Notebookcheck Logo

CheckMag | 3 nuttige Docker-containers met weinig bronnen die ook draaien op een Raspberry Pi 5

De Raspberry Pi 5 kan prima overweg met meerdere Docker-containers (Afbeeldingsbron: Raspberry Pi)
De Raspberry Pi 5 kan prima overweg met meerdere Docker-containers (Afbeeldingsbron: Raspberry Pi)
U hoeft niet te investeren in dure hardware om een thuisserver te draaien. Met Docker kunt u gecontaineriseerde applicaties op bijna alles draaien, inclusief PC's, Mac's, laptops en zelfs een Raspberry Pi. In het ideale geval moet deze 24/7 aan staan, waardoor de Raspberry Pi een uitstekende optie is om weinig stroom te verbruiken. Als u nieuwsgierig bent naar Docker, dan zijn hier 3 van de beste containers om u op weg te helpen op low-end hardware.

Er zijn letterlijk duizenden Docker-containers voor bijna elke toepassing, of het nu een Minecraft-server, Plex, Torrent-box of video-encoder is. Het voordeel van Docker is dat elke applicatie gecontaineriseerd is, dus als een container (hoe onwaarschijnlijk ook) gecompromitteerd raakt, hebben de anderen daar geen last van. Ook worden alleen de minimale bronnen voor het uitvoeren van de toepassing geïnstalleerd, waardoor het zeer efficiënt werkt en daarom zeer geschikt is voor low-end hardware met een laag energieverbruik.

Als u aan de slag wilt met Dockerzijn hier 3 containers die gelijktijdig op alles draaien, inclusief een Raspberry Pi (beschikbaar op Amazon*).

WireGuard Gemakkelijk

WireGuard, zo genoemd vanwege de eenvoudige installatie, is een VPN waarmee u overal verbinding kunt maken is een VPN waarmee u vanaf elke locatie verbinding kunt maken met uw thuisnetwerk. Zoals het geval is met de meeste Docker-containers, krijgt u een webinterface om toegang te krijgen tot de service en van daaruit kunt u de toegang inschakelen voor de apparaten waarmee u verbinding wilt maken terwijl u niet thuis bent. Er zijn WireGuard-apps voor alle belangrijke besturingssystemen, zowel voor mobiel als PC, en verbinding maken met uw thuisnetwerk is net zo eenvoudig als het scannen van de QR-code vanuit de webinterface van de container. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat u poort 51820 (de standaard WireGuard-poort) doorstuurt via uw router. U krijgt niet alleen de voordelen van een VPN, maar u hoeft maar één poort aan het internet bloot te stellen in plaats van meerdere poorten als u verschillende diensten gebruikt.

WireGuard Easy biedt een van de eenvoudigste VPN-instellingen waarmee u overal en op elk apparaat toegang hebt tot uw thuisnetwerk. (Afbeeldingsbron: Own)
WireGuard Easy biedt één van de eenvoudigste VPN-instellingen waardoor u overal en op elk apparaat toegang hebt tot uw thuisnetwerk.

AdGuard Home

AdGuard Home is een adblock voor het hele netwerk, vergelijkbaar met PiHole. Waar AdGuard echt in uitblinkt, is de relatief eenvoudig te configureren interface en het feit dat het functies voor ouderlijk toezicht heeft ingebouwd. Als u jongere kinderen in huis hebt, kunt u de toegang tot inhoud voor volwassenen streng beperken en ook veilig zoeken via een aantal zoekmachines afdwingen. Ook als u minder slimme gebruikers hebt die erop staan om sites te bezoeken die met malware zijn geïnfecteerd, zal de AdGuard-beveiligingsservice voor browsen de gebruiker hiervan op de hoogte stellen en de toegang tot de site blokkeren. AdGuard biedt een fatsoenlijke netwerkbrede blokkering uit de doos, zonder dat er een diepgaande configuratie nodig is. Zet aan wat u wilt, stel de standaard DNS van uw router in als het AdGuard IP en u kunt aan de slag. Zorg er alleen wel voor dat u uw favoriete sites ondersteunt door ze te whitelisten.

AdGuard Home is een goede out of the box AdBlocker, maar biedt ook uitstekende netwerkbrede filtering inclusief twijfelachtige inhoud en malware (Afbeeldingsbron: Own)
AdGuard Home is een goede out of the box AdBlocker, maar biedt ook uitstekende netwerkbrede filtering inclusief twijfelachtige inhoud en malware.

Kluiswachter

Kluiswachter is een onofficiële Bitwarden-server en is compatibel met Bitwarden clients. In wezen is het een wachtwoordmanager die op bijna elk apparaat kan werken zonder afhankelijk te zijn van een bedrijf dat deze service voor u host. Het voordeel ten opzichte van Bitwarden is dat het aanzienlijk minder bronnen gebruikt en compatibel is met de ARM-architectuur, wat betekent dat u het op een Raspberry Pi kunt gebruiken. U kunt wachtwoorden delen tussen geregistreerde gebruikers en bijlagen en bestanden opslaan. De service kan beveiligd worden met twee-factor authenticatie via e-mail, DUO, Yubikey of FIDO2 en kan publiekelijk toegankelijk gemaakt worden via een reverse proxy, of achter uw router gehouden worden en WireGuard gebruiken om toegang te krijgen als u niet thuis bent.

Vaultwarden is een zelf gehoste wachtwoordmanager die met een groot aantal clients werkt en heeft een ARM build speciaal voor de Raspberry Pi (Afbeeldingsbron: Eigen)
Vaultwarden is een zelf gehoste wachtwoordmanager die met een groot aantal clients werkt en heeft een ARM build speciaal voor de Raspberry Pi.

Hoewel dit slechts een paar van de docker-containers zijn die beschikbaar zijn voor apparaten met minder bronnen, kunt u, als hardwarebeperkingen geen probleem zijn, overwegen om een Plex- of Jellyfin server te draaien, zodat u uw media overal vandaan kunt streamen, uw eigen beeldback-up kunt hosten met Immichof transcodeer uw mediabibliotheek met tdarr zodat het aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt. De mogelijkheden met Docker zijn bijna eindeloos.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 07 > 3 nuttige Docker-containers met weinig bronnen die ook draaien op een Raspberry Pi 5
David Devey, 2024-07-10 (Update: 2024-07-10)