Notebookcheck

Camera vergelijking: Deze high-end smartphones maken de beste foto's

Voor elk wat wils. We hebben vier smartphones met de beste camera tegen elkaar afgewogen. Het gaat om de Samsung Galaxy S21 Ultra, de Oppo Find X3 Pro, de Xiaomi Mi 11 Ultra en de iPhone 13 Pro. Lees verder om erachter te komen welke telefoon als winnaar uit onze vergelijking tevoorschijn komt.
Daniel Schmidt, 👁 Daniel Schmidt (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
van links: Find X3 Pro, Mi 11 Ultra, Galaxy S21 Ultra en iPhone 13 Pro
van links: Find X3 Pro, Mi 11 Ultra, Galaxy S21 Ultra en iPhone 13 Pro

Wij hebben al getest de huidige top Android smartphones tegen elkaar getest in de zomer. De Samsung Galaxy S21 Ultra en Xiaomi Mi 11 Ultra wonnen de test bijna zelf. Deze twee telefoons zitten opnieuw in deze test en moeten het nu opnemen tegen onder andere de Oppo Find X3 Pro en de Apple iPhone 13 Pro.

De prijzen van deze drie Android rivalen liggen vrij dicht bij elkaar en geen van deze smartphones kan worden gekocht voor minder dan 1000 euro (~ $ 1.000). Oppo biedt de goedkoopste instap, maar zelfs de iPhone is slechts een beetje duurder met de kleinste opslagconfiguratie.

De camera-uitrusting kan echter niet meer verschillen. De iPhone vertrouwt op drie 12 MP sensoren, die bijna alle behoeften dekken. Naast de hoofdcamera biedt Apple een 3x optische zoom en een ultragroothoeklens, die ook macro-opnamen op een afstand van 2 cm mogelijk maakt.

De Samsung Galaxy S21 Ultra presenteert zichzelf met een eigen 108 MP sensor, die wordt ondersteund door een ultra-groothoek en twee optische zoomlenzen (3x en 10x). Al met al biedt de Xiaomi Mi 11 Ultra nog meer megapixels. De hoofdsensor is weliswaar slechts 50 MP, maar zowel de ultragroothoeklens, die ook voor macro-opnamen wordt gebruikt, als de 5x optische zoomlens zijn elk 48 MP.

De zoomrace wordt door de Find X3 Pro zonder meer gewonnen. Oppo's smartphone biedt ook een speciale zoomlens, maar de 2x optische vergroting is al het einde van de lijn, en de digitale zoom is ook niet echt superlatief. In plaats daarvan heeft de Find X3 Pro een microscoopcamera die een vergroting van 60x mogelijk maakt. De ultra-groothoek kan terugvallen op een moderne sensor, die ook wordt gebruikt in de OnePlus Nord 2.

In onze vergelijkingstest beschikken alle kandidaten over de nieuwste software (zie tabel) en werken ze met geactiveerde AI-ondersteuning en de geïntegreerde camera-app.

Apple iPhone 13 Pro Oppo Find x3 Pro Samsung Galaxy S21 Ultra Xiaomi Mi 11 Ultra
Hoofdcamera 12MP (f/1.5, OIS) 50MP (Sony IMX766, f/1.8, 1/1.56", PDAF, OIS) 108MP (Samsung HM3, 24 mm, 83°, 0,8 µm, f/1.8, OIS) 50MP (Samsung GN2, f/1.95, 24 mm, 1/1.12", 1,4 µm, OIS)
Ultrabreed 12MP (f/1.8, 120°) 50MP (Sony IMX766, f/2.2, PDAF, 110,3°) 12MP (120°, 1,4 µm, f/2.2, DPAF) 48MP (128˚, f/2.2, 12 mm, 1/2,0", 0,8 µm)
Telefoto 12MP (3x opt. vergroting, tot 15x digitaal, f/2.8, OIS) 13MP (2x opt. vergroting, 5x hybride, tot 20x digitaal, f/2.4) 10MP (3x opt. zoom, 72 mm, 1,22 µm, f/2.4, OIS, DPAF) + 10 MP (10x opt. zoom, 240 mm, 1,22 µm, f/4.9, OIS, DPAF), tot 100x digitaal 48MP (5x opt. zoom, 10x hybride, tot 120x digitaal, f/4.1, 120 mm, 1/2.0", 0,8 µm, OIS)
Macro zie ultra-groothoek -zie ultra-groothoek
Overige LiDAR scanner 3MP (microscoop, 60x vergroting, f/3.0) - -
RAW-modus ProRAW (12-bits) Ja (10-bits) Ja (10-bits) Ja (10-bits)
Voorste lens 12 MP (f/2.2)32 MP (f/2.4)40 MP (f/2.8, AF)20 MP (f/2.3)
Software versie iOS 15.1 CPH2173_11_A.24 RP1A.200720.012.G998BXXS3AUJ7 MIUI 12.5.10.0
RRP Van 1149 EUR 1119 EUR Van 1249 EUR 1200 EUR

Macro vs. Micro vs. Zoom

Oppo Find X3 Pro biedt een microscoopcamera
Oppo Find X3 Pro biedt een microscoopcamera

Zodra we in de close-up komen, worden de eerste verschillen tussen de rivalen duidelijk. Terwijl de ondermaatse 2 tot 5 MP macrosensoren vaak zelfs in het middensegment worden geïnstalleerd, zijn dergelijke oplossingen niet te vinden in de premium smartphones. In plaats daarvan doen ze het zonder of gebruiken ze de ultra-groothoek voor deze taak, zoals de iPhone 13 Pro en de Mi 11 Ultra. De andere twee smartphones gebruiken in plaats daarvan optische zoom.

De beeldkwaliteit blijkt behoorlijk te verschillen tussen de kanshebbers. De iPhone overtuigt met een zeer evenwichtig en gedetailleerd beeld, maar de kleuren blijven een beetje flets. We vinden de kleuren van de Mi 11 Ultra het mooist, maar het beeld is grotendeels wazig. Alleen het midden van het beeld wordt aantrekkelijk weergegeven. De Find X3 Pro oververzadigt de kleuren en mist wat scherpte. De S21 Ultra is het complete tegenovergestelde, beitelt het hele onderwerp in steen en bleekt de kleuren.

Als de iPhone iets beter presteerde op het gebied van kleurweergave, had hij de duidelijke winnaar kunnen zijn op het gebied van macrofotografie. De Mi 11 Ultra doet het echter beter, maar overdrijft de bokeh. De Find X3 Pro verdient een pluspunt omdat hij een uniek alternatief biedt met zijn microscoopoptiek.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

Ultra-groothoek: Lichte voordelen voor Oppo en Apple

Meer megapixels betekent niet noodzakelijk betere beeldprestaties. Deze hypothese wordt ondersteund door Apple met zijn ultra-groothoeksensor, die veruit de laagste resolutie biedt met slechts 12 megapixels, samen met de Galaxy S21 Ultra. Xiaomi en Oppo maken gebruik van sensoren met hoge resolutie die werken met pixel binning en dus even grote eindresultaten opleveren.

De rivalen presteren dicht bij elkaar in daglicht, maar de Galaxy S21 Ultra toont de meest natuurlijke kleuren. Hij heeft echter te kampen met lichte aberraties aan de randen van gebouwen in stadstaferelen. Deze zijn nog duidelijker merkbaar in de Find X3 Pro, maar Oppo's smartphone slaagt erin een gedetailleerdere weergave te geven waarbij vooral in de diepte meer details behouden blijven.

De beeldprestaties van de Mi 11 Ultra gaan achteruit bij weinig licht, maar ook de Samsung-telefoon worstelt hier flink mee. De iPhone en de Find X3 Pro slagen er in deze situatie in de schoonste foto's te maken, hoewel de laatste het beeld op sommige plaatsen iets te veel verscherpt.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

KircheCity-MotivLow-Light

Zoooooooom: De Galaxy S21 Ultra blijft de beste loep

De Xiaomi Mi 11 Ultra biedt de hoogst mogelijke vergroting met een 120x digitale zoom. De Galaxy S21 Ultra heeft ook een driecijferige-100x digitale zoom, en biedt ook de hoogste optische vergroting met een 10x zoomlens.

Bij daglicht is het direct merkbaar of optische of digitale zoom wordt gebruikt. De 2x vergroting van de iPhone 13 Pro is niet erg overtuigend; de Find X3 Pro slaagt hier het best in. De Mi 11 Ultra levert echt goede resultaten met een 3x zoom, maar Apple en Samsung kunnen ook goede resultaten in dit bereik leveren.

De iPhone 13 Pro en de Find X3 Pro lopen al wat achter op de concurrentie bij 5x zoom, en de software strijkt er wat structuren uit. De Mi 11 Ultra geeft hier ook de meeste details weer, maar de witbalans is te koel.

Vanaf 10x zoom wordt het modderig met de iPhone 13 Pro, terwijl de Oppo smartphone een nog meer uitgewassen prestatie levert. De resultaten van de andere twee modellen blijven bruikbaar. Met name Samsung laat een heel natuurlijk beeld zien, terwijl dat van de Mi 11 Ultra een beetje roodachtig is en veel is verscherpt.

Apple stopt bij 15x vergroting en Oppo bij 20x. De Galaxy S21 Ultra en de Mi 11 Ultra kunnen veel meer zoom bieden, hoewel de maximale zoomniveaus niet echt bruikbaar zijn. Met name de Xiaomi smartphone heeft een stevige basis nodig voor stabilisatie. Samsung daarentegen biedt een verrassend goede beeldstabilisatie, zelfs bij lange zooms.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

2-facher Zoom3-facher Zoom5-facher Zoom10-facher Zoom

Zoomen bij weinig licht

Geen van de smartphones levert een bruikbaar resultaat bij weinig omgevingslicht, als een echte foto op papier moet worden afgedrukt. We vinden de beeldcompositie het mooist bij de Apple -smartphone, maar ook de details zijn troebel in zijn foto's. De foto's van de Mi 11 Ultra blijken ook erg donker te zijn. De Xiaomi telefoon slaagt er alleen in een redelijk goede foto te maken bij een vergroting van 5x; dit is ook erg donker, maar het komt het meest overeen met natuurlijke omstandigheden.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

2-facher Zoom3-facher Zoom5-facher Zoom

Selfie: Overdag top, 's nachts flop

De iPhone 13 Pro en de Galaxy S21 Ultra nemen fatsoenlijke selfies bij daglicht. Oppo volgt op de voet, maar zijn foto's zijn een beetje te koel naar onze smaak. De Mi 11 Ultra daarentegen overdrijft de onscherpte in de standaardinstelling, maar dit kan worden uitgeschakeld in de instellingen.

De situatie is vergelijkbaar in portretmodus. Alle vier de rivalen geven rechte randen vrij netjes weer. Alle algoritmes bereiken hun grenzen pas bij wilde haren; de Mi 11 Ultra is hier iets minder accuraat.

Bij weinig licht begint het problematisch te worden, en geen van de frontcamera's kan echt overtuigen. Ofwel zijn de details wazig en/of klopt de witbalans niet. De software van de Galaxy S21 Ultra werkt hier nog het beste, maar hij geeft het onderwerp te koel weer.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

FotomodusPortraitmodusLow-Light

12 tot 108 MP en een hoop algoritme

Alle vier concurrerende toestellen gebruiken verschillende hoofdsensoren. Toch leveren alle smartphones goede resultaten bij daglicht. Het verschil is vooral te zien in de witbalans. Terwijl de iPhone 13 Pro een iets warmere witbalans kiest, wordt het koeler bij de Find X3 Pro en Mi 11 Ultra. De Galaxy S21 Ultra daarentegen werpt een lichte rode tint.

De Android -smartphones hebben de neiging om via hun algoritmes de foto's iets te veel te verscherpen, wat soms kan leiden tot verlies van details in de achtergrond. Vooral Oppo en Xiaomi doen veel aan herscherping via de software. De foto bij het meer is bijvoorbeeld genomen op een zeer bewolkte, licht wazige dag, wat nog goed te raden valt bij de S21 Ultra en iPhone 13 Pro. De andere twee smartphones werken via de software harder en halen de waas volledig uit de foto.

Bij weinig licht laat de iPhone 13 Pro sterke beeldprestaties zien bij het onderwerp konijn, zelfs als de automatische belichting is uitgeschakeld. De andere drie concurrerende telefoons laten alleen uitgewassen details zien, maar maken de foto wel iets helderder. Met name de Mi 11 Ultra levert in deze test vrij zwakke prestaties. Dit verandert echter wanneer de nachtmodus wordt geactiveerd of automatisch wordt gebruikt door de scènedetectie. De Xiaomi smartphone genereert dan een zeer contrastrijke foto, die er al behoorlijk kunstmatig uitziet. Het is vergelijkbaar met de Find X3 Pro en de S21 Ultra, maar hun foto's zijn warmer.

Op een donkere straat kunnen de Mi 11 Ultra en de Find X3 Pro overtuigen met een homogene belichting. Het Samsung-toestel gaat echter overboord met de verheldering, terwijl de iPhone een beetje te flets blijft.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

HaseSeeStrasseLow-LightNachtmodus

Verdict - Preferenties Roulette

Alle vier de smartphones bieden sterke camera setups. De kwaliteit is zelfs beter in vergelijking met de hogere middenklasse of goedkopere vlaggenschipmodellen. Dat is niet alleen te merken aan de krachtigere hoofdsensoren, maar ook aan de extra lenzen. Deze breiden het scala aan toepassingen enorm uit, en wie de voorkeur geeft aan ultragroothoeksensoren zal dit jaar in het hogere segment veel betere lenzen vinden dan in de goedkope modellen.

Er is geen duidelijke winnaar die alle gebieden domineert. De iPhone 13 Pro toont een zeer breed scala aan mogelijkheden, die allemaal op een goed niveau staan. Rijkere kleuren zouden aantrekkelijker zijn geweest voor de macro-opnamen, omdat die anders te veel afwijken van de hoofdlens. Compromissen bij het zoomen zijn nodig met Apple's smartphone.

Het is een harde strijd onder de high-end smartphonecamera's. We kunnen geen duidelijke winnaar aanwijzen; kopers moeten zich beter bewust zijn van het beoogde gebruik en persoonlijke voorkeuren

Oppo slaagt erin met de Find X3 Pro. Het beheert een sterke setup, waarvan de tekortkomingen vooral te vinden zijn in lange zooms. Er is geen macro-oplossing, maar het is de enige smartphone met een microscoopcamera.

Samsung biedt een sterk totaalpakket met deGalaxy S21 Ultra maar geen macromodus. Close-ups kunnen ook via de zoom worden genomen, maar ze halen niet de kwaliteit van concurrerende toestellen. Aan de andere kant laat de smartphone van Samsung zijn spierballen zien bij het zoomen en profiteert hij vooral van de zeer goede beeldstabilisatie, die trillingsvrije foto's mogelijk maakt, zelfs bij een vergroting van 50x of meer.

De Mi 11 Ultra biedt ook een sterk totaalpakket van macro tot 120x vergroting. Xiaomi gaat echter een beetje overboord met de bokeh in de macromodus, of beter gezegd, het scherpstelbereik is vrij klein. Een stevige ondergrond is nodig om de camera stabiel genoeg te houden bij lange zoomniveaus.

De keuze van de camera's hangt af van de voorkeuren van de gebruiker, maar geen van de smartphones behaalt slechte resultaten.

Foto vergelijkingstest: Xiaomi Mi 11 Ultra, Samsung Galaxy S21 Ultra, Oppo Find X3 Pro en Apple iPhone 13 Pro. De testtoestellen zijn ter beschikking gesteld door Oppo, Samsung en Xiaomi.
Foto vergelijkingstest: Xiaomi Mi 11 Ultra, Samsung Galaxy S21 Ultra, Oppo Find X3 Pro en Apple iPhone 13 Pro. De testtoestellen zijn ter beschikking gesteld door Oppo, Samsung en Xiaomi.

Prijzen en beschikbaarheid

Er zijn knelpunten in de beschikbaarheid van de smartphone, vooral voor de Mi 11 Ultra. Hij is op het moment van de test niet verkrijgbaar in de winkel van de fabrikant of op Amazon, maar hij kan met een EU-rom worden geïmporteerd via onder meer TradingShenzhen en is verkrijgbaar voor minder dan 800 euro (~$800).

Niet alle opslagvarianten van de Galaxy S21 Ultra zijn direct leverbaar, en ook op Apple kunnen vertragingen in de levering optreden, afhankelijk van de kleurkeuze en opslagconfiguratie. De Find X3 Pro is vrij stabiel qua prijs, maar heeft ook beschikbaarheidsproblemen.

Xiaomi Mi 11 Ultra Samsung Galaxy S21 Ultra Oppo Find X3 Pro Apple iPhone 13 Pro
Xiaomi Shop Samsung Shop Sparhandy Apple Store
Amazon Cyberport Amazon notebooksbilliger.de
TradingShenzhen notebooksbilliger.de MediaMarkt OTTO
Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 214745 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Camera vergelijking: Deze high-end smartphones maken de beste foto's
Daniel Schmidt, 2021-12-24 (Update: 2021-12-24)