Notebookcheck Logo

Apple macOS 13 Ventura brengt verbeteringen voor wachtwoordbeheer, continuïteit van apparaten en meer

Apple macOS 13 Ventura zit boordevol nieuwe functies en updates. (Afbeelding via Apple)
Apple macOS 13 Ventura zit boordevol nieuwe functies en updates. (Afbeelding via Apple)
De nieuwste versie van macOS, genaamd "Ventura", brengt verschillende updates. Daaronder zijn verbeteringen aan vensterbeheer via Stage Manager, een nieuwe grafische API (Metal 3), en nieuwe functies die iDevices op nieuwe manieren koppelen, zoals het gebruik van een iPhone-camera als webcam.

Apple onthulde vandaag de nieuwste versie van macOS. De nieuwste versie van het desktopbesturingssysteem van de kolos uit Cupertino, "Ventura" genaamd, richt zich op samenwerking en continuïteit.

De eerste aangekondigde functie is Stage Manager. In tegenstelling tot Mission Control, waarmee gebruikers alle geopende vensters tegelijk kunnen zien, legt Stage Manager de focus op één app en herschikt alle andere geopende vensters in stapels (gerangschikt per app) aan de linkerkant van het scherm. De actieve app wordt weergegeven in een groot venster dat de rest van het scherm domineert. Ook kunnen meerdere apps in focus worden gezet

Spotlight krijgt een update waarmee een voorbeeld van een zoekresultaat kan worden bekeken door op de spatiebalk te tikken. Spotlight kan ook zoeken naar tekst in afbeeldingen en kan nu meer apps starten zoals de Timer. Deze functies zullen uiteindelijk doorsijpelen naar iPadOS en iOS.

Mail krijgt een aantal veelgevraagde functies, zoals het ongedaan maken van een verzonden bericht (al is dit beperkt tot een korte periode na het verzenden) en het plannen van berichten. Gebruikers kunnen ook herinneringen instellen om berichten op te volgen. De zoekfunctie van Mail wordt ook slimmer met verbeterde live resultaten en tikfoutcorrectie.

Ventura brengt verbeteringen in Safari, waarvan de belangrijkste gedeelde tabbladgroepen zijn. Met deze functie kunnen gebruikers tabbladen groeperen en delen met andere Safari-gebruikers. Apple gaf het voorbeeld van het gebruik van gedeelde tabbladgroepen voor het plannen van een kampeertrip.

Ventura verandert de manier waarop macOS met wachtwoorden omgaat. In plaats van te vertrouwen op een getypt wachtwoord, zal het vertrouwen op Touch ID of Face ID om een versleutelde passphrase te maken. De Passkey wordt lokaal opgeslagen op de computer van de gebruiker en kan worden gesynchroniseerd op alle apparaten van Apple. Passkey is FIDO-compliant, waardoor gebruikers een QR-code op hun iPhone kunnen scannen om in te loggen op een app, wat cross-compatibiliteit garandeert.

Vanwege de toegenomen grafische kracht van Apple Silicon, introduceerde Apple de volgende versie van zijn Metal API. Metal 3 brengt MetalFX Upscaling om de framerates bij hogere resoluties te verbeteren. No Man's Sky zal deze functie later dit jaar ondersteunen. Metal 3 verbetert ook het laden van texturen in games. Apple kondigde ook aan dat Resident Evil Village naar de Mac komt.

De laatste feature die Apple uitlichtte is Handoff. De functie ondersteunt nu Facetime-gesprekken, waardoor gebruikers een Facetime-videogesprek op een apparaat, zoals een iPhone, kunnen beantwoorden en voortzetten op een ander ondersteund apparaat, zoals een iPad of MacBook Air. Ventura brengt ook Continuity Camera, een functie waarmee de camera van een iPhone als webcam kan fungeren. Dit is een interessante oplossing voor de vaak bekritiseerde kwaliteit van Apple's ingebouwde webcams

Continuity Camera brengt ook Deskview, een functie die de groothoeklens van een iPhone gebruikt om tegelijkertijd het gezicht van de gebruiker en een bovenaanzicht van de ruimte voor de gebruiker te tonen. Deskview werkt zonder aanpassingen aan de positie van de aangesloten iPhone. Continuity Camera zal ook werken met Teams, Zoom en andere videoconferencing apps.

Meer details over alle updates die met Ventura komen, zijn te vinden op Apple 's site.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 06 > Apple macOS 13 Ventura brengt verbeteringen voor wachtwoordbeheer, continuïteit van apparaten en meer
Sam Medley, 2022-06- 7 (Update: 2022-06- 7)