Notebookcheck Logo

Wi-Fi 7 zal klaar zijn in het eerste kwartaal van 2024

Een van de eerste op de markt: Een Wi-Fi 7 router van TP-Link. (Afbeelding: TP-Link)
Een van de eerste op de markt: Een Wi-Fi 7 router van TP-Link. (Afbeelding: TP-Link)
Wi-Fi 7, ook bekend als 802.11be, is nog in ontwikkeling. Maar de voltooiing is binnen handbereik. Over een paar maanden worden waarschijnlijk de eerste apparaten gecertificeerd en zal de spannende vraag over bestaande hardware naar verwachting worden opgehelderd.

Het werk aan de Wi-Fi 7 standaard zal door de Wi-Fi Alliance in het eerste kwartaal van 2024 worden afgerond, volgens een nieuwe subpagina van de Alliance via Linkedin. Hierop was al gezinspeeld in de Beacon blog eind oktober, zij het met wat kleine lettertjes om de uitspraken af te zwakken.

 

Het "Wi-Fi CERTIFIED 7" programma, zoals het officieel heet, zal gebaseerd zijn op 802.11be. Gecertificeerde hardware zal vooral belangrijk zijn voor de interoperabiliteit tussen apparaten, of het nu gaat om WLAN-routers, notebooks of smartphones met een Wi-Fi 7 radio-eenheid.

Wi-Fi 7 brengt in het bijzonder drie belangrijke vernieuwingen. Brede 320 MHz kanalen zullen worden toegestaan. Hoe nuttig dit is, hangt echter af van de regio. Niet elk land staat volledig gebruik van de 6 GHz band toe die door Wi-Fi 6E werd geïntroduceerd. Of het bovenste bereik beschikbaar zal zijn in Europa

is nog onduidelijk.

 

 

De bandbreedte zal waarschijnlijk ook worden verhoogd met 4K QAM (4096-QAM), d.w.z. het maximale aantal constellatiepunten dat in een digitaal pakket kan worden gerangschikt. In Wi-Fi 6 is dit nog 1024 QAM. Dit zal in Wi-Fi 7 (802.11be) in het beste geval een datasnelheidstoename van 20% mogelijk maken.

Multi Link Operation (MLO) is bedoeld om verdere bandbreedte- en redundantievoordelen te bieden, en zal het mogelijk maken om de drie radiobanden met elkaar te verbinden. Apparaten kunnen dus op meerdere banden tegelijk uitzenden en hun gegevens verdelen, wat ongeveer vergelijkbaar is met carrier aggregatie in mobiele communicatie.

 

In hoeverre Wi-Fi 7 apparaten die al op de markt zijn aan de eigenlijke standaard voldoen, is een grote, nog onbeantwoorde vraag. Sommigen in de markt vrezen een situatie die vergelijkbaar is met die rond de 802.11n standaard, waar een aantal fabrikanten zich op de markt stortte met "draft n" apparaten. Jaren voordat de standaard daadwerkelijk werd aangenomen.

Op dat moment waren de netwerkfabrikanten niettemin relatief transparant over de draft-situatie en benadrukten ze de kwestie tenminste via het woord "draft". Het aantal Wi-Fi 7 routers dat tot nu toe daadwerkelijk op de markt is gekomen, is echter te verwaarlozen. Ze zijn vaak ook erg duur. Een firmware-update zou eventuele problemen moeten oplossen.

Net als Notebookcheck.com zal de Wi-Fi Alliance aanwezig zijn op de CES in Las Vegas in januari. We kunnen dus veel nieuwe lanceringen op het gebied van WLAN-hardware verwachten.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 12 > Wi-Fi 7 zal klaar zijn in het eerste kwartaal van 2024
Andreas Sebayang, 2023-12-10 (Update: 2023-12-10)