Notebookcheck Logo

Gigaset Plug 2.0 One X in review: Slim stopcontact met ontwikkelingspotentieel

Gigaset heeft zijn slimme stopcontact opnieuw gelanceerd en belooft een bredere compatibiliteit en biedt zelfs de mogelijkheid om het stroomverbruik van de aangesloten apparaten te meten. We zullen zien of de Plug 2.0 One X waarmaakt wat hij belooft.

Met de Plug 2.0 One X gaat het slimme stopcontact van Gigaset de volgende ronde in, maar het vervangt niet direct zijn voorganger, maar vult het portfolio van het bedrijf uit Bocholt aan. Het grote verschil tussen de twee is dat het nieuwe model ook het stroomverbruik van aangesloten apparaten kan registreren. Daarnaast wordt schakelen via Amazon Alexa en Google Home ondersteund.

Om het stopcontact in gebruik te nemen is een Gigaset Smart Home Base verplicht. Deze beheert alle smart home producten, verbindt ze met elkaar en maakt de configuratie ervan mogelijk. We beschreven de opzet van de basis al in onze review van de Gigaset verwarmingsthermostaten en is daar in meer detail te lezen.

Aangezien Gigaset een DECT-ULE verbinding gebruikt tussen de toestellen en het basisstation, zou de gebruiker het idee kunnen krijgen dat deze compatibel is met producten van andere fabrikanten. Bijvoorbeeld de FritzBoxen, de Magenta producten van Telekom of Becker, onder andere, vertrouwen ook op DECT-ULE. Zij werken echter op een ander protocol en zijn dus niet compatibel met elkaar. De slimme deursloten van Nuki kunnen echter eenvoudig worden geïntegreerd via de Elements app, en ook een koppeling met Google Home of Home Connect Plus wordt door Gigaset direct mogelijk gemaakt. Ook is het mogelijk om een Hue Bridge te koppelen die in het netwerk beschikbaar is. Gigaset geeft geen concrete informatie over de ondersteuning van Apple's Homekit of de Matter-standaard, en beide zijn op het moment van testen niet mogelijk.

Instellen - Gigaset-bus is eenvoudig te configureren

De Gigaset Plug 2.0 One X is snel geïnstalleerd. Steek de stekker in het stopcontact en start de Elements-app (Android / iOS). Tik in het gedeelte Elements op het plusteken in de rechterbovenhoek en vervolgens op "plug" in het menu Toevoegen. Vervolgens hoeft u alleen maar de juiste stopcontactvariant te selecteren en de instructies te volgen. In onze test duurde dit minder dan vijf minuten en we waren klaar om te gaan.

Door de dikte van het stopcontact kan het wat krap worden achter kastjes, maar dat geldt ook voor concurrerende producten. De kleine aansluitknop aan de zijkant van de stekker kan ook worden gebruikt om de stroomtoevoer handmatig te regelen. Voor de rest wordt het stopcontact via de app aangestuurd en kan het ook in routines worden geïntegreerd of kunnen er regels worden gedefinieerd voor automatisering.

De Plug 2.0 is ontworpen voor gebruik binnenshuis, aangezien hij geen aangewezen spatwaterbescherming heeft.

1. Tik in het app-menu op Elementen.
2. selecteer stekker.
3. Selecteer de juiste versie. In dit geval versie 2 bovenaan.
4. Volg de instructies.

Gigaset Plug 2.0 kan stroomverbruik meten

De Gigaset Plug 2.0 ONE X kan ook het stroomverbruik van de aangesloten apparaten meten en in de app registreren. Dit werkt zeer betrouwbaar en vrij nauwkeurig in de test. De afwijkingen worden echter zichtbaar bij kleinere hoeveelheden stroom, wat ook komt doordat er geen cijfers achter de komma worden weergegeven. Het stopcontact bepaalde bijvoorbeeld een stroomverbruik van 21 watt voor een notebook in bedrijf, terwijl onze multimeter 21,9 watt mat. Dit laatste omvat ook het stroomverbruik van de smart socket, dat 0,34 watt is als het is ingeschakeld en 0,2 watt als het is uitgeschakeld.

De registratie werkt vrij goed en is geschikt om de gemaakte kosten te bepalen, omdat ook een prijs per kilowattuur kan worden ingevoerd en het stopcontact daaruit de gemaakte kosten schat. Helaas is de periode beperkt tot de laatste 30 dagen en is er geen mogelijkheid om de opgenomen gegevens te exporteren, behalve een screenshot.

Ook is het mogelijk om de meetfunctie om te keren om de productie van elektriciteit te bepalen in plaats van het verbruik.

Conclusie - het slimme stopcontact van Gigaset is overtuigend

Wordt getest: Gigaset Plug 2.0 One X. Testtoestel geleverd door Gigaset.
Wordt getest: Gigaset Plug 2.0 One X. Testtoestel geleverd door Gigaset.

De Gigaset Plug 2.0 One X is een succesvolle aanvulling op het smart home-assortiment. Het biedt een echte toegevoegde waarde met zijn vermogen om het stroomverbruik en de energieproductie te registreren, en de nauwkeurigheid was overtuigend in de test.

Het slimme stopcontact Gigaset Plug 2.0 One X overtuigt in de test, maar is niet bepaald goedkoop.

Met de handmatige schakeling kan het stopcontact ook worden bediend als de smartphone niet bij de hand is. We hadden echter een bredere platformondersteuning gewenst. Vooral het ontbreken van ondersteuning voor Apple's Homekit moet hier genoemd worden. Ook de compatibiliteit met Matter ontbreekt nog.

Prijs en beschikbaarheid

De Gigaset Plug 2.0 One X kan rechtstreeks bij de winkel van de fabrikant worden gekocht (RRP: 50 Euros/~$54), maar is ook verkrijgbaar bij veel populaire retailers zoals Amazon.

Disclosure: Het hier geteste product werd de auteur gratis ter beschikking gesteld door de fabrikant.

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Gigaset Plug 2.0 One X in review: Slim stopcontact met ontwikkelingspotentieel
Daniel Schmidt, 2023-01-30 (Update: 2023-01-30)