigiTimes speculeerden al snel dat de Intel CEO daar was om opnieuw te onderhandelen over de initiële TSMC orders en te vragen om mogelijk meer capaciteit. Nu suggereren de bronnen dat "Intels Meteor Lake CPU [bestellingen] enorm genoeg zullen zijn om TSMC aan te moedigen de beschikbare fab-capaciteiten voor zijn 5 nm-procesplatform tegen het einde van 2022 verder op te schalen."

 

Koop de ASUS TUF Gaming F15 laptop met Intel Core i7-12700H processor op Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 05 > Intel dumpt mogelijk eigen 7 nm-proces voor volledige TSMC N5 op zijn 2023 Meteor Lake-processoren
Bogdan Solca, 2022-05- 6 (Update: 2022-05- 6)