Notebookcheck Logo

Yeedi Floor 3 Station review: plat en krachtig met een zelfreinigend station

De robotstofzuiger die zelf stofzuigt en dweilt. De nieuwe Yeedi Floor Station 3 zou dankzij zijn nieuwe ToF-camera veel preciezer door huishoudens kunnen navigeren. Met zijn roterende dweil kan vuil grondig worden bestreden. Maar nog niet alles werkt perfect met Yeedi's nieuwe huishoudassistent.

"De ultieme dweilrobot - nu nog beter" - dat is wat Yeedi belooft met hun nieuwe Floor 3 Station. Met een zuigkracht tot 5.100 Pa kan de robotmopzuiger veel stof opzuigen. De roterende en oscillerende dweilpads maken vloeren grondig schoon en dankzij het dweilstation wordt ook de gebruikerservaring aanzienlijk verbeterd.

Yeedi Vloerstation 3
Producttype robotstofzuiger en -mop
Uitvoering ronde robot diameter 350 mm: hoogte 84 mm
Station met gesloten deksel (B/T/H) 47 cm × 45 × 45 cm
Batterij 14,4 V; 5200 mAh; 74,88 Wh
Type: S10-LI-144-520 4INR19/66-2
Navigatie ToF-camera met kaartopslag en botsingsvermijding
Zuigkracht tot 5100 Pa (volgens fabrikant)
Stofreservoir 400 ml
Schoonwatertank 200 ml in de robot
4000 ml in het station
Oplaadtijden 4 h 32 min (van 15 % tot 100 %)
Aansluiting WLAN uitsluitend met 2,4 GHz
Speciale functies Kaartopslag met handmatige back-up en herstel op meerdere verdiepingen
Tapijtherkenning
Alexa, Google Assistant en Siri spraakbesturing
Link naar de fabrikant Yeedi Floor 3 Station

Ontwerp en afwerking

De Yeedi Floor 3 en het bijbehorende station zijn overwegend glanzend wit van kleur. Dankzij de time-of-flight (ToF) camera aan de voorzijde van de robot is hij aanzienlijk platter gebouwd dan zijn concurrenten met LiDAR-camera's. De Yeedi Floor 3 is slechts 84 mm hoog en heeft een diameter van 350 mm. Dit betekent dat de stofzuiger geen problemen zou moeten hebben met het reinigen onder meubels. De basis en de robot zelf zijn versierd met enkele roségouden accenten. De afgeronde randen en nauwelijks zichtbare kieren geven de robot een hoogwaardige uitstraling. Maar omdat alle onderdelen gemaakt zijn van plastic en rubber, kunnen de ultraglanzende oppervlakken na verloop van tijd waarschijnlijk krassen oplopen.

Het deksel van de Yeedi Floor 3 is volledig afneembaar en wordt op zijn plaats gehouden door meerdere sterke magneten. Daaronder bevindt zich het stofreservoir, dat 400 ml kan bevatten en regelmatig geleegd moet worden. Er is een waterreservoir van 200 ml aan de achterkant van het apparaat en 3 zijborstels aan elke kant. Hierdoor kan de robot gemakkelijker van richting veranderen en vloeren efficiënter schoonmaken. Als u goed naar de achterkant van de stofzuiger kijkt, ziet u een rubberen lipje - dit zit hier zodat een automatisch ledigingsstation het stofreservoir kan legen. Helaas heeft het Floor 3 Station deze functie niet.

Omvang van de levering en opstelling

Het Yeedi Floor 3 Station wordt geleverd met alles wat nodig is, maar bevat geen extra's. Omdat alle verbruiksartikelen, zoals filters, dweilpads en borstels, op een gegeven moment vervangen moeten worden, moet je deze later apart aanschaffen. De accessoires gaan naar verluidt ongeveer een jaar mee en een set kost ongeveer 84 dollar. De stofzuiger wordt geleverd met een handleiding, maar wij vonden de Yeedi-app zo uitgebreid dat we de papieren instructies niet eens hoefden te bekijken.

De verschillende onderdelen zijn gegroepeerd in de verpakking van het apparaat. De stof- en watertanks zijn al geïnstalleerd en de rest kun je zonder gereedschap in elkaar zetten. De oprit moet in de basis worden geplaatst, evenals de mop pads en borstels. Zodra de basis is aangesloten op de stroom, kunt u beginnen met het configureren van de instellingen met behulp van de Yeedi-app, die beschikbaar is op Android en iOS-apparaten. Hier werden we tijdens onze test geconfronteerd met ons eerste probleem - het apparaat kon geen verbinding maken met onze smartphone. Gewoonlijk is het indrukken van de WiFi-knop voldoende om de instelmodus van de robot te activeren. Maar in onze test moesten we uiteindelijk op meerdere knoppen op de basis drukken totdat er verbinding werd gemaakt. Later ontdekten we dat de Yeedi Floor 3 onmiddellijk de setupmodus activeert als hij in zijn station zit - maar dan heb je geen toegang tot de QR-code op het apparaat. Nadat we erin geslaagd waren de robot te verbinden met ons WLAN, verliep de rest van de setup soepel en zonder problemen. Daarna konden we onze eerste kaart maken.

De snelstartgids in de verpakking van het toestel mag niet ontbreken
De snelstartgids in de verpakking van het toestel mag niet ontbreken
Verdieping 3 Station - leveringsomvang
Verdieping 3 Station - leveringsomvang

Kaart creatie

Op onze begane grond, die ongeveer 75 vierkante meter groot is, is deYeedi Vac 2 Proer ongeveer 2,5 uur over om een kaart te maken - en dat lukte pas na de derde poging. De Yeedi Floor 3 was aanzienlijk sneller. Na minder dan 10 minuten was het in kaart brengen klaar en was de robot teruggekeerd naar zijn station. Dankzij de ToF-camera aan de voorkant van de stofzuiger hoeft de Yeedi Floor 3 slechts een snelle blik in de kamer te werpen om een gedetailleerde kaart te maken. Aangezien het apparaat een onzichtbaar puntenraster projecteert, kan het ook in het donker werken en kon het onze spiegels op vloerlengte detecteren.

Bediening via de app

De Yeedi-app toont bij benadering de levensduur van de verbruiksartikelen en je kunt er de bediening van de robot mee instellen. Dit omvat zuigkracht in niveaus stil, standaard, maximaal en maximaal+, evenals waterhoeveelheid in drie verschillende niveaus. De instellingen om de reiniging te regelen omvatten een volledige reiniging, de optie om specifieke kamers te reinigen en zone reiniging. Er zijn ook meerdere instellingen voor het Floor 3 Station. Al met al is de app duidelijk en intuïtief. Als je eerder een robotstofzuiger hebt gehad die via een app werd aangestuurd, dan zul je je snel oriënteren met de Yeedi-app. De enige optie die we missen is de optie om de robot te vertellen dat hij naar een specifieke locatie in de kamer moet gaan. Als de basis niet goed bereikbaar is, dan maakt dit het onderhoud van het apparaat behoorlijk lastig.

Een groot punt van kritiek op de app is de advertentie die wordt getoond bij het openen. Hoewel deze slechts 3 seconden duurt en kan worden overgeslagen, vinden we hem nogal irritant, omdat we het apparaat al gebruiken waarvoor hij reclame probeert te maken.

Hoofdmenu Yeedi Verdieping 3 Station
Hoofdmenu Yeedi Verdieping 3 Station
Kaarten bewerken
Kaarten bewerken
Instellingen reinigingsstation
Instellingen reinigingsstation
Robotinstellingen met onjuiste vertaling
Robotinstellingen met onjuiste vertaling
Robotinstellingen een paar dagen later - de fout is hersteld
Robotinstellingen een paar dagen later - de fout is hersteld
Overzicht slijtage
Overzicht slijtage

Stemuitvoer

De Yeedi Floor 3 heeft de optie om een spraakuitvoer te gebruiken, waardoor de robot kan zeggen aan welke taken hij momenteel werkt en of hij problemen tegenkomt. Dit is beschikbaar in meerdere talen. Ook tijdens installatie en onderhoud geeft het apparaat duidelijke instructies. Het volume van de stemuitvoer kan worden geregeld en kan ook volledig worden uitgeschakeld.

Prestaties

Een strook van 4 cm ongewassen vloer langs de rand van de kamer
Een strook van 4 cm ongewassen vloer langs de rand van de kamer

De Yeedi Floor 3 maakt vloeren grondig schoon. Dankzij de hoge zuigkracht en de roterende mop pads kan hij veel vuil verwijderen. Kleine moeren en bouten worden gemakkelijk opgezogen in het stofreservoir. De mop pads verwijderen ook veel vuil - na ongeveer 10-20 vierkante meter keert de robot terug naar zijn station om zijn mop pads te reinigen en te bevochtigen. Zelfs gedroogd kattenvoer, koffie en ketchup bleken geen probleem voor de Yeedi Floor 3 - maar er waren enkele uitzonderingen. In onze kamers met vloerverwarming droogden de mop pads te snel uit - meestal vlak voordat de robot terugkeerde naar zijn station om ze schoon te maken. In deze situaties schatte het apparaat de benodigde hoeveelheid water verkeerd in. Op laminaat en houten vloeren zonder vloerverwarming hielden de pads hun vocht veel beter vast. Als alles volgens plan verloopt, laat de Yeedi Floor 3 de vloeren schoon en streeploos achter. De robotstofzuiger pakt het stof tot aan de randen van de kamer aan dankzij de zijborstels. De dweilpads daarentegen laten aan elke kant een 4 cm brede strook ongewassen vloer achter.

Yeedi weigert schoon te maken onder de bank - rood omcirkeld
Yeedi weigert schoon te maken onder de bank - rood omcirkeld

De ToF-navigatie werkt betrouwbaar, maar niet geheel zonder problemen. Obstakels zoals schoenen, kabels en speelgoed worden meestal door de ToF-camera herkend en de Yeedi vermijdt om er tegenaan te botsen. Met de Yeedi Vac 2 Prokonden we melden hoe goed de platte stofzuiger onder meubels kon reinigen - met de Yeedi Floor 3 was dat niet het geval. Hij weigerde vaak onder meubels te reinigen waar hij gemakkelijk onder paste. De 84 mm hoge robot maakte onder meubels schoon met een afstand van 11 cm tot de vloer - en verliest daarmee zijn voordeel ten opzichte van stofzuigers met een LiDar-toren. We hopen dat dit snel wordt opgelost in een firmware-update.

Op lange termijn kan de robot ongeveer 200-400 vierkante meter schoonmaken zonder menselijke hulp. De beperkende factor hierbij is het moeten legen en bijvullen van de verschillende watertanks. De schoon- en vuilwatertanks kunnen gemakkelijk 4 liter water bevatten.

Onderhoud

Nu komen we bij de echte kern van de zaak met het Yeedi Floor 3 Station. Technisch gezien zou alles zo eenvoudig kunnen zijn - maar om de dweilzuiger draaiende te houden, zijn er een paar dingen die u in de gaten moet houden. Het belangrijkste is dat u het stofreservoir regelmatig leegt, want de Floor 3 Station doet dit niet automatisch. Daarnaast moet u ook regelmatig het waterreservoir bijvullen en de borstels af en toe schoonmaken. Om de robot te onderhouden, moet hij uit zijn station worden gehaald. Hij kan zichzelf met een druk op de knop van zijn station bevrijden, maar als je er al bent, doe je het sneller zelf. De app heeft geen optie voor de robot om zichzelf in een onderhoudspositie te plaatsen. Verder moeten de watertanks van de Yeedi Floor 3 Station regelmatig geleegd en bijgevuld worden. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je de basis ergens neerzet waar hij gemakkelijk toegankelijk is.

Regelmatig reinigen: stofreservoir, borstels en moppads
Regelmatig reinigen: stofreservoir, borstels en moppads
Legen en regelmatig bijvullen: watertanks
Legen en regelmatig bijvullen: watertanks

Naast het dagelijkse onderhoud kan het apparaat op een gegeven moment ook extra reparaties nodig hebben. Positief is bijvoorbeeld dat de batterij gemakkelijk toegankelijk is. U hoeft slechts een paar schroeven los te draaien en de batterij kan worden verwisseld. De batterij is een S10-LI-144.520 batterij - dezelfde die te vinden is in veel andere moprobotstofzuigers op de markt. Hierdoor is dit reserveonderdeel relatief goedkoop en gemakkelijk te vinden.

Bodem van de Yeedi Verdieping 3
Bodem van de Yeedi Verdieping 3
Deksel verwijderd
Deksel verwijderd
Batterij verwijderd
Batterij verwijderd

Geluidsemissies

Wat de geluidsemissies van de Yeedi Floor 3 met station betreft, moet u bedenken dat het apparaat niet alleen lawaai maakt wanneer het in gebruik is en vloeren schoonmaakt - de Yeedi Floor 3 Station maakt zelf ook behoorlijk wat lawaai. Toen de robot zijn mop pads aan het schoonmaken was, mat de Voltcraft SL-10 een volume van 54-64 dB(A) op een meter afstand. Tijdens het drogen van de mop pads maten we een volume van iets minder dan 40 dB(A), wat in onze ogen geen hinderlijk volume is. Het geluid van het drogen van de mop pads is een subtiel zoemend geluid, dat gemakkelijk kan worden genegeerd.

Tijdens het gebruik had de dweilrobotstofzuiger een volume van minstens 52 dB(A) bij gebruik van de instelling stil en zonder de dweilfunctie. Bij volle zuigkracht steeg het volume tot 75 dB(A). Dit zou voor sommigen best een vervelend geluidsniveau kunnen zijn - maar er moet worden opgemerkt dat zelfs normale stofzuigers een gemiddeld volume van ongeveer 80 dB(A) hebben.

Zuigkracht instellen Volume
Stil 52 tot 60 dB(A) zonder mopfunctie
56 tot 60 dB(A) met mopfunctie
Standaard 58 tot 62 dB(A)
Maximaal 66 tot 70 dB(A)
Maximaal+ 72 tot 75 dB(A)

Energieverbruik

In de stand-by modus heeft het station van de Yeedi Floor 3 slechts 1 watt nodig om de basis constant op te laden. De stofzuiger heeft ongeveer 16 watt nodig om zijn accu op te laden. Na het opwarmen hebben de mop pads ongeveer 20 watt nodig om te drogen. De droogtijd kan worden ingesteld op 2, 3 of 4 uur. Bij 14 dagen dagelijks gebruik met 2 uur drogen heeft het apparaat een energieverbruik van ongeveer 1,4 kWh. De Voltcraft SEM6000werd gebruikt voor deze metingen. Ter vergelijking: Standaard commerciële stofzuigers gebruiken ongeveer 600-850 watt, wat betekent dat ze bij 2-3 uur gebruik evenveel energie verbruiken.

Runtimes

De batterij van de Yeedi Floor 3 heeft een capaciteit van ongeveer 75 Wh. Dit betekent dat je een looptijd van ongeveer 180 minuten zou moeten krijgen. Afhankelijk van de instellingen die u hebt gekozen, kunnen deze tijden aanzienlijk korter zijn. Als het apparaat op stil staat en de dweilfunctie is uitgeschakeld, kunnen de bovengenoemde looptijden worden gehaald. De instellingen maximum en maximum+ verkorten de looptijd aanzienlijk. In onze test hebben we een gemiddelde schoonmaaksnelheid van 1 vierkante meter per minuut gemeten. Dit betekent dat de stofzuiger met de standaardinstellingen en ingeschakelde dweilfunctie een oppervlakte van meer dan 120 vierkante meter in één keer kan schoonmaken. De werkelijke runtimes van de robot zijn moeilijk vast te stellen bij gecombineerd gebruik, aangezien de basis automatisch wordt opgeladen telkens als hij terugkeert naar zijn station om zijn dweilpads te reinigen. Na 130 minuten was de batterij echter zo leeg dat de Yeedi Floor 3 een langere oplaadpauze moest inlassen.

Bedrijfskosten

Tijdens onze 14-daagse test verbruikte het Yeedi Floor 3 Station in totaal 1,4 kWh. Met een energieprijs van $ 0,42/kWh betekent dit dat de jaarlijkse kosten voor het gebruik van het apparaat ongeveer $ 16 bedragen. Verbruiksartikelen zoals de zijborstels, de hoofdborstel en de dweilpads gaan naar verluidt ook ongeveer een jaar mee. Volgens Yeedi kunt u een pak vervangingen kopen voor ongeveer 84 dollar. Dit betekent dat de totale bedrijfskosten van het Yeedi Floor 3 Station rond de 100 dollar per jaar liggen.

Pros

+ 5100 Pa zuigkracht
+strakke vormgeving met een mooie afwerking
+zelfreinigend station
+ duidelijke app
+ alexa, Google Assistant en Siri stembediening
+ 84 mm plat

Minpunten

- App met advertenties
- gebruikt zijn platte bouw niet om onder meubels te reinigen
- zelfreinigend station heeft geen stofverwijdering, hoewel de aansluiting op het apparaat er wel is
- jaarlijkse gebruikskosten van ongeveer $100

Verdict - Niet alles wat blinkt is goud (nog)

Yeedi Floor 3 Station - geleverd door Yeedi
Yeedi Floor 3 Station - geleverd door Yeedi

Over de hardware van de Yeedi Floor 3 en het Yeedi Floor 3 Station mag je zeker niet klagen. De stofzuiger en zijn station zijn goed gebouwd, voelen hoogwaardig aan en beide apparaten zijn technisch geperfectioneerd. De Yeedi Floor 3 maakt grondig schoon met behulp van zijn ToF-camera - zolang hij niet onder meubels hoeft te reinigen.

De software is het eigenlijke zwakke punt van het apparaat. Hier zou de fabrikant echt een paar aspecten moeten aanpassen om te voorkomen dat klanten gefrustreerd raken. Problemen zoals uitgedroogde mop pads zouden gemakkelijk opgelost kunnen worden met een software update. Daarnaast ontbreekt de automatische lediging van het stofreservoir. Aangezien het hulpstuk hiervoor al op het apparaat is geïnstalleerd, kunnen we alleen maar aannemen dat er binnenkort een nieuw en bijgewerkt station wordt aangeboden.

Als vroege gebruiker van het Yeedi Floor 3 Station kort na de release had je echt het gevoel deel te nemen aan een Open Beta Test.

Natuurlijk is elk huishouden anders en kan de fabrikant niet op elke eventualiteit anticiperen. Op basis van onze ervaring met andere Yeedi-apparaten kunnen we alleen maar aannemen dat er meerdere software-updates voor het Yeedi Floor 3 Station zullen komen. We waren erg blij met de klantenservice van Yeedi, die altijd snel reageerde op onze e-mails en alle vragen die we hadden beantwoordde.

Prijs en beschikbaarheid

Het Yeedi Floor 3 Station is nog niet verkrijgbaar bij grote retailers zoals Amazon in de VS. Wanneer het wel beschikbaar komt, zal het in de handel zijn voor ongeveer 842 dollar.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Yeedi Floor 3 Station review: plat en krachtig met een zelfreinigend station
Marc Herter, 2023-03- 9 (Update: 2023-03- 9)