Notebookcheck Logo

Asus levert de ROG Zephyrus Duo 16 met AMD's Ryzen 9 7945HX, de snelste mobiele processor die beschikbaar is

Asus ROG Zephyrus Duo 16 2023
Asus ROG Zephyrus Duo 16 2023
Het nieuwe 2023 model van de Asus ROG Zephyrus Duo 16 biedt vele hoogtepunten, waaronder de nieuwe GeForce RTX 4090 Laptop of het nieuwe 240 Hz Mini-LED scherm. Asus gebruikt ook de nieuwe AMD Ryzen 9 7945HX, die Intel's HX CPU's verslaat en ook efficiënter is.

De Asus Zephyrus Duo 16 maakt deel uit van het ROG-merk (Republic of Gamers) en is duidelijk gericht op gamers, maar het speciale concept met het secundaire scherm en de krachtige componenten maken het ook een interessante optie voor content creators en als mobiel werkstation. Aangewezen mobiele werkstations hebben meestal een voordeel dankzij professionele GPU's met extra drivercertificaten voor professionele apps, maar de consumenten GeForce GPU's kunnen het ook heel goed bijbenen in sommige professionele scenario's.

Het apparaat zelf is vrij onopvallend als het deksel gesloten is en je kunt het gebruiken in professionele omgevingen, maar de dikte verraadt al dat het geen conventionele laptop is. Zodra je het deksel opent, valt meteen het toetsenbord aan de voorkant van het basisstation op, evenals het secundaire scherm, dat iets omhoog staat. Of je daadwerkelijk een tweede scherm nodig hebt is echter een andere vraag en ook al is de bediening niet altijd ideaal, het concept werkt over het geheel genomen vrij goed. De beeldkwaliteit van het glanzende IPS-touchscreen is goed, maar het kan het matte Mini-LED-scherm niet bijbenen. Het biedt de WQHD resolutie (2560 x 1600 pixels) en het biedt een uitstekende beeldkwaliteit met de 240 Hz verversingssnelheid. We meten een maximale helderheid van 700 nits voor SDR-inhoud en bijna 1400 nits voor HDR-inhoud. Het is ook zeer eenvoudig te kalibreren.

Asus doet ook niet veel concessies op het gebied van prestaties, want de nieuwe GeForce RTX 4090 laptop wordt gecombineerd met de AMD Ryzen 9 7945HX, die 16 Zen4-kernen heeft en meer prestaties biedt dan Intels Raptor Lake-HX CPU's, maar tegelijkertijd ook efficiënter is. De fabrikant bespaart alleen wat geld in termen van RAM en gebruikt "slechts" DDR5-4800, maar ten minste 32 GB.

We merkten tijdens onze review enkele bugs op en er waren zelfs een paar blauwe schermen. Het hoge idle verbruik van 20-30 Watt (zonder het secundaire scherm) was ook een beetje hoog. Het heldere Mini-LED scherm is één reden, maar we vermoeden dat het nieuwe AMD platform ook nogal wat stroom verbruikt tijdens het stationair draaien. We moeten echter meer gegevens verzamelen van andere review units voordat we dit verder kunnen analyseren. Het resultaat voor de Zepyhrus Duo 16 is echter een korte batterijduur, en u kunt niet meer dan 4 uur verwachten, zelfs met een merkbaar verminderde helderheid van het paneel en zonder het gebruik van het secundaire scherm.

De ROG Zephyrus Duo 16 is absoluut een zeer interessante en krachtige laptop, maar hij is met 5000 euro ook erg prijzig. Gezien de WQHD-resolutie van het hoofdscherm, zou u de minder dure SKU met de RTX 4080 laptop. Als u het secundaire scherm kunt gebruiken, moet u een kijkje nemen, maar als dat niet het geval is, bent u beter af met een traditionele laptop. Zie onze uitgebreide review voor alle verdere details:

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 03 > Asus levert de ROG Zephyrus Duo 16 met AMD's Ryzen 9 7945HX, de snelste mobiele processor die beschikbaar is
Andreas Osthoff, 2023-03-18 (Update: 2023-03-18)