Notebookcheck Logo

Apple licenseert voor het eerst in 30 jaar weer een besturingssysteem

De volgende generatie CarPlay zoals die op de website Apple staat. (Afbeelding: Apple)
De volgende generatie CarPlay zoals die op de website Apple staat. (Afbeelding: Apple)
Het is een detail dat tot nu toe onder de radar is gebleven, maar toen werd bevestigd dat Porsche en Aston Martin auto's zullen lanceren met de volgende generatie Apple CarPlay aan boord, was dat ook de eerste keer in bijna 30 jaar dat Apple een van zijn besturingssystemen in licentie heeft gegeven aan derden.

Hoewel algemeen bekend is dat Apple heeft ontwikkeld wat het momenteel "next-generation Apple CarPlay" noemt, lijkt over het hoofd te zijn gezien dat het ook een zeldzame terugkeer betekent naar softwarelicenties voor lijkt over het hoofd te zijn gezien, markeert het ook een zeldzame terugkeer naar softwarelicenties voor Apple. Hoewel het bedrijf hierdoor niet failliet dreigt te gaan zoals in de jaren '90, toen het voor het laatst software in licentie gaf, is het toch zeer belangrijk. Apple, zoals we weten, heeft ook naam gemaakt door een harmonieuze synergie te creëren tussen zijn software en hardware. Door zijn volgende generatie CarPlay in licentie te geven aan autofabrikanten, geeft het de controle over de "hardware" over aan de autofabrikanten. Dit is een hele ommekeer in de manier waarop het bedrijf de afgelopen twintig jaar heeft gewerkt, die werd gekenmerkt door de vastberadenheid om de Apple ervaring stevig onder eigen controle te houden.

Het is opvallend dat de volgende generatie CarPlay is gelanceerd op de systemen van high-end fabrikanten Porsche en Aston Martin. In tegenstelling tot de gewone Apple CarPlay, die op grote schaal beschikbaar is in auto's over het hele spectrum van autoprijspunten, lijkt Apple duidelijk aan te geven dat we de volgende generatie CarPlay waarschijnlijk niet op "zomaar" elke auto zullen zien, zoals nu het geval is. We hebben het hier immers over auto's met een ingebouwde versie van Apple's eigen software, die niet gewoon wordt gehost via de entertainment head unit van een auto, maar wordt uitgevoerd via de iPhone van de gebruiker zelf.

Het lijkt erop dat Apple hiermee duidelijk probeert om eventuele reputatieschade door het mogelijke gebruik van ondermaatse systeemhardware te beperken en om het imago van Appleals premiummerk stevig in handen te houden. Het is in overeenstemming met Apple's aanpak van de samenwerking tussen Apple Watch en Hermes, en benadrukt Apple's ambities om voort te bouwen op zijn reputatie en door te gaan met het betreden van de markt voor luxeproducten, waar de marges aanzienlijk hoger zijn. Met de volgende generatie CarPlay geeft het bedrijf misschien wel de "sleutels" over aan de autofabrikanten op het gebied van hardware, maar het voordeel voor merkverbetering is ook aanzienlijk.

Dit staat in schril contrast met de laatste keer dat Apple als het ware de sleutels van een van zijn besturingssystemen overhandigde. In december 1994, toen Steve Jobs nog in ballingschap leefde, sloot toenmalig Apple CEO Michael Spindler een overeenkomst met Power Computing om een licentie te nemen op haar Macintosh-besturingssysteem. Het was een poging om de dalende verkoopcijfers en de opkomst van PC's met Windows software onder licentie van Microsoft tegen te gaan en het bedrijf dacht dat het de inkomsten zou kunnen verhogen. Het effect was precies het tegenovergestelde: de veel goedkopere Mac-klonen bleken veel populairder, terwijl de licentievergoeding van $50 die Apple ontving voor elke verkochte kloon bij lange na niet de verdere daling van de Mac-verkopen compenseerde die de mislukte strategie opleverde. Het imago van het merk Mac, Apple, werd er ook door aangetast.

Hoewel Apple's softwarelicentiestrategie met de volgende generatie CarPlay een veel steviger basis lijkt te hebben, roept het nog een intrigerende vraag op - op welke chipset draait Apple's CarPlay OS? Nvidia is bijvoorbeeld een van de toonaangevende OEM's die op Arm gebaseerd silicium aan autofabrikanten levert, maar zelfs als het gemakkelijk Apple's code zou draaien, zou het nog steeds betekenen dat Apple die code aan Nvidia (of een andere chipverkoper) overdraagt en met haar teams samenwerkt om ervoor te zorgen dat het allemaal soepel draait - dit is onwaarschijnlijk, vooral gezien Apple's vastberadenheid om de gebruikerservaring zo veel mogelijk te controleren. Het lijkt dan ook bijna onvermijdelijk dat auto's met de volgende generatie CarPlay ook op Apple silicium zullen draaien, maar hier is nog helemaal niet over gesproken.

Het lijkt ook zeer waarschijnlijk dat de volgende generatie CarPlay een spin-off is van het meer dan tien jaar durende Apple Car-project, dat naar verluidt nog steeds springlevend isnaar verluidt nog steeds springlevend is met een nieuw lanceervenster in 2028. Dat project kan echter nog steeds mislukken en heeft herhaaldelijk te kampen gehad met grote problemen en verloop van leidinggevenden. Als de Apple Car nu gelanceerd zou zijn, lijkt het onwaarschijnlijk dat Apple de volgende generatie Car Play gelicentieerd zou hebben, omdat - zonder twijfel - de ervaring in de auto die het biedt iets is wat Apple liever exclusief voor zijn Apple Car had gehouden als een belangrijk punt van differentiatie. Door het in licentie geven van de volgende generatie CarPlay, verdient Apple in ieder geval een relatief klein rendement op zijn investering terug, maar wordt ook Google's concurrerende concurrent afgeweerd Android Auto (aka Google built-in) ervan weerhoudt om het nieuwe standaard besturingssysteem voor in de auto te worden.

Het roept echter nog meer vragen op - hoewel het strategisch belangrijk is om te voorkomen dat Google de markt voor ingebedde autosoftware overneemt, wat gebeurt er als de Apple Car uiteindelijk gelanceerd wordt? Worden Porsche, Aston Martin en anderen dan plotseling met lege handen achtergelaten? Of zal Apple blij zijn om door te gaan met het licenseren van zijn volgende generatie Car Play met een soort van UI-differentiatie die het mogelijk maakt? Zouden de potentiële extra Apple siliciumverkopen en licentiekosten het waard zijn om het initiatief voort te zetten? Of zou Apple liever terugkeren naar zijn voorkeursmodel om zijn eigen software en hardware strak geïntegreerd - en exclusief - te houden?

Het is allemaal erg intrigerend, en zoals we onlangs al benadrukten, nu Apple en Google zich op de markt voor ingebedde besturingssystemen voor auto's begeven, komen beiden - zoals het lot het wil - opnieuw voor het arme BlackBerry opnieuw voor het arme BlackBerrywiens QNX-besturingssysteem wereldwijd op meer dan 250 miljoen auto's draait. Prognoses laten zien dat het aandeel van QNX in de automarkt de komende jaren zal slinken van 20% naar slechts 5% als gevolg van de intrede van zowel Apple als Google in dit marktsegment.

Als de Apple Car nu gelanceerd zou zijn, zoals Apple oorspronkelijk gepland had, zou het onderwerp van Apple om voor het eerst in bijna 30 jaar een licentie te nemen op een van zijn besturingssystemen, waarschijnlijk niet meer aan de orde zijn. Door het uitstel van de lancering van Apple Car lijkt Apple echter in een niet geheel comfortabele positie terecht te zijn gekomen, maar wel een waarin het bedrijf in ieder geval aan enkele strategische en financiële doelstellingen kan blijven voldoen. Toch is het een opmerkelijke ontwikkeling en niet iets wat we normaal gesproken zien in het draaiboek van Apple.

Koop een Apple CarPlay-scherm met BT voor auto's zonder CarPlay-ondersteuning bij Amazon vanaf $90.

Volgende generatie CarPlay voor Porsche (Afbeelding: Porsche)
Volgende generatie CarPlay voor Porsche (Afbeelding: Porsche)
Volgende generatie CarPlay voor Aston Martin. (Afbeelding: Aston Martin)
Volgende generatie CarPlay voor Aston Martin. (Afbeelding: Aston Martin)

Bron(nen)

Eigen

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 02 > Apple licenseert voor het eerst in 30 jaar weer een besturingssysteem
Sanjiv Sathiah, 2024-02-10 (Update: 2024-02-10)