Notebookcheck Logo

Active Autopilot onderzoek geopend naar fatale crash Tesla Model S brandweerwagen

De voorkant van de Tesla moest worden doorgesneden om de bestuurder eruit te halen (afbeelding: Con Fire PIO/Twitter)
De voorkant van de Tesla moest worden doorgesneden om de bestuurder eruit te halen (afbeelding: Con Fire PIO/Twitter)
De National Highway Traffic Safety Administration kondigde woensdag aan dat Tesla's Autopilot mogelijk actief was tijdens een dodelijk ongeluk met een brandweerwagen dat vorige maand plaatsvond, De NHTSA is nu een officieel onderzoek gestart en voegt de crash toe aan een reeds openstaande lijst van incidenten waarbij Tesla-auto's en geparkeerde first responder-voertuigen betrokken waren.

De Tesla Model S die tegen een geparkeerde brandweerwagen botste met fatale gevolgen voor de bestuurder een paar weken geleden kan op dat moment zijn autonome rijsysteem hebben ingeschakeld. Dat is het argument dat de National Highway Traffic Safety Administration woensdag gaf voor het starten van een actief federaal onderzoek naar het ongeluk.

De ladderwagen van het Contra Costa County Fire Protection District stond schuin geparkeerd op de noordelijke rijbanen van de snelweg om eerstehulpverleners af te schermen die bezig waren met een eerder niet-dodelijk ongeval. Al zijn waarschuwingslichten brandden toen de Model S er rond 4 uur 's ochtends met hoge snelheid tegenaan knalde, waardoor de voorkant van de elektrische auto volledig vernield werd.

Terwijl verschillende brandweerlieden moesten worden behandeld voor lichte verwondingen, werd de bestuurder ter plaatse doodverklaard en moest de Tesla worden opengesneden om zijn lichaam op te halen. De brandweerwagen moest vervolgens worden afgesleept voor reparatie en dit is slechts het laatste incident van Tesla's die inrijden op voertuigen van eerste hulpverleners die stilstaan op een snelweg of aan de kant van de weg, ondanks alle knipperende waarschuwingslichten die ze gewoonlijk gebruiken.

Het zal worden toegevoegd aan de officiële NHTSA onderzoekslijst lijst van 2021 die gaat over crashes van Tesla's tegen hulpverleningsvoertuigen:

De opening van het onderzoek werd gemotiveerd door een opeenstapeling van crashes waarbij Tesla-voertuigen, werkend met ingeschakelde Autopilot, stilstaande voertuigen op de weg of voertuigen van eerste hulpverleners langs de weg raakten die zich bezighielden met reeds bestaande botsingen. Bij de opening van het onderzoek gaf de NHTSA aan dat de PE ook andere soortgelijke ongevallen zou evalueren met Tesla-voertuigen die met Autopilot werken, en de technologieën en methoden zou beoordelen die worden gebruikt om de betrokkenheid van de bestuurder bij de dynamische rijtaak tijdens Autopilot te monitoren, te ondersteunen en te handhaven.

Onlangs heeft de NHTSA ook een terugroeping van meer dan 360.000 Tesla-voertuigen van verschillende modeljaren voor verkeersregel overtredingen die voortvloeien uit het gebruik van zijn autonoom rijden systeem, zoals het lopen stopborden op kruispunten, of te hard rijden.

Krijg de Tesla Motors 24' Kabelmuurschakelaar op Amazonië

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 03 > Active Autopilot onderzoek geopend naar fatale crash Tesla Model S brandweerwagen
Daniel Zlatev, 2023-03-10 (Update: 2023-03-10)